Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows Vista или Windows 7

Featured Replies

Много се двуомя кое да инсталирам тази събота или неделя...знам че на 24 излиза финалната версия на Windows 7 но пак се двуомя кое да си сложа...айде казвайте вие!!!

• Отговори 52
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

нито 1 от двете колкото и да е странно просто изчакай ако ще мъчиш dual boot - ориентирай се как точно се прави да не четем после "как да изтрия само ОС от D: без другото инфо?" на 24 може и нищо да не излезе така че стига я размятахте тази дата.....след 24-ти msdn абонатите ще имат достъп до ртм...ние кога ще го имаме е друг върпос стой си със сегашната ос още няколко дни - все бързате като парлета пред майка когато дойде момента и имаме финално ртм (+ читава "дъвка" или подобно...) можеш да си инсталираш 7 от виста няма смисъл (това, за да не кажеш че е само офф-топик)

Редактирано от Aquaris (преглед на промените)

нито 1 от двете

колкото и да е странно

просто изчакай

усещам че се прави dual boot - ориентирай се как точно се прави да не четем после "как да изтрия само ОС от D: без другото инфо?"

на 24 може и нищо да не излезе

стой си със сегашната ос още няколко дни - все бързате като парлета пред майка

когато дойде момента и имаме финално ртм (+ читава "дъвка" или подобно...) можеш да си инсталираш 7

от виста няма смисъл (това, за да не кажеш че е само офф-топик)

Не съм съгласен. "Стар" юзър съм на Win XP и логично всичко си беше ок. Windows Vista няма да коментирам, защото всички знаят какъв боклук е. Windows 7 е друга история. Представи си Win XP, но малко по-тежък и много по-красив, но при игри вади производителност като на XP. Да се каже просто - Windows 7 = производителността на XP + красотата на Vista.

Не съм съгласен. "Стар" юзър съм на Win XP и логично всичко си беше ок. Windows Vista няма да коментирам, защото всички знаят какъв боклук е. Windows 7 е друга история. Представи си Win XP, но малко по-тежък и много по-красив, но при игри вади производителност като на XP. Да се каже просто - Windows 7 = производителността на XP + красотата на Vista.

Доста празни думи и много чувства към една почти убита от авторите си операционна система - Windows XP. А за работа става ли този не излязъл официално Windows 7? Може ли малко детайли в подкрепа на мнението ти?

Редактирано от nologo (преглед на промените)

Доста празни думи и много чувства към една почти убита от авторите си операционна система - Windows XP. А за работа става ли този не излязъл официално Windows 7? Може ли малко детайли в подкрепа на мнението ти?

Не съм казал, че е хубав (XP), просто е по-добър от конкуренцията. А доколкото 7, разбира се. Първото нещо, което ме зарадва много беше, че трябваше да инсталирам драйвъри само за видеото, всичко друго си качи сам. (Включително този за интернета). Програмите вървят, без проблеми относно това, че не са на Vista/XP. Само на няколко игри ми се наложи да сложа compatibility mode на Win XP. Единствените програми, които ми направиха проблем бяха Skype и Catalyst Control Centre на ATi. По-старите версии на Skype не поддържат Windows 7 и изобщо не тръгват (Поне при мен), а на CCC му липсва едно меню, за свързването на връзка между телевизор и компютър. Иначе дори бетата беше и все още е 100 % работоспособна и готова за използване.

Съжалявам, ако съм създал грешно впечатление. Windows XP е почти убит, но в сравнение с Linux/Mac OSs... (Има се в предвид, че съм геймър => Съпорта на игрите е най-важен).

Разбира се трябват и малко минуси за вкус: Инсталирания Windows 7 заема 10 GB, заема горе-долу 1 гигабайт RAM постоянно (С включени неща като Skype/Xfire и антивирусна, и т.н.) следователно, за стабилен гейминг или работа с по-тежки програми аз лично препоръчвам 3-4 GB RAM. Другият голям минус (Вече не) е, че 7 е доста различен от XP по посока интерфейс и ми отне 1-2 дена да разбера кое къде е. (Но това не мисля, че фатално) Не казвам, че интерфейса не е хубав, просто е различен.

Надявам се, че това е достатъчно като поддръжка на мнението ми :-)

gaz370, миии зависи за какво ще ги ползваш, каква ти е машината и т.н., но като цяло и двата стават. Може би 7 има мааалко пове§е проблеми със съвемстимостта на някои програми, така §е аз бих избрал Виста със СП2.

А за работа става ли този не излязъл официално Windows 7? Може ли малко детайли в подкрепа на мнението ти?

Ми става да ти кажа. Откакто е излязъл РЦ Премиере още не ме е изхвърляла. Поне в това отношение е супер. §увам, §е го ползват и за КАД/КАМ, Макс, Мая и т.н., но не мога да твърдя със сигурност. За офис компютър оба§е е железен, щом майка ми, която не прави разлика между компютър и ядрен реактор, не се е оплакала Публикувано изображение

• Автор

Мерси много за отговорите обаче...аз несъм типичен зарибен геймър който седи по 6-7 часа на PC-то и после има сенки под очите и се оплаква с кво да ги махне...харесах си Vista или 7-цата заради интерфейса просто ме кефи как изглежда а аз повечето ще го ползвам евентуално Vista или 7-цата за скайп интернет и такива работи...играя на ден по 1 час и то е CSS(Counter-Strike Source) през другото време си чатам и се ровя из нета надявам се да сте ме разбрали :)

Айде сега казвайте кое е по-доброто Публикувано изображение

Редактирано от gaz370 (преглед на промените)

Мерси много за отговорите обаче...аз несъм типичен зарибен геймър който седи по 6-7 часа на PC-то и после има сенки под очите и се оплаква с кво да ги махне...харесах си Vista или 7-цата заради интерфейса просто ме кефи как изглежда а аз повечето ще го ползвам евентуално Vista или 7-цата за скайп интернет и такива работи...играя на ден по 1 час и то е CSS(Counter-Strike Source) през другото време си чатам и се ровя из нета надявам се да сте ме разбрали :)

Аз съм фен на Билито и ми харесват и двете ОС. Две години чудесно си живеех с Вистата, а 7 ползвам от версиите преди RC още и съм приятно впечатлен. Все пак, понеже не виждам де а споменато какъв е компа, трябва да се знае, че Виста се нуждае поне от 1,5 GB RAM, а 7 работи добре и само с 1.

Windows 7 .

Доводи - виж ми подписа. Имам ги и двете, като при боот си избирам с коя ОС да работя. И вече не си спомням откога не съм избирал Vista-та ... :)

Да, вярно, че още не е официално завършен, но и по Vista продължава да се работи - излизат си ъпдейти . Единствения проблем е тук-таме липса на драйвер за някое устройство. Ако на твоя компютър всичко работи, 7-ицата е за предпочитане.

Дилемата стои и пред мен, та затова и реших да споделя своето си виждане, базирано на досегашната история на Windows. Не съм геймър и не се интересувам коя игра как ще ми върви, нямам и други особено натоварващи програми, изискващи голямо количество памет и скорост на процесора (от типа на Photoshop, AutoCAD и т.н.). На единия от двата лаптопа съм с Vista Home Premium и не съм правил преинсталация от почти 3 години - върви си ОК, та дори се чудя на жалващите се от тази ОС. За тия 3 години съм направил поне 6-7 преинсталации на ХР на десктопа си, вярно, че само 1 бе от зор поради пропуснат рууткит, а останалите ги правя чисто профилактично, включвайки тук и варианта с копие от Acronis. При последната преинсталация на ХР през март реших да инсталирам Vista Ultimate и всичко стана ОК, с изключение на една елементарна недосетливост от моя страна, лишила ме от звук, за която се усетих чак след форматирането и инсталирането отново на ХР и тръгването пак без звук (някаква особеност на дъното, изискващо изваждане и поставяне отново на кабела към усилвателя!). Отклоних се малко, но мисля че е от полза за колебаещите се. При следващата преинсталация ще пратя ХР в напълно заслужена пенсия след 8 години вярна служба (при мен са около 7). За Windows 7 засега чета само положителни отзиви, но дори все още няма финална версия, а и след появата й ще трябва да се търси начин за легализирането му, никой не спомена нищо по този въпрос. Досегашната история на Windows е предпоставка (изцяло мое становище!) за изчакването на появата на SP 1 за Windows 7. Докато при Vista вече има и SP 2, облекчил чувствително споменатия по-горе лаптоп със скромни параметри (двуядрен Athlon х 1.9 и само 1 ГБ памет). В резюме - засега предпочитам да инсталирам Vista Ultimate SP2 пред дори нефиналната версия на Windows 7. Всъщност, корекция може да се направи винаги и да извадя ХР от "нафталина"... П.П. Гледам, че изказалите се по-горе са посочили и параметрите на машините си, та и аз ще спомена процесора Е5200 и 4 ГБ памет - предостатъчно за целта, че и артисва дори.

Със всички глезотиики и пуснат скайп , 7мицата ползва точно 640 MB . Толкова ми ползваше и XP . Лично аз ще ползвам Windows 7 . Видео карта Intel Gma 4500 нямам никакви проблеми.

За Windows 7 засега чета само положителни отзиви, но дори все още няма финална версия, а и след появата й ще трябва да се търси начин за легализирането му, никой не спомена нищо по този въпрос.

Може би защото има правило срещу споменаването на подобни начини ... :) . Но поне до март 2010 можеш да изпробваш RC-то съвсем легално.

Предполагам, че когато си бил само на XP, си имал резерви към Vista, така ли е? Но след като си я инсталирал и работил с нея, мнението ти се е променило.

Може би просто трябва да изпробваш и Win7. Мнението, съставено на база опит, е най-ценното.

Редактирано от suggs (преглед на промените)

До януари тази година ползвах Windows XP Pro и като излезе Build 7000 на Windows 7 x64 (имам 64битов процесор) си я инсталирах. Идеята ми беше да прескоча Vista. До този момент направих само една преинсталация тъй като ми изгоря харда и всичко отиде по дяволите и сега използвам Build 7100 със легален даден ключ от Microsoft до март 2010. Не смятам да се връщам към XP, Vista или пък към x86 базирана OS. Лична оценка на база използване в разстояние на 6 месеца = 10 от 10 :)

Редактирано от Efix (преглед на промените)

Разбира се трябват и малко минуси за вкус: Инсталирания Windows 7 заема 10 GB, заема горе-долу 1 гигабайт RAM постоянно (С включени неща като Skype/Xfire и антивирусна, и т.н.) следователно, за стабилен гейминг или работа с по-тежки програми аз лично препоръчвам 3-4 GB RAM.

Ти можеш и 10 гб да му препоръчаш на човека но реалностите са други 1 гб е напълно достатъчен за 7 .... и това го казвам от личен опит защото баща ми в Офиса му инсталирах 7 там компютъра му има 1гб рам. И от 3 месеца нямам никакви проблеми с него като гледам как върви и няма и да имам. Незнам колко стабилен ще е финалния РТМ на 7 но мога да ти кажя че един бета билд от сорта на 7077 се държи много по добре от ХП и Виста взети заедно!

Ти можеш и 10 гб да му препоръчаш на човека но реалностите са други 1 гб е напълно достатъчен за 7 .... и това го казвам от личен опит защото баща ми в Офиса му инсталирах 7 там компютъра му има 1гб рам. И от 3 месеца нямам никакви проблеми с него като гледам как върви и няма и да имам. Незнам колко стабилен ще е финалния РТМ на 7 но мога да ти кажя че един бета билд от сорта на 7077 се държи много по добре от ХП и Виста взети заедно!

За съжаление... Моля преди да коментираш, чети. Така изглеждаш тъпо. Щото е особено тъпо да кажеш нещо от сорта на: "личен опит"; "напълно достатъчен", след като очевидно изобщо си нямаш хабер за какво иде реч. Пък и един GB рам е, ако искаш да се мъчиш/използваш PC-то само за M$ Word/Excel.

Редактирано от OMGWTFBBQ (преглед на промените)

Човек и двата са боза. Надявам се поне Windows 7 да го пооправят ама не ми се вярва.

Човек и двата са боза. Надявам се поне Windows 7 да го пооправят ама не ми се вярва.

Малко си назад. Windows 7 Е оправен. Личи си, че дори не си сядал зад компютър с въпросната OS. Моля въздържай се от такива безмислени и безпочвени коментари.

Редактирано от OMGWTFBBQ (преглед на промените)

...Предполагам, че когато си бил само на XP, си имал резерви към Vista, така ли е? Но след като си я инсталирал и работил с нея, мнението ти се е променило...

Точно така бе, би било глупаво да го отричам. Нямам никакви резерви спрямо Windows 7, както вече писах по-горе колебанията ми са на база на досегашната история на Windows-ите, но повече на липсата на финална версия на 7-цата. Не съм ползвал бета версии, нямам дори и визуални впечатления, но следя темата с коментарите за новата ОС.

Съгласен съм и за личните впечатления, те са най-важни, правил съм го с какви ли не най-вече защитни програми. Но в последно време нямам възможност за проби и тестове - те изискват продължително наблюдаване на системата и анализи, макар и на непрофесионално ниво, т.е. на ниво средностатистически потребител, анализ и изводи за мене си.

Както пише на едно друго място-" Windows 7 е всичко това,което Vista трябваше да бъде"

Авторе, никъде не си споменал с каква конфигурация си. На съвременна машина и двете биха вървяли добре. Видимо обаче, Windows 7 е по-бърз от Vista, както и използваният ресурс от него е по-малък.

OMGWTFBBQ, благодаря за отговора. Ето малко сравнително нови (от Юни, тази година) данни за сравнение на трите операционни системи. Надявам се, че информацията ще е полезна за геймърите (и не само): Gaming smackdown: Windows XP vs Windows Vista vs Windows 7.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

off-topic:

бхаихаиахиахаи

1. тестовата система е просто върха.....и7 920+6 ддр3 1333 +9800ГТ......без коментар

ей за тва не ги обичам подобни сравнения.....нищо в тях не е реално достижимо за масовия потребител.....

е2160/2180+2/4 ддр2 800+3ххх/нВидиа (примерно - или 4770) би дала доста по сравними резултати

имам предвид хора които сами си намират парите за компонентите а не харчат 3000 лв. на мама и тати

on:

много смях в дискусията

nologo ако не е проблем, би ли споделил твоето виждане за Vista (vs. XP/7).....може и на ЛС

off-topic:

бхаихаиахиахаи

1. тестовата система е просто върха.....и7 920+6 ддр3 1333 +9800ГТ......без коментар

ей за тва не ги обичам подобни сравнения.....нищо в тях не е реално достижимо за масовия потребител.....

е2160/2180+2/4 ддр2 800+3ххх/нВидиа (примерно - или 4770) би дала доста по сравними резултати

имам предвид хора които сами си намират парите за компонентите а не харчат 3000 лв. на мама и тати

on:

много смях в дискусията

................

Добре де, защо да няма поне един бенчмарк в тази тема? Разбирам някой да е направил реално сравнение на по-слаба машина...

Ето още едно сравнение, което пуснах преди време в една друга тема. Става дума работа при почти минимум RAM - 512 МВ и слаб комп:

Публикувано изображение

Източник: ithinkdiff.com.

Няма нужда да ме питаш на ЛС, предпочитам Windows 7 пред другите Windows ОС по ред причини, които ще изтъкна, когато седмицата излезе официално.

Редактирано от nologo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.