Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мисията до Марс се отлага за 2018 година

Featured Replies

Мисията до Марс се отлага за 2018 г.

Европейската флагманска мисия до Марс, по време на която се планира да бъде изстрелян роботизиран всъдеход, най-вероятно ще бъде насрочена за 2018 г., две години по-късно от досега предвидените срокове, съобщи Би Би Си. Всъдеходът "ExoMars" е предназначен да търси доказателства за съществуващ или съществувал живот на Червената планета.

Отлагането е трето поред за мисията, която първоначално бе планирана да се осъществи през 2011 г. За разлика от разочарованите от тази новина, представители на програмата не скриват задоволството си, че отлагането ще позволи да осъществят много по-широк спектър от дейности за изследване на червения гигант.

Европейската космическа агенция (ЕSA) ще обедини усилия за Марс с американската аерокосмическа агенция НАСА. Двете организации са убедени, че съвместно могат да постигнат много повече, отколкото в съперничество помежду си и като опит, и като разходи, допълва БГНЕС. Основата за този подход е била постигната по време на двустранни разговори в Плимът, Великобритания, миналия месец. Оттогава учени и инженери от двете агенции работят върху базисната архитектура на серия мисии през 2016 г., 2018 г. и 2020 г..

Планът за сътрудничество в изследването на Марс започва да става известен едва сега и той предвижда изстрелването на орбитален спътник през 2016 г. като първа стъпка в изучаването на тайните на планетата в рамките на съвместната програма между НАСА и ESA. Целта на спътника ще бъде да изследва източниците на откритите неотдавна следи от метан по повърхността на Червената планета.

Източник: www.tvevropa.com

Еееее ... след това ще го отложат за 2020 .. после 2030 ... до кога ще чакаме ... Публикувано изображение Обаче аз няма да разбера нищо ново, в смисъл много ясно, че не сме сами ;)

• 7 месеца по-късно...

Програма на НАСА предвижда до 30 години Марс да бъде заселен. Първоначалният план е до 2015 година на Червената планета да кацне пилотиран космически кораб с астронавти. Условията на планетата са много тежки - от - 150 градуса през нощта до +20 градуса през вторият етап ще бъде да се промени климата, за да може пренесените организми да създадат екосистема.

Простите форми на живот ще върнат Марс към вида от най-ранната му история, когато там е започнал да се появява живот. Ще се създаде и биосфера. А човешкият организъм може лесно да се приспособи в затворените градове. Денонощието на Марс е 40 минути повече от земното.

Компанията International Lunar Exploration Working Group очаква първите селища да започнат да функционират самостоятелно до 2060 година.

Та какво мислите.Ще могат ли технологиите да направят това? :blink: Аз не мисля.

За мен лично се връщаме към фантастиката. Не се знае още успяха ли да кацнат на Луната, за Марс ще разправят.

Та какво мислите.Ще могат ли технологиите да направят това? :baby: Аз не мисля.

2.15 Ако мнението или материалът публикуван от вас не е Ваше дело, задължително трябва да се посочи, че е цитат и да се даде линк към източника (визират се статии, цитати от научни трудове и др. подобни).

Добави си източника на информацията.

Добави си източника на информацията.

Материала, който използува човека е толкова стар, че всякаква давност е изтекла и предвижданията в написаното са твърде различни от днешните реалности породени от финансовата криза, липсата на "Студена война" и произтичащата от нея надпревара в овладяването на космоса.

Към Аморе: На Марс има гравитация!:baby:

Едва ли :baby: Първото, което е там няма магнитно поле и гравитация ... ;)

Това е за астероидите Марс е планета ако не знаеш.

Материала, който използува човека е толкова стар, че всякаква давност е изтекла и предвижданията в написаното са твърде различни от днешните реалности породени от финансовата криза, липсата на "Студена война" и произтичащата от нея надпревара в овладяването на космоса.

Към Аморе: На Марс има гравитация!:baby:

Прав си.

Но това означава, че годините не са 30, а 29 вече.

Прав си.

Но това означава, че годините не са 30, а 29 вече.

Ау, каква жълтина с изсмукани оттук-оттам недомлъвки, откраднати от различни издания от всякакъв вид и време на издаване и никакви реални факти, въпреки дължината на статията!

:) каква :rolleyes:

Екваториална гравитация 3,69 m/s2

(0.376G) от Уикипедия

- Земната гравитация е около 9,81m/s2 :cool:

Пък ти гледай Magnetic Storm :down: ...

Впрочем на Марс има и магнитно поле, но то не е от земния тип и е доста по-слабо.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Впрочем на Марс има и магнитно поле, но то не е от земния тип и е доста по-слабо.

Има остатъчно магнитно поле .... и то е незначително, за което е нневъзможно да предпази планетата от смъртносната космичкеска радиация, доказано е, че преди милиони години на марс е имало магнитно поле и гравитация .. също както на Земята ... но сега ...

Пътуване до Марс

Публикувано изображение

ЕДНА СЪВМЕСТНА ИНДИЙСКО-КИТАЙСКА КОЛОНИЯ НА МАРС ДО 2100 ГОДИНА Е НЕ САМО

ТЕХНОЛОГИЧЕСКИ ОСЪЩЕСТВИМА, НО И ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАЛИСТИЧНА.

Някой ден, преди края на столетието, ще има човешка колония на Марс. Тя ще стане факт, когато хората осъзнаят, че двупосночните пътувания до Червената планета не са необходими. С отпадането на връщането ще се направят огромни икономии и ще се положат основите на постоянното човешко присъствие в един друг свят.

Еднопосочният билет за Марс не е покана за самоубийствена мисия. Подходящи провизии и ядрено гориво могат да се изпратят предварително. На всеки 2 години те ще се увеличават и още астронавти ще заминават за там.

Марс е относително негостоприемна планета, но е далеч по-приемлива от външното космическо пространство. Тя има природни ресурси, които биха задоволявали нуждите на марсианската колония. Разбира се животът там отначало ще е много труден, но така е било и за експедициите в Антарктика столетие назад.

Какви са рисковете за хората на Марс?

Най-опасни са приземяванията и излитанията с космически кораб, какъвто пример имаме с двете ужасни катастрофи със совалки.

Следователно премахването на обратното връщане ще намали риска от инциденти. Суровата марсианска природа несъмнено ще намали продължителността на живота на колонизаторите, но астронавтите, които тръгнат обратно, също ще пострадат заради месеци през които ще са изложени на космическа радиация и нулевата гравитация.

Защо хората ще искат да ходят на Марс без опция никога да не се завърнат?

Има много причини – вроденото чувство за приключения и любопитство, тръпката да си сред първите хора, които откриват един цял нов свят, мечтата да изследваш екзотична и уникална природа, очакваната слава.

За учените има допълнителни причини. Един геолог на Марс е нещо като дете в сладкарници, и скоро може да направи сензационни научни рекорди. Постиженията там, доказателствата за живот, могат да променят изцяло вижданията ни за природата и нашето място във Вселената.

Бърза анкета сред колегите ми ме убеди, че подобно начинание няма да страда от липса на доброволци.

Кога могат да отпътуват първите колонизатори?

В рамките на няколко години, ако политиците не им препречат пътя. НАСА може да изпрати екипаж от 4 човека до Марс със сега съществуващите технологии, но агенцията страда от липсата на нерви и въображение за подобна рискована мисия.

Както и да е, аз съм оптимист, че новите играчи в Космоса – Китай и Индия – няма да страдат от Западната нерешителност. Една съвместна Индийско-китайска колония на Марс до 2100 година е не само технологически осъществима, но и политически реалистична.

Пол ДEЙВИС (Аризонски университет)

obshtestvo.net

Единственият проблем в момента е финансов, не технологичен! Американските лидери имат вече доста години(от 1991г.), други приоритети, включително и Обама. При руснаците положението не се различава съществено, макар и те да не правят по няколко войни едновременно на другите краища на света. Така, че на Китай и Индия май само остана да се надяваме, защото нашите европейски партньори са клекнали на американците и правят само това, което им се нарежда. Едва ще доживеем(може би) моето поколение, само първият или първите 2-3 проучвателни пилотирани полета до Марс, но не се и надявам да дочакаме до началото на колонизация, че и да участваме в нея.

;) Гравитация на Марс си има, тя няма как да изчезне... Гравитацията е около 38% от земната.

Има остатъчно магнитно поле .... и то е незначително, за което е нневъзможно да предпази планетата от смъртносната космичкеска радиация, доказано е, че преди милиони години на марс е имало магнитно поле и гравитация .. също както на Земята ... но сега ...

ще си носим гравитация от земята ;)

Марс има гравитация, има и магнитно поле... Интересно ми е обаче как ще оцелеят космонавтите след напускане на земното магнитно поле. Ще бъдат подложени на огромни радиационни полета и...няма да оцелеят дълго ми се види... Планетата е крайно негостоприемна за човешки същества. И отгоре на всичкото пътуването до там буквално ще е смъртоносно, заради липсата на адекватно оборудване за защита от радиационните полета. Едва ли и моето поколение ще доживее колонизацията на Марс...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

първо една колония на луната да направят, ей я къде е, Марс е далеч, ако измислят някой бърз и икономичен начин за летене, може. Нали колайдера правил антиматерия, ето ти заместител на нафтата/керосина/

Единственият проблем в момента е финансов, не технологичен!

Двете са свързани, няма ли пари - няма технологии. Със съвременните технологии можем най-много да повторим програмата Аполо. Единични полети без особена научна стойност след около 10 години. За заселването на Марс е необходим нов двигател, превъзхождащ съвременните ракети с течно гориво. В момента пилотираната космонавтика е ограничена до полети към Международната космическа станция и единични експериментални полети на китайците.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Я и аз да си кажа мнението, че ме сърбят ръцете. Тия от НАСА явно не живеят в реалния живот. Мечтите са едно, а реалността - съвсем друго. Първо на първо - пътят до Марс е цели 6 месеца! 3 за отиване и 3 за връщане! А доколкото знам никой досега не е пътувал толкова дълго в Космоса. Мисиите до Луната са едно - отиването и връщането е за седмица, но тук говорим за половин година и не само! Я си представете че насред пътя стане авария! Ами ако се случи същото като с Аполо 13? Защото случи ли се такова нещо насред пътя,спасение просто няма! Няма как някой да отиде и да им помогне, а ремонт на ударено място на кораба насред пътя.....това си е чист абсурд, чист риск! Избухне ли примерно резервоар с кислород, екипажът просто е обречен!А доколкото знам досега не сме давали жертви в Космоса.Стане ли това, смятайте колко бързо ще се изпари ентусиазмът на хората към Космоса. А да не говорим за толкова дълго пътуване - как ще издържи психически екипажът? Това са шест месеца далеч от близки, от нормален живот, от секс.......... А храната? Къде ще складират толкова много храна за толкова време? А запасите от гориво? Защото ще им трябват наистина огромни запаси от гориво. Мисията до Марс е фантастика и пълна с рискове. Явно някои много бързо забравиха "Колумбия" и факта че човешкият живот е много по -ценен и важен от някаква фантастика.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

...

Дори да е самоубийствена мисия без връщане обратно, ще се намерят много кандидати, това е без съмнение... Не знам и не ми се проверява колко е най-дългия престой в космоса, но мисля, че е над 6 месеца. Давани са много жертви в космоса, по-точно не в, а излитане/приземяване, което е същото. Има катастрофи със самолети, но хората си летят, нали и няма нищо общо с ентусиазма. Ти как издържаш шест месеца без секс? Това да им е проблема. Запаси от гориво едва ли са проблем, защото им трябва само да се ускорят и после да се примарсят :-), а в космоса няма триене. Старта може да е и от Луната, примерно. Храната е концентрирана, а всичко се преработва, примерно урината... Че ще стане, за мен няма съмнение, въпроса е дали ще сме живи, поне някои от нас, а няма да е в близките десет години, предполагам.

Дори да е самоубийствена мисия без връщане обратно, ще се намерят много кандидати, това е без съмнение... Не знам и не ми се проверява колко е най-дългия престой в космоса, но мисля, че е над 6 месеца. Давани са много жертви в космоса, по-точно не в, а излитане/приземяване, което е същото. Има катастрофи със самолети, но хората си летят, нали и няма нищо общо с ентусиазма. Ти как издържаш шест месеца без секс? Това да им е проблема. Запаси от гориво едва ли са проблем, защото им трябва само да се ускорят и после да се примарсят :-), а в космоса няма триене. Старта може да е и от Луната, примерно. Храната е концентрирана, а всичко се преработва, примерно урината... Че ще стане, за мен няма съмнение, въпроса е дали ще сме живи, поне някои от нас, а няма да е в близките десет години, предполагам.

5. Човекът прекарал най-дълго време в Космоса

Рекордът за най-дълъг престой се държи от руснака Валери Поляков, който бил на станция "Мир" в продължение на 438 дена или близо 14 месеца.

Източник

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.