Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бойко Борисов е новият премиер на България

Featured Replies

то май промития мозък си ти.

при условие че си набор 89 кво знаеш ти за прехода или за социализма.

май семейството здраво те е зомбирало на тема анти-капитализъм.

Тъп ли си? Анти-капитализъм? Ти прочете ли какво написах? Четеш ли се какви ги пишеш?Или си толкова необразован, че не можеш и да четеш.

Родителите ми са страдали по времето на социализма, именно защото са били с капиталистически убеждения. Кое нормално семейство, чийто имоти са били конфискувани и са третирани като втора ръка хора, биха отглеждали децата си с идеологията на комунизма? Наистина ли си толкова глупав или се правиш на такъв?

Баща ми (мир на прахта му), мразеше комунистическата идея до мозъка на костите си.

Като се замисля - всичките от Костов до Симеон, до Станишев до Борисов - всичките са измет.

Приключвам с теб. Нямам намерение да споря с някой, който дори не умее да чете.

П.П: Ти кой клас си? Стана ми интересно?

ами наплюй малко и комунигите дето са те репресирали.не само бойко .еее ама срам към семейството нямаш ли?

Тъпанар. Явно наистина не можеш да четеш (то ти личи и по начина по който изполваш българския език).

Мен до края на мандата на Бойко няма да има - дано добре да усетиш как те е оправил :)

П.П: Ако трябва бан за обида към потребител - ок. Не се сдържах.

Редактирано от Amadea (преглед на промените)

• Отговори 200
  • Прегледи 15,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Тъп ли си? Анти-капитализъм? Ти прочете ли какво написах? Четеш ли се какви ги пишеш?Или си толкова необразован, че не можеш и да четеш.

Родителите ми са страдали по времето на социализма, именно защото са били с капиталистически убеждения. Кое нормално семейство, чийто имоти са били конфискувани и са третирани като втора ръка хора, биха отглеждали децата си с идеологията на комунизма? Наистина ли си толкова глупав или се правиш на такъв?

Баща ми (мир на прахта му), мразеше комунистическата идея до мозъка на костите си.

Като се замисля - всичките от Костов до Симеон, до Станишев до Борисов - всичките са измет.

Приключвам с теб. Нямам намерение да споря с някой, който дори не умее да чете.

П.П: Ти кой клас си? Стана ми интересно?

Тъпанар. Явно наистина не можеш да четеш (то ти личи и по начина по който изполваш българския език).

Мен до края на мандата на Бойко няма да има - дано добре да усетиш как те е оправил :)

брей колко омраза.явно секса ти липсва.

ти ще да си от празноглавите фръцли дето мислят с междукрачието си.

или другия вариант грозничка , никой не и обръща внимание...

ало репресираната, не съм те репресирал аз.

комунетата са го направили.напсувай и тях поне веднъж.

и вместо да псуваш като каруцар се дръж нормално.

обикновено левичарите са така вулгарни и невъздържани.

доста си примитивничка.

не можеш да водиш нормален разговор.

явно и ти си с петолъчка в мозъка.

смело обиждаш- значи си комбина с модераторчето ах...

и добавка- тебе няма да се намери кой да те оправи (а имаш нужда)

Редактирано от fermera88 (преглед на промените)

доста си примитивничка.

Пич ,сорри отново си аут след пет минути, честно писна ми да пускаш клонинги!

Също и да обиждаш колегите и екипа:) !!!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Пич ,сорри отново си аут след пет минути, честно писна ми да пускаш клонинги!

абе знаех си че съм на частно парти на ...петолъчките

а да- и не обиждам никого.

дано си справедлив към колежката по-горе.

тя се скъса да обижда- българския народ,премиера и мене .

накажия де!

ама къде ти справедливост при петолъчките

ДОКАЖИ че не си комбина с АМАДЕА и я резни ама надали

абе знаех си че съм на частно парти на ...петолъчките

а да- и не обиждам никого.

дано си справедлив към колежката по-горе.

накажия де!

ама къде ти справедливост при петолъчките

ДОКАЖИ че не си комбина с АМАДЕА и я резни ама надали

Плачеш си директно към наказателното право в един съвсем реален съдебен процес! Думите ти ще останат в полза на обвинението, макар и извън тази тема!

доста си примитивничка.

Аз да не мога да водя нормален разговор? Хахаха - я пак се върни и ми прочети постовете, да видим кой започна офтопик дискусията във връзка с "комунягите" (ако не разбираш някоя фумичка ми кажи, аз ще ти я обясня :) )

Ти си човека, който дори не може да си напише името правилно (ти за това ли толкова се възхищаваш на Борисов? Защото той може да напише Бойко без нито една правописна грешка, нали? Нали, нали, нали...:) ). И си ги захапал тея "комуняги" като 93 годишна старица с деменция. Елементарен поглед върху политическата ситуация нямаш. Още живееш с идеята за партийно разделение, което е просто малоумно - ти май си спрял да се развиваш преди едно....31-32 години, а? Хахахаха - ужас. Не е истина с какви хора ми се налага да си комуникирам понякога.

Това не е омраза, спокойно. Не те мразя, ти специално си ми жалък.

Ти моя живот не го мисли - живота си ми е супер. Виж теб като те гледам...явно не само култура, интелект и грамотност ти лиспват....Съжалявам http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

П.П: Не, комбина съм с администраторите. Ти не знаеш ли бе? Аз контролирам Калдата с парите, който откраднах от вас по времето на комунизма :clap::down::eek: Ние с комунягите всичко обрахме, ама дойдоха тея ГЕРБ баси....всичките едни добри и кадърни политици, честни хора....и сега не можем да крадем!

Хахахаха.

Изтрийте ги тея мнения, че вече много офф-топик отидоха нещата. :huh:

Плачеш си директно към наказателното право в един съвсем реален съдебен процес! Думите ти ще останат в полза на обвинението, макар и извън тази тема!

трябва да се санкционира амадеа. не мислиш ли?

.

И пак ви е малко :)

П.П: Фермере, мен има кой да ме оправя, ама тебе като те оправи Бойко ще се успокоя. Няма да си умреш девствен :clap:

Редактирано от Amadea (преглед на промените)

Аз да не мога да водя нормален разговор? Хахаха - я пак се върни и ми прочети постовете, да видим кой започна офтопик дискусията във връзка с "комунягите" (ако не разбираш някоя фумичка ми кажи, аз ще ти я обясня :) )

Ти си човека, който дори не може да си напише името правилно (ти за това ли толкова се възхищаваш на Борисов? Защото той може да напише Бойко без нито една правописна грешка, нали? Нали, нали, нали...:) ). И си ги захапал тея "комуняги" като 93 годишна старица с деменция. Елементарен поглед върху политическата ситуация нямаш. Още живееш с идеята за партийно разделение, което е просто малоумно - ти май си спрял да се развиваш преди едно....31-32 години, а? Хахахаха - ужас. Не е истина с какви хора ми се налага да си комуникирам понякога.

Това не е омраза, спокойно. Не те мразя, ти специално си ми жалък.

Ти моя живот не го мисли - живота си ми е супер. Виж теб като те гледам...явно не само култура, интелект и грамотност ти лиспват....Съжалявам http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

П.П: Не, комбина съм с администраторите. Ти не знаеш ли бе? Аз контролирам Калдата с парите, който откраднах от вас по времето на комунизма :clap::down::eek: Ние с комунягите всичко обрахме, ама дойдоха тея ГЕРБ баси....всичките едни добри и кадърни политици, честни хора....и сега не можем да крадем!

Хахахаха.

Изтрийте ги тея мнения, че вече много офф-топик отидоха нещата. :huh:

шо не си траеш че само змии излизат от устата ти.

ама от разни мърли дето не знаят и кой номер сутиен носят.

айде пии 2 лексотана и си легай.

явно няма да те накажат за тва че псуваш и обиждаш на воля.защо ли?

А покрай твойте постове розови слончета хвърчат :whist:

То верно, че като ти каже някой истината в очите го обръщаш на селски лафчета.

Нищо. Простено ти е ;)

П.П: Аз изчезвам. Ударете една прахосмукачка на темата, че то покрай тея комуняги...

А покрай твойте постове розови слончета хвърчат :whist:

То верно, че като ти каже някой истината в очите го обръщаш на селски лафчета.

Нищо. Простено ти е ;)

П.П: Аз изчезвам. Ударете една прахосмукачка на темата, че то покрай тея комуняги...

добре че изчезваш ,тъкмо глупостите и обидите ще изчезнат.

и не забравя лексотаните ;)

и добавка- малко секс - помага за нервите

дано имаш късмет... ;)

Не се занимавайте с глупости,да спорите в некъв форум.Не виждате ли,че положението става все по лошо.Който има възможност да взима един сак с консерви, да взима билет за чужбина,няма значение за къде ще е,тук ще става все по-зле щом така рязко качиха газта и постоянно се печатът нови пари.

добре че изчезваш ,тъкмо глупостите и обидите ще изчезнат.

и не забравя лексотаните :whist:

и добавка- малко секс - помага за нервите

дано имаш късмет... ;)

Сложих ти два плюса на репутацията за склоняването към употреба на психотропни средства, това също ще го има в "трудовата ти характеристика" когато влезеш в затвора!

Не се занимавайте с глупости,да спорите в некъв форум.Не виждате ли,че положението става все по лошо.Който има възможност да взима един сак с консерви, да взима билет за чужбина,няма значение за къде ще е,тук ще става все по-зле щом така рязко качиха газта и постоянно се печатът нови пари.

то бягането беще 2001-2008 .

тогава се изнесоха българите.

то сега няма кой да се изнася вече.

сега тия дето сме тука ше сърбаме попарата на комунистите дето я

дробиха последните 4 години.

Сложих ти два плюса на репутацията за склоняването към употреба на психотропни средства, това също ще го има в "трудовата ти характеристика" когато влезеш в затвора!

мда .

то комунист знае 2 думи- разстрел и затвор

ах да добая и кражба

Чесно да ви кажа мислех,че ще стане нещо тук.За 6 години бачкане тук една стотинка не съм спестил,родителите ми живеят в Италия,мен вобще не ми се ходи там.Но виждам,че тук нищо не става и другата седмица заминавам.Не ме се ходи там,но нямам избор омръзна ми тук да бачкам за жълти стотинки,а някой да си пълни гушата на мои гръб.

сестра ми живее в Щатите. храната е по евтина с около 30 % а бензина с около 80-90% в сравнение с тука. то докато не се изтребят комунетата, тук капитализма нема да дойде. един пиночет ни трябва. не случайно Чили е на 3 място след САЩ и Канада в двете Америки. там Аугусто Пиночет Угарте е трепал 15 години комунетата. за тва Чили имат перфектна икономика.Щото не са ги зомбирали за светлото бъдеще и не са ги учили да мързелуват и да крадат от държавните предприятия.

Приземи ли се ГЕРБ след летящия старт

автор(и): Таня Джоева

Публикувано изображение

От днес цената на тока за бита пада с 4%, парното в страната ще струва до 23% по-малко, а газът - с 33,14%. Не се подвеждайте! Новината гали ухото, но, уви, тя бе на челни страници в печата преди година - пет дни преди ощастливените от поевтиняването граждани да отидат до урните. Хватката с предизборен вкус не постигна очаквания от тогавашните управници ефект. На 5 юли - за поредна изненада на социолозите - вълната ГЕРБ заля страната.

По ирония на политическите превратности точно година по-късно цените на газа, топлата вода, тока вървят нагоре, нагоре... Ясно е, че за 365 дни и Бойко Борисов не може да направи идеалната държава.

Годишнината от победата е добър повод за преглед на обещаното и стореното, на сбъднатите и несбъднати очаквания, на подводните камъни, изненадите, постиженията, подхлъзванията, провалите, кадрите.

Програмите на партиите са считани за скучни четива. С пълно право. В програмата на ГЕРБ с гръмкото име “За европейско развитие на България” бе обещано, разбира се, благоденствие. Естествено, и “доходи, осигуряващи достоен стандарт на живот, достъпно и качествено образование и добър здравен статус на населението”. Както и “промяна, която да се изрази в модернизация на обществения, политически и икономически живот в страната в съответствие с европейските норми и стандарти”.

Избирателите - независимо дали са били задълбочени читатели на програмата, или публика на Бойко Борисов - разчетоха промяната като нова страница след оспорвания преход. Кои нови страници наистина отвори ГЕРБ и кои са още стари приказки?

Първото изпълнено обещания на Борисов несъмнено гласи: “Ще ги бия на куц крак”.

Така стана. Дали “България може”, както гласеше лозунгът на ГЕРБ, още не е напълно доказано. Но че Бойко може - с патерица и червен конец против уроки - се разбра след 1 678 641 бюлетини, пуснати за ГЕРБ в изборния 5 юли.

Победата не бе толкова лесна не само поради контузията на Генерала на футболния терен. До последно социолозите вещаеха небивало шарен парламент с участието на седем-осем партии и съставяне на правителство с вазелин. С предизборна лукавост БСП не изключваше дори коалиционно управление с ГЕРБ...

Защо ги би Борисов? Защото решително и в свой стил - без да си парфюмира изразите - обеща, че няма да влиза в компромисни съюзи и че ще има възмездие! В думата “възмездие” се таеше заплаха за сгафилите от триадата, за бандитите, за олигарсите, за всички, които 20 г. безнаказано нарушаваха законите и правилото за обществена справедливост.

Обещанието да не влиза в съглашение Борисов изпълни веднага и направи еднопартийно правителство на малцинството. Светкавично бе реализирано и антикризисното намерение да съкрати три министерства. Задраскано бе раздуването на щата, само и само да се спази дразнещата формула 8:5:3. Начаса бе намален броят на заместник-министрите и на заместник-областните управители.

Потръгна дисциплината в парламента, въпреки че на хартия остана най-гръмкото обещание на премиера, че ще се бъде свален депутатският имунитет. Е, бе свален, но за някои в синхрон с обещаното възмездие. Далаверите на тройната коалиция безпощадно бяха извадени наяве. Заредиха се “Октопод”, “Наглите”, “Лапачите”, “Дедесарите”, “Недосегаемите”, “Медузите” и много други, а одобрението към МВР шефа литна нагоре.

Впрочем, мерките на социолозите са добро огледало на изминалата управленска година. Ето как се променяха електоралните нагласи. Данните през август 2009-а не поднесоха изненади.

“Алфа рисърч” измери47% одобрение към правителството, 60% - за премиера и 45% - за парламента. Респектиращо начало! През септември и “Медиана” отчете “летящ старт за министрите”. През октомври “Галъп” поля самочувствието на властта. След традиционния въпрос “ако изборите бяха днес” ГЕРБ печелеше абсолютно, даже квалифицирано мнозинство. През декември “Медиана” “улови” първите, които свалят розовите очила.

“За три месеца чутовната подкрепа за ГЕРБ е паднала с 10%, почти с толкова е паднал и личният рейтинг на премиера”, отчете социологът Кольо Колев и обясни топенето с “кризата си е криза, “пицата” е постна, чудеса няма да има”. През май МБМД хвърли бомбата, че Цветанов е изпреварил по рейтинг Бойко Борисов.

Какво показват пресните социологически резултати? Най-сурови са тези на “Алфа рисърч”. Неодобрението (33%) започва да доминира над одобрението (26%) към правителството. 54% недоволстват от самонадеяността на управляващите, 73% смятат, че кадрите на ГЕРБ са неподготвени. НЦИОМ сондира, че според 59% няма политическа сила, която може да управлява по-добре от ГЕРБ. Партията е загубила 11% от доверието на избирателите си, но има три пъти по-висока електорална тежест от БСП.

Интригата “доверието към ГЕРБ пада, но управлението остава без алтернатива” очевидно ще бъде водеща до местните и президентските избори. Но е очевидно също, че ГЕРБ дотогава би трябвало с повишено внимание да огледа два проблема - държавните финанси и партийните кадри.

Защо е тежкото разочарование от кадрите? Първо, заради пропукалия се мит за дългата скамейка на партията. Родните избиратели щедро дават кредит на доверие, но и бързо си го прибират обратно. Прощават липсата на опит, но обръщат гръб на политиците, щом усетят, че не искат да се учат. Точно това правят хората на ГЕРБ. Остават безцветни, безименни и скучни като предизборна програма.

“ГЕРБ е ковачница на кадри” гордо заяви премиерът Борисов след клетвата пред парламента. Но и днес сякаш само лидерът знае посоката. Останалите в ГЕРБ го следват, без да проявяват въображение и инициатива. С изключение на Цветанов, може би.

За жалост през първата година 116-те нови политически звезди в Народното събрание не покриха оптимистичните очаквания на лидера си. Логично “Алфа рисърч” отчете още през февруари “небивал спад в доверието към парламента”. А цели 54% определиха НС като “фасадна институция”. Има и друга причина за безпокойство - лобистките закони. Първият пример бе поправка в закона за нотариусите, последният - за земеделските земи. Заради лобистки набези точно властта, която се бори срещу корупцията, рискува да се окичи с етикета “лобистко управление”.

Впрочем, макар че доскучават, партийните програми е хубаво да се четат. ГЕРБ-ерите незнайно защо се ослушват сега, но в програмата черно на бяло са обещали закон за лобизма. Качествен.

Борисов обеща, че ще се разделя незабавно със свои, ако сгафят. Изпълнява го. Смени здравния министър при съмнения за конфликт на интереси. Раздели се с неуспелия еврокомисар Румяна Желева, макар и след колебания. Но дали ГЕРБ не залита накриво с изключената вчера от партията Даниела Каназирева?

Прочит и на антикризисната програма дава хляб за размисъл в посока на речено и сторено. ГЕРБ обеща намаляване на осигурителната тежест с 5% най-много, засега я смъкна с 2%. Улеснението за данъчно задължените лица да внасят вноски за данък печалба веднъж на три месеца остана пожелание. Както и останалите добри намерения за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите, създаване на работни места, възраждане на селското стопанство и така нататък. Затова пък актуализацията на тазгодишния бюджет е в пълен ход, а управляващите биват хвалени, че... не са вдигнали ДДС и преките данъци.

“Взел съм на ръчно управление финансите на държавата”, отчете министър-председателят в края на 2009-а. И днес, пет месеца по-късно, финансите и доходите остават раната в управлението. Доколко тя е резултат от лошото наследство и световната криза и доколко от работата на сегашната власт, би трябвало да е предмет на откровен анализ. Оправданията с наследеното се изтъркаха, а едното възмездие не пълни джобовете.

Самонадеяност личи и в отношенията с партиите, подкрепящи ГЕРБ. “Ако ми извиват ръцете, отиваме на избори”, заканваше се Борисов преди време и безстрашната фраза стряскаше и електората, и партньорите. Изпитанията пред ГЕРБ ще се множат обаче, ако от “Синята коалиция”, които сега само критикуват, станат по-остри и нападателни. Нищо чудно с оглед на предизборните страсти догодина. Изборите са събитие, което присъства неизменно в партийното (под)съзнание.

“Крайъгълният камък е 2011 г. Тогава ще се разбере що за партия е ГЕРБ. Сега е лесно да се обединиш около проект, който ти се струва печеливш. Но какво представлява една партия, се разбира в период на изпитания”, каза мъдро през януари Цветан Цветанов. И е прав. През първата година ГЕРБ бе партията на Борисов, през втората - ще видим. Ясно е едно: думите на Борисов “хората очакват от мен и от ГЕРБ чудеса, сякаш сме извънземни” няма да важат. Избирателят не чака чудеса, чака резултати.

Публикувано изображение

Премиерът без ден отпуск от началото на мандата

Публикувано изображение

19:47 / 03 юли 2010 / dnes.dir.bg

Премиерът Бойко Борисов не е излизал в отпуск нито един път от началото на мандата, показва справка на Министерския съвет, предоставена на bTV.

На сегашните министри и премиера се полагат по 13 дни отпуска за миналата година и по 30 за тази. Предишното правителство не ползваше всички отпуски. Така общо министрите на Сергей Станишев бяха натрупали 750 неизползвани дни.

При напускането си те са компенсирани със сума, равна на 35 министерски заплати. На премиера Станишев са били платени между 20 и 30 000 лева.

И през този мандат само шест министри са ползвали отпуск. Единствена министър Нона Караджова е взела цялата си отпуска за миналата година.

Според справката на кабинета, премиерът не е почивал нито един ден, а вътрешният министър Цветан Цветанов е ползвал само два почивни дни. Борисов вече обяви, че няма да повтаря опита на предшественика си. Той смятал да изчисти част от отпуската си между 1 и 20 август. Очаква се тогава министрите да излязат в лятна ваканция за три седмици.

Преди дни парламентът промени в Кодекса на труда така, че натрупаните от предишни години отпуски да могат да се вземат само до края на 2011 г. След това те няма да се плащат при напускане на работа. Според новия закон, всички предприятия ще трябва да направят график за ползване на отпуските.

Август ще бъде ваканционен за депутатите. По правилник те ще почиват от 1-во до 31-во число на най-горещия месец. Миналата година народните представители по изключение отмениха ваканцията си, но заради липсата на готови законопроекти, заседаваха само комисии.

• 1 месец по-късно...

Кабинетът обяви приоритетите за втората си година

Публикувано изображение

Запазване на фискалната и финансова стабилност на страната, на данъците на сегашното ниво и на бюджетния дефицит до 3 на сто от БВП.

Това някои от приоритетите на правителството за втората година управление, предаде БТА, като се позова на отчета на Министерския съвет за едногодишната работа на министрите, разпространен от пресслужбата на правителството.

Други приоритети на кабинета за следващата година са запазване стабилността на валутния борд, продължаване на подготовката на страната за членство в Еврозоната.

Кабинетът ще посвети усилията си през следващата година на изпълнението на мерките и дейностите, заложени в Пътната карта за изграждане на газопровода "Южен поток", на изпълнението на ангажиментите по изграждането на газопровода "Набуко" и на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Румъния.

Предстоящи за следващата година от мандата на кабинета са иницииране на разговори за изграждане междусистемна връзка с Турция, стартиране на конкурси за проучване и добив на газ на територията на България.

Преструктурирането на проекта за АЕЦ "Белене" в посока повишаване на неговата атрактивност за балкански и европейски инвеститори и избор на консултант и стратегически инвеститор за изграждането централата, насърчаване на конкуренцията на пазара на електроенергия, работа по създаване на електроенергийна борса в България и въвеждане на нови правила за търговия в Закона за енергетиката, също влизат в приоритетните планове на правителството.

Изминалата година премина в условия на икономическа криза и в усилия на правителството да изведе икономиката на България от рецесията, да предприеме решителни действия за стабилизиране на бюджетната позиция и преодоляване последиците от глобалната криза и възстановяване на българската икономика, пише в отчета.

Приоритетите в работата бяха пряко обвързани със създаването на по-високи нива на добавена стойност, респективно реален растеж на БВП в условията на нарастваща конкуренция, успешно интегриране на бизнеса в единния европейски пазар, подобряване на състоянието на платежния баланс, увеличаване на заетостта, понижаване на безработицата и индиректно подобряване на благосъстоянието на живот.

Правителството определи основните инструменти за излизане от кризата - намаляването на държавните разходи, насърчаването на заетостта и поддържането на данъчна и осигурителна политика, благоприятна за българските и чуждестранните инвеститори и ориентирана към ограничаване на сивата икономика.

За да се стимулира икономиката и потреблението бяха предприети и мерки за опростяване на данъчната система и прецизиране на данъчното законодателство. Разшириха се услугите за данъкоплатците и осигурителите за изпълнение на задълженията в условията на икономическа криза.

Въпреки влошена външна макроикономическа среда и негативите на глобалната финансова и икономическа криза, бяха предприети редица мерки за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат. Комплектността на политиките за насърчаване на инвестициите, предприемачеството, подобряването на бизнес средата имаха ключово значение и за насърчаването на износа и гарантирането на външната финансова стабилност на страната.

Основна характеристика на правителствената политика бе прехвърлянето на основната тежест на антикризисните мерки върху държавата, а не върху гражданите, пише в отчета.

Намалени бяха разходите за държавата, запази се нивото на преките и косвените данъци и се осъществи механизъм за уреждане на задълженията на държавата по сключени договори за капиталови разходи и доставки на министерствата и ведомствата, които не са погасени към 31 март 2010 г.

Наред с извършваното ограничаване на разходната част на бюджета, усилията бяха насочени и към повишаване събираемостта на приходната част и разкриване на нови източници на приходи в държавния бюджет.

news.dir.bg

Приземи ли се ГЕРБ след летящия старт

автор(и): Таня Джоева

Публикувано изображение

От днес цената на тока за бита пада с 4%, парното в страната ще струва до 23% по-малко, а газът - с 33,14%. Не се подвеждайте! Новината гали ухото, но, уви, тя бе на челни страници в печата преди година - пет дни преди ощастливените от поевтиняването граждани да отидат до урните. Хватката с предизборен вкус не постигна очаквания от тогавашните управници ефект. На 5 юли - за поредна изненада на социолозите - вълната ГЕРБ заля страната.

По ирония на политическите превратности точно година по-късно цените на газа, топлата вода, тока вървят нагоре, нагоре... Ясно е, че за 365 дни и Бойко Борисов не може да направи идеалната държава.

Годишнината от победата е добър повод за преглед на обещаното и стореното, на сбъднатите и несбъднати очаквания, на подводните камъни, изненадите, постиженията, подхлъзванията, провалите, кадрите.

Програмите на партиите са считани за скучни четива. С пълно право. В програмата на ГЕРБ с гръмкото име “За европейско развитие на България” бе обещано, разбира се, благоденствие. Естествено, и “доходи, осигуряващи достоен стандарт на живот, достъпно и качествено образование и добър здравен статус на населението”. Както и “промяна, която да се изрази в модернизация на обществения, политически и икономически живот в страната в съответствие с европейските норми и стандарти”.

Избирателите - независимо дали са били задълбочени читатели на програмата, или публика на Бойко Борисов - разчетоха промяната като нова страница след оспорвания преход. Кои нови страници наистина отвори ГЕРБ и кои са още стари приказки?

Първото изпълнено обещания на Борисов несъмнено гласи: “Ще ги бия на куц крак”.

Така стана. Дали “България може”, както гласеше лозунгът на ГЕРБ, още не е напълно доказано. Но че Бойко може - с патерица и червен конец против уроки - се разбра след 1 678 641 бюлетини, пуснати за ГЕРБ в изборния 5 юли.

Победата не бе толкова лесна не само поради контузията на Генерала на футболния терен. До последно социолозите вещаеха небивало шарен парламент с участието на седем-осем партии и съставяне на правителство с вазелин. С предизборна лукавост БСП не изключваше дори коалиционно управление с ГЕРБ...

Защо ги би Борисов? Защото решително и в свой стил - без да си парфюмира изразите - обеща, че няма да влиза в компромисни съюзи и че ще има възмездие! В думата “възмездие” се таеше заплаха за сгафилите от триадата, за бандитите, за олигарсите, за всички, които 20 г. безнаказано нарушаваха законите и правилото за обществена справедливост.

Обещанието да не влиза в съглашение Борисов изпълни веднага и направи еднопартийно правителство на малцинството. Светкавично бе реализирано и антикризисното намерение да съкрати три министерства. Задраскано бе раздуването на щата, само и само да се спази дразнещата формула 8:5:3. Начаса бе намален броят на заместник-министрите и на заместник-областните управители.

Потръгна дисциплината в парламента, въпреки че на хартия остана най-гръмкото обещание на премиера, че ще се бъде свален депутатският имунитет. Е, бе свален, но за някои в синхрон с обещаното възмездие. Далаверите на тройната коалиция безпощадно бяха извадени наяве. Заредиха се “Октопод”, “Наглите”, “Лапачите”, “Дедесарите”, “Недосегаемите”, “Медузите” и много други, а одобрението към МВР шефа литна нагоре.

Впрочем, мерките на социолозите са добро огледало на изминалата управленска година. Ето как се променяха електоралните нагласи. Данните през август 2009-а не поднесоха изненади.

“Алфа рисърч” измери47% одобрение към правителството, 60% - за премиера и 45% - за парламента. Респектиращо начало! През септември и “Медиана” отчете “летящ старт за министрите”. През октомври “Галъп” поля самочувствието на властта. След традиционния въпрос “ако изборите бяха днес” ГЕРБ печелеше абсолютно, даже квалифицирано мнозинство. През декември “Медиана” “улови” първите, които свалят розовите очила.

“За три месеца чутовната подкрепа за ГЕРБ е паднала с 10%, почти с толкова е паднал и личният рейтинг на премиера”, отчете социологът Кольо Колев и обясни топенето с “кризата си е криза, “пицата” е постна, чудеса няма да има”. През май МБМД хвърли бомбата, че Цветанов е изпреварил по рейтинг Бойко Борисов.

Какво показват пресните социологически резултати? Най-сурови са тези на “Алфа рисърч”. Неодобрението (33%) започва да доминира над одобрението (26%) към правителството. 54% недоволстват от самонадеяността на управляващите, 73% смятат, че кадрите на ГЕРБ са неподготвени. НЦИОМ сондира, че според 59% няма политическа сила, която може да управлява по-добре от ГЕРБ. Партията е загубила 11% от доверието на избирателите си, но има три пъти по-висока електорална тежест от БСП.

Интригата “доверието към ГЕРБ пада, но управлението остава без алтернатива” очевидно ще бъде водеща до местните и президентските избори. Но е очевидно също, че ГЕРБ дотогава би трябвало с повишено внимание да огледа два проблема - държавните финанси и партийните кадри.

Защо е тежкото разочарование от кадрите? Първо, заради пропукалия се мит за дългата скамейка на партията. Родните избиратели щедро дават кредит на доверие, но и бързо си го прибират обратно. Прощават липсата на опит, но обръщат гръб на политиците, щом усетят, че не искат да се учат. Точно това правят хората на ГЕРБ. Остават безцветни, безименни и скучни като предизборна програма.

“ГЕРБ е ковачница на кадри” гордо заяви премиерът Борисов след клетвата пред парламента. Но и днес сякаш само лидерът знае посоката. Останалите в ГЕРБ го следват, без да проявяват въображение и инициатива. С изключение на Цветанов, може би.

За жалост през първата година 116-те нови политически звезди в Народното събрание не покриха оптимистичните очаквания на лидера си. Логично “Алфа рисърч” отчете още през февруари “небивал спад в доверието към парламента”. А цели 54% определиха НС като “фасадна институция”. Има и друга причина за безпокойство - лобистките закони. Първият пример бе поправка в закона за нотариусите, последният - за земеделските земи. Заради лобистки набези точно властта, която се бори срещу корупцията, рискува да се окичи с етикета “лобистко управление”.

Впрочем, макар че доскучават, партийните програми е хубаво да се четат. ГЕРБ-ерите незнайно защо се ослушват сега, но в програмата черно на бяло са обещали закон за лобизма. Качествен.

Борисов обеща, че ще се разделя незабавно със свои, ако сгафят. Изпълнява го. Смени здравния министър при съмнения за конфликт на интереси. Раздели се с неуспелия еврокомисар Румяна Желева, макар и след колебания. Но дали ГЕРБ не залита накриво с изключената вчера от партията Даниела Каназирева?

Прочит и на антикризисната програма дава хляб за размисъл в посока на речено и сторено. ГЕРБ обеща намаляване на осигурителната тежест с 5% най-много, засега я смъкна с 2%. Улеснението за данъчно задължените лица да внасят вноски за данък печалба веднъж на три месеца остана пожелание. Както и останалите добри намерения за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите, създаване на работни места, възраждане на селското стопанство и така нататък. Затова пък актуализацията на тазгодишния бюджет е в пълен ход, а управляващите биват хвалени, че... не са вдигнали ДДС и преките данъци.

“Взел съм на ръчно управление финансите на държавата”, отчете министър-председателят в края на 2009-а. И днес, пет месеца по-късно, финансите и доходите остават раната в управлението. Доколко тя е резултат от лошото наследство и световната криза и доколко от работата на сегашната власт, би трябвало да е предмет на откровен анализ. Оправданията с наследеното се изтъркаха, а едното възмездие не пълни джобовете.

Самонадеяност личи и в отношенията с партиите, подкрепящи ГЕРБ. “Ако ми извиват ръцете, отиваме на избори”, заканваше се Борисов преди време и безстрашната фраза стряскаше и електората, и партньорите. Изпитанията пред ГЕРБ ще се множат обаче, ако от “Синята коалиция”, които сега само критикуват, станат по-остри и нападателни. Нищо чудно с оглед на предизборните страсти догодина. Изборите са събитие, което присъства неизменно в партийното (под)съзнание.

“Крайъгълният камък е 2011 г. Тогава ще се разбере що за партия е ГЕРБ. Сега е лесно да се обединиш около проект, който ти се струва печеливш. Но какво представлява една партия, се разбира в период на изпитания”, каза мъдро през януари Цветан Цветанов. И е прав. През първата година ГЕРБ бе партията на Борисов, през втората - ще видим. Ясно е едно: думите на Борисов “хората очакват от мен и от ГЕРБ чудеса, сякаш сме извънземни” няма да важат. Избирателят не чака чудеса, чака резултати.

Публикувано изображение

ще помоля мадонка да не поства материали на ЧЕНГЕДЖИЙСКИЯ в-к Труп.Той е основен враг на демокрацията в БГ и естествено на българския народ.Уроди и подлоги на бсп и консултанта дуган като т.т. и в.в.са просто за екзекуция ....

Има и други медии в БГ

Редактирано от hari solomon (преглед на промените)

ще помоля мадонка да не поства материали на ЧЕНГЕДЖИЙСКИЯ в-к Труп.Той е основен враг на демокрацията в БГ и естествено на българския народ.Уроди и подлоги на бсп и консултанта дуган като т.т. и в.в.са просто за екзекуция ....

Има и други медии в БГ

Докато вестник Труд е единия от двата с най-голям тираж в БГ и докато правилата на форума са такива, каквито са в момента, ще се публикуват материали от всички медии.

Да не говорим, че г-н Т. Тошев е последния човек в момента, който се кланя на БСП. Напротив - той лично се грижи за медийния комфорт на премиера, за да не отиде сина му Радослав Тошев пандиза, където му е мястото.

Апропо, ти кои медии предлагаш да цитираме и от които да все взимат новини?

Я сподели, че ми е интересно...

Има и други медии в БГ

Момченце, има и други форуми, ако не ти харeсва тук си напълно свободен да си идеш в Турция при ivan_7788! Имай уважението към Madonna, толкова е напред в музиката колкото ти си назад в исляма, сега пък стана върл антикомунист и при това с мръсна уста! Това че не обичаш Доган, си е напълно в резон на това, че те обучават привнесени фундаменталисти от талибански произход! Малко мизерии ли не сътвори тази партия(ДПС) на България, та ни е притрябвало да се стига до екстремизирането й(чрез подмяна на ръководни кадри, а може би ако успеете и самият "Сава"), което ще я направи още много пъти по-вредна!

Мразиш всички, които биха попречили на Турция да влезе в ЕС и особено братушките, които са го набили на Османската империя, вероятно затова даваш такива коментари.

"Демокрация" в БГ има, само че не е от уредения западноевропейски тип, хАмерикаския превод е: свобода за богатия на гърба на поробеният(икономически собствен и военно чужди) народ/и. Типичен див капитализъм, изразяващ се на международно ниво като империализъм.

• 1 месец по-късно...

Социолози: Доверието към министрите е високо

Публикувано изображение

Най-висок е рейтингът на Цветан Цветанов, следван от Бойко Борисов

Сн.: БГНЕС

40% от българите подкрепят управлението на ГЕРБ и на този етап то няма алтернатива. Това показва последното проучване на социологическа агенция МБМД.

По-популярни от правителството са единствено полицията и църквата, които срещат подкрепата съответно на 42 и 48 на сто от анкетираните, предаде БНР.

Най-висок остава рейтингът на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов - 56%, министър-председателят Бойко Борисов получава 53 процента доверие, а президентът Георги Първанов - 36 на сто.

От МБМД отчитат, че година след изборите опозиционните политически лидери остават с 2-3 пъти по-нисък рейтинг от министрите.

Бившият премиер Сергей Станишев, например, печели доверието на една 13%, докато рейтингът на един от най-критикуваните министри - Божидар Димитров - е 27%, предаде БНТ.

Политическите тревоги и боричкания в началото на есенния политически сезон все още са оставени настрани от хората, заяви Мира Радева от МБМД при представяне на най-новото проучване на агенцията. По думите й в момента за ГЕРБ биха гласували малко над 32 процента от хората, срещу 10.4 на сто за БСП. Всички останали партии, с изключение на ДПС, са в границата на 2-3 процента.

Резултатите от изследването идват непросредствено след като БСП обяви, че започва консултации с парламентарно представените партии за искане на вот на недоверие на кабинета.

На тези, които искат вот на недоверие, не им харесва, че Америка, Русия и Европа ни харесват и одобряват, че правим магистрали, громим престъпността, че спряхме отвличанията и магистралните грабежи, коментира Бойко Борисов подготвяния вот на недоверие към правителството от Коалиция за България и ДПС.

news.dir.bg

Не знам как ги сметнаха тези 40%, много ме съмнява да са достоверни цифри..

Социолози: Доверието към министрите е високо

Не знам как ги сметнаха тези 40%, много ме съмнява да са достоверни цифри..

-дааа,и на мен много ми е интересно откъде и как се сдобиват с тази информация-след разкритията които станаха пред очите ни,и след това бяха стъкмени такива бързи и недодялани оправдания-мисля че не трябва да ни учудват цифрите,с които,борави най-добре и безразборно,този който командва парада :ph34r: -но защо да не се опитаме да ги сметнем-колко човека наброява щата на системата на МВР-ами нещатните-а и роднините и членовете на техните семейства,които,определено няма да гласуват за мен...?!? -то се оказа май че сме обречени-да гледаме как "облагодетелстваната раса" си разпределя паричния поток от приходите в Държавната хазна,отделно,техните лидери се борят за Тлъстия пай от чуждестранни инвестиции-то какво остана за "широките маси"-свидетели на пародиите,поднасяни чрез медиите под всякакъв вариант-снимков,филмов...така че,ще бъдем свидетели на още недостоверни цифри и действия,а кой ли знае още и на какво....

Борисов към ЕС: Не сме едно цяло с Румъния

Публикувано изображение

22:40 | 15 септември 2010 | news.dir.bg

Българският премиер Бойко Борисов изрази очакването България да стане част от Шенгенското пространство по-рано от края на следващата година.

"България си има своя път, стриктно спазваме ангажиментите и се надяваме по-рано от края на другата година, даже по средата, да бъдем част от Шенген. Това ще обсъдим и с канцлера Ангела Меркел по време на посещението й в България през октомври, и с канцлера на Австрия, който също ще посети България, и с премиера на Унгария Виктор Орбан, който също ще бъде у нас. Ние просто си вършим работата и се надявам тя да е успешна", заяви Борисов пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.

Той участва в среща на министър-председателите от десни партии в Европейския съюз преди утрешния Европейски съвет. Събирането, в което участваха председателите на Европейския съюз - Херман ван Ромпой, на Европейската комисия - Жозе Мануел Барозу, и на Европейския парламент - Йежи Бузек, се състоя в двореца Бухут в Националната ботаническа градина недалеч от белгийската столица.

Българският премиер направи изявлението във връзка с полемиката около проблема с ромите от Румъния и България във Франция и изказванията на френски държавници, че приемането на двете страни в Шенгенското пространство може да бъде забавено, ако не обръщат внимание на интегрирането на ромите.

"Ние нямаме проблем с Франция. Всяка държава трябва да си решава проблемите и всеки гражданин на Европа трябва да бъде зачитан. С Франция нямаме проблем и не бих искал да ни поставят ведно с държавите, които имат проблеми. Да ни поставят в комплект с Румъния е изгодно на доста страни, но ние не сме една държава, за да ни третират като едно цяло. Имаме прекрасни отношения с румънското правителство и с румънския народ, но не сме едно цяло. Ние бързаме, защото имаме своя писта и имаме да наваксваме много години", добави той.

По-рано днес президентът Георги Първанов коментира пред репортери у нас, че връщането на български роми от Франция не е добър европейски тон.

Според него действията спрямо българските и румънските роми се разминават с европейските ценности, които са установени много преди страната ни да бъде приета в ЕС.

"Ако има хора, нарушили закона, този факт трябва да стане публично известен, включително и на българските власти, но не бива да се вменява вина, особено на етнически принцип", каза държавният глава.

Той изрази несъгласие с "менторския тон" на френския посланик Етиен дьо Понсен, който вчера препоръча да бъде създаден държавен пост, който да отговаря за интеграцията на ромите, тъй като по въпроса у нас не се прави достатъчно.

Според Първанов проблемът е добре известен на българската държава. "Сегашното правителство и тези преди него правят и са правили не малко за социалната и образователната интеграция на ромите. Проблемът е натрупван с години, не може с един замах да бъде решен и сигурно ще бъдат необходими години, но назидателният тон няма да го реши", категоричен бе Първанов.

Междувременно скандалът между ЕС и Франция заради ромите се разрасна. В отговор на еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг, която вчера остро разкритикува изгонвaнето на роми от Франция, днес френският президент Никола Саркози й препоръча да приеме роми в родината си Люксембург.

Самата Рединг се извини за сравнението, което направи - че експулсирането на роми от Франция напомня на събития от Втората световна война.

"Съжалявам за тълкуванията, отклоняващи вниманието от проблема, който сега трябва да бъде решен. В никакъв случай не съм искала да правя паралел между Втората световна война и действията на сегашното френско правителство", увери Рединг в изявление пред АФП.

Елисейският дворец взима под внимание извиненията на еврокомисарката за крайните й изявления по адрес на Франция по въпроса за ромите, заявиха в отговор чрез комюнике на френското президентство

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.