Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължително предучилище от 5 години

Featured Replies

Задължителната подготовка за училище преди I клас ще е две години и децата ще постъпват в подготвителна група на 5-годишна възраст. Това е едно от намеренията за бързи промени в просветата, съобщи вчера министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Държавата ще осигурява на децата храна и транспорт, добави тя. В момента в подготвителната година преди училище децата влизат на 6 години, групите се формират към детските градини или към училищата. Засега не е ясно обаче как ще се осигурят места за двойно повече деца.

През предстоящата учебна година се очаква още една новост - след VII клас няма да се държи приемен изпит за профилираните гимназии и паралелки, а при приема ще се използват резултатите от външното оценяване след VII клас. Според Йорданка Фандъкова това ще стане с промяна в наредбата за прием, като е необходимо да се направят и съвсем малки промени в изпита за външното оценяване. Според новия зам.-министър Милка Коджабашиева при всички случаи в бала ще се включат оценките по български език и литература и по математика от удостоверението за завършен VII клас, но тепърва ще се реши как да се имат предвид и оценките по природни и обществени науки.

Източник: Дума

Ами ако искат от 3 годинки да нарпавят предучлищната, а на 5 да са първи клас?

И дано тая да премахне ненужните изпити ... леле .. за к'во толкова много бе .. пфуу

Редактирано от little_amore (преглед на промените)

Едно време си спомням как в детската градина учех руски. В къщи пък ме учеха да чета, пиша и смятам. Хубаво е да си раздвижват мозъците още от малки, а не да свикват с идеята, че целият живот е само игри.

Да бе и к'во като прекара целия си живот само в учене?Къде остава безгрижното детство?Разбира се, нека да си има занимания да се учи да чете и пише ... Ама какви са тея простотии, че те няма да им оставят време да бъдат деца, защо трябва от малки да се товярят толкова много?

Ех, новите на власт взеха, че се престараха...Разбира се, че е нужно разнообразие, но "бързи промени в просветата" не мисля, че е удачно да се правят (поне за момента).

Да бе и к'во като прекара целия си живот само в учене?

Човек се учи докато е жив :P

Не се притеснявай, няма да им отнемат толкова много време, колкото си мислите и ще им остава достатъчно за "безгрижното детство". Идеята е добра, да видим каква ще е реализацията.

Човек се учи докато е жив :)

И пак умира глупав .. ? ;)

Щом ще осигуряват храна и транспорт...Аз също подкрепям идеята, особено, като се замисли човек, че над 80 % от членовете на всички форуми в България не умеят да съгласуват (не)пълен член, и бъркат подлог с допълнение...А предучилището дали важи и за малките циганета biggrin.gif Или пак ще ходят да изплюскат закуските, и после измекярската да ходят да крадат и/или просят?

...А предучилището дали важи и за малките циганета biggrin.gif ....

Не ги знам тях дали изобщо ходят на детски градини, малко ме съмнява честно казано. Всъщно детските градини май не са задължителни? Абе циганите като за начало на училище да ги накарат да ходят, ще е добро постижение.

Идеята е много добра , дано има успех защото на българите в чужбина ни се подиграват много че незнам нищо и несе развиваме дано направят и други необходими реформи :angry:

Едно време си спомням как в детската градина учех руски. В къщи пък ме учеха да чета, пиша и смятам. Хубаво е да си раздвижват мозъците още от малки, а не да свикват с идеята, че целият живот е само игри.

Това са деца. За тях много време животът ще бъде свързван само с игри. Какво се прави сега, иска се насила децата да порастнат още от малки? Те достатъчно си развивам мозъците, просто целта е сега да се напрвят промени, които ще са с последици само за дечицата, които вече ще трябва да държат 1000 вида изпити...

И за мен идеята е налудничава...Ако родителите желаят и имат време, могат сами отрано да карат децата си да залягат над книжките.

Така или иначе измислят 13-ти клас и не знам кой си още, ами да започнат и от 5 годишна възраст...Игрите не са най-важното, но са си важна част, все пак не може без детство, нали?

И за мен идеята е налудничава...Ако родителите желаят и имат време, могат сами отрано да карат децата си да залягат над книжките.

Така или иначе измислят 13-ти клас и не знам кой си още, ами да започнат и от 5 годишна възраст...Игрите не са най-важното, но са си важна част, все пак не може без детство, нали?

Именно!Един човек да е на моето мнение :speak:

...Игрите не са най-важното, но са си важна част, все пак не може без детство, нали?

:) Много пресилвате нещата. Вие какво си представяте под "целодневна предучилишна"?

Вместо оптимизиране и намаляване на времето за протичане на учебния процес, те правят точно обратното...

според мен са малки на пет... ама кой ли ме пита мен...

Ами да.То на 4-5 още се учи да говори ... па да почне да чете и пише не знам, не може така ...

при този проблем с детските градини... ще има ли достатъчно паралелки, след като уж е задължително?

Ами да.То на 4-5 още се учи да говори ... па да почне да чете и пише не знам, не може така ...

Ти на какво мислиш, че ще ги научат там? Ще бъдат толкова много, че въобще няма да им обръщат внимание и ще стане трагично. Освен на цинизми и псувни, които дори няма да знаят какво означават, тези деца на нищо друго няма да се научат! Просто съм убедена в това!

Редактирано от productxaxa (преглед на промените)

Аман вече от измишльотини. Някой пак се е напънал да си напълни джобчетата за сметка на децата. ;)

Освен на цинизми и псувни,тези деца на нищо друго няма да се научат! Просто съм убедена в това!

Вече нямам търпение да дойде 15 септември и да ги мятам...Тази година ще бъда с 22 подгответа...ох, кеф...

• 3 месеца по-късно...

Проблемът не е толкова до умствените възможности на децата. Те още като се родят имат вече знанията

и опита на 5-годишни. Информация на клетката! (Шегувам се.)

Но физиката на дечицата (кости, мускули) дали е готова за такова физическо натоварване? (Тук не се шегувам!)

По статистически данни за 2008-а година :

"Специалистите предупреждават, че 60% от децата между 1 и 4 клас вече са с гръбначни изкривявания."

Какъв ужасяващ процент и то за деца, които започват училище на 7 годишна възраст.

А какво ще стане с още неукрепналите кости на 5-годишните ученици!

Горките НАШИ деца!

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Петгодишните стават ученици

От тази есен всички българчета, навършили 5 години, ще са длъжни да постъпят в предучилищна паралелка. Въвеждането на задължителна двегодишна предучилищна подготовка бе част от предизборната програма на ГЕРБ.

Подготвянето на 5-годишните ще става в детски градини, но има 14 000 деца, които все още не са обхванати в тази програма, а наличните места в детските градини в страната са 11 000. Проблем през септември ще има особено във Варна и София, съобщиха от просветното министерство. Ако децата от предучилищните групи остават в детската градина полудневно, родителите няма да плащат такса, разходите ще покрива държавата. Ако обаче подготовката е целодневна, семействата ще заплащат определена сума за храната и следобедните занимания.

Обучението за бакалаври трябва да е 3 години вместо 4, смята просветният министър Сергей Игнатов. Тригодишното обучение за степен "бакалавър" било въведено вече в Германия, а в Англия говорели дори за намаляване до 2 години. Промяната едва ли ще стане с новия закон за висшето образование, който се пише в момента, смята Игнатов. Прогнозата ми обаче е, че до 5 години в България ще има 3-годишни бакалаври, прогнозира Игнатов. Според него новият закон ще дава по-голяма автономия на вузовете. В момента група начело с проф. Борислав Борисов пише проектозакона извън столицата.

Източник: Дума

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.