Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Германците предпочитат велосипед пред обществения транспорт

Featured Replies

photo_big_28023.jpg

500 000 жители на Берлин въртят педалите всеки ден само в столицата, предаде Ройтерс. Влошаващите се услуги на обществения транспорт, високите цени на горивата, опасенията за климатичните промени и желанието за упражнения са факторите, които допринасят 13 процента от всички пътувания в Берлин да се извършват с колело, изминавайки километри до работа и обратно.

Политици, лобисти, журналисти, бизнесмени и юристи могат да бъдат видени да въртят педалите по всяко време на деня. Сред редовните са и заместник финансовият министър Йорг Асмусен и Мартин Ванслебен, управителен директор на Камарата за индустрия и търговия. В страната, която има население от 82 милиона, има 68 милиона велосипеди, а колоните велосипеди не винаги успяват да преминат на светофар за едно светване на зеленото.

Въпреки това любителите смятат, че е поне толкова бързо, колкото метрото, далеч по-евтино от другите начини за пътуване и най-важното - местата за паркиране са лесни за намиране. Броят на заклетите велосипедисти нараства всеки ден, като 9 процента от всички пътувания се извършват с колело.

източник

-----------

Хм, това кога ли ще се случи и у нас? За един хляб до магазина, който е на 200 метра и палят колата. Какво остава за по-далечно разстояние и то с велосипед... А ония от властта само гледат как да си закръглят шкембето.

Както казва мъжът ми "За развитието на държавата можеш да съдиш по броя велосипедисти в нея - колкото повече, толкова по-развита".

Едва ли ще се случи някога. :nono: Като се има пред вид, че най-лесният начин да се самоубиеш е да тръгнеш да караш колело по улиците в голям град (за междуградско пък изобщо да не говорим). Аз се отказах от това изживяване, поради факта, че нито шофьорите, нито пешеходците считат за нужно да мислят за велосипедистите, като за равноправен участник в движението.

В т.нар. нормални страни има много силно развита инфраструктура - обособена мрежа от алеи за велосипедисти, специални свтофари и стоянки за паркиране навсякъде... да не говорим за културата на всички участници в уличното движение.

• Автор
В т.нар. нормални страни има много силно развита инфраструктура - обособена мрежа от алеи за велосипедисти, специални свтофари и стоянки за паркиране навсякъде... да не говорим за културата на всички участници в уличното движение.

Точно за това говоря и аз. Силно се надявам поне децата ми да доживеят такива времена.

Никаква толерантност няма към велосипедистите. Шофьорите ги третират, едва ли не като вредители. Тук сме си по балкански прости и може би след десетилетия когато свърши нефта, ще се сетим за този толкова практичен начин на придвижване.

Най-ужасяващото е, че съм виждал шофьори, които нарочно бутат велосипедисти, ужким, че "не го видях". sad.gif

... след десетилетия когато свърши нефта....

Дано да е по-скоро, че да пускат вече алтернативните горива и да се спре с това ужасно замърсяване. А специално в София да караш велосипед между колите, не само не е безопасно, ами можеш и доволно да се нагълташ с изгорели газове. Аз лично си ходя пеша.

500 000 жители на Берлин въртят педалите всеки ден само в столицата, предаде Ройтерс.

13 процента от всички пътувания в Берлин да се извършват с колело
Докато не го видя, няма съвсем да го повярвам.

Хубаво че се чувстват велосипедисти. Само не знам дали го правят от екологични подбуди, за кеф или просто защото нямат <адекватен> избор.

По принцип е чудесно ако се окажеш в някакво градче, където това е предпочитаната форма на транспорт или за спорт-а, но не и при положение че 90% от останалите ползват автомобили и движението претоварено. Няма голям смисъл да пристигнеш опръскан, потен и нагълтан с прах.

Melmak ти явно не си виждал наживо за какво става въпрос. Придвижването с колело на запад е напълно нормален начин за придвижване, говоря на запад от Сърбия. Първо, че коли в центровете на градовете няма много много понеже навсякъде за да паркираш плащаш или има влизане в центъра само с такса, а и прах по улиците няма толкова колкото у нас, факт. По интересното е, че където съм ходил все колелата им са едни обикновени. 1/3 нямат скорости другата 1/3 съвсем обикновенни бегачи и тук таме се вижда някое по така. Тука който кара колело в града гледа да е все някаква марка или наконтено. Мисля, че си има причина да карат обикновенни колела на запад понеже ги оставят навсякъде не се и страхуват да им го откраднат. Това последното е мое предположение може и да греша.

И аз предпочитам велосипеда, но тук нямаме условия за него sad.gif Да не говорим колко е вредно за здравето да се движиш редом с бълващите газове коли...

biggrin.gifbiggrin.gif Има една "велопътека" на една централна софийска улица. Голям смях. Две жълти линии във външния край на тротоара, върху, които обикновено са паркирали разни коли. Винаги като мина оттам се чудя кой ли пак е прибрал парите, за да я направи тази простотия.

Жалки сме...

То си знаем улиците на какво приличат, пък съм се размечтала и за велопътеки...

• Автор
Melmak ти явно не си виждал наживо за какво става въпрос. Придвижването с колело на запад е напълно нормален начин за придвижване, говоря на запад от Сърбия. Първо, че коли в центровете на градовете няма много много понеже навсякъде за да паркираш плащаш или има влизане в центъра само с такса, а и прах по улиците няма толкова колкото у нас, факт. По интересното е, че където съм ходил все колелата им са едни обикновени. 1/3 нямат скорости другата 1/3 съвсем обикновенни бегачи и тук таме се вижда някое по така. Тука който кара колело в града гледа да е все някаква марка или наконтено. Мисля, че си има причина да карат обикновенни колела на запад понеже ги оставят навсякъде не се и страхуват да им го откраднат. Това последното е мое предположение може и да греша.

Хората мислят по въпроса с екологията, а и не само. Umwelt зоните, едва ли биха спрели някой да си купи стикер за 5 евро. Целта е да се принудят по елегантен начин хората да си купуват все по-нови и нови коли, с които хем се намалява изхвърлянето на вредните газове в атмосферата, хем се стимулира родната икономика (най-вече за немската говоря). И да, наистина не знам как го правят това с праха по улиците. У нас покрай бордюрите прах и боклуци с лопата да ги ринеш.

А велоалеи има и в много затънтени места. Понеже съм обикаляла и извън немските магистрали, по най-малките им пътища, из селца разни, та имам наблюдение, че хората се грижат за здравето си. Едва ли има семейство без велосипед. През почивните дни връзват колелата върху покрива на колите или ги возят в ремаркета, и тръгват. Като стигнат до заплануваното място, велосипедът влиза в действие.

Баби и дядовци и те карат, няма старо, няма младо. Това важи и за богаташите.

Това е в Амстердам до гарата (вярно, че там много няма как и да искат да си карат колите, но гледката е ...)

med_gallery_177262_865_47608.jpg

Аз сега се замислям, ако тръгна от Левски до Дървеница, за колоко ли врем ще избута ФЕлосипеда до горе ?! biggrin.gif

Предпочетали те германците...И аз много работи предпочитам, друг е въпроса практически осъществими ли са в нашата мила страна. Еле пък в китната ни столица. :)

• Автор
Аз сега се замислям, ако тръгна от Левски до Дървеница, за колоко ли врем ще избута ФЕлосипеда до горе ?! biggrin.gif

Предпочетали те германците...И аз много работи предпочитам, друг е въпроса практически осъществими ли са в нашата мила страна. Еле пък в китната ни столица. :)

Хех, мъжът ми ходи на работа с колело, понякога даже от Западен парк до Младост стига и обратно, аз не съм чак толкова луда biggrin.gif , при все че веднъж на Мария Луиза щях там и да си остана.

Една велосипедна алея, не отнема кой знае колко място, но както каза и dindi, какво и да направят, пак ще се намерят идиоти да паркират върху нея. Да има как и с колите си направо вкъщи да влязат.

biggrin.gifbiggrin.gif Има една "велопътека" на една централна софийска улица. Голям смях. Две жълти линии във външния край на тротоара, върху, които обикновено са паркирали разни коли. Винаги като мина оттам се чудя кой ли пак е прибрал парите, за да я направи тази простотия.
Не е проблемът конкретно във велоалеите. Проблемът е че 2/3 от структурата, която я има от живково време, е оградена. Тоест липсата на път до подлеза или липсата на подлез на едно-две места те принуждава да се включваш в движението. Заобикалянето и съобразяването с автомобилите отнема 100 пъти повече време и усилия.

И да, наистина не знам как го правят това с праха по улиците. У нас покрай бордюрите прах и боклуци с лопата да ги ринеш.
Веднага ще ти разясня. Всичките ла**а които хвърлят преизобилно по улиците през зимата после стават на прах. Изобщо всичкият пясък, които ползват за ремонти и не прибират, става на тоя гаден прах.

Не може да очаква гражданите да се чувстват свободни за такива инициативи, когато грам не се инвестира за обществен транспорт, за пешеходци и т.н. Спомнете си го на следващото обещание за кърпене на дупки, повишаване цаната на билетчето и прочие. После ще слушаме глупаците да се удивляват, защото количеството на автомобилите в София растяло експоненциално.

Ако изключим проблемите с колите и инфраструктурата съществува и още един съществен проблем: Ще си намеря ли колелото там дето го оставих?

В повечето случаи отговорът е отрицателен ohmy.gif

Иначе не сте справедливи, аз съм виждала и все още виждам като тръгна за Белчин тия села Ковачевци, Поповяне и т.н, местното население се придвижва именно с колела. Некви школници и балканчета, въртят им педалите бабите и дядковците та се пукат. Голяма радост за окото са biggrin.gif аз лично много им се радвам.

Мда това е другия проблем. Да те е страх да си оставиш заключено колелото на улицата. А на доста места на запад колелата си пренощуват навън.

Решението за мен е да се инвестира в обществения превоз и да се направят центровете на големите градове платени за влизане в центъра. Да се пуснат полицайте и да снимат коли стъпили на тротоар и неподновяване на разрешение за дейност на гаражните фирми/магазини. Това никъде не съм го видялв чужбина, гараж и над него да пише фризьорски салон, "супермаркет" и други небивалици.

Редактирано от saint056a (преглед на промените)

Велоалеите в София и изкуството да караш велосипед.

http://psabev.blogspot.com/2009/06/blog-post_17.html

ohmy.gif Това истина ли е? ;)

Ако биха ни били такива алеите, благодаря, но можем и без тях :wors:

това за краденето на велосипеди на запад въобще го няма живял съм година и половина в германия и имаше случай в който си караш колело пред кооперацията , започва да вали , хвърляш колелото прибираш се на другата сутрин вместо колелото да липсва някой вежлив съсед го е подпрял под стряхата , за да не го вали колелото.На училище се ходеше основно с велосипед ,за който си имаше специялна стойка , никой не си заключваше велосипеда с вериги и други глупости , но и никой не се е опитвал да открадне велосипед там

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.