Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Протеините-Протеинови таблетки или Протеинов шейк?

Featured Replies

Имах предвид 60 въглехидрати и 30 протеини. Въглехидратите задържат вода, освен това осигуряват много повече енергия от мазнините. Специално фруктозата не става, имам предвид нишесте и глюкоза. Фруктозата не може да се усвои директно. Досега нито един човек на ВМНВД не ми е дал смислен отговор на въпроса защо всички обичат сладкото. Аз от друга страна съм отговорил защо, но отговорът води до извода, че хората трябва да ядат предимно плодове, растения, гущери и буболечки.

Не е вярно, мазнините освобождават повече енергия. Друг е въпроса, че въглехидратите са "бърз източник на енергия".

"Мазнините биват наричани още липиди. Думата идва от гръцкото "lipos", което означава мазнина, олио, вакса. Тялото ни ги ползва за редица неща - регулиране на телесната температура, складиране на енергия, поддържане на здрава кожа, предпазване на важни органи и тъкани от нараняване, омекотяване на температурни разлики и т.н..

Натрупаните в организма мазнини са много важен източник на енергия. От 1 грам мазнини тялото добива 9 ккал, а от 1 грам въглехидрат или протеин - 4 ккал. От друга страна мастните киселини са неполярни и могат да се складират в релативно обезводнени депа. За сметка на това въглехидратите са силно хидратирани - например, 1 грам гликоген се свързва с около 2 грама вода, което де факто прави 1,33 ккал/гр (4ккал/3гр). От там следва, че мазнините могат да са носител на над шест пъти по-голямо количество енергия. С други думи, ако тялото разчиташе на гликогена като единствен енергиен запас, вместо 5 кг мазнини, трябваше да складира ~34 кг въглехидрати.

Нужният процент за поддържане на живот от тялото е около 3% за мъже и 9% за жени. В абсолютно никакъв случай не трябва да падате под тези стойности, тъй като може да отслабите прекалено много организма, да го предразположите към много болести, а при жените се стига е до нарушения в менструалния цикъл."

...при жените се стига е до нарушения в менструалния цикъл."

Виж в spidersport на какъв хал са.

Много енергия има в мазнините, но не се освобождава в достатъчно количество за по-сериозни натоварвания. 900 килокалории за 100 грама мазнини и 400 за 100 грама въглехидрати. Иначе като запасен енергиен източник мазнините нямат равни - спомагат за по-добра терморегулация.

Немога да разбера какво искаш да кажеш точно, това за въглехидратите дето си го написал ти ми е във второто изречение.

Редактирано от piro2004 (преглед на промените)

• Автор
Явно нищо не знаеш и си купил каквото са ти продали. Това не значи, че протеинът е лош, но и не значи, че е добър.

Важното е протеинът, въглехидратите са евтини. Освен това такова нещо като "декстроза" няма.

Става дума за глюкоза, която действително може и да се продава в аптеките, но няма да ти свърши никаква работа.

Следващия път отиди до събота пазара, там има един магазин за диетични храни, намира се точно срещу една книжарница. Купи си един килограм соев протеин 90% за 10-11 лв, един килограм глюкоза на прах (така наречената "декстроза") за 4 лева и си потърси хубаво какао с 20% масленост за 2 лева - KAKAO ION, продава се в Била в квадратни опаковки от 100 грама. Смеси всичко и ще получиш 2 килограма 45% протеин на цена от 16 лв.Можеш да пиеш по 50 грама 1-2 пъти дневно. Аз поне така правя.

Това че няма Дикстроза са пълни глупости.Има това е гл8коза + фруктоза.Приема се за усилване ефекта на креатина също и при приемането на протеин.И все пак май ти не знаеш какво взимаш защото този който си взел за 3 долара килограм сам се досещаш колко е добър

"Дикстроза" наистина няма. Има неправилен превод от английски на dextrose, правилният би бил глюкоза, а не декстроза. Глюкозата е съставна част на дизахарида захароза, тоест обикновената захар. Другата му част е фруктозата. Освен това купувам протеина не по 3 долара, а по 5 евро, каквато е цената му на дребно. За сметка на това не пия креатин, тъй като има доста странични ефекти в големи дози. По-добре се върни в 9 клас, за да научиш малко химия.

• Автор
"Дикстроза" наистина няма. Има неправилен превод от английски на dextrose, правилният би бил глюкоза, а не декстроза. Глюкозата е съставна част на дизахарида захароза, тоест обикновената захар. Другата му част е фруктозата. Освен това купувам протеина не по 3 долара, а по 5 евро, каквато е цената му на дребно. За сметка на това не пия креатин, тъй като има доста странични ефекти в големи дози. По-добре се върни в 9 клас, за да научиш малко химия.

Да ми са мащаш от главата.И мислиш че 10 лв. килограма е добър протеин

• 6 месеца по-късно...

Ще пусна малко полезна информация за L - Карнитина, тъй като на доста хора би била полезна

Л-карнитин – златни факти

Л-карнитин до скоро се причеслявашекъм групата на аминокиселините. Последните данни сочат, че това съединение спада към семейството на витамините от група В. В тялото, Л-карнитин се синтезира (образува) от аминокиселините лизин и метионин. Организмът ни произвежда много малко количество собствен карнитин, което с напредването на възрастта намалява. Играе много важна роляв метаболизма на мазнините, но както вече знаете само и единствено с участието на пируват.

Малко история за Л-карнитин

Той е открит като съединение още през 1905 г. Руските учени Гюлевич и Климберг го извличат от червено месо и това е причината да го кръстят карнитин (carnis в превод от латински означава месо). Ключовата роля на Л-карнитина в транспорта на мазнините е открита през 1955 г. Научните изследвания от началото на 20-ти век доказали неговия ефект върху здравето на човека. През 1988 г. вече има 1700 научни публикации за Л-карнитин, като всяка година се публикуват по 300 нови. Едва през 1980 г. е разработена авангардна технология и нови процеси за неговото получаване и това е причината да стане най-известната хранителна добавка в света за топене на мазнини. Но дали това е златен факт? 

Л-карнитина се съдържа основно в месата (предимно червените) и някои диетични продукти. Зеленчуците почти не съдържат Л-карнитин. Затова вегетарианците трябва да го приемат задължително като хранителна добавка към менюто. Човешкото тяло съдържа 2-2.5 гр карнитин. Концентриран е главно в сърцето, мускулите, черния дроб и имунните клетки. Кърмата също съдържа голямо количество Л-карнитин. Той е важен за новородените, тъй като съдържа голямо количество Л-карнитин. Той е важен за новородените, тъй като организмът им не може да го произвежда самостоятелно. 

Метаболитни функции на Л-карнитин

Л-карнитинът е абсолютно необходим за транспортирането на мазнините към енергийните депа на клетките – митохондриите. Това е единственото място, където мазнините могат да се превърнат в енергия, т.е. да бъдат “изгорени”. Л-карнитинът намира приложение и при хора, които не са пряко свързани със спорта и фитнеса, а имат енергийна нужда от това. Бременни жени, възрастни хора, пушачи – задължително трябва да приемат карнитин, защото могат да извлекат само и единствено ползи. 

Биосинтез и нужди от Л-карнитин на организма

Нашето тяло синтезира собствен Л-карнитин, обаче в малки количества. Суровина за образуването на карнитин служат незаменимите аминокиселини лизин и метионин, както и витамините С, В3, В12, фолиева киселина и желязо. Отсъствието на всеки един от тези компоненти, ограничава бисинтезата. Най-голямото количество, човек трябва да си го набавя с храната. Или под формата на карнитинова добавка. 

Ограниченият биосинтез на Л-карнитина трябва да се предвиди при жени, вегетарианците, спортисти, диабетици и хора пазещи нискокалорична диета. При тези индивиди достатъчният прием на карнитин е особено важен.

Симптоми за недостиг на Л-карнитин

Първите симптоми за недостиг на Л-карнитин са незначителнии често могат да бъдат пренебрегнати. Възможните последствия от недостатъчен прием на Л-карнитин включват намалена физическа издържливост, бърза умора, изтощение, понижен мастен метаболизъм, увеличено съхранение на мазнини в тъканите, повишени нива на мазнини в кръвта и др. Продължителното третиране с някои медикаменти също може да доведе до недостиг на Л-карнитин. Това не е лекарствен продукт, а хранителна добавка. И е доказано безвредна. 

Последни открития за Л-карнитин

Той подобрява качеството на сперматозоидите. Точно заради това научно доказателство, присъства в проекта ми “СТОП на безплодието”. Според специалисти, карнитина е допинг за сперматозоидите. Това откритие е направено от Walter Lubeck и го пубикува в книгата си “L-carnitine” през 2002-ра година. Л-карнитинът стимулира производството на здрави сперматозоиди, характеризиращи се с висока ефективност и подвижност. Което от своя страна води до по-голяма вероятност за оплодителна реакция на сперматозида с яйцеклетката. На таблицата отдолу, се виждат положителните промени върху подвижността на сперматозоидите от тримесечен прием на Л-карнитин и използване на конкретни грамове от добавката. Изследването е на база 47 мъже, подложили се на есперимент. (Vilani, 1995).

Л-карнитинът е особено необходим за бременните

През бременността резервите на женския организъм са мобилизирани за осигуряване растежа на ембриона, а това води до намаляване количествата Л-карнитин в тялото! Неговото производство е ограничено и от дефицита на желязо. Метаболизмът на мазнините е намален, което води до увеличаване нивото на мастните киселини в кръвта. Това налага приемът на Л-карнитин отвън, под формата на хранителна добавка. Професор Lohninger препоръчва прием на 2-3 грама дневно (обърнете внимание на тези грамове, защото по-надолу в материала, ще видите митовете за прием на карнитин преди фитнес тренировка). Професор Salzer пък казва, че прием на 2 грама (4 капсули от по 500 мг) дневно, започвайки от 12-тата седмица на бременността понижава и нормализира нивото на мастните киселини. Проекта ми “Фитнес за бременни”, който практикувам като индивидуален курс за бременни жени във Варна е именно създаден на тази база научни данни. Колкото по-малко мазнини в кръвта, толкова по-добро изхранване на плода в утробата на майката! Фитнесът и доброто състояние на кръвта на жената в напреднал стадий от бременността е важен фактор за оцеляването на новороденото, както и в борбата със “симптома внезапна смърт”.

По колко Л-карнитин за спортуващи?

За средностатистическия трениращ фитнес любител, дозата е около 6-7 грама дневно (това са 6 000-7 000 милиграма). Това е много по-различен научен факт, от колкото познатите ви 1-2 капсули преди тренировка. Говоря за Л-карнитин база, този който е в таблетна форма. Разликата между течния Л-карнитин и този на капсули е не в скоростта на усвояване, а в начина на прием. Течната съществува на пазара , заради хора, които имат неприязъм към капсули и лекарства. Течният Л-карнитин е като сироп. По-предприемчивите фирми като Weider, GNC и Optimum го произвеждат с вкусове на мексикански плодове, череша или е вкус на канела. Има и неувкосени такива, но те са с лек кисел характер.

Личният ми опит и наблюдения върху клиенти доказва становището ми, че разлика в скоростта на усвояване няма. Обаче има нещо по-важно от това какъв Л-карнитин да пием? Колко минути или часове преди тренировка, според типа тренировката – аеробна, анаеробна, интензивна или продължителна.

За съжаление тялото се адаптира към приема на Л-карнитин и заради това след няколко седмици той вече спира и не “работи”. Препоръчвам прием не по-дълъг от 3-4 седмици. Всичко останало ще е харчене на излишни пари от вас. Знаете добре търговците по магазините как хубаво пласират като топъл хляб карнитинови препарати в ръцете ви и ви уверяват, че с 2 капсули дневно, всичко ще е наред! Обаче се оказва, че не е така и аз съм човека, който се осмелява да ви даде истината на бял свят! Полуживотът на L-карнитина е само 17 часа, което означава, че се изхвърля бързо от тялото. Отделно Л-карнитина достига върхови стойности 3 до 6 часа след приема му.

Източник: BelchoHristov.com (Белчо Христов – Лицензиран Персонален треньор по фитнес и Диетолог)

Аз лично от скоро започнах да го приемам, за да започна да топя излишното по мен. За сега нямам нужда от възстановителни процедури с протеини, но все пак 3 пъти на седмица тренировки имам време за възстановяване...поне докато не изчерпам запасите от коремчето и другите складове emoticon-0102-bigsmile.gif

• 2 месеца по-късно...

Здравейте искам да ви питам нещо за протейна . На 17 съ и спортувам но не фитнес , а футбол . Проблема е че съм прекалено слаб за възраста си и искам да дигна някое килограмче . Така протейна ще ми помогне ли да кача килограми или не . Пробвах да кача килограми с прекалено тъпкане но нямаше ефект. Ядех за закуска 2 кашкавалки 1 кифла и 500 мл Боза . В нас се прибирах ядех по 8-9 филий за обяд + манджа салати и сладки работи . 7 филийй за вечера + манджа салати и сладки работи но няма ефект . Та ще ми помогне или не ?

Здравейте искам да ви питам нещо за протейна . На 17 съ и спортувам но не фитнес , а футбол . Проблема е че съм прекалено слаб за възраста си и искам да дигна някое килограмче . Така протейна ще ми помогне ли да кача килограми или не . Пробвах да кача килограми с прекалено тъпкане но нямаше ефект. Ядех за закуска 2 кашкавалки 1 кифла и 500 мл Боза . В нас се прибирах ядех по 8-9 филий за обяд + манджа салати и сладки работи . 7 филийй за вечера + манджа салати и сладки работи но няма ефект . Та ще ми помогне или не ?

Гледай да консумираш повече плодове и зеленчуци и малко месо.

От време на време си вземай мултивитамини от разтворимите.

Добре . Аз и зеленчуци ям много . Но не съм пил мулти витамини . А те до колко ще помогнат ? И кога и по колко да пия на ден ?

Добре . Аз и зеленчуци ям много . Но не съм пил мулти витамини . А те до колко ще помогнат ? И кога и по колко да пия на ден ?

Клик. 1 таблетка на ден.

Редактирано от Burkoff (преглед на промените)

А има ли значение кога ги пия ? Сутрин , обед , вечер ?? Или когато мога

Просто ме шокирвате като ги пишете такива... хляба не се брои във филийки, а във хлябове. Това което си написал е далеч от "тъпкане", дори за годините ти.

Маса се прави на маса, това го знае всеки играещ си с анаболизмът. Инак чети как да си запазиш и здравето...

Поправи ме ако греша, но футболистите бягат много. Просто разходът ти на енергия е голям. Едно прахче само по себе си с нищо няма да допринесе към качване на килограми, ако не си промениш радикално храненето или движението.

По добре си тренирай и си яж, а протеините ги остави за след няколко години.

И още нещо: аз дебел футболист не съм виждал, нито мускуслест. Дали е случайно?

Еми не е случайно но пък има и такива ( Руни ) . В симисъл тежа 56 кг а съм висок 1,70 17 години съм . Според мен съм си прекалено слаб за възраста . Не ми трябва да качвам 10 кг трябва ми 5-6 някаде . Щото ми писна да ми теглат по 1 рамо и да се въргалям из тревата :crying10:

Еми не е случайно но пък има и такива ( Руни ) . В симисъл тежа 56 кг а съм висок 1,70 17 години съм . Според мен съм си прекалено слаб за възраста . Не ми трябва да качвам 10 кг трябва ми 5-6 някаде . Щото ми писна да ми теглат по 1 рамо и да се въргалям из тревата ;)

Не съм те виждал ,но по това което пишеш мисля ,че си си екстра,не си много висок ,така че по малкото килограми е по добре за теб да изглеждаш по строен.Относно разтворимите витамини ..... хм.... в тях според мен няма мастноратворимите А,D и Е.Аз до преди една година взимах витамини ,първо от фалшивите ефеверсцентни,после минах на Центрум,та оказа се ,че заради тях бях станал 90кг. (висок съм 183 см.) като спрях всякакви витамини свалих за по малко от месец 13 кг. през всичките тези периоди се храня едно и също,просто заради витамините съм задържал вода.Сега съм си 78 и се чувствам екстра и за витамини няма и да помисля повече ( това разбира се ,се отнася конкретно за мен,при другите може да е по различно).Компенсирам ги с плодове и чайове.

Относно напълняването,всеки човек е индивидуален,при някои липолизата има превес над липогенезата и такива хора каквото и да ядат си остават слаби.Има други при които е обратното ,и даже една филия хляб да изядат за деня им се лепи (в такива случаи наистина съветвам,веднага проверка на хормоните на щитовидната и надбъбречните жлези).

Запомни ,че с напредване на възрастта обмяната на веществата се забавя,затова да си по слабичък е плюс за вбъдеще. :biggrin:

Редактирано от shumarov (преглед на промените)

Еми не е случайно но пък има и такива ( Руни ) . В симисъл тежа 56 кг а съм висок 1,70 17 години съм . Според мен съм си прекалено слаб за възраста . Не ми трябва да качвам 10 кг трябва ми 5-6 някаде . Щото ми писна да ми теглат по 1 рамо и да се въргалям из тревата :biggrin:

Не знам на каква позиция и играеш и от какво значение е бързината за играта ти. Но помни, че станеш ли по-тежък ще си по-бавен и по-малко повратлив играч. Възможно е и да се изморяваш по-бързо.

Ем тези неща са ми ясни . Станеш ли по-тежък ставаш и по-бавен . Играя нападател а за 1 нападател е нужно не само бързина но и физика каквато аз нямам ... ако успея да кача 5-6 кила ще съм супер .

момчета аз не съм много наясно с материята но по принцип има ли такова животно да ти дава сила и да възстановява мускула по бързо говоря за от типа на протеин-че и тн. нещо безвредно и да не качва маса по възможност да чисти? или всичко по отделно трябва?

благодаря ви за отговорите!

• 2 месеца по-късно...

Здравейте потребители на калдата искам да ви попитам относно продукта Милк Протейн значи колко преди и колко след тренировка в залата трябва да го пия

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.