Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тайната на "Мона Лиза "

Препоръчан отговор

Мона Лиза е била 83% щастлива, 9% отвратена, 6% ужасена и 2% ядосана. Това е заключението на компютър в Университета в Амстердам.

Компютърът е изследвал произведението на Леонардо да Винчи с програма за разпознаване на емоциите, съобщава списанието "Ню сайънтист" в броя си, който ще излезе тази събота. Алгоритъмът, разработен съвместно с Университета в Илинойс, се опитва да оцени човешките настроения като изследва детайли като извивката на устните и бръчките около очите. След това компютърът преброява резултата като разглежда шест основни емоции.

Източник: БГНЕС

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако Мона Лиза просто е гледала тъпо и Леонардо е решил по този начин да изрази емоцията й.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами ако Мона Лиза просто е гледала тъпо и Леонардо е решил по този начин да изрази емоцията й.

<{POST_SNAPBACK}>

от сърце се разсмях на този отговор,браво...може и така да е...а мoже и това да е едно нормално женско състояние...

:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само компютрите могат да разгадаят изкуството...

<{POST_SNAPBACK}>

Може и да могат да разгадаят изкуството, но не вярвам да могат да разгадаят душите на хората.А нямаше да е лошо....защото щяха да са ни в помощ за честите моменти, в които ние самите не можем да разберем нито настроенията си, нито постъпките си, нито действията си. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 година по-късно...

Книга доказва, че Мона Лиза е Леонардо

image002.jpg

Новопубликувана на Апенините книга лансира тезата, че Джокондата не е Мона Лиза Герардини, а е самият Леонардо да Винчи.

Така твърдят в творбата си американската изследователка Лилиан Шварц, италианският основател и директор на Идеалния музей „Леонардо да Винчи“ Алесандро Вецози и писателят и експерт по история на архитектурата Ренцо Манети. В „Мона Лиза - Скритото лице на Леонардо“ те се стремят да докажат научно изложената за пръв път през 1987 теза на американската изследователка. Според нея чертите на лицето на Джокондата са абсолютно същите като тези на Леонардо в автопортрета му и това може да се види, когато се наложат едни върху други на компютър. Въпреки че е лансирана преди 20 години, тезата бива доказана едва сега в международно издание. Американката представи тезата си в научен семинар във Флоренция през миналата година. Според експертите, подобно на Беатриче, която е музата-вдъхновителка на Данте Алигиери и е негово alter ego, и Мона Лиза е образът на интелекта на Леонардо.

БГНЕС

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Браво че най-после са го доказали :)

За това съм чувала наистина преди много години laugh.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То ако наложат някоя моя снимка и снимката на някое магаре-и аз мен ще викате,че мязам на магаре laugh.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То ако наложат някоя моя снимка и снимката на някое магаре-и аз мен ще викате,че мязам на магаре laugh.gif

;)

То по времето на Леонардо не е бил измислен фотошопа,затова се е мъчил горкия ;)

Тебе,Докторе,ша та направим по-хубав и от Мона Лиза :sobbing:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Шегата настрана,обаче има няколко факта,които явно убягват на Лилиан Шварц, Алесандро Вецози и на Ренцо Манети :speak:

Първо:портретът по-долу (който са използвали)

Possible_Self-Portrait_of_Leonardo_da_Vinci.jpg

никой още не е доказал,че е автопортрет на Леонардо.Никой не знае как е изглеждал Леонардо да Винчи в действителност.

Второ-в повечето от творбите на Леонардо се повтаря и усмивката и овалът на лецето.Нима може да се твърди,че той е рисувал себе си във всичките си картини?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...
Нима може да се твърди,че той е рисувал себе си във всичките си картини?

Да, защо не? Всеки човек на изкуството е изпълнен с чувството за собствена заначимост, постоянни терзания кой съм аз, какво мога, какво ще постигна. Леонардо е бил добър художник, великолепен илюстратор и кръгла нула по практическите въпроси. Според някои е бил травестит, оттам и автопортрет с рокля - Мона Лиза.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, защо не? Всеки човек на изкуството е изпълнен с чувството за собствена заначимост, постоянни терзания кой съм аз, какво мога, какво ще постигна. Леонардо е бил добър художник, великолепен илюстратор и кръгла нула по практическите въпроси. Според някои е бил травестит, оттам и автопортрет с рокля - Мона Лиза.

Изучавал е много науки... бил е математик.

Какво точно имаш предвид практически въпроси?

Въобще не вярвам на никакви доказателства, че Джокондата е той самия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изучавал е много науки... бил е математик.

Какво точно имаш предвид практически въпроси?

И аз съм изучавал рисуване, но художник не станах :) . Така и Леонардо не е инженер. Виждал съм модели, правени по негови рисунки, красиви, но неработоспособни. Неработоспособни поради елементарна неграмотност. Леонардо не е реализирал на практика нито един от техническите си проекти. Правил е само красиви рисунки. При друга известна негова картина " Тайната вечеря" използва техника, заради която картината не е устойчива и създава много проблеми при подържането и.

Въобще не вярвам на никакви доказателства, че Джокондата е той самия.

Това е проблема, всичко опира до вярата. Ние не знаем и няма как да узнае дали приликата между двете му картини е случайна, продукт на неосъзнати импулси или съзнателно търсен ефект. Не е сигурно дали автопортрета е наистина на Леонардо, не знаем и как е изглеждала Мона Лиза преди многобройните реставрации.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Голямо място в творчеството на Леонардо да Винчи заемат хидротехническите проекти. Политическите и икономическите условия били такива, че тези замисли не са осъществени, докато бил жив

Леонардо предлага няколко свои изобретения и проекти, между които проект на мост

Леонардо е нает да консултира отклоняването на Арно от Пиза, за да се остави обсаденият град без вода. Проектът е изоставен,..

Леонардо замислял да извърши първия полет

Смели проекти и красиви рисунки.

Трагедията в творчеството на Леонардо — несъответствието между грандиозните му замисли и реалните възможности...

С това е казано всичко. Останалото е реклама.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кой го е казал..?

И до колко е авторитет?

Склонна съм да мисля, че идеите на Леонардо не са били приемани добре, предвид времената тогава...

Всичко различно и ново е било ерес. И на мен ми се струва, че негови трудове са били унищожавани...

Но не мога да споря, не знам. Вие кажете...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кой го е казал..?

И до колко е авторитет?

Цитатите са от Уикито, общо взето отразяват общоприетото виждане. Ако има друг източник твърдящ нещо различно, може да направим сравнение.

Склонна съм да мисля, че идеите на Леонардо не са били приемани добре, предвид времената тогава...

Всичко различно и ново е било ерес. И на мен ми се струва, че негови трудове са били унищожавани...

Неговите изобретения са подобни на опитите на Германия да създаде wunderwaffe, много проекти, много идеи, почти нищо накрая. Новото, но добре стрелящо, не е било ерес. Интересно е друго, Леонардо не е бил много популярен, особено неговите писания и технически проекти. Не знам да са били унищожавани негови трудове, просто не са били четени. Човека е писал с лявата ръка, огледално, разчитането не е тривиална работа.

П.П "Тайната вечеря" с голяма разделителна способност за всички любопитни!

Редактирано от m75 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма нужда от други източници.

cool.gif Винаги е добре когато приемат източниците ти, това решава маса проблеми.

Да попитам пак, кое негово техническо изобретение е приложено на практика?

Енциклопедията е телеграфна информация и не е особено удачно да се смята за нещо пълно и изчерпателно.

Ако смяташ, че Уикито не дава достатъчно информация, моля, използвай други източници.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С източници или без... Леонардо е уникален.

А ние говорехме за Джокондата.

Би ми било интересно да прочета тук всички хипотези за създаването на този шедьовър. Може така сами да открием истината...

Аз мога само да кажа, че картината е невероятна. И мита за нея, че ако се вгледаш продължително, ще ти се усмихне, не е съвсем мит...

Има дух тази творба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

... или пък е приличала много на майка му и това е било причината този портрет да е бил толкова специален за него.

Едно възможно обяснение на приликата между двата портрета.

Според мен истината съвсем не е романтична.За Леонардо картината е била специална от професионална гледна точка,тя е била най-доброто доказателство за способностите му като живописец.Когато е рисувал картината той е бил на 55+ години .

Това ме навежда на един интересен въпрос. На каква възраст художниците създават най-добрите си творби? вярно, оценката на една картина е винаги субективна, но все пак...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли може да се говори за възраст като критерии за качество.

Моцарт е написал първата си опера на 7, а на 4 е композирал.

Но в една по - напреднала възраст възприятията са по - дълбоки...

Аз също съм чувала, че Мона Лиза е портрет на несподелена любов.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...