Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тайната на "Мона Лиза "

Препоръчан отговор

Едва ли може да се говори за възраст като критерии за качество.

Интересува ме като статистика, дали има някаква закономерност.

За господарката Лиза легендите са повече от фактите, а тя продължава загадъчно да се усмихва.

Редактирано от m75 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нещо мога да кажа със сигурност - човек твори, когато е влюбен. За това няма възраст.

А статистиката е по - силна и от десетте божии заповеди :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нещо мога да кажа със сигурност - човек твори, когато е влюбен

Дори и аз съм го правил, с MSPaint, преди доста години... Има и други стимули, разбира се.

Много бих искал да е така , но:

"Някои художници създават творбите си само с ума си! "Това си спомням от едно изказване на Сеэар/Френски скулптор от италиански произход,създал едноименната награда/ Нещо ми подсказва че в случая ,това е по достоверното обяснение.

Смяташ, че Леонардо подсъзнателно е рисувал себе си?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Това са само хипотези ,които много трудно могат да бъдат доказани ако изаобщо могат.

Пък и не мисля ,че си приличат толкова много, а то дори на автопортрета не е сигурно дали е той, както каза магарйон. Важното е , че и двете са много добри и дали Мона Лиза е Леонардо или не ,не променя факта ,че Леонардо е гений.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наистина си прав.Но е гадно че се измислят такива сензации,които го представят в доста невярна светлина,целта е ясна ,поне за мен.Надявам се и за вас.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

Ти взриви самолета с пистолет!

Вярно е. Един върхо друг много си приличат, въпреки че не ми се вярва.

Защо ще прави портрета, който уж е на Мона Лиза, а всъщност негов?

Защо никъде не е казал?

Да не би да го е нарисувал за да остане загадка за нас?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дори и аз съм го правил, с MSPaint, преди доста години... Има и други стимули, разбира се.

Смяташ, че Леонардо подсъзнателно е рисувал себе си?

Според мен може да е рисувал вселенската майка,както беше казал някой-майката на всички майки-просто госпожа Лиза може да е приличала на неговия идеал,а ако изходим от теорията за егото -приличала е на него самия,майка му или каквото си искате.Тук наистина става въпрос за ЛЮБОВ ,абсолютна и всеобхватна-Инфинити е абсолютно права.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Ако това е самият Леонардо, значи е бил бременен!

Картината е шедьовър, но това което я прави "безспорен" шедьовър е събитие от нейната история-невъзможната мисия-кражбата и от Лувъра. Всеки себеуважаващ се вестник по това време се е считал длъжен "да бъде в крак с актуалното" и е коментирал тази тема по време на разследването. Нещо повече, нарастващото любопитсво на обикновените граждани е гарантирало сигурна разпродажба на пресата. Това от своя страна ражда толкова спекулации и откровени измислици, колкото няма и в научната фантастика. Поредният изфабрикуван "факт" е бил нужната сензация за правене на бързи пари. Доколкото помня, картината се намира, изчезва отново и пак бива намерена. Тази "мистерия" с участието на работници от Лувъра е била на челните страници на пресата в продължение на месеци.

Картината е заинтригуваща с многослойния си строеж (нещо типично за Леонардо), но лично за мен не струва. Нейната стойност е нейната популярност. Аз, обаче, не приемам нещата по презункция и смея да имам собствено мнение...

Относно "неработещите" му проекти, това което Discovery ми разкри е, че са работещи. Като например първият делтапланер, танк и пр. Истина е и друго. По това време за защита на авторски права не е можело и дума да става, така че много вероятно (не казвам, че е факт, защото не съм бил там) Леонардо сам да е вграждал дефекти и физ. недоразумения, за да не се плагиатства труда му.

А това за бременността... изследвания подкрепят идеята, че М Л е бременна, съдейки по позата и на стола, подпухналостта, подутите пръсти, извън границите на това, че е дебела, прощавайте за думата...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако това е самият Леонардо, значи е бил бременен!

Картината е шедьовър, но това което я прави "безспорен" шедьовър е събитие от нейната история-невъзможната мисия-кражбата и от Лувъра. Всеки себеуважаващ се вестник по това време се е считал длъжен "да бъде в крак с актуалното" и е коментирал тази тема по време на разследването. Нещо повече, нарастващото любопитсво на обикновените граждани е гарантирало сигурна разпродажба на пресата. Това от своя страна ражда толкова спекулации и откровени измислици, колкото няма и в научната фантастика. Поредният изфабрикуван "факт" е бил нужната сензация за правене на бързи пари. Доколкото помня, картината се намира, изчезва отново и пак бива намерена. Тази "мистерия" с участието на работници от Лувъра е била на челните страници на пресата в продължение на месеци.

Картината е заинтригуваща с многослойния си строеж (нещо типично за Леонардо), но лично за мен не струва. Нейната стойност е нейната популярност. Аз, обаче, не приемам нещата по презункция и смея да имам собствено мнение...

Относно "неработещите" му проекти, това което Discovery ми разкри е, че са работещи. Като например първият делтапланер, танк и пр. Истина е и друго. По това време за защита на авторски права не е можело и дума да става, така че много вероятно (не казвам, че е факт, защото не съм бил там) Леонардо сам да е вграждал дефекти и физ. недоразумения, за да не се плагиатства труда му.

А това за бременността... изследвания подкрепят идеята, че М Л е бременна, съдейки по позата и на стола, подпухналостта, подутите пръсти, извън границите на това, че е дебела, прощавайте за думата...

Да ,добре се включи!Само с едно категорично не съм съгласен!Тя и Сашка Васева е дебела,ама изобщо не бих и отказал! cool.gif:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Откъде тръгна,че къде стигна до Дупнишката Мадона!

Направо ме разби!

Ами такъв съм си.Весело посрещане на теб! cool.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 9 месеца по-късно...

Хора Мен ми интересно... според вас Може ли снимката на Мона Лиза да има нешо общо с Мария Магдалена или пак с Христос???

добре да кажем че няма. Тогава защо усмивката на Мона Лиза не е като на другите жени или жижте хубаво снимката като че ли крие нещо в ръцете си ???

незнам много за Давинчи или пак за Мона Лиза а да не говорим за Христос ( не сам християнин- за тези които се интересуват ше кажа споко ТУРЧИН съм)

и искам да ви питам още нещо... да кажем, че Мона Лиза е една типична средновековна жена... Тогава защо Давинчи избрал нея???

Ако някой знае да работи с Фотошопа ше го помоля за обърне снимката и да смени посоките ( > и < )

мерси предварително !!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хора Мен ми интересно... според вас Може ли снимката на Мона Лиза да има нешо общо с Мария Магдалена или пак с Христос???

добре да кажем че няма. Тогава защо усмивката на Мона Лиза не е като на другите жени или жижте хубаво снимката като че ли крие нещо в ръцете си ???

незнам много за Давинчи или пак за Мона Лиза а да не говорим за Христос ( не сам християнин- за тези които се интересуват ше кажа споко ТУРЧИН съм)

и искам да ви питам още нещо... да кажем, че Мона Лиза е една типична средновековна жена... Тогава защо Давинчи избрал нея???

Ако някой знае да работи с Фотошопа ше го помоля за обърне снимката и да смени посоките ( > и < )

мерси предварително !!!

Както казваше един мой приятел/също турчин споко/"Всичко може ако е мазно прасето " cool.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Каквото и да говорим-картината е загадка... :P Шедьовър на всички времена! cool.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеца по-късно...

Здравейте и от мене :)

Нека първо спомена,че съм студентка по история на изкуствата.Предния семестър посещавах семинар в който с подробности разглеждахме творбите на Леонардо,самия него.Въпреки това не смея да твърдя,че наистина мога да кажа нещо по-различно от всички вас.Исках само да спомена,че и аз съм запозната с версията,че може би Леонардо е нарисувал самия себе си,но че това е доказано-е,изненадахте ме..май съм пропуснала :)Иначе какво да ви кажа-възхитена съм от самия него,от идеите,картините..С гордост мога да кажа,че само преди седмица имах честта да вида лично и самата "Мона Лиза".Бях "много впечатлена" е меко казано.Както споменаха и някои от вас..човек като се загледа продължително време-тя сякаш ти се усмихва...За мене тази картина е пълна с мистерии.Просто около нея всичко е някак загадъчно и впечатляващо..Светът е запознат от години с този шедьовър.Той е изследван толкова пъти предполагам,а ето че само преди около месец откриха две съвсем неизвестни никому скици зад самата картина,които ще бъдат тепърва изследвани..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 7 месеца по-късно...

Нападнаха “Мона Лиза” с чаша

Шедьовърът на Леонардо Да Винчи "Мона Лиза" беше нападнат след като жена хвърли чаша по безценната картина по – рано този месец, съобщи Си Ен Ен. Най- известната картина в света обаче останала невредима, предпазена от стъклена преграда. Известното произведение на Да Винчи е изложено в една от галериите на "Лувъра" в Париж.

От френската полиция заявиха, че жената “не била на себе си”, когато инцидентът е станал. По- късно туристката била прехвърлена от полицейския участък в психиатрично отделение. Името на жената, както и нейната националност не се съобщават.

ekipnews.com

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 13 години по-късно...

1. Днес ми хрумна, че часовото време, изобразено в картината е специално подбрано от Леонардо. Това е късен следобед, преди истинския сумрак. Това е време на премреженост на зрението, момент, когато въображението доработва това, което не достига  от сетивото.

2. За Леонардо и художниците от неговото време е ясно, че когато се гледа съсредоточено  обектът, фонът е неясен. Това го има в картината, пейзажът не е контрастен независимо от способностите на художника.

Тези два момента дават "загадъчността". Тя е всъщност ясното, коректно изобразяване на реалността- премреженост, породена от разширението на зеницата на художника и обекта му във времето преди вечерта. Завоалирането на някои елементи конкретизиращи изображението. За съжаление, Лувърът я експонира в ярка светлина, с което я откъсва от онова, което е избрал художникът- онзи момент на импресионистично виждане. Запечатаният миг, работен четири години. Със сигурност в студио щеше да е готова много по- бързо, но щеше да отсъства загадъчността, съществуваща в натурата. Мисля, че магичността на момента важи и до днес. Дори фотоапарат може да го запечата... или можеше, когато блендата можеше да се управлява ръчно. :) 

Това е моят отговор за Тайната на Мона Лиза.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...