Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Системата за оценяване. Въпроси...

Featured Replies

Тук бих искал да си задам въпросите около системата за оценяване.

1. Каква е целта на така поддържаната система?
  2. Как се проследяват оценените постове - според оценен и/или оценяващ потребител?
  3. Може ли човек да даде обосновка за оценката си?
  4. Как се анулира погрешно/прибързано дадена оценка?

Благодаря,

darkterminal

• Отговори 74
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• TNN, не обръщай внимание на репутацията и ще ти е по-лесно. Както вече се спомена тук, тя далеч не е показател за компетентност и съвсем не е обективна. И въпреки това е даденост, с която трябва да се

• Аз пък, не мога да разбера, какво сте се хванали всички за тази репутация и защо и отдавате такова значение, след като тя далеч не показва нищо за личността на дадения потребител. Единственото, коет

• Целта не може да се формулира ясно и точно и всеки потребител трябва сам за себе си да прецени дали и как да използва системата. Не е нещо, което да може да се наложи и да се ползва като шаблон. Иначе

Целта не може да се формулира ясно и точно и всеки потребител трябва сам за себе си да прецени дали и как да използва системата. Не е нещо, което да може да се наложи и да се ползва като шаблон. Иначе да кажем, че целта е оценка на постовете на потребителите, това колко полезен е и колко смислени или безсмилени постове пише. За мен е това. Разбирам какви са опасенията ти. Това, че може лесно да се манипулира и всеки да раздава каквато си пожелае оценка. Не ме кефиш, давам ти минус. Така е, но това лично мен не ме притеснява.

Не се проследяват гласовете.

Коментарите все още са налични (в профила), така че при гласуване може и да се пише коментар с обосновка. Иначе системата си остава анонимна.

Не можеш да нулираш оценка. Даваш минус по погрешка, а после намираш друг пост и даваш плюс на съответния потребител.

Нещо такова.

djagi изказа единственото наистина градивно мнение по въпроса с оценяването, а именно:

djagi написа на 05 септември 2009 - 13:55 :

предложение - не повече от един +/- от потребител за друг потребител в една тема.

• Администратор

djagi изказа единственото наистина градивно мнение по въпроса с оценяването, а именно:

Не мисля, че е решение, ако съм решил ще си направя 15 регистрации и ще те спукам от минуси с всяка една регистрация. Сега другото предложение сигурно ще е да ограничим регистрациите по ИП на 1 на 10 дни за цял свят или да е по ЕГН и бележка с подпис от поне 4-5 роднини, че потребителя е с хрисим и благ характер и няма да злоупотребява със системата

Не разбирате ли че ако е решил някой да заобиколи системата ще намери начин (това го знаем от опит) за това не мислим да влагаме много усиля в системата за репутация и да я фаворизираме и издигаме в култ.

Поздрави.

Идеята за гласуването с един глас за един потребител в една тема е добра но пак ще има злоупотреби.Единствения начин да се намали е да се направи гласуване с +/- за един потребител само веднъж без значение от темите или постовете.Така ще има много по-малко гласуване и няма да има недоволни дето да мрънкат що не знам си кой бил натиснал минус на някое си мнение.

Изтрих поста си от темата за дизайна и го сложих тук където му е мястото.

Крайно време беше и ти да се появиш. Очаквахме те. Защо се забави толкова? Мислеше, може би? Или просто не беше видал темата, в която да излееш титанична мисъл. Е, така и така си тук, дано прочетеш написаното наоколо.

Всъщност очаквам още 1 или 2-ма, които да наминат да "хвърлят по един камък в градината". Ще го преживеем, но ако казвате нещо, нека бъде смислено, конструктивно и обмислено. Искам да кажа - предложение.

Както писах и горе, явно вие сте тези, които интерпретирате системата по грешен начин, а останалите стотици и хиляди потребители я приемат такава каквато е. Трябва да свикваме... да бъдем хора. Няма начин.

Продължавам да твърдя, че опцията е безполезна и безсмислена и даже напротив!!! Понеже го обсъждахме в една друга тема ще си позволя да се цитирам:

Връщам се на темата за +1/-1 - след прочетените постове относно темата, продължавам да твърдя, че е необходимо да се оставя поне някакъв коментар придружен с оценката, който да се вижда примерно като се кликне в/у рейтинга на поста! След разхождане из няколко теми забелязах доста постове оценени отрицателно без да са в някакво противоречие с някой или изказващи някакво грешно мнение. Неможе някой да оценя всичките постове на друг само защото не му е симпатичен. Поста трябва да се оценя на база компетентност и принос към самата тема, а не на база симпатия или подобни лични взаимоотношения. Ако трябва да направим тема с подобни постове и да ги обсъдим с какво са заслужили съответната оценка!

Разбира се, че се гледа! Самият факт, че има подобно оценяване и се вижда означава и че ще се следи, нали така. Какъв е смисъла от него, ако не го гледаме. Лично аз не се противя затова, че някой ме е оценил с "-", а защото е неоснователно и необосновано!

На мен лично не ми пука - в момента имам репутация -10 понеже написах един пост в темата за Новия дизайн на форума, който явно не се е харесал на определени индивиди.

И какво? Това с нищо не променя какъв съм, както и не влияе на съдържанието на отговорите ми /с изключения на този/. Просто не му обръщам внимание.

Разбирам, също така, че хората са доста по-склонни да дават негативни оценки, отколкото позитивни такива - това си е заложено в човешката природа и може да бъде променено много трудно, така че ви съветвам да не обръщате внимание на тази функция. Не всеки се харесва на всички, нали така?

Поздрави!

Ами на тебе не ти пука, но тогава оценяването става неоснователно. Представи си, че имам някакъв софтуерен проблем и намирам тема в която е обсъждан същия. И по идеята на тези оценки аз не трябва да взема в предвид тези които са отрицателни, но в същото време пък те са отрицателни, защото на някой така му е скимнало! Като цяло или се губи смисъла или са по-скоро подвеждащи, ако трябва да ги имаме в предвид!

така че ви съветвам да не обръщате внимание на тази функция.

Ами щом няма да й обръщаме внимание, защо изобщо да я има?! И както вече казах: самият факт, че има подобно оценяване и се вижда означава и че ще се следи, нали така. Какъв е смисъла от него, ако не го гледаме. Лично аз не се противя затова, че някой ме е оценил с "-", а защото е неоснователно и необосновано!

Редактирано от icemans (преглед на промените)

Ами на тебе не ти пука, но тогава оценяването става неоснователно. Представи си, че имам някакъв софтуерен проблем и намирам тема в която е обсъждан същия. И по идеята на тези оценки аз не трябва да взема в предвид тези които са отрицателни, но в същото време пък те са отрицателни, защото на някой така му е скимнало! Като цяло или се губи смисъла или са по-скоро подвеждащи, ако трябва да ги имаме в предвид!

Ами щом няма да й обръщаме внимание, защо изобщо да я има?! И както вече казах: самият факт, че има подобно оценяване и се вижда означава и че ще се следи, нали така. Какъв е смисъла от него, ако не го гледаме. Лично аз не се противя затова, че някой ме е оценил с "-", а защото е неоснователно и необосновано!

А досега като е нямало репутация какво си правил като имаш проблем? Не вземаш ничие мнение в предвид, така ли? Според мен проблема ви е, че някой ви е дал минус, а това не ви харесва. На мен като са ми давали, да не съм тръгнал да рева по темите?

Ами щом няма да й обръщаме внимание, защо изобщо да я има?!

Първа причина: За да се оправдае очакването на някои че като сменят форума и сложат чат, оценяване и още нещо ще изглежда по-добре и ще е уж разкрасен и ще се хареса повече.Но за жалост на някои това не се хареса и възникнаха много спорове и проблеми.

Втора причина: За да оценяваме постовете по съдържанието им както много малко хора правят.И така от оценките на всички постове да се образува нещо като коефициент на всеки потребител с цел да се определя кой дава по-смислени отговори и мнения.

Но какво се получи всъщост.80% от гласовете са защото потребителя X не харесва потребителя Y поради възникнал спор поради сблъсък на интереси.И така тези двама потребители на всеки техен пост си гласуват минуси и накрая се сформират гадни незаслужени оценки.Това се получава в форума само че в много по-голям мащаб.Получи се така че тази оценка изобщо не е обективна и доста хора с право не и обръщат никакво внимание.

Решение на проблема има и вече някой го написа.Това беше онова с идеята да се оставя коментар за всеки глас без значение какъв е той.Друг е въпроса кой ще ги чете тези коментари и колко ще са смислени те?Но дори и да се направи добре ще е да се назначат и модератори които да следят дали тези оценки са обективни по коментарите.И също ще е добре и да се даде право на всеки да си трие гласовете които смята за необективни.

Постарах се да напиша нещо по темата но вече знам че каквото и да напиша ден след това ще има оценка най-малко -10.Не защото може да има нещо грешно в този пост, а защото съм го написал АЗ.

Постарах се да напиша нещо по темата но вече знам че каквото и да напиша ден след това ще има оценка най-малко -10.Не защото може да има нещо грешно в този пост, а защото съм го написал АЗ.

Може да не ти харесва, но е точно така.

Репутация не се изгражда с едно смислено мнение, а става постепенно.

В началото си писал глупости, правили са ти забележки, ти обаче си се дърпал като магаре на мост.

Като се изчерпи търпението на хората, и разберат, че си безнадежден слуай, започват да не четат какво пишеш. Тогава вече или просто ти прескачат мненията, или щракат минуса.

Ако искаш да започнат пак да забелязват съдържанието на текста, а не само автора, ще трябва да се постараеш доста.

Втора причина: За да оценяваме постовете по съдържанието им както много малко хора правят.И така от оценките на всички постове да се образува нещо като коефициент на всеки потребител с цел да се определя кой дава по-смислени отговори и мнения.

Но какво се получи всъщост.80% от гласовете са защото потребителя X не харесва потребителя Y поради възникнал спор поради сблъсък на интереси.И така тези двама потребители на всеки техен пост си гласуват минуси и накрая се сформират гадни незаслужени оценки.

Което означава, че системата е неефективна :)

Решение на проблема има и вече някой го написа.Това беше онова с идеята да се оставя коментар за всеки глас без значение какъв е той.

Това го предложих аз и наистина ще е много добър вариант. Пак казвам - нека да си има оценяване, но да е основателно и аргументирано.

Това го предложих аз и наистина ще е много добър вариант. Пак казвам - нека да си има оценяване, но да е основателно и аргументирано.

Как ще задължиш някого да се аргументира, и да обясни на какво се основава оценката му ?

Какво ще се промени, ако в коментара за минуса видиш изплезен език ?

Щом са дали на някого минус, значи най-вероятно е имало някаква причина.

Как ще задължиш някого да се аргументира, и да обясни на какво се основава оценката му ?

Какво ще се промени, ако в коментара за минуса видиш изплезен език ?

1.Ако не се аргументира няма да може да гласува.

2.Ако има такива изплезени езици в иконки трябва да има право да се трият ако не от потребителя, то от модератор.

Ken,от доста време си в форума и много добре знаеш че винаги е имало, има, и ще има безцелно или гласуване с глупав аргумент.Така че съм сигурен че знаеш още доста причина да се гласува.Единствената разлика с реалността е че тук трудно се купуват гласуват.Но вунаги може някои двама или трима да си разменят плюсчета само за да си вдигнат репутацията взаимно.

Бях писал в другата тема преди да вида, че можело директно тук!

Смущаваща (според мен) е т.н. "репутация". Доколкото успях да разбера, ако гласуващ със "+" или "-" за даден пост, то автора на поста директно добавя този "+" или "-" към "репутацията" си. Това, според мен, не е много коректно и е крайно субективно, и крие доста "подводни камъни"! Какво имам впредвид: ако на мен по принцип не ми е симпатичен даден потребител, то аз бих могъл "да го гоня до дупка" и на всяко негово изказване, независимо дали ми харесва или не, директно да му слагам "-"! Така за "нула бройки" мога да му вкарам доста "минуси" към репутацията, което не би било коректно и ще бъде крайно субективно! В тази връзка предлагам следното: за да се добави точка към репутацията на даден потребител, да е необходимо поне 3-ма потребители да са гласували с еднаква оценка ("плюс" или "минус")на негов пост! Чак тогава да се "присъжда" точка към репутацията! Това би елеминирало, крайният субективизъм, който е възможен в момента! надявам се това мое предложение да бъде реализирано!

Бях писал в другата тема преди да вида, че можело директно тук!

Смущаваща (според мен) е т.н. "репутация". Доколкото успях да разбера, ако гласуващ със "+" или "-" за даден пост, то автора на поста директно добавя този "+" или "-" към "репутацията" си. Това, според мен, не е много коректно и е крайно субективно, и крие доста "подводни камъни"! Какво имам впредвид: ако на мен по принцип не ми е симпатичен даден потребител, то аз бих могъл "да го гоня до дупка" и на всяко негово изказване, независимо дали ми харесва или не, директно да му слагам "-"! Така за "нула бройки" мога да му вкарам доста "минуси" към репутацията, което не би било коректно и ще бъде крайно субективно! В тази връзка предлагам следното: за да се добави точка към репутацията на даден потребител, да е необходимо поне 3-ма потребители да са гласували с еднаква оценка ("плюс" или "минус")на негов пост! Чак тогава да се "присъжда" точка към репутацията! Това би елеминирало, крайният субективизъм, който е възможен в момента! надявам се това мое предложение да бъде реализирано!

Идеята е много добра, дори отлична. Подкрепям!

Към казаното от мен по-горе, искам да добавя още едно предложение: само автора на даден пост, влизайки в профила си, да може да вижда дали и с колко е бил оценен негов пост! Оценката на даден пост, да не може да се вижда от другите потрабители, за да не оказва това влияние върху евентуалната оценка от другите потребители....или с други думи- оценката на поста да е "невидима" за всички, освен за автора на поста! Това допълнително ще увеличи обективността при оценяването!

от доста време си в форума и много добре знаеш че винаги е имало, има, и ще има безцелно или гласуване с глупав аргумент.

Какво повече мога да кажа !

Системата за оценяване не е перфектна, но прекалено задълбахте в темата. Зарежете суетата и се наслаждавайте на времето прекарано във форума!

бе не знам колко е "перфектна" системата, ама аз сефте виждам такова чудо, а съм член на хиляда чуждестранни форума. да не говорим, че като съм си сега с CleanCut темата и постоянно без да искам, вместо "цитирай", натискам минусчето милиметър по-горе.

Добре - нека тази причина да се знае! И ако се оставя коментар на всяка оценка придружен с ник-а на оценяващия, то излишните и ненужни оценки ще намалеят драстично. Като знаеш, че коментара ти и името ще се види от всички, ще се съобразяваш малко как оценяш и на какво основание, а не като сега!

Системата за репутация ми се струва недомислена, доста по трудно е да си изкараш "добра" репутация, отколкото "лоша" такава.

Някакъв стимул ли е това, какво?

Проблемът със субективизма може да се реши и по друг начин.

Ако някой е тръгнал да преследва друг потребител, единстевно и само с целта да му дава лоша репутация, за това очевидно има причина.

Но просто ако всеки от нас се постарае да сложи оценка на всяко мнение, което вижда, която, разбира се, да е максимално обективна.

Тогава действията на "злосторника" ще имат лек или никакъв ефект. Както се случи на изборите - високата избирателна активност просто скри шапката на всички търгувани гласове, ако схващате аналогията ми. :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.