Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Имам си и АЙПи, и гейт, и ДиЕнЕс сървъри, никога не са ми правили проблем в Прозорците.

Ами извинявай за тъпия въпрос, ама аз като отида да копна нещата от ифконфиг-а, после как да ти ги пастна във Виста.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

В момента се сещам за следното: копирваш всичко в един текстов файл. След това прочиташ този файл от Вистата и готово :eek:

Edit: Най-вероятно не можеш да четеш Linux дяла под Vista. Eто това може да помогне, но като гледам няма поддръжка за Vista: http://www.fs-driver.org/index.html

Редактирано от Scofield_ (преглед на промените)

Запиши си настройките от Винда.

После в Linux К -> Control Center->Internet & network -> Network settings

натискаш admin.. mode въвеждаш root парола

След това маркираш устройството и цък enable device

после въвеждаш IP, DNS, Gateway ...

Цък apply два пъти.

В конзола настройките се намират в /etc/network/interfaces

Успех.

Здравейте, не исках да отварям нова тема /за да е по-прегледно/, затова ще споделя проблема си тук. В Линукса съм новак, така че моля не ме съдете строго ;)

Получавам интернет от местен доставчик, под Уиндоус иска парола, връзката е локална мрежа + интернет /PPPOE/.

Какъв е проблемът?

Настроих интернета под Убунту 7.04, всичко върви, отваря си сайтовете, сваля файлове и т.н.

Кой знае защо обаче, когато се опитам да ъпдейтна програмите чрез Update Manager, има неуспех при връзката. Хранилищата са записани вярно, предполагам, мисля, че проблемът е с гейтуея под фтп-протокола.

Порових се из форумите -- англо- и рускоезични, виждам, че и други хора са имали същия /или поне много подобен/ проблем, но решение, което да работи при мене няма. Така си и седя с неъпдейтнати програми и невъзможност за ъпгрейд.

Ако някой може да ми помогне, ще черпя или ще го разцелувам -- в зависимост от пола ;)

ps:

м/у другото, Файрфоксът работи, но другият уеб-четец -- Галеон, уви, няма връзка с интернет. Странна история, общо взето.

Редактирано от pangenium (преглед на промените)

Здравейте, не исках да отварям нова тема /за да е по-прегледно/, затова ще споделя проблема си тук. В Линукса съм новак, така че моля не ме съдете строго :P

Получавам интернет от местен доставчик, под Уиндоус иска парола, връзката е локална мрежа + интернет /PPPOE/.

Какъв е проблемът?

Настроих интернета под Убунту 7.04, всичко върви, отваря си сайтовете, сваля файлове и т.н.

Кой знае защо обаче, когато се опитам да ъпдейтна програмите чрез Update Manager, има неуспех при връзката. Хранилищата са записани вярно, предполагам, мисля, че проблемът е с гейтуея под фтп-протокола.

Порових се из форумите -- англо- и рускоезични, виждам, че и други хора са имали същия /или поне много подобен/ проблем, но решение, което да работи при мене няма. Така си и седя с неъпдейтнати програми и невъзможност за ъпгрейд.

Ако някой може да ми помогне, ще черпя или ще го разцелувам -- в зависимост от пола :rolleyes:

ps:

м/у другото, Файрфоксът работи, но другият уеб-четец -- Галеон, уви, няма връзка с интернет. Странна история, общо взето.

Ако имаш файъруол го махни. При мен например Firestarter ми спираше нета напълно. С дни съм се чудил какво става. Как така имам пинг към сайтове а не се отварят.

Почти съм сигурен че върви с убунту. Можеш да видиш дали го имаш с:

dpkg -l | grep firestarter
и ако го имаш го махаш с
sudo dpkg -P firestarter

Ресваш и всичко трябва да е наред.

Успех

Отваряш /boot/grub/menu.lst и за WindowsXP добавяш това в края на файла.

title		   Microsoft Windows XP Professional

root			(hd0,0)

savedefault

makeactive

chainloader	 +1

При виста положението е същото но трябва да си видиш на кой дял е разположен. Под убунту можеш да направиш това с:

sudo fdisk -l

Там ше излязат като /dev/hda или /dev/sda дяловете, НО в груб конфига както се вижда се посочва не така ами с "root (hd0,0)" Като брои с едно назад т.е. ако примерно виста е на /dev/hda2 за груб е (hd0,1).

Дадох конкретен пример за XP-то но той като егоист иска винаги да е на праймъри дял и в 99% от случаите е на /dev/hda1 или (hd0,0). Ако все пак се различава мисля че достатъчно обстойно и подробно обясних как става.

Успех

Здравейте! От вчера съм с Убунту 7.04. Проблемът ми е с инсталирането на драйвърите за видеокартата ми ( Asus 6600 AGP)

Значи без инсталирани драйвъри, максималната резолюция е 1024х768 с честота на опресняване до 78 Hz (по default на 75). Инсталирам драйвърите :

sudo apt-get install nvidia-glx

sudo nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals --composite

След това натискам ctrl+alt+backspace, логвам се отново, и тогава максималната ми резолюция си остава 1024х768, но опреснителната честота вече е 50 Hz по default и има максимум 58. ohmy.gif

Edit: Опитах с промяна на файла xorg.conf , но не се получи.

Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Device "NVIDIA Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"

Monitor "CM752ET"

DefaultDepth 16

SubSection "Display":

Depth 16

Modes "1024x768_75.00" "800х600" "640х480"

EndSubSection

EndSection

Default резолюция стана 800х600, и въобще не може да се превключи на 1024х768. Нещо в начина на записване изглежда куца, щом пренебрегва изцяло "1024х768_75.00". Щом махна частта "_75.00" , 1024х768 пак става възможна, но на старите опреснителни честоти. :)

Редактирано от Th3_Br1Ck (преглед на промените)

Здравейте! От вчера съм с Убунту 7.04. Проблемът ми е с инсталирането на драйвърите за видеокартата ми ( Asus 6600 AGP)

Значи без инсталирани драйвъри, максималната резолюция е 1024х768 с честота на опресняване до 78 Hz (по default на 75). Инсталирам драйвърите :

sudo apt-get install nvidia-glx

sudo nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals --composite

След това натискам ctrl+alt+backspace, логвам се отново, и тогава максималната ми резолюция си остава 1024х768, но опреснителната честота вече е 50 Hz по default и има максимум 58. ohmy.gif

Edit: Опитах с промяна на файла xorg.conf , но не се получи.

Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Device "NVIDIA Corporation NV34 [GeForce FX 5200]"

Monitor "CM752ET"

DefaultDepth 16

SubSection "Display":

Depth 16

Modes "1024x768_75.00" "800х600" "640х480"

EndSubSection

EndSection

Default резолюция стана 800х600, и въобще не може да се превключи на 1024х768. Нещо в начина на записване изглежда куца, щом пренебрегва изцяло "1024х768_75.00". Щом махна частта "_75.00" , 1024х768 пак става възможна, но на старите опреснителни честоти. ;)

Пробвай "1024x768@75"

Пробвай "1024x768@75"

Не знам дали аз не правя нещо както трябва, но пак пренебрегва всичко написано в кавичките, и съответно ме пуска на 800х600.

Друго, което опитах, беше да добавя следния ред в същия документ, пак без резултат.

# 1024x768 @ 85 Hz (GTF) hsync: 68.79 kHz; pclk: 97.41 MHzModeline "1024x768" 97.41  1024 1072 1192 1416   768  768  771  80$ $71  809

Стойностите ги взех от един генератор и би трябвало да са верни. А иначе съм сигурен,че може и повече, понеже под ХР съм го подкарвал и на 100 Hz под 1024х768.

Edit: Установих, че ако изключа 3D ускорението, опреснителните честоти се връщат към нормалните.

Редактирано от Th3_Br1Ck (преглед на промените)

Ако имаш файъруол го махни. При мен например Firestarter ми спираше нета напълно. С дни съм се чудил какво става. Как така имам пинг към сайтове а не се отварят.

Почти съм сигурен че върви с убунту. Можеш да видиш дали го имаш с:

dpkg -l | grep firestarter
и ако го имаш го махаш с
sudo dpkg -P firestarter

Ресваш и всичко трябва да е наред.

Успех

Здравей, благодаря, че се отзова, но проблемът не беше във файруола /може би не единствено в него, з-то и там промених някои от настройките/.

Проблемът се оказа съдържанието на файла apt.conf, който грешно караше apt-get да търси прокси, към което да се логва. Дори дефолтното съдържание Acquire::http::Proxy false го бъркаше; коментирането не помагаше, затова направо го изтрих и в момента ъпдейтвам системата :/ Надявам се решението ми да помогне и на други с тоя проблем.

Имам гоялм проблем с херците... Преди да инсталирам драйвер за Нвидия всичко беше добре но след това не мога да пусна на повече от 63 хц при 1024 на 768, а монитора ми подържа 85...

Необходимите редове трябва да бъдат добавени под секцията "Monitor" на файла /etc/X11/xorg.conf

До тука ясно но като напиша това в конзолата и ми казва достъп забранен. Ако някой може да помогне ще съм благодарен sad.gif

Погрешно си използвал командата su. Тя позволява изпълнение на команди като друг потребител. Нещо като превключване на конзолата. Да кажем че си се логнал като Fred, а искаш да изпълниш нещо като root:

$ su

Password:<въвежда се паролата за root>

# конзолата е превключена. Можете да изпълните административните команди. Например ./jre-6u2-linux-i586.bin .

# exit - връща ви като обикновен потребител

$

Не се сещам в момента как изглеждапше промпта когато си root, но мисля че ставаше от $ на # .

Когато след su няма име се подразбира че става дума за root. Ако има, то се използва този акаунт.

съгласен съм с всичко освен със следното: не става само със su, трябва и sudo: $sudo su

password:

след това си root@hostname/homepath#

И аз имах подобрен проблем. С драйвърите, които идват с Убунту всичко си беше ОК. Инсталирах аз драйвъри и повече от 60Hz не ми даваше да задам. С nvidia-settings оправих това, но не помнеше херците. Всеки път ги връщаше на 60. Тогава добавих следния ред към секцията "Monitor"

Option		 "DynamicTwinview" "false"

Сега всичко е наред :angry:

съгласен съм с всичко освен със следното: не става само със su, трябва и sudo: $sudo su

password:

след това си root@hostname/homepath#

Ха, това не се бях сещал! Полезна идея.

Иначе работи ако е активиран root акаунта.

Ха, това не се бях сещал! Полезна идея.

Иначе работи ако е активиран root акаунта.

работи си без да активираш или деактивираш каквото и да е било..

работи си без да активираш или деактивираш каквото и да е било..

Да. Твоя метод работи винаги.

Исках да кажа че ако е активиран root потребителя, su работи и по начина който аз бях описал. Това важи в пълна сила и за дистрибуциите които не ползват sudo .

How to set/change/enable root user password

sudo passwd root
How to disable root user account
sudo passwd -l root
How to switch to root user in Console mode
sudo -s -H

Password: <specify user password>

Момчета, помагайте че линукса се прецака.

Щом се опитам да го пусна и ми зареди и тръгне да ми проверява манийте ми изписва това:

-------------------------------------------------------

(==)Log File: "/var/log/xorg/0/log"

(==)Using config file "/etc/X11/xorg.conf"

(EE)Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)

(EE)No drivers available

Fatal server error:

*йероглифи*mo screens found

Един пич дойде и каза, че това нещо ми е наред (xorg.conf -а си е ок, той го погледна чрез руут панела или каквото е там), и каза че това е от линукса а не от убунту и му е станало първия път преди 3 години ама непомни как се оправя.

Ако може да ми помогнете колкото може по-бързо че съм много закъсал...

Мерси предварително, надявам се някой да ми обърне внимание.

Момчета, помагайте че линукса се прецака.

Щом се опитам да го пусна и ми зареди и тръгне да ми проверява манийте ми изписва това:

(==)Log File: "/var/log/xorg/0/log"

(==)Using config file "/etc/X11/xorg.conf"

(EE)Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)

(EE)No drivers available

Fatal server error:

*йероглифи*mo screens found

Един пич дойде и каза, че това нещо ми е наред (xorg.conf -а си е ок, той го погледна чрез руут панела или каквото е там), и каза че това е от линукса а не от убунту и му е станало първия път преди 3 години ама непомни как се оправя.

Ако може да ми помогнете колкото може по-бързо че съм много закъсал...

Мерси предварително, надявам се някой да ми обърне внимание.

sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common

Следващия път като видиш зора първо чети ТУК

Имах същия проблем преди време, който се получи след някакъв ъпдейт. Драйвери, xorg.conf, всичко наред и ми даваше същата грешка.

С тази команда се оправи:

# cd /usr/lib/xorg/modules/drivers

# gcc -shared -o nvidia_drv.so nvidia_drv.o

Трябва ми малко помощ! днес си инсталирах Кубунту 7.04, но не мога да си настроя интернета! единствения път когато можех беше с версия 5.04! При уиндолса просто си въвеждам данните! съвсем обикновенни настройки! Пробвах да ги въведа от конфигурацията до иконкта за интернет долу до часовника! няма промяна нищо не става! след това видях в интернет чрез конзолата как става!

sudo ifconfig eth0 87.227.203.196 netmask 255.255.255.0 up
тук ми посика парола (както и да е)
sudo route add default gw 87.227.203.1
тук нищо не стана!
sudo ech0 "nameserver 87.227.200.2">/etc/resolv.conf
тук ми изписа "достъпа отказан" (все пак погледнах какво пише във resolv.conf бяха си вкара но мисля че е запаметено като ги вкарвах от интервейса в KDE ifconfig ми изкара:
eth0	  Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:17:52:13:F3

inet addr:87.227.203.196  Bcast:87.227.203.255  Mask:255.255.255.0

inet6 addr: fe80::216:17ff:fe52:13f3/64 Scope:Link

UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

RX packets:28904 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:163 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:1000

RX bytes:2113960 (2.0 MiB)  TX bytes:19221 (18.7 KiB)

Interrupt:16

Помогнете!

Трябва ми малко помощ! днес си инсталирах Кубунту 7.04, но не мога да си настроя интернета! единствения път когато можех беше с версия 5.04! При уиндолса просто си въвеждам данните! съвсем обикновенни настройки! Пробвах да ги въведа от конфигурацията до иконкта за интернет долу до часовника! няма промяна нищо не става! след това видях в интернет чрез конзолата как става!

sudo ifconfig eth0 87.227.203.196 netmask 255.255.255.0 up
тук ми посика парола (както и да е)
sudo route add default gw 87.227.203.1
тук нищо не стана!
sudo ech0 "nameserver 87.227.200.2">/etc/resolv.conf
тук ми изписа "достъпа отказан" (все пак погледнах какво пише във resolv.conf бяха си вкара но мисля че е запаметено като ги вкарвах от интервейса в KDE ifconfig ми изкара:
eth0	  Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:17:52:13:F3

inet addr:87.227.203.196  Bcast:87.227.203.255  Mask:255.255.255.0

inet6 addr: fe80::216:17ff:fe52:13f3/64 Scope:Link

UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

RX packets:28904 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:163 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:1000

RX bytes:2113960 (2.0 MiB)  TX bytes:19221 (18.7 KiB)

Interrupt:16
Помогнете!
Ако си със статично IP, тогава Network-Manager не ти трябва. Деинсталираш:
sudo apt-get remove network-manager knetworkmanager
После пишеш в конзолата:
sudo nano /etc/network/interfaces
И добавяш това:
auto eth0

iface eth0 inet static

address 87.227.203.196

netmask 255.255.255.0

network 87.227.203.0

broadcast 87.227.203.255

gateway 87.227.203.1
И накрая рестартираш :
sudo /etc/init.d/networking restart

Голям проблем, моля за помощ:

This is a major failure of your software management system. Please check for broken packages with synaptic, check the file permissions and correctness of the file '/etc/apt/sources.list' and reload the software information with: 'sudo apt-get update' and 'sudo apt-get install -f'.

Това стана като се опитах да си инсталирам valknut. То се инсталира, но накрая в терминала изписа някаква грешка. Направих това коет е написано по-горе, но не стана и ми даде тази грешка

error processing /var/cache/apt/archives/libdc0c2_0.3.7-3_i386.deb (--unpack):

Сега съм в шах и незнам какво да правя, add/remove programs не ми бачка sad.gif

Голям проблем, моля за помощ:

This is a major failure of your software management system. Please check for broken packages with synaptic, check the file permissions and correctness of the file '/etc/apt/sources.list' and reload the software information with: 'sudo apt-get update' and 'sudo apt-get install -f'.

Това стана като се опитах да си инсталирам valknut. То се инсталира, но накрая в терминала изписа някаква грешка. Направих това коет е написано по-горе, но не стана и ми даде тази грешка

error processing /var/cache/apt/archives/libdc0c2_0.3.7-3_i386.deb (--unpack):

Сега съм в шах и незнам какво да правя, add/remove programs не ми бачка sad.gif

как го инсталира valknut-a. в Synaptic има пакет за автоматично сваляне и инсталирване.

а и тази грешка не води до системен срив, така че не вдигай олелия.. има грешка в един пакет. нищо повече

как го инсталира valknut-a. в Synaptic има пакет за автоматично сваляне и инсталирване.

а и тази грешка не води до системен срив, така че не вдигай олелия.. има грешка в един пакет. нищо повече

Да но сега не мога да махам и слага нищо, и затова имам проблем, сигурен съм че се оправя лесно но просто незнам как. А иначе инсталирах го през терминала, написах sudo apt-get install valknut

Да но сега не мога да махам и слага нищо, и затова имам проблем, сигурен съм че се оправя лесно но просто незнам как. А иначе инсталирах го през терминала, написах sudo apt-get install valknut

Пробва ли с

sudo apt-get check

?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.