Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

badgad, Debian не е нито по-сложен, нито по-труден за работа, от което и да е друго дистро, в частност Убунту.

В момента, в който го пробваш, ще разбереш за какво точно ти говоря. Смея да твърдя, че Убунту е орязана версия на Дебиан, което не го прави по-лош от него разбира се, но не е и по-добър. Не напразно го наричат "по-малкото братче" на Дебиан. :):no-no:

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Четейки темата останах с впечатление че Debian е по добре от UBUNTU и понеже на мен не ми се преинсталира да го тествам го предложих на един приятел. Той е начинаещ като мен и Дебиана го махнахме задружно точно след 10 мин разглеждане :). Мисля че Дебиан е за по напреднали потребители а аз не планирам да ставам такъв. Във UBUNTU има заложени доста идеи които го правят по лесен за обикновенния потребител. Не ми се спори по темата това е личното ми мение след като за 10 дена си настроих системата така че да ми харесва без да имам особенни познания свързани с Линукс.

badgad, Debian не е нито по-сложен, нито по-труден за работа, от което и да е друго дистро, в частност Убунту.

В момента, в който го пробваш, ще разбереш за какво точно ти говоря. Смея да твърдя, че Убунту е орязана версия на Дебиан, което не го прави по-лош от него разбира се, но не е и по-добър. Не напразно го наричат "по-малкото братче" на Дебиан. :):no-no:

[/quote

При Линукс скалпела е в твоите ръце - ти колиш и бесиш. Така, че кой е орязан е много относително.

При Линукс скалпела е в твоите ръце - ти колиш и бесиш. Така, че кой е орязан е много относително.

Да кажем не орязан ами пачнат, което в повечето случаи означава счупен. Много пакети са крадени(ако не всичките) и строшени в Убунту. Как успяват незнам. Явно отделят повече време на популяризирането му отколкото на поддръжката. ;)

Прав си за "скалпела". Мисълта ми беше, че след като известно време човек работи с Убунту, а после премине на Дебиан, веднага усеща разликите. Някъде бях писала, че аз започнах с Убунту и почти година и половина работех само с него(като преминавах през различните му версии-от 5.04 до 6.10) Личното ми мнение е, че това е прекрасна дистрибуция насочена към съвсем начинаещите потребители на Линукс. Но Дебиан има повече възможности(това пак си е мое мнение)

Да кажем не орязан ами пачнат, което в повечето случаи означава счупен. Много пакети са крадени(ако не всичките) и строшени в Убунту. Как успяват незнам. Явно отделят повече време на популяризирането му отколкото на поддръжката. :eek:

Тук не съм съвсем съгласен. Най-напред какво значи краден, когато си имаме работа със свободен софтуер :eek: ?

Второ пакетите не са умишлено строшени. Ясно е че когато си имаме работа със различни версии на базовите компоненти, някои неща не могат да останат непроменени. Явно не им се е отдало да направят толкова сполучлив пакет. Трето и Debian модват/разбиват пакети, според собствените си виждания. Освен това, прекалено каноничното им отношение към разработчиците също води до затруднения.

Що се отнася до това, че не му отделят достатъчно време съм склонен да се съглася. Напоследък, взеха да си намират страшно много работа около различни проекти/версии, което ме оставя с впечатлението че претупват нещата около Ubuntu.

Прав си за "скалпела". Мисълта ми беше, че след като известно време човек работи с Убунту, а после премине на Дебиан, веднага усеща разликите. Някъде бях писала, че аз започнах с Убунту и почти година и половина работех само с него(като преминавах през различните му версии-от 5.04 до 6.10) Личното ми мнение е, че това е прекрасна дистрибуция насочена към съвсем начинаещите потребители на Линукс. Но Дебиан има повече възможности(това пак си е мое мнение)

Така е. Човек веднъж като започне да усеща нещата, вече не се затруднява толкова. Всъщност там му е силата на Ubuntu - осигурява чудесено въведение към Linux. Защото повечето сериозни дистрибуции не мислят изобщо в тази насока. За тях проблем няма - няли я ползват някъде от началото на съществуването и. Докато от Ubuntu са измислили Help, Forum, Tuturials, които успяват атрактивно да се справят с тази задача. Наистина достатъчно е да следваш едно кратко ръководство за да си направиш добре работеща система. Да не говорим за чудесния форум в който можеш да намериш какво ли не. Така че един вид пътя изглежда така - Knoppix>Ubuntu>Debian. Разбира се има и други дистрибуции които си заслужават...

Докато от Ubuntu са измислили Help, Forum, Tuturials, които успяват атрактивно да се справят с тази задача.

Тука мн смешно ми стана. Има две грешки. 1-во не Убунту са измислили тези неща и 2-ро няма дистрибуция (от по-популярните става въпрос) без форум и wiki. Даже има доста и на български. :ph34r:

Нека не коментираме повече Убунтуто. В крайна сметка всеки си има право на избор и всеки си има различен вкус. Аз на три машини включително и мойта съм слагал бунтута, на 2 включително мойта още на инсталатора забива и то на момента с дяловете и после си счупвам зъбите да гриза нокти да не ми е скупосало датата. После драйвера на ати на Дебиан запалва тука не ще. Програми дето ползвам крашат или вобще не тръгват, на моменти системата не слуша какво и казвам и тя става шефа. Както и да е. Аз до утре мога да плюя по Убунту. Крайно недоволен от това дистро. Нека спреме офтопика и помагаме на начинаещите да се запознаят Линукс средите а те някой ден сами ще се убедят че това дистро е просто добър старт и нищо повече.

Поздрави и без лоши чувства. ;)

Тука мн смешно ми стана. Има две грешки. 1-во не Убунту са измислили тези неща и 2-ро няма дистрибуция (от по-популярните става въпрос) без форум и wiki. Даже има доста и на български. ;)

Ъфкорс. Виж как съм го написал - "...които успяват атрактивно да се справят с тази задача.". Тоест че и другите имат всички тези неща - имат, но по мое, скромно мнение при Ubuntu са в по-добро състояние. Например търсиш как да си инсталираш видео драйвър в хелпа и откриваш упътване в 3 кратки точки 1. Трябва ли ми, 2.Нвидиа, 3.Ати. И е просто и действа. Същото за самба. После иди сравни форумите - количеството постове, броя на включилите се потребители, броя на опътванията, броя на решените проблеми, дизайна.

Изобщо бих казал, че едно от нещата, които спъват класическите дистрота е господстващия, твърде каноничен начин на мислене. Например - добрият дизайн не хапе! Съгласен съм че не е най-важното върху което да се акцентира, но е глупаво да се отхвърля изобщо.

Нека не коментираме повече Убунтуто. В крайна сметка всеки си има право на избор и всеки си има различен вкус. Аз на три машини включително и мойта съм слагал бунтута, на 2 включително мойта още на инсталатора забива и то на момента с дяловете и после си счупвам зъбите да гриза нокти да не ми е скупосало датата. После драйвера на ати на Дебиан запалва тука не ще. Програми дето ползвам крашат или вобще не тръгват, на моменти системата не слуша какво и казвам и тя става шефа. Както и да е. Аз до утре мога да плюя по Убунту. Крайно недоволен от това дистро. Нека спреме офтопика и помагаме на начинаещите да се запознаят Линукс средите а те някой ден сами ще се убедят че това дистро е просто добър старт и нищо повече.

Поздрави и без лоши чувства. ;)

Нали темата е за него :cheers: . Това върху което исках да акцентирам е че всички си имат недостатъци и предимства. От темата за Debian не оставам с чувството че изобщо няма бъгове. Другото, което поне на мен не ми се нрави е че е дитрибуция мастодонт. Тоест и те си разпиляват усилията в хиляди пакети. Бас ловя че има и такива, които никой никога не е инсталирал с изключение на разработчиците. А и ати драйвъра няма как да върви със следващата версия на X.org. Инсталирал съм предишна версия на Debian, но се натъкнах на проблеми, които тогава не успях да реазреша. Е, беше отдавна и поне бях близо :ph34r: .

Както и да е, не искам да плюя по дистро, което харесвам и възнамерявам да пробвам отново. Все пак си оставам резервиран към твърдението ти че Ubuntu е "просто добър старт и нищо повече" . Факторите с които човек се съобразява при избор на дистро не са един или два.

Например - добрият дизайн не хапе! Съгласен съм че не е най-важното върху което да се акцентира, но е глупаво да се отхвърля изобщо.

Нали темата е за него :ph34r:

От темата за Debian не оставам с чувството че изобщо няма бъгове.

Добрия дизайн мисля че не си от вчера и знаеш че идва от графичната среда. Всеки си го прави такъв какъвто иска. Аз обаче на Убунту веднага намерих кусур. biggrin.gif Като сложих тема с икони и иконата на коша не можах да я сменя. Просто си седи дефултната. А мен такива неща ме дразнят. Просто държа на добрия външен вид. После сложих един бар отдолу който исках да ми е с иконки. След втория рестарт обаче бара изчезна. biggrin.gif Пренебрегването на програмата която я има в хранилищата но НЕ тръгва gtk-theme-switch е единственото средство което съм ползвал за да сменя шрифтовете на gtk1 приложенията, за да мога да си ползвам XMMS, чието меню излиза с огромни букви по-подразбиране в Убунту. Както и да е. Явно не са обърнали внимание на тези дребни и незначителни неща.

Темата наистина е за впечатления и проблеми с Убунту, но не искам да създавам предпоставки за спорове. Няма смисъл от тях. Е да. На някои смешни бъгове може да изцепя нещо от сорта "Мани го тва Убунту ... слагай Дебиан". Но с това нито се заяждам с някой нито искам да споря с някой. Гледам че се набра така че това ми е последния пост по дискусията Ubuntu vs Debian.

От темата за Дебиан ако забележиш хората ъпгрейднаха до НЕстабилен. Там е нормално. Даже във офицялния им сайт го пишеше че е на наша отговорност ползването му и че има вероятност от крашове и счупени пакети. И като цяло всички бъгове из форума свързани с Дебиан се отнасят за НЕстабилния.

Кодовото име на текущо разработваната Debian дистрибуция е "sid", което отговаря на "unstable". Повечето от разработвания в момента софтуер в Debian се намира точно в тази дистрибуция. Тази дистрибуция никога не преминава в стабилна, тоест официална дистриуция; вместо това, пакетите от нея отиват в testing (тестова) и след това в истинската официална версия (release).

"sid" е обект на масивни промени и чести обновявания на важни библиотеки. Това предразполага към много нестабилна (unstable) система, съдържаща пакети, които всъщност не могат да се инсталират поради липсващи библиотеки, зависимости, които не могат да бъдат удовлетворени и т.н. Използвайте я на собсвена отговорност!

Източник

Поздрави

Поразрових се доста из Интернет и не намерих решение на моя проблем и толкова много други хора са се оплакали:

След инсталация на 7.04 мрежовата карта си взема адреса нормално от сървъра на доставчика в моя случай:

213.22...... маска 255.255.255.0 и гейтъуей 192.198.0.1

обаче няма връзка към интернет и дори пинг не стига до 192.168.0.1

някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и какво решение е намерил

Поразрових се доста из Интернет и не намерих решение на моя проблем и толкова много други хора са се оплакали:

След инсталация на 7.04 мрежовата карта си взема адреса нормално от сървъра на доставчика в моя случай:

обаче няма връзка към интернет и дори пинг не стига до 192.168.0.1

някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и какво решение е намерил

Нещо не схващам - IP-то ти и гетъуея са от различни подмрежи!! Дай изхода от ifconfig и route. Кажи дали ползваш NetworkManager.

Ако си със статично IP можеш да опиташ ръчно да въведеш параметрите на връзката

ако си ги записал преди инсталацията разбирасе :bye1:

Както каза и dedmen в това има някаква грешка.

В най-лошия случай ще трябва да звуннеш на доставчика

си да прати хора да ти оправат връзката и да платиш 10-20 лева

но опитай сам така винаги е най-добре

Виж бъга в кой пакет се крие и го обнови. Ако има зависимости и тях. :bye1:

Човека получава IP от DHCP а вие какви съвети му давате

при мен си получава верен DHCP така че проблема не е при теб

звънни на доставчика ти и го питаи дали няма проблеми

7.04 е доста бъгъв не тръгва на доста машини

здравейте, използвам кубунту 7.04 и имам проблем при копирането на файлове от един дял на друг. копирането е успешно, но винаги се появява този прозорец при всеки файл които се копира

457416_orig.jpg

някой има ли идея как да го оправя, малко е дразнещо

мерси предварително

Можеш да уеднаквиш притежателя на файлoвете и директориите, чрез командата sudo chown .......

Ето малко примери

chown root /dir Change the owner of /dir to "root".

chown root:staff /dir Likewise, but also change its group to "staff".

chown -hR root /dir Change the owner of /dir and subfiles to "root".

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Извинявай честно казано неразбрах какво точно да направя и каква е същината на проблема, просто не съм чак толкова навътре в линукс sad.gif

здравейте, използвам кубунту 7.04 и имам проблем при копирането на файлове от един дял на друг. копирането е успешно, но винаги се появява този прозорец при всеки файл които се копира

457416_orig.jpg

някой има ли идея как да го оправя, малко е дразнещо

мерси предварително

Този проблем гледам из нета че е запазена марка на Кубунту и Сузе.

Вариантите са два:

1. Не бараш нищо и използваш командите cp (копира), mv (мести,преименува), rm (трие). Аз лично си ги ползвам и нямам ама никакви проблеми. Файлови броузъри ползвам рядко.

2. Дяла ти предполагам е ntfs - win-ски и най-вероятно ползваш fuse т.е. ntfs-3g. Ако съм прав направи следното и пак пробвай да копираш някой файл:

sudo umount /dev/съответниядял

sudo ntfsmount /dev/xxx /mnt/yyy -o silent
А в /etc/fstab го описваш така
/dev/xxx /mnt/yyy ntfs-3g silent 0 0

Извинявай честно казано неразбрах какво точно да направя и каква е същината на проблема, просто не съм чак толкова навътре в линукс sad.gif

По принцип в Линукс всеки файл си има притежател и група. Това се прави за да могат само определени акаунти да имат достъп до определени файлове. Всеки потребител може да членува в определена група. Например ако искам да разреша само определени потребители да могат ползват записвачката и принтера, ще създам групи cdrw и print. След това ще отида в /dev и ще задам на устройствата тези групи, с пълни права за четене и писане. Потребители извън тези групи няма да имат достъп. Остава само да добавя тези ползватели, които искам, като членове на групите print и cdrw. По този начин само те ще могат да ги ползват. Този който може да определя групите и правата е притежателят на файла, както и върховният потребител - root. Можеш лесно да ги видиш, като дадеш <Properties> на произволен файл.

Мисля че проблемът се получава, защото част от файловете имат друг притежател или нямат изобщо. Например ако си направиш втори акаунт и запишеш файлове на дискът, след което влезеш в първия и се опиташ да ги преместиш или копираш.

Вариантът е да смениш притежателя на всички файлове с този на твоя акаунт. Това прави командата, която ти предложих. Но това важи само когато файловете се намират на линукс-файлова система. Също така трябва да го приложиш САМО върху потребителските файлове и директории, в никакъв случай върху системните.

В противен случай следвай указанията на MDMA. Честно казано, аз не съм се натъквал на тази грешка, за да ти предложа точно решение.

Някой може ли да ми каже как мога да гледам онлайн телевизия под Ubuntu 7.04. Ползвам Opera и Firefox за браузери.Като опитам да отворя да речем neterra.tv ми иска някакъв plug-in, който в последствие ми казва, че не става за Линукс. :)

Някой може ли да ми каже как мога да гледам онлайн телевизия под Ubuntu 7.04. Ползвам Opera и Firefox за браузери.Като опитам да отворя да речем neterra.tv ми иска някакъв plug-in, който в последствие ми казва, че не става за Линукс. :)

sudo apt-get install mozilla-mplayer

Този проблем гледам из нета че е запазена марка на Кубунту и Сузе.

Вариантите са два:

1. Не бараш нищо и използваш командите cp (копира), mv (мести,преименува), rm (трие). Аз лично си ги ползвам и нямам ама никакви проблеми. Файлови броузъри ползвам рядко.

2. Дяла ти предполагам е ntfs - win-ски и най-вероятно ползваш fuse т.е. ntfs-3g. Ако съм прав направи следното и пак пробвай да копираш някой файл:

sudo umount /dev/съответниядял

sudo ntfsmount /dev/xxx /mnt/yyy -o silent
А в /etc/fstab го описваш така
/dev/xxx /mnt/yyy ntfs-3g silent 0 0

със silent стана, но да попитам този параметър какви характриситки има.

със silent стана, но да попитам този параметър какви характриситки има.

silent - Do nothing on chmod and chown operations, but do not return error.

от

man ntfsmount

:rolleyes:

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Инсталирах си Ubuntu 7.04. Инсталацията мина нормално (за разлика от дисковете който си правех сам) , но нямам звук. Преди бях пробвал различни Linux Live CD и при никоя дистрибуция нямах звук. Звуковата ми карта е вградена в дъно Foxconn RC4107MA-RS2 но не ми е ясно точно каква е . Ако някой може нека помогне.

Вчера инсталирах Kubuntu, но имам проблем с хард дисковете ми. Имам два. На единия [ATA] е линукса, а на другия[sata-II, 3 дяла в NTFS] имам Windows и всичките ми файлове. Проблема е, че изобщо не виждам хард диска с файловете ми в линукса. Надявам се някой да ми помогне..

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.