Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Абе хора я кажете как да си оправя херцовете на монитора при Ubuntu 7.04 angry.gif . Инсталирах си драйверите за видеото (nvidia 6100), монитора го подкарах на резолюцията която ми трябва 1440х900, но не мога и немога да увелича херцовете до 75 ( стоят си на максимум 55). Какви стойности трябва да задам на HorizSync и VertRefresh ? Ето ви xorg.conf

Section "Device"

Identifier "Generic Video Card"

Driver "nvidia"

BusID "PCI:0:13:0"

VideoRam 64

Option "UseFBDev" "true"

EndSection

Section "Monitor"

Identifier "Generic Monitor"

Option "DPMS"

HorizSync 30-94

VertRefresh 50-75

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Device "Generic Video Card"

Monitor "Generic Monitor"

DefaultDepth 24

SubSection "Display"

Depth 1

Modes "1440x900" "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 4

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 8

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 15

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 16

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 24

EndSubSection

EndSection

Section "ServerLayout"

Identifier "Default Layout"

Screen "Default Screen"

InputDevice "Generic Keyboard"

InputDevice "Configured Mouse"

InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"

InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"

InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"

EndSection

Section "DRI"

Mode 0666

EndSection

Помагайте, че направо незнам какво да правя :rolleyes:

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Ето - http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...13546&st=45

При мен стана по начина който описва Melmak

Но май моята резолюция я няма там? Препоръчителната ми честота е на толкова 1440х900 75Hz

Редактирано от musi1980 (преглед на промените)

Абе хора я кажете как да си оправя херцовете на монитора при Ubuntu 7.04 angry.gif . Инсталирах си драйверите за видеото (nvidia 6100), монитора го подкарах на резолюцията която ми трябва 1440х900, но не мога и немога да увелича херцовете до 75 ( стоят си на максимум 55). Какви стойности трябва да задам на HorizSync и VertRefresh ? Ето ви xorg.conf

Внимавай да не гръмнеш монитора. По-принцип това със смяната на Vertical/Horizontal refresh е крайна мярка. Най-добре преди да предприемеш каквото и да е си виж в книжката на монитора допустимите му стойности на тези две величини. Има едни таблички с препоръчителни да не кажа задължителни параметри.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Внимавай да не гръмнеш монитора. По-принцип това със смяната на Vertical/Horizontal refresh е крайна мярка. Най-добре преди да предприемеш каквото и да е си виж в книжката на монитора допустимите му стойности на тези две величини. Има едни таблички с препоръчителни да не кажа задължителни параметри.

Сега разгледах документацията на монитора и там дават за Vertical/Horizontal refresh 31.5-84,56-76! Но пак нищо не се промени, дава ми само 50,54,55 Hz. Някакви други идеи?

Пробвай така:

# 1440x900 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 70.50 kHz; pclk: 136.49 MHz

# Modeline "1440x900" 136.49 1440 1536 1688 1936 900 901 904 940 -HSync +Vsync

# 1440x900 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 55.92 kHz; pclk: 106.47 MHz

Modeline "1440x900" 106.47 1440 1520 1672 1904 900 901 904 932 -HSync +Vsync

Ако монитора има електронна блокировка, няма за какво да се притесняваш. Моят не ми дава да надвишавам допустимите режими. В противен случай дръж пръста на копчето за изклюване :)) .

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Пробвай така:

# 1440x900 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 70.50 kHz; pclk: 136.49 MHz

# Modeline "1440x900" 136.49 1440 1536 1688 1936 900 901 904 940 -HSync +Vsync

# 1440x900 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 55.92 kHz; pclk: 106.47 MHz

Modeline "1440x900" 106.47 1440 1520 1672 1904 900 901 904 932 -HSync +Vsync

Ако монитора има електронна блокировка, няма за какво да се притесняваш. Моят не ми дава да надвишавам допустимите режими. В противен случай дръж пръста на копчето за изклюване :)) .

Melmak ® благодаря много ще го пробвам ама сигурно след няколко дена като си дръпна още беднъж Ubuntuto но за 32 битова версия. Впоследствие разбрах, че някои програмки като Opera, Skype и т.н не стават за 64 битовата платформа с която бях до преди малко (за съжаление не ми издържаха нервите и Линукса си замина за сега :) ) и не си заслужава да си играя с нея. Както и да е благодаря, че се отзовахте!!!

Аз само ще се изкефя че ми дойдоха дисковете на Ubuntu 7.04 които си бях поръчал!!!

Как да си свържа нокия 3120 с xununtu-то ми има serial cable но идея си нямам как става

ето и линк към темата на която може да ми пишете за решения линк-а

Аз съм с Ati Radeon x1600Pro, и имам проблеми с подкарването на Beryl под Ubuntu Feisti(7.04), ако може някой да ми помогне. :yanim:

Направил съм всичко от тази страница: http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install...ith_XGL_and_ATI , но за съжаление пак не тръгва дава ми следната грешка:

bitaljus@bitaljus-desktop:~$ beryl
* Beryl system compatiblity check *

Detected xserver : XGL

Checking Display :1.0 ...

Checking for XComposite extension : passed (v0.3)
Checking for XDamage extension : passed
Checking for RandR extension : passed
Checking for XSync extension : passed

beryl: GLX_EXT_texture_from_pixmap is missing
beryl: Using non-tfp mode
beryl: GLX_SGIX_fbconfig is missing
beryl: Failed to manage screen: 0
beryl: No manageable screens found on display :1.0
bitaljus@bitaljus-desktop:~$ [/codebox]

Трудна работа са тея 3Д десктопи с ати карти. Аз така и не успях да пусна на моя телевизор такова нещо. Пробвал съм на няколко дистрибуции. :lock:

Аз го подкарах чак когато свалих automatix и той ми намери най добрият драйвер за моята нвидия.Може и за Ати картите да помогне Bitaljus.

Аз подкарах с 300 зора дриверите на ATI, и ми бачкат бая добре, даже подкарах и Desktop Effects без проблеми, но Beryl упорито отказва да се стартира.

Аз подкарах с 300 зора дриверите на ATI, и ми бачкат бая добре, даже подкарах и Desktop Effects без проблеми, но Beryl упорито отказва да се стартира.

С кой драйвер на АТИ си? Със fglrx се откажи. Берил иска пуснат композит а при такова положение fglrx изключва(крашва). Ориентирай се към "radeon" драйвера, на който просто ти пожелавам късмет да подкараш 3Д ускорението.

Аз под Слак съм със него и имам 3Д но пък Х-са ми е 6.9 и не поддържа AIGLX. sad.gif

С ATi няма оправия. Особено с куция 9200. Мисля че radeon си поддържа 3D, но е толкова стара версия (OGL 1.3 Mesa) че нищо не иска да тръгне. Само декстоп ефектите работят и то не всички.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Поради няколко причини съм голям фен на nVidia biggrin.gifЕто как изглежда при мен БерилИ тук

Берил. Нищо повече. ;)

Не е удобен за работа. Чисто и просто една голяма глезотия е. Е да не може да се отрече че хваща окото. :)

MDMA прав си с fglrx съм, ама с другите не мога въобще да подкарам 3D ускорение. :beer11:

А и всъщност се и отказах да подкарвам Beryl, "меките" и огъващите се прозорци ги подкарах и при мен но благодарение на Decktop Effects. biggrin.gif

Берил. Нищо повече. :)

Не е удобен за работа. Чисто и просто една голяма глезотия е. Е да не може да се отрече че хваща окото. :nono:

Да за работа е много неудобен иначе си е красота и глезотия която омръзва след 1 час. :ph34r:

Да за работа е много неудобен иначе си е красота и глезотия която омръзва след 1 час. :rolleyes:

Аз имам едно живо дискче на Сабайон и като ми се прище да повъртя куба и да тръскам прозорци просто го бутвам в цдрома и се кефя. :)

Няма лошо Сабайона е може би най красивата дистрибуция.

MDMA прав си с fglrx съм, ама с другите не мога въобще да подкарам 3D ускорение. :blow out candles:

А и всъщност се и отказах да подкарвам Beryl, "меките" и огъващите се прозорци ги подкарах и при мен но благодарение на Decktop Effects. biggrin.gif

Какви са тези "Decktop Effects" ? Защо така не съм ги чувал. Да не би да имате предвид екефтите предлагани от КДЕ напр.

Какви са тези "Decktop Effects" ? Защо така не съм ги чувал. Да не би да имате предвид екефтите предлагани от КДЕ напр.

Е значи си изпуснал. В Ubuntu 7.04 са добавили експериментална поддръжка на Compiz. Включва се от менюто System>Preferences>Desktop Effects. Не е нужно нищо друго да се настройва, само да има долу-горе свестен драйвър за X.

Е значи си изпуснал. В Ubuntu 7.04 са добавили експериментална поддръжка на Compiz. Включва се от менюто System>Preferences>Desktop Effects. Не е нужно нищо друго да се настройва, само да има долу-горе свестен драйвър за X.

на мен ми поиска да инталирам последния драйвър на nvidia, но така и неподкара ефектите(не че ми трябват)/ иначе съм със 6600.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.