Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

А опита ли по тези инструкции?

Определено ми помогна мерси!

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Здравейте, искам да ви попитам някой ако е сложил Ubuntu 7.04 ъпдейтва ли ви се?

Имало ли е ъпдейти до сега?

Имам чувството че източниците за обновяване не са ми наред.

И при инсталацията за пръв път не си изтегли езиковите пакети а ги слагах след това.

Не съм много сигурен, но мисля че имаше само една серия и то един ден след като излезе.

Здравейте, искам да ви попитам някой ако е сложил Ubuntu 7.04 ъпдейтва ли ви се?

Имам чувството че източниците за обновяване не са ми наред.

И при инсталацията за пръв път не си изтегли езиковите пакети а ги слагах след това.

/off

Нищо лично но на Убумту нищо не му е наред. biggrin.gif

Защото във старанието си да го направят колкото се може по уиндоус ориентирано (на което му викат юзър френдли) забравят да отделят съществено внимание на стабилността и здравината на системата. Да не говорим че редица проложения работят под Дебиан а под Убумту не като например ати драйвера ми. Е какво е това ми кажи. Как да не е сбъркано. Да вземеш здрав дебиански пакет, да го строшиш и да го сложиш в хранилищата хората да се наказват. :ph34r:

Абе аз от отдвна искам да мина на Дебиан ама искам

още малко да понауча че съм нов с линукса.

А иначе наистина драйверите на ати не можах да ги сложа

а пробвах по поне 10 ръководства.

А някой може ли да ми каже как да го ън-инсталирам, или поне как да си оправя GRUB-а.

Получи се следното, имам 2 HDD, на 1-вия (40 ГБ) имам ХР 10 ГБ и 30 ГБ които използвах за Кубунту 7.04

1-во с Partition Magic си разделих 30-те ГБ на: 15 ГБ - FAT32 ; swap и root.

2-ро Стартирах Кубунту LiveCD и когато исках да го инсталирам ръчно неможех да задам root i swap partitions (незнам защо).

Както и да е.. Продължих с инсталацията по Recommended и се получи следното:

- root = незнам колко ГБ

- swap = okolo 500 МБ

- дяла ми 15 ГБ FAT32 - стана 6.5 ГБ

До тук добре..

След 1 2 рестарта ми излезе Error 17 в GRUB. Незнаех какво да направя и затова отново инсталирах Кубунту-ту за да се оправи GRUB

Някакви предложения ?

Правилно си се ориентирал. Посвикни малко на Убунту-то и после спокойно можеш да хванеш Дебиан. Нещата са доста еднотипни. Не всички разбира се.

И пак нищо лично за Убунту-то. Просто много хора включително и аз са патили и ще патят от него. Затова съм толкова скептично нстроен към него.

Поздрави

Буутни Кубунтуто и сподели изхода от:

sudo fdisk -l
А кой дял колко е можеш за собствено сведение да видиш с:
df -h

Само да уточня. Това е само за монтирани дялове

Поздрави и на теб!

Ти винаги си ми помагал със съвети!

Затова сме тук. Да си помагаме.

Мнението ми за убунту никога няма да повлияе на отзивчивостта ми във форума. :P

:ph34r:

А езиковите пакети изтегли ли ти ги при инсталацията?

Зависи какво разбираш под "при инсталация". Аз го инсталирах от alternative дискът, изцяло на аглийски и без да задейстам мрежата. Чак после си дръпнах нужните пакети и пуснах поддръжка на бг.

Синаптик си работи и доколкото помня изтегли някакви ъпдейти в началото. Понеже не съм единствения който ползва компа, а и другия е с 6.06 вече не съм много сигурен кой какво тегли ;) . Но все пак мисля че не са пускали почти никакви досега за 7.04. Освен това като го стартирам ръчно ми казва че няма обновления.

MDMA, в Ubuntu има доста хитри идеи като концепция. Също и в Windows (абстрахираме се от качеството на изпълнение :angry: ). Идеята за относителна малка дистрибуция, която има доработен интерфейс и е добре пипната като настройки е страшно добра. В Debian има почти същите, а даже и много повече пакети, но нещата не са настроени и не вървят по "мед и масло". Това което правят Ubuntu е да отгатнат какво иска юзъра и да го зададат като настройки. И в 80 % от случаите познават. Така или иначе тези настройки винаги могат да се променят ръчно, при нужда. Ефектът е че в Ubuntu програмата тръгва, а в Debian трябва да изчетеш документацията или how-to за да постигнеш същото.

В 6.10 трябваше да си поиграя доста за да пусна wireless-a, докато в 7.04 остана само да си ибера мрежа и да задам IP. Такива промени ми допадат :hush: . А и нищо не пречи да има по-добре направен GUI.

Естествено има и недоглеждания, а в определени случай - големи тъпотии. Но като се вземе в предвид бързия темп на развитие мога да ги преживея.

От доста време следя темата. Сега реших и аз да се включа. Ползвам Дебиан, но година и половина преди това си карах с Убунту. Минах през версиите от 5.04 до 6.10, като личното ми мнение, че Убунту е добро и стабилно дистро, във версиите си до 6.0.6.1 LTS. Пак казвам това си е мое лично мнение, базирано на опита ми. Не съм пропуснала нито една тестова версия и мога да заявя, че 6.10 и 7.04, в стремежа си да бъдат по-юзер френдли, както MDMA се изказа, са омацали нещата или поне част от тях. На мен 7.04 не ми допадна.

Да, съгласна съм с мнението на Melmak относно "Това което правят Ubuntu е да отгатнат какво иска юзъра и да го зададат като настройки. И в 80 % от случаите познават", и това е добре за начинаещия потребител. Особено за тези, които вече имат силно изградени навици от Уиндоус - всичко да става с цък тук -цък там. Лошо няма - добър начин за привличане на потребители. Но идва момент в който всичко става толкова скучно още след 2-3месеца, че искаш да почнеш да ровичкаш по системата и да си донастройваш приложенията така както на теб ти харесва, обаче за съжаление Убунту, не всичко ти позволява да пипаш. Колкото до това, че в Debian нещата не са настроени и не вървят по "мед и масло", не е точно така и тук мога да дам доста примери, но рискувам поста ми да се превърне в един огромен роман.

Просто в Debian, няма нещо, което да не можеш да направиш, развързани са ти ръцете. Даа, не е толкова "юзер-френдли" но идеята е да си го направиш така както на теб ти харесва, а не както на някой друг му е харесало и да ми го наложи. На мен точно това ми допада.

Обичам системата ми да е настроена по мой вкус и желание. Дебиан ми дава точно тази възможност. С Убунту стартирах, научих се на доста неща от там, разбира се получих подкрепа и помощ от съфорумци и приятели и все още я получавам.

Убунту си има определено място в сърцето ми, но истината е, че Дебиан има много повече възможности от Убунту.

Лелеее, като си представя, че до преди да мина на Дебиан, му се мръщих :ph34r:

Разбирам, че е било глупаво от моя страна и за секунда не съжалявам, че мигрирах към него. cool.gif

Здравейте, имам си убунту от две седмици.не разбирам много(почти нищо,абе направо не го разбирам)но много ми харесва и много искам да се науча да го използвам.прочетох доста лекции,коментари,неофицялни ръководства,станах един от най посещаващите хора на сайтове за линукс.сложих си убунту обаче имам и нямам мрежа,нека обесня-компютъра показва че има мрежа но като пусна някой от браузърите ми казва че има грашка или че е може да отвори сайта.когато го инсталирах(тиликс лайф сд,на бг)ми сканира някво огледало обаче ми даде грешка, че нямало връзка с пакетите за обновяване или нещо такова и сега си имам линукс ама без мрежа.мисля че просто при инсталацията не можа да ми познае лан картата.какво може да е самовие може да ми кажете,ако не ще сменям докато стане или сега ще ми донесат една книга за него прочитам я и ще видим.

Здравей и добре дошъл във форума.

Да видим наистина дали не ти познава ланката което силно ме съмнява. Сподели изхода от:

sudo lspci
Предполагам но не съм сигурен, че проблема ти се състои в това че не ти е настроен DNS сървъра/ите. Отвори:
sudo network-admin

и виж всички настройки на мрежата дали са налице.

btw Какъв ти е нета?

С инсталирането на видеодрайвъра се натъкнах на известни проблеми.Предполагам че затова гасне Х ,на повечето потребители коите се докопат с нокти и зъби до тази фаза.Причината е sudo nvidia-glx-config enable ,скрипта ,който не се справя задоволително с настройките.

Можете да използвате Vi за да нанесете корекции в /etc/X11/xorg.conf .Бих нарекъл този редактор удобен ,но нестандартен.Ако не сте го ползвали преди преди ,съветвам ви да го изпробвате на някой безопасен файл.Освен това ще трябва да сте root -> sudo vi /etc/X11/xorg.conf .Не забравяйте че X11 се пише с главнно Х .Както е известно Линукс разграничава малки и големи букви във файловата си ситема ,така че това е от значение.

Няма да ви се наложи да използвате Vi ,ако очаквате "изненадата".Просто изпълнете sudo gedit и отворете xorg.conf ,след като сте инсталирали пакетите ,но преди да рестартирате.

По който и от двата метода да процедирате ,ще трябва да намерите реда BusID "PCI:0:5:0" и да го коригирате на BusID "PCI:1:0:0" .Впрочем във вашия случай може и да е различно ,затова направете справка с командата lspci .

Възможно ли и и при Ати да е такъв проблема защото при мен след инсталация

на видеодрайверите и рестарт не тръгва Х?

При мен е "PCI:1:0:0" преди инсталацията.

изхода от lspci е

peter@peter-desktop:~$ lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82915G/P/GV/GL/PL/910GL Memory Controller Hub (rev 0e)

00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 05)

00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 05)

00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 05)

00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 05)

00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 05)

00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d5)

00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 05)

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FB/FR (ICH6/ICH6R) LPC Interface Bridge (rev 05)

00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FW (ICH6/ICH6W) SATA Controller (rev 05)

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 05)

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO] (rev 01)

01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO] (Secondary) (rev 01)

01:02.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

Какво дрябва да задам за PCI след инсталацията?

И друго - картата ми не е на AGP а на AGX слот ако има значение.

С Ати 9250 съм.

Така като гледам видеокартата ти е разпозната:

01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO] (Secondary) (rev 01

Предполагам се мъчиш с fglrx драйвера. Откажи се. Как ли не съм го въртял на пустото Убунту не става и не става. Ползвай си опън сорс драйверите "radeon" или "ati". С тях нямаш 3Д ускорение ,но те поне на което и да е дистро няма да те предадат.

Аз съм със същата карта и просто за протокола ще спомена че fglrx драйвера(офицялния на АТИ) тръгна само на Дебиан. Мисля и на сузе, федора и червената шапка няма проблем защото е билднат специално за тях.

Откакто излезе новия Хorg те пък са минали на модулна система и вобще можем да забравим за 3Д ускорение и fglrx докато ати не напишат нов драйвер. Просто не се мейква. И дано да е по-универсален от към потдръжка на различните дистрибуции.

Поздрав

Ползвай си опън сорс драйверите "radeon" или "ati". С тях нямаш 3Д ускорение ,но те поне на което и да е дистро няма да те предадат.

Би ли ми казал от къде да ги дръпна и ако има инструкция за инсталиране.

Мен не ме интересува толкова 3д-то колкото тв изхода.

Благодаря предварително!!!

Те не се инсталират, те са модулирани в ядрото. Просто отвори си xorg.conf:

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
И там в Секция Девайс на видеото сменяш драйвера на "ati" или "radeon":
Section "Device"

Identifier	"ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO]"

Driver		"ati"	#или "radeon"

BusID		"PCI:1:0:0"

Option "VideoOverlay" "on"

EndSection
Ресваш Х(Ctrl+Alt+Backspace) и си готов. Ето ти едно ръководство за настройка за тв аут с опън сорс драйвера "radeon". Да не те притеснява че е за Gentoo. http://gentoo-wiki.com/HOWTO_TV-Out#ATI-opensource-driver ВАЖНО: Каквото и да правиш си направи бекъп на xorg.conf:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

Успех

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

При мен си е ati защото когато го сменях на fglrx не ми стартираше графичната среда след рестарт.

Section "Device"

Identifier "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO]"

Driver "ati"

BusID "PCI:1:0:0"

Option "VideoOverlay" "on" - това трябва ли да го има

При мен си е ati защото когато го сменях на fglrx не ми стартираше графичната среда след рестарт.

Section "Device"

Identifier "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO]"

Driver "ati"

BusID "PCI:1:0:0"

Option "VideoOverlay" "on" - това трябва ли да го има

Не то аз съм го добавял за да имам потдръжка на XVideo най-вече заради mplayer. Но ако искаш и ти да го имаш няма проблем.

Ако нещо тотално се омаже правиш само:

mv /etc/X11/xorg.conf_backup /etc/X11/xorg.conf

Като преди това си направил бекъп разбира се както съм показал по горе.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.