Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Здравейте. Инсталирах си XMMS. Сичко точно,но в шрифта е проблема. Йероглифи :P Усещам,че ми липсва някой шрифт. Ако някой знае да помогне , моля. Мерси предварително. Усещам как тази тема ще ми стане втори дом angry.gif

Виж ТУК

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Започвам този тема,защото мисля,че доста съфорумци се интересуват от разрешаването на проблеми,свързани с тази дистрибуция.Аз лично имам малък опит с различните дистрибуции на Linux,но все нещо не ми достига,когато възникне проблем,за неговото разрешаване.Надявам се,че знаещите съфорумци (а мисля,че те съвсем не са малко) ще помагат за отговор на поставените от нас въпроси.

Нека специално към мен да проявяват снизхождение,ако им се стори,че питам неправилно или задавам глупави въпроси - аз съвсем не съм специалист,а ми се ще да науча повече за Linux и специално за тази дистрибуция,която много ми харесва!

Нека всеки,имащ проблеми с Ubuntu да се чувства поканен да пита тук - това не е моя тема,аз само я започвам за всички!

Първият ми въпрос е:

Инсталирах си Ubuntu,зададох,както си му е реда парола за root,създадох си и потребителски акаунт,но след това,когато трябва да въведа паролата за root,ми дава съобщение за грешка.Изобщо не мога примерно да инсталирам нещо,заради тази грешка.Три пъти преинсталирвах системата,но...все същото.Инсталацията я правя като "expert",защото инсталирвам на дял.Иначе акаунтът ми работи - т.е. паролата и потр. ми име там са валидни.Невалидна е само паролата за root,коята пиша,когато системата ми я иска.Защо се получава така и къде греша?В никоя друга дистрибуция,която съм пробвал досега,това не се е случвало.

Благодаря ви.

Значи каквато ти е user паролата такава е и root. При Убунту е така.

Като искаш да пуснеш нещо като руут ползваш sudo. Напр ако искаш да пуснеш Синаптик

~$sudo synaptic

password:

Така имам едно питане :angry:

Свързвам си mp3-playera , разпознава го(че имам такъв), но го разпознава с размер 140мб , а той е с 1гб. Това някак може ли да се оправи, защото идея си нямам откъде идва проблема.Модела е T.Sonic 610

Оправих се сам :wors:

Редактирано от svetkich (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

На компютъра имам Windows XP и Ubuntu, искам да преинсталирам бозата

ама тя ще ми изтрие grub.

Та въпросът ми е може ли някой да ми каже след това как да си възстановя

програмата за дуал боот, ако може де!

Благодаря предваритерно :speak:

На компютъра имам Windows XP и Ubuntu, искам да преинсталирам бозата

ама тя ще ми изтрие grub.

Та въпросът ми е може ли някой да ми каже след това как да си възстановя

програмата за дуал боот, ако може де!

Благодаря предваритерно :)

Grub restore

Имам проблем с Убунтуто. При boot loader-a си избирам Линукса ... той зарежда и стига до екрана в който се въвеждат Име и Парола. Въвеждам си ги и след кратко мислене от страна на пц-то се появява абсолютно същия екран с Име и Парола... и не мога да си вляза в системата. На какво ли се дължи това... много ми е чудно....

gdm не може да ти намери акаунта.При началния екран трябва да има едни бутони някъде.От там избери влизане в конзола като root,после startx и влизаш в графичен режим като админ.Сега вече си разглеждаш хоме директорията или директно триеш стария акаунт и правиш нов.Вече в него би трябвало да си влезеш без проблеми.

Аз съм с Ubuntu 7.04 и вчера след ъпдейт спря да ми работи операта, някой знае ли защо?

Всички на които им е счупена Операта да си дръпнат последната версия от тук. Бъга вече е фикснат. :rolleyes:

...

Може ли някой да ми даде сорс лист за ubuntu-6.10, защото току-що го инсталирах и не мога да инсталирам никакви програми.

Пиши на кирилица седващият път.

randb

Редактирано от randb (преглед на промените)

Ох и аз забърках една каша и сега незнам какво да правя, започнах първо да се мъча да инсталирвам убунтуто, но понеже срещнах трудност с дяловете и реших да изляза от инсталацията. рестартирах и край, неще да зареди ундоуса, все едно няма хард, мъчих какво ли не, дори когато сложа инсталационния диск на уина, започвам да го репейрвам и като се рестартира - пак неще да бутва. се едно съм изтръгнал харда и го няма. болен съм в момента, дано да успея да спася някак си уина, че имам много важни неща на с то.

И аз забрърках подобна каша снощи но всe пак успях да мина по-леко!Започнах да инсталирам Убунту и понеже не успях да се оправя с ръчното създаване на дялове предоставих това Убунту да направи автоматичо ,започна създаването и форматирането на дялове но в един момент ми се видя че инсталацията зацикля на едно място и не прави нищо и ришх да я спра !Пуснах отново Ubuntu да инсталира и отново автоматично като си мислех че щом е създало вече дялове ще ги разпознае инсталира на тях но уви Ubuntu съобщи че наличното пространство не е достатъчно за създаване на дялове ,спрях инсталацията .След рестарта нямаше ни Windows ни Ubuntu !Пуснах инсталацията на Windows но дяловете вече бяха заделени за неосъществилата се инсталация на Ubuntu с риск да не омажа още повече нещата не посмях да предприема нищо с новосъздадените дялове ,инсталирах си Windows успешно на дял C: и сeга в Windows заделеното място от Ubuntu от дял D липсва а пък новите дялове са невидими!

Въпроса ми е мога ли да изтрия новосъздадените дялове ако ползвам бот СД-то на Windows ,ако ги делна ще се възвърне ли отново липсващото място от дял Д:?

Редактирано от androjel (преглед на промените)

Оправи си дяловете с Hirens boot CD.

Изтрий тези дялове които не ти трябват и си уголеми С-то.

Няма да загубиш информация.

:whist:

Оправи си дяловете с Hirens boot CD.

Изтрий тези дялове които не ти трябват и си уголеми С-то.

Няма да загубиш информация.

Напрово ме е страх да ползвам програми за работа с дялове доста си изпатих с Paragon Partition Manager от нея ми се наложи принсталация на Win-a ! Предпочитам или fdisk или вградената в боот СД-то на ХР - с тях ще стане ли!?

Редактирано от androjel (преглед на промените)

Не се притеснявай, аз съм с win xp и ubuntu и това съм го правил много пъти!

Използвам програмата Acronis Disk Director Suite.

Ако искаш първо за всеки случай си запиши на дискове по-важната информация.

:)

Напрово ме е страх да ползвам програми за работа с дялове доста си изпатих с Paragon Partition Manager от нея ми се наложи принсталация на Win-a ! Предпочитам или fdisk или вградената в боот СД-то на ХР - с тях ще стане ли!?

demonhunte e прав. Не бой се. Акронис е голяма програма. Само не забравяй преди каквито и да е операции с локалните дискове да ги провериш за грешки и ако има да ги оправиш. Акронис има тези опции. :blink:

Здравейте! Изтеглих си Ubuntu 7.04 от сайта на Линукс и сега той във формат .iso. В момента съм с ОС Windows XP Sp2. Ще ми обясните ли как да инсталирам и Убунтото, но без да има конфликт с Windows-a?

Здравей

Инсталацията на Убунту е изключително лека и удобна. Като начало трябва да запишеш твоя CD имейдж(iso) на диск. Ето ти една програмка специално за целта - цък.

След това влизаш в BIOS. Ако не знаеш как става ресваш компютъра и помпиш Delete. Там отмяташ опцията (незнам на твоя биос къде е) First Boot Device да е CDROM. После Save changes and exit -> Y. Слагаш вече записания диск на Убунту, ресваш и то ще се зареди в лайв режим като на десктопа ще имаш икона INSTALL. Цъкаш върху нея и инсталацията започва. Първото мисля меню е да си избереш езика на който тя да протече. Даваш български и от там нататък всичко е песен.

Успех и ако има проблеми можеш да ползваш същата тема.

/офф

Да те предупредя че това новото 7,04 убунту има мн лоша потдръжка от към кирилица. Но не се притеснявай всичко се оправя.

И аз имам проблем. Сложих си новата версия 7.04 и незная как да си сложа новите драивери на видеото(GeForce 2 MX 400). От сайтът на Nvidia си дръпнах за х86, но нестава да ги сложа. На старата версия доиде 1 познат който ги разбира и ги сложи, но неискам пак до го викам затова помагаите..

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.