Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Значи, първо не е зле да ни кажеш, hda1 кой е и hda5 кой е!?

Предпологам че hda1 ти е C:\ ,а hda5 - D:\

Ако е така, при положение, че си го форматирал, как искаш да го виждаш!?

Също не е зле да кажеш на какъв партишън си го направил?

ntfs, fat32, ext3 . . . . .

Ако задаваш по-ясно въпросите, ще ни е по-лесно да ти помагаме :)

hda5 ми е D:\'то. Форматирал съм го пак в ntfs. Преди се виждаше под Ubuntu на десктопа, а сега се вижда само hda1( дяла където ми е Windows'a)

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Ако е така, при положение, че си го форматирал, как искаш да го виждаш!?
Би трябвало да се вижда.Ако го беше изтрил щеше да е проблем.

За hda1 командата ми е ясна за монтиране, но за hda5 не я знам. Според мен се е Unmaunt' нал дяла и наново ако се монтира може и да тръгне(но това е според мен!) Някакви идеи?

Като за начало постни какво излиза след:

sudo fdisk -l
Полезно ще още да знаем кои устройства са монтирани в момента:
sudo mount

И съдържанието на /etc/fstab .

Знам че си постнал цялата необходима информация преди това ,но все нещо трябва да не е наред.

Дяла се монтира автоматично със всяко стартиране (fstab).Ако всичко е ОК щеше да го виждаш.

Не е нужно да помниш командата за монтиране: System>Administration>Disks ще ти свърши работа.

Би трябвало да се вижда.Ако го беше изтрил щеше да е проблем.

Като за начало постни какво излиза след:

sudo fdisk -l
Полезно ще още да знаем кои устройства са монтирани в момента:
sudo mount

И съдържанието на /etc/fstab .

Знам че си постнал цялата необходима информация преди това ,но все нещо трябва да не е наред.

Дяла се монтира автоматично със всяко стартиране (fstab).Ако всичко е ОК щеше да го виждаш.

Не е нужно да помниш командата за монтиране: System>Administration>Disks ще ти свърши работа.

Tова е от sudo fdisk -l

Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80060424192 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 9733 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/hda1 * 1 1912 15358108+ 7 HPFS/NTFS

/dev/hda2 1913 9733 62822182+ 5 Extended

/dev/hda5 1913 6659 38130246 7 HPFS/NTFS

/dev/hda6 6660 9604 23655681 83 Linux

/dev/hda7 9605 9733 1036161 82 Linux swap / Solaris

А това от sudo mount:

/dev/hda6 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro)

proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)

/sys on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)

varrun on /var/run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755)

varlock on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777)

procbususb on /proc/bus/usb type usbfs (rw)

udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)

devshm on /dev/shm type tmpfs (rw)

devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)

lrm on /lib/modules/2.6.17-10-generic/volatile type tmpfs (rw)

/dev/hda1 on /media/hda1 type ntfs (rw,nls=utf8,umask=007,gid=46)

binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)

Това е oт fstab:

# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>

proc /proc proc defaults 0 0

# /dev/hda6

UUID=5bc5e862-37a2-407b-8e24-a319df5ff1d8 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

# /dev/hda1

UUID=F48CF1958CF1529A /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

# /dev/hda5

UUID=EEACFBD4ACFB94F5 /media/hda5 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

# /dev/hda7

UUID=ba342d90-a1ad-4af1-876f-41ce686ef1d2 none swap sw 0 0

/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

/dev/ /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0

Хм има промени в начини по който монтират дискове! Интересно. То и затова не работи :down: .

Смени този ред:

С този:

/dev/hda5 /media/hda5 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

За да го направиш:

sudo gedit /etc/fstab

За да опресниш листа:

sudo mount -a

Или рестартирай.След това ще се появи.

Хм има промени в начини по който монтират дискове! Интересно. То и затова не работи :) .

Смени този ред:

С този:

/dev/hda5 /media/hda5 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

За да го направиш:

sudo gedit /etc/fstab

За да опресниш листа:

sudo mount -a

Или рестартирай.След това ще се появи.

Приятел пак ме спаси от преинсталация :down: Наистина се оправи!! Но още не мога да си обясня защо стана така, но както и да е? Вече наистина обаче се отказах от Тв Тунера, не открива и не открива никакви канали. Пробвах всички card'ове но файда няма. Резултата е един и същт - този

Редактирано от musi1980 (преглед на промените)

.... Излезе и новата версия на BitTorrent 5.0.0 :

http://download.bittorrent.com/dl/BitTorrent-5.0.0.tar.gz

До скоро ! cool.gif

....и новата версия за принтери : "cups 1.2.6" :

ftp://ftp.easysw.com/pub/cups/1.2.6/cups-...-source.tar.bz2

... До скоро ! cool.gif

Имам следния проблем с убунту, при изпълнение на командата "pppoeconf" всичко гласа както си му е реда нета е варзан кам eth1 и тфа ме пита в началото дали на нея да "инсталира" нет-а.След като сичко протича както си му е реда и си стартира pppoeto пиша "ping abv.bg" но ми дава грешка "непознат хостнаме" и автоматично започват да се конект ppp1 ppp2 и така до ppp5. Какъв е проблема? sad.gif

Момчета, току що си свалих новото Убунту 6.10 , обаче нещо не мога да се оправя с дяловете още при инсталицята, в предните версии някакси успявах, но сега нещо не мога. Моля дайте ми съвет как да си наглася дяловете.

Nakren, връзките не са ми специалитет.Бих те посъветвал да провериш дали си задал DNS-a правилно.

Don_Tony не съм сложил новия Ubuntu за да ти кажа.Забъркал съм каша и просто няма как sad.gif((( .

Момчета, току що си свалих новото Убунту 6.10 , обаче нещо не мога да се оправя с дяловете още при инсталицята, в предните версии някакси успявах, но сега нещо не мога. Моля дайте ми съвет как да си наглася дяловете.

какво точно си объркал с дяловете? единствената разлика между графичния инстал на 6.06 и 6.10 е възможността накрая (последната стъпка 6) да избереш къде да се инсталира GRUB, партишън мениджъра си е същия

Nakren, връзките не са ми специалитет.Бих те посъветвал да провериш дали си задал DNS-a правилно.

Don_Tony не съм сложил новия Ubuntu за да ти кажа.Забъркал съм каша и просто няма как sad.gif((( .

Ох и аз забърках една каша и сега незнам какво да правя, започнах първо да се мъча да инсталирвам убунтуто, но понеже срещнах трудност с дяловете и реших да изляза от инсталацията. рестартирах и край, неще да зареди ундоуса, все едно няма хард, мъчих какво ли не, дори когато сложа инсталационния диск на уина, започвам да го репейрвам и като се рестартира - пак неще да бутва. се едно съм изтръгнал харда и го няма. болен съм в момента, дано да успея да спася някак си уина, че имам много важни неща на с то.

Ох и аз забърках една каша и сега незнам какво да правя, започнах първо да се мъча да инсталирвам убунтуто, но понеже срещнах трудност с дяловете и реших да изляза от инсталацията. рестартирах и край, неще да зареди ундоуса, все едно няма хард, мъчих какво ли не, дори когато сложа инсталационния диск на уина, започвам да го репейрвам и като се рестартира - пак неще да бутва. се едно съм изтръгнал харда и го няма. болен съм в момента, дано да успея да спася някак си уина, че имам много важни неща на с то.

Ха честито! Ако съм разбрал правилно си задал Ubuntu сам да си форматира дяла за себеси като ти раздели С: патришъна, и ти си го прекъснал като е започнал да разделя партишъна? Абсолютно същото го бях направил аз с D:'то но при мен не беше фатално както при теб. Мъчех се с какво ли не Acronis Disk Director, Partition Manager и др.. не стана и не стана, виждаше го като някакъв RAW формат и не ми даваше никаква манипулация с този дял. При всякакъв опит да форматирам дяла в NTFS формат или друг ми даваше грешка и цялата информация беше заминала т.е виждаше се,че има нещто на харда обаче нямах достъп до него. Та с две думи според мен единственото решение за теб е формат и преинсталация на Windowsa. Но това е от мой личен опит, ако някой знае решение на проблема нека го сподели! sad.gif

Здравейте! Инсталирах си nVidia драйвера на моя Ubuntu 6.06 съгласно следните указания дадени ТУК

Да ама след това не мога да си променя честотата на опресняване на моя монитор(TFT Samsung 920N) и моят избор в случая е само 75 Hz!!! Искам да си сложа оптималната честота на опресняване а тя е 60 Hz при резолюция 1280/1024 !

пробва ли като бутнеш от сд-то на уиндолс от рековъри конзолата да дадеш fixmbr? може и да оправи проблема с бутването

пробва ли като бутнеш от сд-то на уиндолс от рековъри конзолата да дадеш fixmbr? може и да оправи проблема с бутването

Неговия проблем е,че Windowsa не му разпознава харда и затова не става с репайера. А дори да зададе fixmbr едва ли ще се промени нещо защото ще му каже че няма инсталирана операционна система. Но от опит глава не боли! Нека и така да пробва.

Неговия проблем е,че Windowsa не му разпознава харда и затова не става с репайера. А дори да зададе fixmbr едва ли ще се промени нещо защото ще му каже че няма инсталирана операционна система. Но от опит глава не боли! Нека и така да пробва.

така както е описал проблема и какво е правил уиндолса си е наред, мбр е прецакал с прекъснатата инсталация

Прави сте и двамата. Тази сутрин, взех че започнах нова инсталация на Уиндоус, без да форматирам С, инсталирах го и след рестарта старата ми инсталация вече можеше да се ъпгрйдне и да се оправи. Сега си имам два Уиндоуса в С и незнам кой е най-добрия начин да се отърва от новия Уиндоус и да си остана само с един.

Прави сте и двамата. Тази сутрин, взех че започнах нова инсталация на Уиндоус, без да форматирам С, инсталирах го и след рестарта старата ми инсталация вече можеше да се ъпгрйдне и да се оправи. Сега си имам два Уиндоуса в С и незнам кой е най-добрия начин да се отърва от новия Уиндоус и да си остана само с един.

доколкото знам е абсолютно непрепоръчително да имаш 2 ОС на 1 партишън, незнам точно каква мега каша си забъркал, но разкарай единия уиндолс по някакъв начин - най-лесно с нов инстал с формат на С: обаче

Редактирано от ceci_folka (преглед на промените)

Здравейте! Инсталирах си pptp-linux и pptpconfig и пробвам да се свържа към интернет като избрах опцията Cilent to lan! Та в табличката Routing, която си е наистина едно удобство трябва да си запиша съответните роутове! Доколкото разбрах например 10.0.0.0/8 означава IP 10.0.0.0 и маска 255.0.0.0 но търся инфо за други възможни комбинации т.е. как да ги пиша коректно в тази таблица! Например искам да напиша IP адрес 195.138.145.1 и маска 255.255.255.255 но не знам как!

Нямам достатачно Ram-128. Когато правя Swap дял от 256 с Partition Magic за да инсталирам Ubuntu не ми е ясно той логичен ли да е или примерен. Когато се инсталира си прави 2-ри Swap, още 1-н малко по-голям и друг дял от 30 и няколко Gb на, който е оста. На другия дял съм с Windows XP и 1-я Swap. Така съм с 2 ОС! Как да махна 1-я Swap? Правилно ли го правя предвид, че е логичен в началото с Partition Magic? Нужен ли ми е предвид, че имам 2-ри?

Здрваей,

правилният подход е да използваш Алтернейтив инсталационният диск на Ubuntu.Основното му преднаназначение е да се използва нa компютри с по-малко RAM.

http://ubuntu.linux-bg.org/releases/edgy/u...ernate-i386.iso

Единствената разлика е че не можеш да го използваш като Лайв и че инсталацията е конзолно базирана (Подобна на Win XP).Въпреки това е много добре направена и дори поддържа български в по-голамата си част.

За swap дялът няма никакво значение дали е примъри или лоджикъл, нито къде е разположен. Възможно е по време на инсталация да не си задал подходящите дялове или да се получил някакъв проблем при форматирането на първия swap във връзка със малкото свободни ресурси.

Конкретно кой свап се ползва можеш да видиш във /etc/fstab.

Ползва се само този който е указан като swap.

Ако използваш алтернативното CD, трябва да избереш ръчно посочване на дяловете, да селектираш един за свап, един за "/",както и файловата система в която да бъде форматиран (препоръчвам ReiserFS или Ext3).

Здравейте отново! Снощти ми се появи следния проблем. Бях омазал Ubuntu'то и реших да го преинсталирам. Всичко точно до момента в който пуснах един филм. Започна да ми насича до безобразие. Инсталирани са кодеците(Xine, Gstreamer) всичко точно но пак същтата работа! Преди бях с GF MX400 64 MB видео, но се прецака и си останах с вграденото SiS 741 64MB. Та си мисля едва ли ще е от видеото при положение, че сега си е пак на 64МБ, с 512РАМ и 2300+Sempron. В Devic Manager се вижда, че си е намерил драйверите за чипсета и всичко друго. При Wındowsa нямам такива проблеми всичко си върви на 6.

Редактирано от musi1980 (преглед на промените)

Здравейте отново! Снощти ми се появи следния проблем. Бях омазал Ubuntu'то и реших да го преинсталирам. Всичко точно до момента в който пуснах един филм. Започна да ми насича до безобразие. Инсталирани са кодеците(Xine, Gstreamer) всичко точно но пак същтата работа! Преди бях с GF MX400 64 MB видео, но се прецака и си останах с вграденото SiS 741 64MB. Та си мисля едва ли ще е от видеото при положение, че сега си е пак на 64МБ, с 512РАМ и 2300+Sempron. В Devic Manager се вижда, че си е намерил драйверите за чипсета и всичко друго. При Wındowsa нямам такива проблеми всичко си върви на 6.

Под "започна да ми насича" разбирам че е вървял нормално и е почнал да насича. Ако е така едва ли е от драйверите, а по скоро в xine. Пробвай с Mplayer. Ако и там сече значи е от тях.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Под "започна да ми насича" разбирам че е вървял нормално и е почнал да насича. Ако е така едва ли е от драйверите, а по скоро в xine. Пробвай с Mplayer. Ако и там сече значи е от тях.

Не се изказах правилно, започна да ми насича като махнах видеокартата. Преди със същите кодеци и плеар ми вървеше перфектно. Та въпроса ми беше дали проблема е, че съм с вградена видеокарта? Довечера ще пробвам и MPlayer, отбягвах го защото имах малко проблеми със субтитрите но ще го пробвам!

Не се изказах правилно, започна да ми насича като махнах видеокартата. Преди със същите кодеци и плеар ми вървеше перфектно. Та въпроса ми беше дали проблема е, че съм с вградена видеокарта? Довечера ще пробвам и MPlayer, отбягвах го защото имах малко проблеми със субтитрите но ще го пробвам!

Не би трябвало да имаш проблем с вграденото видео, ако го разпознава рабира се. Аз съм с такова.

За Mplayer виж това. Проблема ти със субовете вероятно се дължи на това че нямаш кирилизирани шрифтове за него.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.