Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Отзад напред:

2. System>Administration>language support.Избираш кои езици да се поддържат и кой да е езика на интерфейса.

1. System>Preferences>Keyboard. Има абсолютно всички опции.

Успех.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

mIRC няма Линукс версия... Ако XChat не ти допада /GTk базирано/, опитай с kVIRC /Qt базирано/...

Мисля че ще ти хареса ;)

А щом ползваш Убунту, не се мъчи да ползваш Гугъл, конзола и т.н.

100% този пакет можеш да намериш в Synaptic ;)

Така ще ти се инсталира лесно и ще има грижата за всякакви зависимости /ако има такива/... Не зная дали има, не ползвам Убунту :)

Поздрави!

Точно това и ноправих и наистина програмката ми допадна , 10х на всички за помощта :wors:

Здр на ол. Преди два дена исталирах Убунту като втора операционна система. Сутринта

оправих нета, инсталнах доста софтуеър, благодарение на Синаптик. По мое скромно мнение всичко е

на много високо ниво и е достатъчно юзър френдли. Благодаря на всички от форума, защото

без Вас нямаше да успея.

Имам няколко въпроса:

1. Със синаптик инсталирах МПлейр, но той не се появи като плейър редом с другите в

Апликейшънс/Саунд и Видео и не мога да го стартирам.

2. След поредното стартиране на Лангуадж Съпорт се изтеглиха доста езици и българският също.

Дадох отметка на него и Инглиш. В Кийборд добавих български, но не мога да да дам на никой да е дифолт(може би, защото в Лангуадж

Съпорт съм дал вече анл да е дифолт?), а и не знам как да сменям

езиците. Само се сетих да изключа английския напълно и затова сега не мога ви напиша и буква на латиница. Въпросът ми е с каква

клавишна комбинация се сменят езиците. А също като ми пиша на кирилица или аз пиша на такава в хЧат, не се разбира нищо.

3.Струва ми се, че всичко става малко по-бавно от "прозореца". Възможно ли е да е от неинсталирани драйвери.

4. Какво точно означава екстеншънът .бин.

Редактирано от The_Long_Shot (преглед на промените)

По отгоре е написано:

System>Preferences>Keyboard

Напиши в конзолата "gmplayer"(без кавички) и би трябвало да излезе и GUI.

А самото му поставяне в Applications Menu става така:

Applications -> Multimedia -> (десния панел, десен клик) -> Entire Menu -> Add New Item To This Menu ->Име:MPlayer

Generic Name: Media Player

Comment: The Media Player

Command: /usr/local/bin/gmplayer

За иконка намираш тази на MPlayer или потърси "media-player-48.png".

.bin e вид архив,най-просто казано.Мое да инсталираш такива формати например през ap-get чрез sudo apt-get install package.bin(ама не съм много сигурен ;) )

Значи тази команда не сатава в Терминала. А там където казваш има само две команди "Адд дис

дроуър то а панел" и "Адд дис ез меня панел". Тази команда, която я казва не я няма. Друго - за езика питам нали при Вина си сменяме езика е Алт и Шифт или само Контрол(най-чести). Питам тука каква е комбинацията.

Цялата ми работа с Ubuntu се свежда до сядането ми пред комп с това дистро и цъкане за няколко часа в интернет.Ама ти не си правиш дори труда да потърсиш малко.Точно през 3 поста е казано за това с езиците.Вземи и го прочети.

"Адд дис дроуър то а панел" и "Адд дис ез меня панел" - тва кво е.Дай го на английски,па като не разбираш английски дистрото позволява и български интерфейс.И не си казал каква версия на Ubuntu ползваш.Първо правило,когато ползваш GNU/Линукс и имаш проблем е да даваш версията на дистрото и версията на ядрото.Научете го.

Извинявам се за тона,но всички начинаещи потребители,решават,че като сложат Линукс и веднага ще влезат в някой форум и някой ще им реши проблема.Трябва четене.

@The_Long_Shot поне това с езиците можеше сам да го свършиш.Сори,нямам нищо против теб.

За Mplayer пробвай да го сложиш като shortcut на десктопа със същите команди.

Само командата mplayer тръгва ли от конзола?

Сори, че съм те разгневил.

Ще се справя някак си. Мерси за помощта от предния ти пост, все пак беше полезен. ;)

Убунту рулз :nono:

PS Mplayer не тръгва, ще го преинсталирам и пак ще го мъча.

Редактирано от The_Long_Shot (преглед на промените)

Днес получих 5 лайв сидита с Убунту 6.06. Интерисува ме дали мога да си го сложа на моя компютър, който е с тези параментри: Пентиум 3 на 733, 128 Рам и по лесна ли е по принцип инсалацията от Кнопикс, който така и неможах да си сложа колкото и да ми харесваше! Моля хакери помогнете!

Редактирано от Mladenec1 (преглед на промените)

Mисля че ще можеш.Определено е по-лесна за инсталиране от кнопикс.

Понеже нямаш много рам си направи един свап дял предварително.

Реално 6.06 иска 192 за лайв дискът - ни мисля че ще задоволи и с 128 стига да има свап дял с който да си помогне.

Днес получих 5 лайв сидита с Убунту. Интерисува ме дали мога да си го сложа на моя компютър, който е с тези параментри: Пентиум 3 на 733, 128 Рам и по лесна ли е по принцип инсалацията от Кнопикс, който така и неможах да си сложа колкото и да ми харесваше! Моля хакери помогнете!

Погледни това

Ако ще и да забива само да си го сложа и Рам - а ми да не ми е проблем. Имах проблем с една от Microsoft, която ми развали деня, като ми блокира продуктовия клуч на офиса. Поне с това да се справя днес и без това ми е хубав ден. Надявам се и на вас пичове. Аз сам с 80 хард диск. Предполагам със суап дяла ще се реши проблема!

ПС Не ми се зарежда, като Live!

Редактирано от Mladenec1 (преглед на промените)

Искам да попитам как мога да премахна Skype да не ми се стартирва при стартирването на линукса ?

Просто преди да угасиш компа изключи Скайпа.Имам в предвид напълно,тоест да му изчезне иконката от панела.

Просто преди да угасиш компа изключи Скайпа.Имам в предвид напълно,тоест да му изчезне иконката от панела.

Правила съм го, ама после пак се стартирва, явно е някъде в тт.н. startup, ама като незнам при линукс-а къде е тва нещо ;)

Правила съм го, ама после пак се стартирва, явно е някъде в тт.н. startup, ама като незнам при линукс-а къде е тва нещо ;)

Пък и нещо доста бавно ми зарежда скайп-а......

• Администратор

Я виж това дали ще ти помогне:

GNOME

Programs that you wish to autostart on GNOME startup can be selected by using the Control Center. To do this, open the Control Center and then navigate to Sessions followed by Startup Programs. Click Add and either type the path, or use Browse to select your desired program. If multiple programs are selected, they can be launched in a desired order.

If the GUI is not available or desireable, then one can instead modify ~/.gnome2/session-manual. Syntax as is follows:

File: ~/.gnome2/session-manual

[Default]

num_clients=1

0,RestartClientHint=3

0,Priority=50

0,RestartCommand=gdesklets

0,Program=gdesklets

Я виж това дали ще ти помогне:

Благодаря, оправи се. Но сега има м друг въпрос, значи купих си микрофонче - марката му е Сомик В3, ако нещо ви говори :wors: Имам си инсталирани драйвери на звуковата карта сис 1702 - вградена, но като искам да говоря при скайп, отсрещанта страна не ме чуват, но аз ги чувам sad.gif Как да направя така, че да ме чуват? :)

Здравейте имам два въпроса относно Ubuntu 6.06

Първият е как може да се въстанови GRUB след преинсталиране на Windows (все пак това си е нормално за тази операционна система).

Относно вторият - купих си уеб камера. С какъв месенджър мога да я ползвам? Във Windows ползвах Skype, но във версията за Ubuntu Skype няма възможност за видеочат...

Първият е как може да се въстанови GRUB след преинсталиране на Windows (все пак това си е нормално за тази операционна система).

Относно вторият - купих си уеб камера. С какъв месенджър мога да я ползвам? Във Windows ползвах Skype, но във версията за Ubuntu Skype няма възможност за видеочат...

1.

Трябва ти хубава дискета на която няма ценни файлове.Пействам ти какво съм писал по въпроса преди с незначителни изменения.

Рестартирай компютъра и когато се появи GRUB натисни "C" за да влезеш в конзолата.

Изпълни тези команди:

КОД

setup (fd0)

reboot

Setup ще инсталира мениджъра на флопито.Непременно изпробвай дискетата като стартираш компютъра от нея! След като инсталираш Windows пускаш GRUB от дискетата ,влизаш в конзолата и повтаряш стъпките:

КОД

setup (hd0)

reboot

Тук hd0 означава да се инсталира в MBR.

Ако искаш дуал бут ,трябва да редактираш файла /boot/grub/menu.lst ,като добавиш вътре секция подобна на тази:

КОД

title Microsoft Windows XP Professional

root (hd0,1)

savedefault

chainloader +1

Така ще имаш меню за Уиндоус в GRUB.

Ето я цялата тема http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=22821

10x melmak

2. video messanger - wengophone

Редактирано от mega_dragster (преглед на промените)

Благодаря, оправи се. Но сега има м друг въпрос, значи купих си микрофонче - марката му е Сомик В3, ако нещо ви говори :) Имам си инсталирани драйвери на звуковата карта сис 1702 - вградена, но като искам да говоря при скайп, отсрещанта страна не ме чуват, но аз ги чувам sad.gif Как да направя така, че да ме чуват? ;)

Здравей ! Аз също имах този проблем и го реших с тези настройки на програмата "Kmix" :

mXpJnT8E.png

Br0SzLNx.png

Q5PmtKWF.png

Предполагам , че съм ти бил в полза за настройката на звука на Skype-то ?! ... До скоро ! Успех ! cool.gif

Здравей ! В новата Бета версия на "Skype"-то има възможност за ползване на уеб-камера ! Новата версия можеш да си дръпнеш от сайта на програмата и тя е 1.3.0.37 !

Успех ! До скоро ! cool.gif

P.S. ....а иначе за изпробване на уеб-камера има доста програми ...

Искам да попитам как мога да премахна Skype да не ми се стартирва при стартирването на линукса ?

Здравей ! Използвай тази настройка на Скайпа :

Fxch8nGB.png

При мен има отметка , защото аз искам да ми стартира с Линукс-а ! ... Не забравяй , че системата запаметява настройките при стартиране на Линукс-а ! Ако 4-5 пъти Вие забранявате някоя програма да стартира , системата ще я запомни и вече няма да я стартира занапред ! ... Това е !

Успех ! cool.gif

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Здравей ! Аз също имах този проблем и го реших с тези настройки на програмата "Kmix" :

mXpJnT8E.png

Br0SzLNx.png

Q5PmtKWF.png

Предполагам , че съм ти бил в полза за настройката на звука на Skype-то ?! ... До скоро ! Успех ! cool.gif

Здравей ! В новата Бета версия на "Skype"-то има възможност за ползване на уеб-камера ! Новата версия можеш да си дръпнеш от сайта на програмата и тя е 1.3.0.37 !

Успех ! До скоро ! cool.gif

P.S. ....а иначе за изпробване на уеб-камера има доста програми ...

Здравей ! Използвай тази настройка на Скайпа :

Fxch8nGB.png

При мен има отметка , защото аз искам да ми стартира с Линукс-а ! ... Не забравяй , че системата запаметява настройките при стартиране на Линукс-а ! Ако 4-5 пъти Вие забранявате някоя програма да стартира , системата ще я запомни и вече няма да я стартира занапред ! ... Това е !

Успех ! cool.gif

Съжелявам, че го казвам но новата версия на Скайп е 1.3.0.53 и е финална. 1.3.0.37 бе една от бетите, при това не последната бета. След нея имаше 1.3.0.50 бета

И не... Не може да ползваш видео в Скайп за Линукс. Това е един от най-големите проблеми на Скайп и поради това Линукс феновете са недоволни. Следя доста развитието на Скайп, общувам с един от разработчиците точно на Линукс версията. Понеже видео функцията е най-искана от потребителите на Скайп под Линукс, има обещание да има поддръжка на видео в 1.4.х.х версиите, които обаче за сега са в много ранен стадий на подготовка. Няма официална алфа или бета.

На кратко... В голяма грешка си за Скайп под Линукс и видео ;)

.... Няма да споря по този въпрос с теб ... аз си ползвам камерата....и това е ! cool.gif

..и е вярно , че има и по-нова версия ... не проверих версията на Скайпа си преди да напиша този пост !

Редактирано от maicky (преглед на промените)

.... Няма да споря по този въпрос с теб ... аз си ползвам камерата....и това е ! cool.gif

..и е вярно , че има и по-нова версия ... не проверих преди да напиша този пост !

Цитат от блога на разработчиците на Скайп /По-точно на Линукс версията/:

The global news are that we have hit 7 million users online simultaneously. And many more of them are now Linux Skype users :wors:

Oh, and a recent poll of Linux users have shown us three most often requested features, they are:

1. Video

2. Video

3. Video

We’re doing our best to implement it, but I think it is not going to be included in 1.3 series, so stop asking, cross fingers, and wait for 1.4 release ;)

Предполагам разбираш Английски... Повече по темата:

http://share.skype.com/sites/linux/

Ето ти и едно линкче към една тема в официалния форум на Скайп:

http://forum.skype.com/index.php?showtopic=63549

Тук става въпрос за желанията на Линукс потребителите и какво те искат да видят в бъдещите версии...

Има 72 отговора до момента и основно искат видео.

Ако ти ползваш видео с тези версии... Ще те разцелуват ;)

И потребителите и разработчиците.

Има начин да ползваш Скайп под Линукс и видео. Това е ако инсталираш с Wine Уиндоус-ка версия на Скайп ;)

Но с Линукс-ката... Сори, пич но... cool.gif

Абе хора от 1 месец се опитвам да инсталирам или по-точно да стартирам fluxbox.Какво ли не правих... angry.gif С Убунту 6.06 съм.Моля кажете как да инсталирам и как да стартирам.Благодаря предварително :wors:

Имам проблем! Зарежда ми се, като лайв сд. Появява се икона на десктопа ми за инсталиране, както пише в упътването с 2 клика на мишката. След 5 стъпки преди да се инсталира всичко е ок, но на 6-тата, като дам за инсталиране уж всичко е нормално , но спира и все едно нищто не съм правил. След рестарта ми зарежда Windows, а би трябвало да е Убунту по подразбиране. Така мисля. Може ли малко помощ, ако бъркам в нещо. Умразна ми от Microsoft, Defragmen и тн. Благодаря!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.