Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Последния път saa7134_alsa се опитваше да ползва тунера като саундкарта при мен.Ето защо нищо не работеше.По добре си зареждай стандартния saa7134 и гледай saa7134_alsa да не е зареден.

Иначе това за миксера го казвам защото ми отне страшно много време да разбера че трябва да са усилени и двете :yanim: .

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Оки мерси ще се пробва утре дано да стане така. И аз го забелязах това, че са опитва да ползва тунера за звукова карта ама го сменях, но ефекта е ясен утре ще пробвам без него.

В такъв случай е това.То изобщо нищо не работи :) .Само xmms с оупънсаунд изкарва нещо.Ако имаш проблем как да го махнеш от конфигурацията пак питай ,че в момента не помня откъде го махнах.

Успех!

Пак неще да монтира дяла.Промених fstab и пак същото.След като го промених демонтирах всичко от него с sudo umount -a после ги монтирах и пак не иска sad.gif

ето го и fstab

# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>

proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hda1 /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

/dev/hda6 /media/hda5 ext3 defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

Moля помагайте :nono:

Melmak ® възможно ли е да нямам звук заради избора ми на тунер, Щот изключих алсата, увеличих аукс-а и всичко др. ама пак нямам звук. И нещо друго как да си запазя настройките, така че след рестарт да не ми изчезват и да пиша всичко от начало. :clap:

• Администратор

mega_dragster не си казал кои дялове от тези които си показал правят проблем.

Melmak ® ситуацията с дяловете не е точно такава. Може да имаш 4 primary дялове или 3 primary и един extended. В този extended дял пък са описани логическите такива. Освен това Linux/Unix може да зарежда операционната система от който дял си поискате. Старите bios-и имат ограничение boot loader-а (не точно boot loader-а, ама му забравих името :speak: ) да е до 1024 цилиндър, но това вече е оправено във всеки съвременен BIOS с поддръжка на LBA.

@zazzko ,не исках да навлизам в подробности ,а максималния брой на primary дяловете мислех че е 3 без да съм много сигурен.

@mega_dragster ,пробвай това:

/dev/hda6 /media/hda5 ext3  rw,user		0	   2
Взел съм го от тази тема: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=253192 @partizan ,виж дали изобщо ти работи звука: System>Preferences>Sound - чекни отметките ,избери карта и звуци ,виж дали можеш да ги възпроизвеждаш. Модулът съм го махнал по следния начин:
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

#Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)

#install saa7134 modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { modprobe -Qb saa7134-alsa ; : ; }

Сложи диез пред install за да се игнорира редът.Рестартирай.

Добре е пак да пробваш дали излизат звуците. Чак тогава ще мислим тунера ,ако отново не работи.

Значи звукът си бачка, пробвах разни мп3 и др фаилове свири няма проблем. Ще се пробва това което казваш и пак ще пиша. 10х

@ zazzko проблем прави при hda6. hda1 - е root.Другата е нтфс и третата прави проблем.Пробвах да я монтирам - sudo /dev/hda6 /media/hda5 само че дава грешка - не съм казал ква е файловата система.Сега ще пробвам пак като добавя вида на системата.Мерси на всички cool.gif

Пак неще да монтира дяла.Промених fstab и пак същото.След като го промених демонтирах всичко от него с sudo umount -a после ги монтирах и пак не иска sad.gif

ето го и fstab

# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>

proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hda1 /media/hda1 ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

Moля помагайте ;)

не съм на ти с линукса но виж си реда

защо hda6 го слагаш в media/hda5 напиши в конзола

sudo fdisk -l за да видиш как са ти дяловете. За повече инфо виж http://ubuntuguide.hit.bg/

до mega_dragster ! Не мога да разбера добре този ред : /dev/hda6 /media/hda5 ext3 defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1 , ... но между /hda6/ и /media/ трябва да има едно място /празно/ !

Имам и друг съвет към теб :

като root в директория /mnt/ си направи нова директория с името hda6 . След това отвори /etc/fstab/ и го редактирай така :

/dev/hda6 /mnt//hda5 ext3 auto,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1

... затвори fstab като приемеш промените и рестартирай компа по стандартния начин /чрез Менюто - изключване/ ! ..... Това е ! cool.gif

До скоро ! Успех ! cool.gif

Благодаря ви на всички , проблема е оправен след като джамовците вече са история - дадох един формат на целия хард и си инсталрах убунту като единствена ОС.Сега обаче намерих друг проблем.Например изтегла някои архив във формат .rpm . ,tar,gz ... - различен от .deb , конвертирам ги чрез alien в .deb пуснах ги инсталират се и накрая никаде ги няма.Пуснах през synaptic - там в секция converted from rpm ....ги намира , статуса им показва че са инсталирани но никаде ги няма.Пробвах с alacarte да видя дали пък не са там иконките - но уви и там няма никой.Та може ли някой да ми помогне в този случай?Thnx cool.gif

Опита ли да им напишеш имената в терминал ?

По принцип е името на програмата изписано само с малки букви.

Вероятно ти липсва линк в менютата ,но пакета е инсталиран.

Добре ето един пример :

victor@Iceman:~$ sudo alien -d /home/victor/Desktop/Transmission-0.6.1.tar.gz

transmission_0.6.1-2_all.deb generated

victor@Iceman:~$

И вече има пакета на работния плот.Пускам файла инсталира се успешно и после никаде го няма :)

Къде е само той си знае angry.gif

Ами той си ходи из директориите за програми ,когато го инсталираш.После трябва само да задействаш изпълнимия файл.Единия начин през терминал-а.След това си създаваш препратка към този изпълним файл.Повечето пакети сами го генерират ,но с "чужденците" е разбираемо че имаш такъв проблем.

Можеш да видиш къде отива всеки един от файловете или през синаптик - като дадеш да ти покаже списъка с файлове или като отвориш .deb с архивния мениджър.

Ако искаш дай линк към пакета и ще ти кажа по-подреобно какво става.

Проблемът е че това е сорс файл ,който е непотребен в чист вид.

По-скоро ще трябва да го компилираш и инсталираш.

Разархивирай го ,влез в директорията от терминал и напиши тези команди:

./configure

make

sudo make install

Така би трябвало да се инсталира.

Сега изчезвам за малко.Като се върна ще го инсталирам и ще ти кажа по-точно какво да направиш.

Първо привет на всички!:B

cool.gif

Работя от доста време с уиндоус и съм от тези направо вкоренени юзъри...Постоянно бърникам по системата, боря се със вируси, спайуери за съжаление в повечето случаи ръчно тъй като нито един софтуер не ми помага... абе въобще обичам да експериментирам и да си скапвам системата ;) От тази, а и от други теми по форумите доста се запалих по линукса..Та най-накрая се реших да видя що за животно е това...От два дена чета като луд по сайтовете и като цяло малко се пообърках, но все пак разбрах как да не си затрия уиндоуса и как да имам и втора операционна система различна от уиндоус...Днес ми пристигна пратката с UBUNTU 6.06 LTS "хуманната диструбуция"...Пробвах я като live CD и общо взето ми хареса доста, но ще я поразучавам още няколко дена и тогава мисля да прибегна до инсталиране.За сега всичко върви..Разбира се смятам Уин и Лин да си живеят в перфектната симбиоза без да си пречат много много...

Така че почвам с въпросите надявам се хората които са навътре с материала като Melmak да успеят да ми помогнат...

1.Първото най-важно и трудно нещо, опитвам се да подкарам един Dial Up modem....Под уин тръгна, но под линукс не..Модема е външен Acorp FAX Modem 33600.На COM 1 порта.Интересно е че уина сам неможа да се справи с инсталацията т.е. с драйверите които инсталира аввтоматично не тръгна...След много опити и бърникане тръгна но с други драйвери за BT Prologue 33,6 External PnP

Ще съм много благодарен ако някой ми помогне...И все пак обеснявайте като за малоумен просто за първи път "пипам" Линукс....

Втория въпрос ще задам по-късно ако въобще успея да реша първия проблем...Не ме питайте как и защо ми е тоя модем...Надявам се да успеете да ме въведете в явно доста интересния свят на Linux и пингвина TUX :P

Поздрави от мен!

Редактирано от Stormrage (преглед на промените)

Не бързай, това е като да учиш чужд език - започни от А Б с някоя книжка катоТАЗИ и после се захващай с настройките.

Благодаря ви на всички , проблема е оправен след като джамовците вече са история - дадох един формат на целия хард и си инсталрах убунту като единствена ОС.Сега обаче намерих друг проблем.Например изтегла някои архив във формат .rpm . ,tar,gz ... - различен от .deb , конвертирам ги чрез alien в .deb пуснах ги инсталират се и накрая никаде ги няма.Пуснах през synaptic - там в секция converted from rpm ....ги намира , статуса им показва че са инсталирани но никаде ги няма.....и т.н.

Здравей ! Първо : когато дръпнеш файла къде го поставяш ? Имаш ли си предварително направена папка за дадения файл в "home" ! Второ : потърси ли в дяла /bin/ или в /usr/bin/ ? Трето : с KDE или GNOME си ? Четвърто : използва ли търсачката за търсене на файлове на компютъра ? ....

До скоро ! Успех ! cool.gif

Здравейте и от мен. За пръв път реших да използвам Линукс и за да разбера какво е това :baby: си изтеглих Убунту 6.06.1 LTS Live CD. пуснах го да су буутва, тръгна съвсем нормално, ОБАЧЕ точно точно преди да тръгне самият Линукс на монитора ми изписва "Input signal out of range". Имам два монитора LSD и CRT, и на двата го има този проблем. Някой може ли да ми каже как да го оправя, защото мого искам да видя, да пробвам и дано да мина изцяло на Линукс. 10х

Здравеите на всички . Имам следния проблем : инсталирах си Mplayer всичко си върви точна само субтитрите ми излизат като иероглифи :) според мин кирилицата не ми е нещо наред , как мога да оправя проблема ?

Редактирано от Lord_Veidar (преглед на промените)

Здравеите на всички . Имам следния проблем : инсталирах си Mplayer всичко си върви точна само субтитрите ми излизат като иероглифи :P според мин кирилицата не ми е нещо наред , как мога да оправя проблема ?

Трябва ти:

Bitmap cyrillic fonts for MPlayer

Екран1-Arial , Екран2-Times

Как да?:

Разархивираш.

Избираш си шрифт и големина

Преместваш съдържанието на папката на избрания шрифт в /usr/local/share/mplayer/font/ (по дефулт е там)

Успех

"Здравей ! Първо : когато дръпнеш файла къде го поставяш ? Имаш ли си предварително направена папка за дадения файл в "home" ! Второ : потърси ли в дяла /bin/ или в /usr/bin/ ? Трето : с KDE или GNOME си ? Четвърто : използва ли търсачката за търсене на файлове на компютъра ? ....

До скоро ! Успех ! cool.gif"

Поставям файла на работния плот.Няма направена папка в home.Търсих из цялата система и съм с Gnome.

Редактирано от mega_dragster (преглед на промените)

mega_dragster ,днес ще се опитам да на(пре)правя пакет на този Transmission ,да видим какво ще излезе.Търсих и намерих само един deb ,който не работи.

По същество не можеш да ползваш alien за source файлове.Това е кодът написан от програмиста ,който трябва да се преведе на машинен език.В предния пост споменах как става.

Edit: Ето го преработения пакет на Transmission за Ubuntu http://rapidshare.de/files/33558644/transm...buntu_.deb.html .

Здравейте и от мен. За пръв път реших да използвам Линукс и за да разбера какво е това :hush: си изтеглих Убунту 6.06.1 LTS Live CD. пуснах го да су буутва, тръгна съвсем нормално, ОБАЧЕ точно точно преди да тръгне самият Линукс на монитора ми изписва "Input signal out of range". Имам два монитора LSD и CRT, и на двата го има този проблем. Някой може ли да ми каже как да го оправя, защото мого искам да видя, да пробвам и дано да мина изцяло на Линукс. 10х

Това самият монитор ли го изписва или дистрибуцията ?

Ако е монитора (за сега така предполагам )пробвай да смениш резолюциите и честотите на опресниване в началното меню.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.