Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Ми търсих из нета такова чудо, но немога да открия откъде да го смъкна angry.gif

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

През синаптик го има в официалните репозитори.

И аз не го намирам ,а знам че е нещо такова.Изчакай ще го потърся да видя как точно се казва.

Намерих го : build-essential ,се казва гадта ;))

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

За всички ползватели на Убунту мога да съобщя, че това си остава най-лесната дистрибуция на която може да подкарате без проблеми Xgl/Compiz. Вече на 6 различни компютъра с доста разнообразен хардуер инталирах верисия 6.06 LTS с графичния инсталатор като 40 мин бяха предостатъчни за всеки компютър. Сами може да се убедите колко е лесно като видите колко кратко е Упътването:

https://help.ubuntu.com/community/CompositeManager/Xgl

Единствените малки проблеми които имах, бяха че Графичния инсталатор тръгва само в safe mode на nvidia видео карти не че видях няква разлика от нормалния режим които вървеше на ATI видео карти. Доста неудобния конфигуратор на X ме забавяше докато настроя резолюция и честота на монитора. Също по-слабичките видеокарти се нуждаеха от някой по-тънки опции в X конфигурацията, но всичко това лесно се намираше в форумите на Убунту или Xgl. Най-важното е че хората подържащи пакетите наистина са се постарали да вървят нещата нормално и да се интегрира без проблеми с Гном или КДЕ. А и сега успях да подкарам както трябва хардуерните antialiasing и anisotropic филтри, както и вертикално синхронизиране и всички ефекти вече са изключително плавни и красиви.

Надявам се всички да можете да се справите с Указанията и да успеете да пуснете Compiz за да получите представа на къде ще се развива Линукс десктопа.

ss_xgl_googleearth2.thumbnail.jpg

Всъщност какво прави тази джаджа ? Има ли някакво подобрение на интерфейса или функционалността освен разходките из този куб ?

• Администратор

Лично за мен е напълно безполезно. Единствената полезна опция е автоматичното подреждане на прозорците, но и тя не може да ме накара цялата тази шарения ;)

Някак си не мога да си представя как ще издържа прозорците да ми се мотлявят по екрана като прани гащи.

Пуснах го само от спортна злоба и точно след 30 мин работа беше изключено :offtopic_s:

Ако обаче искате да впечатлите някой приятел с Линукс...е това е начина.

Всъщност какво прави тази джаджа ? Има ли някакво подобрение на интерфейса или функционалността освен разходките из този куб ?

За да получите реална представа за какво става въпрос, може да видите видео клиповете на:

http://www.novell.com/linux/xglrelease/

Като удобни функционални подобрения аз смятам за най-удобни:

trailfocus - това допълнение прави прозорците на заден фон по-тъмни и по-безцветни като по този начин прозореца на който работите се откроява доста добре и позволява да се съсредоточите върху него.

scale - наричан compose от някой хора, чрез натискането на F12 всички отворени прозорци на работния плот доста атрактивно се подреждат и оразмеряват така че да имате пълен поглед на тях и да можете лесно да изберете нужния ви прозорец, след което прозорците отново се нареждат и оразмеряват както са били. Според мен доста одобно вместо да въртите с Алт+Таб.

zoom - позволява да приближавате десктопа, лесно и бързо можете виждате текстове които са малки и трудно се четат или да се вглеждате в детайли на някоя картинка.

switcher - Алт+Таб вече е усъвършенстван като показва малки версии на самите прозорци, както и назаден план самите прозорци се сменят за да видите прозореца на който се намирате.

cube - допълнителна функционалност която ми хареса е издърпването на прозоред в края на работния плот и съответно куба се завърта на следващия работен плот заедно с прозореца, така ви се позволява само с мишкката да пренасяте прозорци през работните плотове.

Разбира се ефектите който има в Compiz са най-добрия начин да накарате всеки Windows потребител да ви завижда и да се чуди да ли да не премине на Линукс.

Забелязах тези дни че не мога да превклювам с <ctrl>+<alt>+<Fx> .Някакви идеи защо е станало така и как мога да го оправя?

Тоест не мога да влизам и превключвам между конзолите.

Ето ви един проблем и от мен: Убунти 6.06 фунална,смъкнах я от торента им.Инсталацията нямаше проблеми.Всичко ок,дори си упдейтна езиковите пакети по време на иснсталацията.Обаче след като всичко свърши и влязох с моя акаунт,настроих мрежата и се оказа че не става.

Преположих че е заради мрежовата ми карта,тя е Цнет про200,направи ми проблем със Слакс,там проблема го реших след доста съвети.

Пробвах същите номера и с Убунту,но не става.Когато премахна модула tulip-драйвера за картата която Убунти ползва,и се опитам да стартирам модула dmfe,а после и да конфидурирам нета,Убунти показва че нямам мрежова карта. Пробвах по всякакъв начин да се справя поне с тюлип,нестава.С руут или смоя акаунт,резултата е същия.Нямам пинг дори към шлюза сиsad.gif

Гадно.Прочетох и Хоуто на Дебиан ,но пак нестава както съветват.

И сега съм в задънена улица.

П.С Инсталирах версията за 386,имам и 64 битовата за АМД.Смъквам и Федора в момента.

OK ето какво мога да те посъветвам.Иди в директорията /etc/modprobe.d .

Разгледай там конфигурационните файлове.В моя случай се оказа че alsa-base оказва зареждане на saa7134-alsa.В следствие на това саунд системата се опитваше да използва тунера вместо саункартата ми.Проблемът се реши след като коментирах проблемната опция.

Ако не намериш нищо там окажи във файла blacklist "blacklist tulip" да видим какво ще излезе.

После разбира се може да добавиш в /etc/modules файла ,да зареди dmfe .

Получи се перфектно Мелмак,достатъчно бе да вкарам в блаклисат тюлип,проклетията му с проклетия ;)

Мерси много ;)Сега пиша от Убунту ;)

Ами как да махна тва PM, AM от часовника, то се маха само като избера БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ама аз неискам системата ми да е на БГ , а на английски ):

Ох, да си жив и здрав, от любов да не се отърваш ! Ако не беше ти незнам какво щях да правя :speak:)

Здравейте.Може ли някои да ми каже как да инсталирам драивери за водео карта ATi Radeon 9200 под Убунту? От къде мога да изтегла пакет или по някакъв друг начин?

Thnx

Ох да са гръмна и аз, нямах си работа ии зтрих съдържанието на папката:

/var/cache/apt/archives/ angry.gif Сега неиска нито да се обновява нито от сънаптик да ми сваля. Някой има ли идея как да я възстановя ):

Някой знаели каква е разликата между обикновенното инсталационно двд, което се сваля от саита на Убунту, и инсталационното СД, което ми го пращат.

Някой знаели каква е разликата между обикновенното инсталационно двд, което се сваля от саита на Убунту, и инсталационното СД, което ми го пращат.

Предполагам, че в ДВД-то има и пакети за инсталиране, а на ЦД е само Линукса... останалото си го теглиш от нета.

Хм, един любопитен факт: създателят на убунту между другото е и първият африкански космонавт (не е черен :hush: )

Основател е и на thawte (мръсни гадни тарикати - продават SSL сертификати и са най-големият не-американски CA).

Освен това седи в чат каналите на Убунту и си говори с хората .

Също така си има собствен личен сайт на който Той води свой личен дневник

http://www.markshuttleworth.com/

Здравейте! Някой да има впечатления от Xubuntu?
Доколкото знам е значително по-лек от Ubuntu и Kubuntu, понеже използва по-ненатоварващата XFCE граф. среда. Ако имаш малко по-слаб компютър (да речем околко 1gHZ, под 256mb ram) е подходящ за теб.
Доколкото знам е значително по-лек от Ubuntu и Kubuntu, понеже използва по-ненатоварващата XFCE граф. среда. Ако имаш малко по-слаб компютър (да речем околко 1gHZ, под 256mb ram) е подходящ за теб.

На мен Убунту съвсем нормално ми върви на ПК: Селерон 600мхц, 256 СД Рам, Нвидиа МХ440 128мб! Така че предполагам че Хубунту би трябвало да върви и на по-слаб!

Проблема ми е следния:

имам вградена саунд карта на дъното,която е изгоряла и съм я спрял от биоса. Външната,която сложил е

Creative Sound Blaster 16 Plug end Play доста старичка :clap:

Инсталирах ubuntu,kubuntu,xubuntu,но никоя от дистрибуциите не ми разпознава външната карта sad.gif

И още искам да попитам има ли начин да се сложи и фонетика.

Благодаря предварително.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.