Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Аз първо си инсталирах драйверите за видео картата (Geforce 6200) после Берилчето и всичко си е бомба ;)

Само дето монитора ми е стар (респективно - малък) 17" CRT Dell и колкото малко работно място имам, сега с тези ефекти съвсем отива на никъде.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

17" не е толкова малко де виж ако е 15" вече е зле

инсталирах си новото убунту 7.04 и реших да подкарам тв тунера си - asus. преди бях с кубунту 6.06 и конфигурирах tvtime без проблеми. сега обаче неиска да покаже картина чрез графичния скенер. като пусна tvtime-scanner през кконзолата открива канали, но после си е същото. иначе звук има.опитах всички комбинации от настройки. някой да има идея как да се справя с този проблем.

Компилирай tvtime от сорс. Това е единственото което се сещам. Щом има звук значи устройството работи. Остава проблема да е или в tvtime или в драйвера на видеото. Те често правят такива фокуси.

значи проблема се реши след кaто инсталирах последните драйвъри за видеото и в последствие tvtime. сега върви без грешка ;)

Здравейте!

Инсталирах си преди седмица като втора ОС новия UBUNTU 7.04/първата е Windows XP SP2/.Ще споделя че това ми беше първия досег до Linus дистрибуция но се запалих по нея.След доста лутане и четене по форуми се справих с повечето проблеми, но остана един проблем.

Проблема ми свързан с мрежата на 2 компа-моя и на брат ми/заради него съм по-често Win-са/!Имам интернет на моя комп под UBUNTU 7.04,който има 2 мрежови карти-първата е свързана с интернет/кабелен с статичен IP/ , а втората с компа на брат ми/с ОС Windows XP SP2/.Въпроса ми е какво трябва да се направи за да споделя интернета,папки и файлове с брат си!

Опишете необходимите стъпки/по възможност по-подробно / или дайте >LINK с подробна информация по моя проблем!

Благодаря ви предварително!

Заповядай

Това мисля че е най-лесния и ефективен начин. След всичко само свързваш кабела и Уиндолса на брат ти ще има нет.

btw Добре дошъл във форума и Успех

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

За споделяне на интернета: най-общо казано трябва да настроиш Linux машината като рутер (подкарването на DHCP сървър нито е задължитено, нито е достатъчно). Има значение дали към доставчика имаш два IP адреса или само един. Ако е само един - трябва да конфигурираш рутера да прави NAT (Network Address Translation) (също може да срещнеш да пише за IP Masquerade - пак за същото става дума). Поразгледай и тук.

За обмен на файлове между вас двамата: NFS, SAMBA, ssh/scp, ftp.

Подкарването на DHCP сървър нито е задължитено, нито е достатъчно

Така ли? Аз пък ще си позволя да не се съглася.

Вариант№1

Настрой си втората карта. Сложи и IP и Netmask.

Примерно: IP 192.168.0.1, маска: 255.255.255.0, broadcast 192.168.0.255. Другите полета ги остави празни.

После настрой машината на брат си така:

Пример: IP 192.168.0.2 и маска 255.255.255.0, gateway 192.168.0.1. Другите полета пак ги оставяш празни.

Добави в iptables правилата за рутиране на връзката:

iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -s 192.168.0.2 -j MASQUERADE

(eth0 е ланката с която се свързваш към Интернет)

Вариант№2

Инсталираш tinyproxy - настройва се бързо и лесно.

sudo apt-get install tinyproxy

Най-лесния за теб начин за обмен на файлове е да ползваш ftp

в случая инсалирай едно proftpd - аз си ползвам него и си ми върши перфектна работа

sudo apt-get install proftpd

За достъп до файловете, в браузъра пишеш адреса на машината в която искаш да влизаш и си готов

Избери си един от двата варианта, ако искаш пък ползвай статията ми, към която те насочи и MDMA

И в трите случая, при правилно зададени параметри, ще си рутираш нета безпроблемно.

Ако нещо не е много ясно пак питай, ама и чети де. Питай и Гугъл също - той знае cool.gif

Редактирано от rouzy (преглед на промените)

Така ли? Аз пък ще си позволя да не се съглася.

Малко ме съмнява, че ще стане за Интернета (иначе за нет между 2-те PC-та спор няма че ще има) без настройване (пряко или косвено с някой инструмент) на параметъра net.ipv4.conf.default.forwarding=1 примерно в /etc/sysctl.conf (по подразбиране стойността е 0); и без човъркане по iptables, ако се иска NAT.

Но щом казваш, сигурно си пробвал, нямам намерение да споря :yanim:

Здравейте!

Инсталирах си преди седмица като втора ОС новия UBUNTU 7.04/първата е Windows XP SP2/.Ще споделя че това ми беше първия досег до Linus дистрибуция но се запалих по нея.След доста лутане и четене по форуми се справих с повечето проблеми, но остана един проблем......

Здравей ! Хвърли едно око Тук ! Вярно е , че съм описал настройката за два компютъра под Линукс , но съм убеден , че ще стане и на Линукс и Уиндоус . Всичко идва от настройката на защитната стена "Firestarter" на Линукс-машината . Преди това и аз опитвах с разни настройки и промени по файловете , но се сетих за тази защитна стена и реших да пробвам . ... Става ! ... Успех !

Здравей ! Хвърли едно око Тук ! Вярно е , че съм описал настройката за два компютъра под Линукс , но съм убеден , че ще стане и на Линукс и Уиндоус . Всичко идва от настройката на защитната стена "Firestarter" на Линукс-машината . Преди това и аз опитвах с разни настройки и промени по файловете , но се сетих за тази защитна стена и реших да пробвам . ... Става ! ... Успех !

Много вероятно е да се получи НО това е един от най-неудачните да не кажа най-неудачния варианти за шеринг на нет.

Много вероятно е да се получи НО това е един от най-неудачните да не кажа най-неудачния варианти за шеринг на нет.

Здравей ! При мен става и върви от 1 година ! ... Ако на това му викаш - "неудачно" ?! ... Казах , че това е един от най-лесните начини и има 100% успех . До скоро !

• 2 седмици по-късно...

Привет на всички.Може ли някои да ми каже име на българо-английски речник за убунту и как се инсталира?Благодаря предварително...

Това е речника - gbgoffice малко е дървена инсталацията но на сайта е описано как да стане.

Днес ще тествам новата 7,10 версия с име Gutsy Gybon дано да е още по добра. Ето малко картинки

1- http://store4.data.bg/celfone/ubuntu/Screenshot-2.png

2-http://store4.data.bg/celfone/ubuntu/Screenshot.png

3-http://store4.data.bg/celfone/ubuntu/ubuntu.jpg

Бърз поглед според мен има нови неща а и безжичната антена работи по добре явно драйвера е подобрен

Редактирано от celux (преглед на промените)

Привет на всички.Може ли някои да ми каже име на българо-английски речник за убунту и как се инсталира?Благодаря предварително...

Най лесно е с kbedic.

Инсталира се през Sinaptic

Неочаквах от новото Убунту да не може да се инсталира на 1 дял от хард диска. Ако някой знае как да пише. При старите номера ставаше. Сега новото с Windows ли да е на харда или там нещо друго!

Редактирано от Mladenec1 (преглед на промените)

новото е още по лесно за инсталация сигурно забравяш да отделиш swap дял.няма значение дали има виндовс или няма както искаш така ще стане всичко зависи от теб

Днес ще тествам новата 7,10 версия с име Gutsy Gybon дано да е още по добра. Ето малко картинки

1- http://store4.data.bg/celfone/ubuntu/Screenshot-2.png

2-http://store4.data.bg/celfone/ubuntu/Screenshot.png

3-http://store4.data.bg/celfone/ubuntu/ubuntu.jpg

Бърз поглед според мен има нови неща а и безжичната антена работи по добре явно драйвера е подобрен

Само да уточня, че тази версия 7.10 НЕ е финална. Това, което излезе на 07.06 /преди 2 дни/ е първата алфа. Планирани са 5 алфи, бета и RC преди финалната.

Финалната ще излезе през месец октомври. Това се разбира и от номерацията на самата версия:

Edgy - 6.10 - 2006 година, 10ти месец,

Feisty - 7.04 - 2007 година, 04ти месец /сегашната актуална и финална версия/,

Gutsy - 7.10 - 2007 година, 10ти месец.

Привет на всички.Може ли някои да ми обясни как да инсталирам библиотеката stdio под убунту?

Привет на всички.Може ли някои да ми обясни как да инсталирам библиотеката stdio под убунту?

Тука ще вдигна бялото знаме. Все пак ще те насоча към Офицялната страница. Там не може да няма отговор на въпроса ти. Така като гледам това май е един .h файл който трябва да се сложи някъде. Но може и да не съм прав.

А за какво ти трябва тази библиотека ако не е тайна?

Тука ще вдигна бялото знаме. Все пак ще те насоча към Офицялната страница. Там не може да няма отговор на въпроса ти. Така като гледам това май е един .h файл който трябва да се сложи някъде. Но може и да не съм прав.

А за какво ти трябва тази библиотека ако не е тайна?

Сестра ми изучава "nano" в момента в университет и днес вкъщи се изписа че тая библиотека липсва.Затова питам.Надявам си скоро някои да ми обясни как да е инсталирам...

Здравейте ,днес реших да пробвам flashgeta през wine защото не ме кефят гноме доунлодерите и ненадейно проработи.Ако не сте пробвали още може да опитате. :cheers:

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.