Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Сестра ми изучава "nano" в момента в университет и днес вкъщи се изписа че тая библиотека липсва.Затова питам.Надявам си скоро някои да ми обясни как да е инсталирам...

Пробвай:

dpkg-reconfigure nano

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

kai_99, виж дали имаш /usr/include/stdio.h .Библиотеката е стандартна и би трябвало да я имаш. Ако не инсталирай gcc компилатора. Поне си мисля че би трябвало да идва с него.

А по-принцип, за да ползваш хедърен файл, достатъчно е да го сложиш в include или в директорията където компилираш програмата.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Здравейте. Реших и аз да пробвам Ubuntu ,изтеглих: Install CD, записах на диск,рестартирах и след малко на екрана се появи това:

Loading  isolinux:Disk error 80, AX=4200,drive 9F

В прозорче ми казва ми че има входно/изходна грешка и ме подканя да рестартирам.

Същата грешка се появява , когато се опитам да стартирам и Telix.

Дайте идея, какво да правя?

Здравейте. Реших и аз да пробвам Ubuntu ,изтеглих: Install CD, записах на диск,рестартирах и след малко на екрана се появи това:

В прозорче ми казва ми че има входно/изходна грешка и ме подканя да рестартирам.

Да не си с 64 битов процесор?

Да не си с 64 битов процесор?

Процесора ми

Processor

Manufacturer: Intel Corporation

Name: Intel® Celeron® CPU 2.66GHz

Code name: Prescott

Frequency: 2666 MHz

LI cache: 32KB

L2 cache: 32KB

Socket: Socket 775

Но дали е 64 битов ,те това не знам.

Изтегли си Убунту за 64 битова платформа. Може наистина да е такъв. Щом дава грешка и при друга дистрибуция.

btw Ако някъде срещнеш избор трябва ти i486 и aко се окаже 64 битов телевизора x86_64

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Тая точно грешка я има в Гугъл чепкана до припадък :clap:. Опитай да ъпдейтнеш фирмуера на записвачката си и/или да ползваш друга марка медия и да записваш на ниска скорост.

Аз си инсталирах Ubuntu 7.04 и понеже нали навсякъде се говори, че Линукса е по добър, по бърз и по по от Уиндоуса аз не видях подобно нещо.Мисълта ми е, че вървеше сякаш по зле, като че лагваше, особено при скрол на страниците в нета и от компа ми започна да се чува едно такова свистене.Въпроса ми е възможно ли е да има някаква оптимизация за забързване на системата както при Уиндоуса.

Тая точно грешка я има в Гугъл чепкана до припадък :). Опитай да ъпдейтнеш фирмуера на записвачката си и/или да ползваш друга марка медия и да записваш на ниска скорост.

В Гугъла може да я има но за тези дето са на ти с английския.А сега ми разясни какво е това"фирмуера"?

Процесора действително се оказа 64 битов.(според" CPU-Z")

В Гугъла може да я има но за тези дето са на ти с английския.А сега ми разясни какво е това"фирмуера"?

firmware - софтуер който се записва в чипа на устройството и го управлява. По този сценарий трябва да посетиш страницата на фирмата производител на устройството за евентуално обновление. Интересното е че има и ъндърграунд разработки, които премахват различни ограничения на устройствата - например region free, rip lock и др.

Аз си инсталирах Ubuntu 7.04 и понеже нали навсякъде се говори, че Линукса е по добър, по бърз и по по от Уиндоуса аз не видях подобно нещо.Мисълта ми е, че вървеше сякаш по зле, като че лагваше, особено при скрол на страниците в нета и от компа ми започна да се чува едно такова свистене.Въпроса ми е възможно ли е да има някаква оптимизация за забързване на системата както при Уиндоуса.

Така както си го казал остава да хвърляме зарове. Може да е какво ли не. Подозирам че не си сложил драйвър за видеокартата при което лагва отвратително. Както и да е, Ubuntu не е с най-бързия интерфейс, но е съизмерим с този на XP. Истинската полза се усеща с времето, защото няма да става по-бавен. При това не е нужно да му отделяш никакво време за поддръжка.

П.

rollei, недей да инсталираш 64 битовата версия. После това ще те спъва в много отношение. Още не му е дошло времето.

Firmware е "операционната система" на записвачката ти в случая или с други думи софтуер вграден в устройството. След като си сигурен кой точно модел ти е устройството отиваш например TYK и си изтегляш файла. Няма абсолютно никакво значение колко битов ти е процесора - моя е 64bit но съм със 32bit UBUNTU за да не бера ядове.

Привет на всички. Има ли въможност да се инсталират "Microsoft Visual Studio 6.0" и "Borland C++Builder 6" под Убунту , защото само заради тези две програми , които на сестра ми й трябват, в къщи има Уиндоус?Благодаря предварително...

Не мисля. Може да погледнеш в appdb на wine, но предполагам че не вървят напълно. Една по-изгодна алтернатива, стига да имаш достатъчно RAM е да инсталираш VirtualBox и в него windows2000 или XP. Предимството в този случай е че не губиш дисково пространство заради windows-а, а и могат да работят едновременно двете ОС.

П. Просто VS е много голям и комплексен софтуер. С него вървят дебъдгери и много библиотеки, които по никакъв начин не могат да тръгнат другаде. Даже ме съмнява да има пълна съвместимост с Vista.

Както каза космонафта можеш да пробваш с wine. Другата алтернатива е CrossOverOffice но тя е платена. Все пак го има по тракерите ако мн ти потрябва. Wine базирано е но доста повече програми сработват с него.

Да , крайния вариант е виртуална машина с уиндоус. Гарантирам ти 100% успех с нея. Трябва да имаш свободни поне 256 рам!!!

Успех

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Привет на всички.Днес ми се случи нещо много интересно с Убунту.Инсталирам го нанова с оригинален, сканиран за грешки диск,но изведнъш на 15% от инсталацията забива.След около 5 минути в такова положение, пробвах още веднъж ,но пак стана така .

След това инсталирам Убунту 6.10.Всичко беше наред,докато не почна да се ъпдейтва.Тогава шрштовете се скапаха и почти навсякъди излизаха маймунки . За капак на всичко след като се ъпдейтва,искаше де се рестартира...Пускам га в графичен режим ,но монитара не показва нищо-дори не показва че зарежда.Пускам го в текстов режим-тръгва.Някои ще ми каже ли защо прави този проблем?

Едва ли зад всички тези грешки седи една причина. Все пак, бих те посъветвал да пуснеш един мемтест. Можеш да направиш това от самият диск с Ubuntu. Опцията би трябвало така се казва Memtest+ от стартовото меню на компактдиска. Тази програма има за цел да провери дали оперативната памет на компютъра е изправна. Само да те предупредя че цикли непрекъснато, така че ще трябва да я спреш по някое време. Желателно е да е направила поне един pass.

И другото, което е хубаво да провериш е какво се опитва да направи, когато забие. Би трябвало да има статус ? Може би точно тогава става някаква грешка на въпросната стъпка и затова не иска да продължи нататък.

Едва ли зад всички тези грешки седи една причина. Все пак, бих те посъветвал да пуснеш един мемтест. Можеш да направиш това от самият диск с Ubuntu. Опцията би трябвало така се казва Memtest+ от стартовото меню на компактдиска. Тази програма има за цел да провери дали оперативната памет на компютъра е изправна. Само да те предупредя че цикли непрекъснато, така че ще трябва да я спреш по някое време. Желателно е да е направила поне един pass.

И другото, което е хубаво да провериш е какво се опитва да направи, когато забие. Би трябвало да има статус ? Може би точно тогава става някаква грешка на въпросната стъпка и затова не иска да продължи нататък.

Memtest+ съм е пуснал и няма проблеми.А за проблема - тъкмо пускам Убунти чрез Grub и до там-екрана става черен. Когато пускам в recovery mode няма проблеми.Изненаде обече нещо- пиша #sudo apt-get upgrade и м дава,че 293 програми не са инсталирани,като повечето са от ъпдеитите днес.Как пога да ги пусна да се доинсталират?

Ще задам още един въпрос -защо мога да си инсталирам Убунту 6.10 ,а не мога 7.04(става само чрез ъпдейт)? 7.04 спича ВИНАГИ на 15% - пробвал съм с оригинален диск и със записан лично от мен?

Ще задам още един въпрос -защо мога да си инсталирам Убунту 6.10 ,а не мога 7.04(става само чрез ъпдейт)? 7.04 спича ВИНАГИ на 15% - пробвал съм с оригинален диск и със записан лично от мен?

Ако можех да ти отговоря на въпроса, досега да съм го направил. Очевидно при мен не спича на 15 %. А и разработчиците не са го видели. С колко РАМ си ? Опита ли с Alternative ?

Ще прегледам форума на Ubuntu, за повече инфо.

А за проблема - тъкмо пускам Убунти чрез Grub и до там-екрана става черен.

Проблеми с видеото, може би...

Съвета ми е да не ъпгрейдваш нищо по време на инсталация. Може би от там идват част от проблемите.

С 256 MB RAM съм.С Alternate Cd пак не става ,НО чрез него успявам да ъпгрейдвам до 7.04. В момента мога да влизам в убунту само в текстов режим.

С 256 MB RAM съм.С Alternate Cd пак не става ,НО чрез него успявам да ъпгрейдвам до 7.04. В момента мога да влизам в убунту само в текстов режим.

Гледам че промени поста си. Кажи сега какъв е проблема всъщност. Х не тръгва след ъпдейт на Убунту?

Проблемите са следните:

1 Не мога да инсталирам Убунту 7.04 -трябва да почна от 6.10 .Иска много ъпдейти - около 600 програми ;

2 Сега не мога да влизам в графичен режим.След като пуснах в тексов режим Убунтуто,написах #sudo apt-get upgrade и ми докладва ,че 293 програми не са инсталирани, въпреки че ми съобще,че ъпдейтването е приключило успешна тази сутрин.

Това са проблемите.Надявам се някои да ми обясни как да ги коригирам...

Проблемите са следните:

1 Не мога да инсталирам Убунту 7.04 -трябва да почна от 6.10 .Иска много ъпдейти - около 600 програми ;

2 Сега не мога да влизам в графичен режим.След като пуснах в тексов режим Убунтуто,написах #sudo apt-get upgrade и ми докладва ,че 293 програми не са инсталирани, въпреки че ми съобще,че ъпдейтването е приключило успешна тази сутрин.

Това са проблемите.Надявам се някои да ми обясни как да ги коригирам...

Еми вече имаш практика с Убунту. Мисля че е време да хванеш правилната ОС Дебиан. Не бой се. Нещата си приличат с БУМту. Само дето ги няма мильоните бъгове.

Както се вижда от подписа ми ползвам нестабилен Дебиан и с ръка на сърцето мога да кажа че е хиляди пъти по-стабилен от което и да е Убумту. :nono:

MDMA e абсолютно прав за Дебиан. И аз си карам с него предоволно. Преди години като начинаещ линукс потребител, започнах с Убунту, след което абсолютно в реда на нещата си преминах на Дебиан и така до ден днешен. Ама то работи, не се цупи(и чупи), стабилен е, нищо че съм с тестова версия. С една дума - кеф :nono:

Иначе по проблема ти, първо не се прави sudo apt-get upgrade, a sudo apt-get dist-upgrade

или по-точно се изпълняват една след друга командите:

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

Това като искаш да ъпгрейдваш до по-горна версия.

Иначе ако много държиш да си останеш с Убунту, просто си направи чиста инсталация на версия 7.04. Надграждането не води до нищо добро(както сам виждаш)

Редактирано от rouzy (преглед на промените)

MDMA e абсолютно прав за Дебиан. И аз си карам с него предоволно. Преди години като начинаещ линукс потребител, започнах с Убунту, след което абсолютно в реда на нещата си преминах на Дебиан и така до ден днешен. Ама то работи, не се цупи(и чупи), стабилен е, нищо че съм с тестова версия. С една дума - кеф :)

Иначе по проблема ти, първо не се прави sudo apt-get upgrade, a sudo apt-get dist-upgrade

или по-точно се изпълняват една след друга командите:

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

Това като искаш да ъпгрейдваш до по-горна версия.

Иначе ако много държиш да си останеш с Убунту, просто си направи чиста инсталация на версия 7.04. Надграждането не води до нищо добро(както сам виждаш)

Доколкото знам,трябва да ти е "свежа" верията на убунту за да може да се ъпгрейдва 7.04 . Май обаче е дало на късо с ъпдейтите.

А за чиста инсталация , аз имам оригинални дикове с Убунту (интересното е че половината от тях,като се сканират за грешки изкарват по около 100ина), но по някаква причина все спича на 15%.

Готов съм да мина на Дебиан,но ми се струма МНОГО голям.Ако има версия от порядъка на 2 диска,веднага ще си е сложа. Дотогава ще се надлъгваме с Убунту...

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.