Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

sudo apt-get install x-dev

Благодаря за предложението .но не става.Други идеи?

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 255,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Привет на всички.Искам да попитам как се инсалират програми със завършек .tar.gz .Побвах както пише навсякъде :

2.1 Basic Installation

----------------------

cd bmp-0.9.7

./configure

make

make install

.но не се получава:

andon@andon-desktop:~/bmp-0.9.7$ ./configure

checking build system type... i686-pc-linux-gnulibc1

checking host system type... i686-pc-linux-gnulibc1

checking target system type... i686-pc-linux-gnulibc1

checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c

checking whether build environment is sane... yes

checking for gawk... no

checking for mawk... mawk

checking whether make sets $(MAKE)... yes

checking whether NLS is requested... yes

checking for msgfmt... /usr/bin/msgfmt

checking for gmsgfmt... /usr/bin/msgfmt

checking for xgettext... /usr/bin/xgettext

checking for msgmerge... /usr/bin/msgmerge

checking for style of include used by make... GNU

checking for gcc... gcc

checking for C compiler default output file name... configure: error: C compiler cannot create executables

See `config.log' for more details.

Моля. някои да ми обясни точно как да инсталирам такъв тип програми.Благодаря предварително.

Според мен трябва преди да се хващаш с компилиране първо да изучиш пакетната си система. Тя е основния манипулатор на софтуера. Особено пък на Дебиан и дебиан базирани дистрибуции е срамота да не можеш да работиш с apt. Можеш да се запознаеш с опциите му с apt-get --help. Ето една малка част от хелпа:

apt-get --help

apt 0.6.46.4-0.1 за linux i386, компилиран на Feb 26 2007 16:19:57

Употреба: apt-get [опции] команда

apt-get [опции] install|remove пакет1 [пакет2 ...]

apt-get [опции] source пакет1 [пакет2 ...]

apt-get е опростен интерфейс за командния ред за изтегляне и

инсталиране на пакети. Най-често използваните команди са „update“

и „install“.

Команди:

update - Зареждане на нови списъци с пакети

upgrade - Извършване на актуализиране

install - Инсталиране на нови пакети (пакет е libc6, а не libc6.deb)

remove - Премахване на пакети

source - Изтегляне на изходен код на пакети

build-dep - Конфигуриране на зависимостите за компилиране за изходен код на пакети

dist-upgrade - Актуализиране на дистрибуцията, вижте apt-get(8)

dselect-upgrade - Следване на избора на dselect

clean - Изтриване на изтеглените файлове

autoclean - Изтриване на стари изтеглени файлове

check - Проверка за счупени зависимости

Успех

/Edit

Като начало изтрий този сорс на бмп защото има хиляда неща които трябва да сложиш за да му удовлетвориш зависимостите и си спести мъките с простичката команда:

sudo apt-get install beep-media-player

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Благодаря за предложението .но не става.Други идеи?

sudo apt-get install libx11-dev

По-добре вземи си сложи Amarok или Banshee ;-)

Компилирането е красота :rolleyes: Освен това никой пакет не работи така добре, като нещо компилирано от сорс за твоята машина... Убунту се цели в крайния потребител, базирано е на Дебиан... А Дебиан се слави с перфектната си пакетна система...

Поради тази причина по дефолт Убунту не инсталира компилатор...

За целта имаше един мета-пакет (под "мета пакет" разбирайте пакет, който събира всички нужни пакети за компилиране, плюс зависимостите), който ако не се лъжа се казваше build-essentials

Та пробвай с apt-get install build-essentials

Или някой Убунту фен да каже точното име на пакета...

Поздрави!

Компилирането е красота ;) Освен това никой пакет не работи така добре, като нещо компилирано от сорс за твоята машина... Убунту се цели в крайния потребител, базирано е на Дебиан... А Дебиан се слави с перфектната си пакетна система...

Поради тази причина по дефолт Убунту не инсталира компилатор...

За целта имаше един мета-пакет (под "мета пакет" разбирайте пакет, който събира всички нужни пакети за компилиране, плюс зависимостите), който ако не се лъжа се казваше build-essentials

Та пробвай с apt-get install build-essentials

Или някой Убунту фен да каже точното име на пакета...

Поздрави!

Компилирането наистина е най-добрия вариант, но човека както се вижда грам идея си няма даже какво означава думата "компилиране"(няма нищо срамно в това) така че по-добре е да разучи пакетната си система, в случая "apt" и после да почва да компилира. Най-малкото заради липсата на девелопмънт пакети които пак трябва с нея да се инсталират.

BTW човека има вече build-essentials!!! ;)

Колкото до BMP-то, явно x-dev нещо не работи както трябва. Може да пробва xlibs-dev или както каза черпалото libx11-dev, а като цяло може да си инсталира направо beep-media-player от офицялните хранилища. :)

В конкретния случай му трябва да напише "apt-get instal audacious". Разработката на стария Beep Media Player е прекъсната отдавна, новия дори още не е бета , а и вече не е GTK2 порт на XMMS, а просто още един фронтенд за gStreamer (с доста по-нещастни възможности от totem). Така че именно Audacious е това, което му трябва.

Друг е въпроса, че audacious в Ubuntu 7.04 е версия от началото на годината и компилирането на по-нова не е толкова безсмислена идея. Тук мога да му препоръчам вместо 'make install' да си сложи и ползва checkinstall.

Всъщност стария audacious в Fiesty е доста по-нов и стабилен от последния стабилен BMP.

Редактирано от asa (преглед на промените)

В конкретния случай му трябва да напише "apt-get instal audacious". Разработката на стария Beep Media Player е прекъсната отдавна, новия дори още не е бета , а и вече не е GTK2 порт на XMMS, а просто още един фронтенд за gStreamer (с доста по-нещастни възможности от totem). Така че именно Audacious е това, което му трябва.

Друг е въпроса, че audacious в Ubuntu 7.04 е версия от началото на годината и компилирането на по-нова не е толкова безсмислена идея. Тук мога да му препоръчам вместо 'make install' да си сложи и ползва checkinstall.

Всъщност стария audacious в Fiesty е доста по-нов и стабилен от последния стабилен BMP.

Много правилно. А да не говорим че както и да завърти bmp дразнещия бъг с мини/максимизирането му си го има.

btw в по предния ми пост се опитах и аз това да му кажа, но човека беше набелязал bmp-то и не искаше и да чуе за алтернативи.

Всичко най-свежо от мен

Привет на всички.Може ли някои да обясни как се инсталира UBUNTU от Alternate Cd?Благодаря предварително.

Просто следваш инструкциите. Ако и с това не можеш да се справиш, изобщо не те съветвам да се захващаш с Линукс.

Аз имам инсталиран UBUNTU вече от месец.Направих го с LIVE CD.Преди няколго дни открих много добро описание на инталиране чрез Alternate Cd.но днес не мога да си спомня сайта.Затова питам дали някой може да ми каже как став (все пак това става в текстов режим-по различно е от live cd).Надявам си някои да ми обясни малко по-подробно или поне да ми прати линк към някои сайт.

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Аз имам инсталиран UBUNTU вече от месец.Направих го с LIVE CD.Преди няколго дни открих много добро описание на инталиране чрез Alternate Cd.но днес не мога да си спомня сайта.Затова питам дали някой може да ми каже как став (все пак това става в текстов режим-по различно е от live cd).Надявам си някои да ми обясни малко по-подробно или поне да ми прати линк към някои сайт.

Ubuntu install

Като цяло единствено че "не харесваш" на английски може да се окаже проблем. Самата инсталация си работи на стъпки и с подсещания, така че не би трябвало да срешнеш затруднения. Отделно инсталаторът е почти целият преведен и можеш отначало да минеш на български език. Мога да те посъветвам да оттренираш стъпките на виртуална машина - ще ти бъде много полезно.

Инсталацията е много лека и лесна от самото начало има опция за Бг език.Нататък е повече от лесно.

Добре де аз имам проблем с тоя линукс и никъде не мога да намеря решение за него.Не мога да го инсталирам по какъвто и да е начин.Правя всичко както трябва - дялове, суапове и т.н., но в крайна сметка нищо.Правя проверка на md5sum, на рамта също да не би да е от нея, поръчах си и дискове от ship it да не би да е от записвачката, теглих alternate CD и ...Или винаги ми дава грешка при инсталацията или тя просто замръзва и до там, рестарт и пак уиндоус.Нямам идеи вече.Да не би нещо в BIOS да трябва да барна?Ако някой има идеи или се е сблъсквал с подобен феномен нека сподели.

П.П.

Това го прави не само при убунту ами и при още 5-6 дистрибуции които съм пробвал.

Щом имаш Уиндоус на машината не трябва да има пречки да се инсталира и Убунту,явно някъде бъркаш щом и други дистрибуции не стават.Един дял за свап ако имаш рам 512 правиш свап 1024,един дял за убунту и това е.

Добре де аз имам проблем с тоя линукс и никъде не мога да намеря решение за него.Не мога да го инсталирам по какъвто и да е начин.Правя всичко както трябва - дялове, суапове и т.н., но в крайна сметка нищо.Правя проверка на md5sum, на рамта също да не би да е от нея, поръчах си и дискове от ship it да не би да е от записвачката, теглих alternate CD и ...Или винаги ми дава грешка при инсталацията или тя просто замръзва и до там, рестарт и пак уиндоус.Нямам идеи вече.Да не би нещо в BIOS да трябва да барна?Ако някой има идеи или се е сблъсквал с подобен феномен нека сподели.

П.П.

Това го прави не само при убунту ами и при още 5-6 дистрибуции които съм пробвал.

На мен ми се е случвало същото когато се опитах да инсталирам от презаписващо сиди.

Захисах го но CD-R и се оправи. Не знам защо е така.

От презаписваем също става.Явно момчето има друг проблем.

Тоя вариант също съм го пробвал.Резултата е същия.

П.П.

При мен Убунту 6.06 замръзваше на момента от инсталацията където се редактират дяловете. Просто калпав инсталатор. Но в 6.10 го нямаше този ефект

Ако си правил дяловете с някой Windows-ки софтуер вобще не се чуди какво става. От това е. Заради тях не щяха да се инсталират на моя телевизор нито Сузе нито Дебиан нито Убунту. Просто всичките са толкова калпави че нямам думи. Решението е триене на приготвените дялове т.е. триеш всички дялове предназначени за Линукса така че да остане празно НЕформатирано място и после с инсталатора на съответната дистрибуция ще си ги оправиш.

btw За swap повече от 512 МБ НЕ ти трябват ако няма да правиш пощенски сървър в което силно се съмнявам. Моя е 512МБ а рама ми е 512+256. Просто е излишно.

Добро утро на всички.Преди малко си преинсталирах уиндоуса (XP) и сега не мога да влезам в убунтиу-GRUB не зарежда и направо влизам в ХП.Моля някои да ми каже как да го върна.

Добро утро на всички.Преди малко си преинсталирах уиндоуса (XP) и сега не мога да влезам в убунтиу-GRUB не зарежда и направо влизам в ХП.Моля някои да ми каже как да го върна.

погледни тук

Има ли по-лесен начин?

да има. свали си това (1.7МБ) . Запиши си го като image на едно цд..бутваш го и ти се стартира един мениджър.следваш инструкциите, които са на англииски и възстановяваш grub до първоначалното му състояние преди преинсталацията.

Възтановяване на Grub след преинсталация на Уиндоус

Буутваме Убунту

Монтираме / (главния дял)

sudo fdisk -l

sudo mkdir /mnt/ubuntu_root

sudo mount h/sdaXX
като ХХ е номера на диска. Може да бъде или hda или sda. Toва ще стане ясно при "fdisk -l"
sudo chroot /mnt/ubuntu_root su

sudo mount -t proc none /proc

sudo grub

setup (hd0)

exit

sudo umount /proc/

exit
След всичко това си проверяваме дали всичко e в /etc/fstab е наред т.е. дали windows инсталатора не е променил реда на дяловете.
sudo fdisk -l
И проверяваме дали всичко с /etc/fstab и /boot/grub/menu.lst е наред После
sudo umount -a

Успех

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.