Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Здравей ! Трудно се справят някои дистрибуции с флопито .

Влизаш , като root и намираш дял mnt . Там създаваш директория , примерно : floppy . След това отваряш fstab , и променяш реда за флопито така :

dev/floppy /mnt/floppy vfat defaults,ro,usres,noexec,noauto  0  0
В директория media изтриваш папката fd0 .... съгласяваш се с промените и рестартираш компютъра чрез стандартния начин /не с бутона за бърз рестарт/ . Когато ти зареди системата - флопито би трябвало да работи . Аз така си го правя . Виж и Това ! .... За CD/DVD е пак по същия начин , но промени горе-долу така :
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 defaults,ro,users,noexec,noauto  0  0

.... за да намериш "automatix2" - ще трябва да си добавиш още хранилища . Аз отивам в домашната страница на съответната програма , която искам да инсталирам . Намирам линка , който да добавя в source.list и когато дам на Sinaptic да ми намери съответната програма ... и си я инсталирам .

.... до live1102 : Не знаех , че вече липсва файла . Ако го искаш - пиши на Скайпа или на ICQ-то , за да ти пратя пакета с кодеците .

Дано да съм бил полезен на всички ! Успех !

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Пробвах да преборя с проблема с флопито, но след рестарт ме сюрпризира

Internal error

failed to initialize HAL!

и сега виждам само линукските папки, а CD,DVD и локалните дялове не.

Май доста ще трябва да се чете.

Благодаря на Phoenix.bg!

За hal демона можеш да го стартираш така:

sudo /etc/init.d/hal start
За флопито:
sudo mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/floppy
Ако се получи добавяш това в fstab
dev/fd0 /mnt/floppy vfat defaults,ro,usres,noexec,noauto  0  0

Подобно е на това на майки но вместо floppy(което предполагам е симлинк към fd0) е fd0.

Moже и да греша. Пробвай и двата варианта.

Успех

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Благодаря на Phoenix.bg, Maicky и MDMA за помощта!

Засега ще ползувам Убунту –то само за работа в нет-а /има си всичко необходимо/, снабдих се с минимума „пищови” и през дългите зимни нощи ще гледам да влезна „в час”.

Бихте ли препоръчали софтуер за запис на CD/DVD? От прочетеното се спирам на K3b, но ще пробвам и всичко препоръчано.

Накрая ще си позволя от позицията на „първи индианец в необятните ловни полета на Linux” да споделя първите ми „плахи крачки”.

На всички, които като мен се притесняват да не омажат Win-a на харда, препоръчвам програмката WUBI - емулатор на виртуален диск за Убунту и производните му дестрибуции в Windows среда /ревю/.

След инсталацията /при мен на домашната машинка 1662MHz, RAM 512MB стана за около 30-35 минути/ програмката записа във всички локални дискове по два файла – wubildr и wubildr.mbr, а boot.ini придоби вида:

[boot loader]

timeout=15

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

c:\wubildr.mbr="Ubuntu"

При деинсталация програмата най-съвестно си затри всичко и проблеми с бутването няма.

Проверих с Work With Registry, TuneUp Utilities и CCleaner – поне според тях е чисто.

При деинсталацията в последния прозорец отметнете да си запазите .iso-то, иначе ще го изтрие.

Oтпада необходимостта от форматиране на твърдия диск и евентуална загуба на данни.

Поне за моя милост – песен и възможност да прецакам от незнание и чисто любопиство / бе я да цъкна и да видя какво ще стане ... / две – три инсталации безболезнено!!!

Успех на всички!

.... до live1102 : Не знаех , че вече липсва файла . Ако го искаш - пиши на Скайпа или на ICQ-то , за да ти пратя пакета с кодеците .

не благодаря оправих се имах едни записани на СД, иначе много ме изнервиха бъговете в КДЕ, дано скоро излезе 4.0, до тогава ше се мъча на Гноме ( то не било толкова зле )

Благодаря на Phoenix.bg, Maicky и MDMA за помощта!

Бихте ли препоръчали софтуер за запис на CD/DVD? От прочетеното се спирам на K3b, но ще пробвам и всичко препоръчано.

Здравей ! Аз ползвам само k3b и съм много доволен от тази програма , но имам и Nero за Линукс . Разглеждал съм я , но не мисля да работя с нея . Може да опиташ , и ако ти хареса да я използваш . kaldata предлага Линк за Линукс-версията . Успех

• 2 седмици по-късно...

Здравейте.Аз съм нов потребител в този форум и затова не знам към кого да се обърна.Въпросът ми е можели да се пусне Ubuntu 7.04 desktop i386 през DaemonTools.Имам предвид да се маунтне .iso файла да се рестартира компютъра,да се влезне в боот меню и да се избере CD/DVD ROM за боотване

Изключено. Това което си мислиш може да стане, но е доста по-сложно и не с ДТ.

Ние Българите сме наистина бедна нация, нямаме пари даже за 1CD от 30ст. sad.gif

Някой можели да ми намери startup дискета на Ubuntu 7.04 desktop

Някой можели да ми намери startup дискета на Ubuntu 7.04 desktop

Имаш проблеми с Grub ли?

Wubi - безопасно инсталиране на Linux от Windows

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

И така, 15 години съм работил с Windows и смея да твърдя че доста добре познавам системата, но с линукс почти съм нямал сблъсък, с изключение на Кнопикс и то разцъкване съвсем повърхностно и само от любопитство. И така до вчера когато със сериозни намерения инсталирах Убунту на компютъра. За сега впечатленията са повече от добри и с изключение на малко проблеми по подкарване на звука (тъй като имам 2 звукови карти) и пускането в 1680х1050, други проблеми нямах.. С четене ии форуми всичко се решава..

Мо ми се губят няколко основни момента, които поне до момента не намерих описани като за мен на разбираем език (а вчера и днес почетох доста)

1.Къде по папките се инсталират драйверите? (разбрах ка става инсталирането на пакети и съм доволен от себе си) ама как да махна вече инсталиран примерно кодек? - тоест има ли някъде описание в коя папка какво слага? Примерно къде са програмите и къде системните файлове? Еквивалент на Program Files и Windows папките примерно? Това никъде не намерих... и кое е еквивалента на Add/Remove programs?

2. Ситуацията е следната ХДД 200ГБ, с инсталиран ХР на 15 гигабайтов дял. На останалите 185 сложих линукса, с идеята да видя колко ще ми трябва за него и след това да сцепя останалите, като стигна до нещо от рода на 15 за ХР, 10 за Убунту и останалите - за сторидж - музика, снимки и т.н. които да се ползва и от двете ОС. пита се как и от къде? С партишън меджик прес ХР става ли? Защото поне от това което видях, линукса направи няколко дяла/папки...

3. 2-рият ми хард е NTFS форматиран, разделен на 4 дяла. Маунтвам го под линукс - чете се, но немога да пиша върху него. При опит да дам права за писане ми с еказва, че немога да ги давам. В убунту до колкото виждам root няма, а има супер потребител, който има всичките права. Дори и с него като вляза, пак немога да дам права за писане върху харда. Пита се как

Благодаря, много станаха и се надявам да не се смеете на лаишки въпроси.. Имам желанието да го науча, ама някой разминавания с Win ме хвърлят в недоумение, така че моля, на Джамджийски език ако е възможно..

Благодаря

Редактирано от COMMANDER_KEEN (преглед на промените)

Абе хора как подкарвате филмите в Убунту, рових се и свалих Kaffeine и Mplayer, след инсталиране на кодеци Кефейна тръгна, но има проблем със субтитрите, но за тях по-късно ще говоря, Мплеър забива с Фейтъл ерър, нямало някакъв VO стриим...

Субтитрите са ми проблем и в Кефейна и в Тотем, не зная как са кодирани, в Тотема се мъчих и точно уцеля някакво правилно декодиране на субтитрите дам си ОК и следващата фраза пак излиза на маймуница ohmy.gif , как си подкарвате филмите в Убунтуто, с какви кодеци с какви плеъри ???

Благодаря предварително!

И така, 15 години съм работил с Windows и смея да твърдя че доста добре познавам системата, но с линукс почти съм нямал сблъсък, с изключение на Кнопикс и то разцъкване съвсем повърхностно и само от любопитство. И така до вчера когато със сериозни намерения инсталирах Убунту на компютъра. За сега впечатленията са повече от добри и с изключение на малко проблеми по подкарване на звука (тъй като имам 2 звукови карти) и пускането в 1680х1050, други проблеми нямах.. С четене ии форуми всичко се решава..

Мо ми се губят няколко основни момента, които поне до момента не намерих описани като за мен на разбираем език (а вчера и днес почетох доста)

1.Къде по папките се инсталират драйверите? (разбрах ка става инсталирането на пакети и съм доволен от себе си) ама как да махна вече инсталиран примерно кодек? - тоест има ли някъде описание в коя папка какво слага? Примерно къде са програмите и къде системните файлове? Еквивалент на Program Files и Windows папките примерно? Това никъде не намерих... и кое е еквивалента на Add/Remove programs?

2. Ситуацията е следната ХДД 200ГБ, с инсталиран ХР на 15 гигабайтов дял. На останалите 185 сложих линукса, с идеята да видя колко ще ми трябва за него и след това да сцепя останалите, като стигна до нещо от рода на 15 за ХР, 10 за Убунту и останалите - за сторидж - музика, снимки и т.н. които да се ползва и от двете ОС. пита се как и от къде? С партишън меджик прес ХР става ли? Защото поне от това което видях, линукса направи няколко дяла/папки...

3. 2-рият ми хард е NTFS форматиран, разделен на 4 дяла. Маунтвам го под линукс - чете се, но немога да пиша върху него. При опит да дам права за писане ми с еказва, че немога да ги давам. В убунту до колкото виждам root няма, а има супер потребител, който има всичките права. Дори и с него като вляза, пак немога да дам права за писане върху харда. Пита се как

Благодаря, много станаха и се надявам да не се смеете на лаишки въпроси.. Имам желанието да го науча, ама някой разминавания с Win ме хвърлят в недоумение, така че моля, на Джамджийски език ако е възможно..

Благодаря

Приятелю аз съм също новак на Линукс, не зная коя версия използуваш, но щом пишеш в тая тема сигурно е Убунту, както и да е, благодарение на неволята намерих един чудесен форум за Убунту, но е на англ. http://ubuntuforums.org/forumdisplay.php?f=73 дано ти свърши работа!!!

1.Тук драйверите се явяват модули към ядрото и не е нужно да ги деинсталираш. Тоест, ако при зареждане на системата нямаш нужда от даден модул, той не се стартира и толкоз. Иначе папката е /lib/modules/ядро.

Там не пипай, преди да знаеш точно какво правиш.

Базовата система си разполага изпълнимите файлове в /bin , а библиотеките в /lib . Потребителските програми ще намериш в директория /usr , отново изпълнимите файлове са в /bin и т.н. Няма смисъл да търсиш .exe , няма да намериш :cheers: Еквивалент на add/.... е synaptic , adept ,а има и в менюто точно същото - в него има описани само програми, но не и пълният списък с пакетите (над 20 000 ).

2.Под Линукс програма за манипулиране на дяловете естествено има - qparted .

3.Има вече модул за запис на ntfs дялове, потърси по форума повече инфо.

Преди всичко , не забравяй, че Линукс не е Уиндоус, не му е заместител или имитатор, а Unix с по- човешко лице. Ето малко статии от мен за новаци:

http://mylinuxtoni.hit.bg

Успех.

Здравейте, четох много, но няма разултат. Не мога да си пусна интернета пред Линук Ubuntu 7.4 live

знам, че се пише sudo pppoeconf - пиша го, давам ок, ок, след това пиша username and password но интернет няма пише ми connection treggered или tregged не съм сигорен. Моля помогнете.

1.Тук драйверите се явяват модули към ядрото и не е нужно да ги деинсталираш. Тоест, ако при зареждане на системата нямаш нужда от даден модул, той не се стартира и толкоз. Иначе папката е /lib/modules/ядро.

Там не пипай, преди да знаеш точно какво правиш.

Базовата система си разполага изпълнимите файлове в /bin , а библиотеките в /lib . Потребителските програми ще намериш в директория /usr , отново изпълнимите файлове са в /bin и т.н. Няма смисъл да търсиш .exe , няма да намериш :) Еквивалент на add/.... е synaptic , adept ,а има и в менюто точно същото - в него има описани само програми, но не и пълният списък с пакетите (над 20 000 ).

2.Под Линукс програма за манипулиране на дяловете естествено има - qparted .

3.Има вече модул за запис на ntfs дялове, потърси по форума повече инфо.

Преди всичко , не забравяй, че Линукс не е Уиндоус, не му е заместител или имитатор, а Unix с по- човешко лице. Ето малко статии от мен за новаци:

http://mylinuxtoni.hit.bg

Успех.

Казано кратко точно и ясно. И аз не бих се справил по-добре. Браво :)

Благодаря на отзовалите се.. за Убунту става дума да. Аз между другото на повечето от въпросите намерих отговор с повечко четене.. tonit1968 благодаря беше ми много полезно...

Всъщност на много от въпросите ми отговар бил automatix :shock11:biggrin.gif - програмката реши от раз проблема с четене/писането върху NTFS и кодеците + още няколко неща...

п.п. въпросът за драйверите беше по-скоро от гледна точка "какво да правим като някой е прецакан". Примерно вчера инсталирах драйвера на ATI от сайта им, който не работеше, а се оказа че трябва да сложа fglrx... друго подобно с кодеците - тези които си намира плеъра не работеха както трябва и видеотата излизаха като през син филтър. Оправи се като дръпнах нови през automatix, ама старите ми се щеше да ги махна за да не цапат пейзажа...

1. Интернета на UBUNTU.

Интернета се пуска по следният начин.

1. Горе в дясно има 2 монитора.

2. Цъкаш върху тях.

3. Даваш Manual Configuration

4. И преминаваш от 1 на друг прозорец и след това даваш на иконката Save и то те пита къде да бъде запаметено и ти му даваш на същото място дето ти го покозва - не го сменяш.

5. Ако пробваш да влезеш в нета - няма да стане и затова рестартирай целия Линукс.

6. Вече си готов!

2. Деинсталиране на драйвери.

Зависи как са инсталирани драйверите. Има 3 начина:

1. Чрез Add/Remove

2. Чрез deb пакет

3. Чрез програмата за драйвери Automatix.

1. Ако са инсталирани с Add/Remove или apt-get install (от козолата) даваш на конзолата и пишеш

sudo apt-get remove точно име на драйверите
и след предупрежденията, че ще бъдат освободени xxxxxMB даваш му y и след няколко секунди са готови. 2. Ако са инсталирани от deb пакет даваш му два пъти върху пакета и ще ти излезе че съществуват такива драйвери и ще ти даде вйъзможност да преинсталираш същите драйверите или да ги деинсталираш. Даваш на Uninstall и си пишеш паролата ако ти поиска и готово. При някои драйвери се изисква Рестарт! 3. Чрез програмата Automatix. Влизаш в програмата и избираш драйвери. Появява се нещо като подпрозорец на който пише Install. Отиваш на десния подпрозорец Uninstall и там ще ти излязат всички инсталирани драйвери, които можеш да деинсталираш.
еквивалента на Add/Remove programs?
Отиваш на Applications-> Add/Remove Programs и на инсталираните програми им отметки и като ги махнеш и дадеш Aply ще ти поиска парола и изчакваш. За премахване на пакет пишеш в конзолата
sudo apt-get remove и точното име на пакета (не програма, пакет)

а ако не ти се пише даваш на System->Администрация на системата->Мениджър на пакети (Synaptic) и махаш там ти излизат по-същия начин като при Add/Remove - инсталираните ти излизат с отметка и като цъкнеш върху тях с десен бутон и можеш да ги премахнеш, като им дадеш Mark for complete removal.

Инсталиране на КОДЕЦИ и Добавки за Mozilla Firefox:

Инсталираш си програмата Automatix и отиваш на подпрозорец Install (ако не си на него) и даваш на кодеци и маркираш всички.

За добавки на Mozilla Firefox (Java, Flash...) - пак от Automatix даваш на Install->Добавки или Add ons и избираш всички.

Toоку-що пък прочетох доста гадни неща за горепосочения automatix, на който много се зарадвах днес... - бил нестабилен бъгав, чупел ъпдейти.. Поне за нещата които свърших с него - писането връз НТФС и кодеците се справи без забележки.. но явно ще трябва да съм внимателен с него

http://mjg59.livejournal.com/77440.html

Аз я използвам от около седмица ама няма бъгове. Ти направили всичко - горе описаното?

Няма лошо да се ползва аутоматикс, но пакетите, дето той ги качва, не се контролират вече от synaptic, така че при ъпгрейд на системата и то по-сериозен, наистина може да се случи разминаване и проблеми. За новаци е добре, поне докато се научат какви пакети за какво са и да си ги инсталират през synaptic. С натрупване на опит вече ще знаете кои пакети да търсите в хранилищата и аутоматикс няма да ви трябва.

Ти направили всичко - горе описаното?

За което питах по-горе ли? - Да

или за бъг-репорта? Там - не, само го прочетох

А как да накарам Ubuntu-то да пише в NTFS дял?

.... Една камара статии има из интернет относно твоя въпрос . Но трябва да се търси и да се чете , а не само да се пише из форумите ..... angry.gif

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.