Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси

Featured Replies

Здравейте,

Имам въпрос. Имам инсталиран Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon и искам да мога да превключвам между няколко графични среди. В момента съм с Gnome и искам да инсталирам KDE и E17. Като за начало какво трябва да направя, за да имам KDE и да мога да превключвам между Gnome и KDE? Не съм сигурен дали става да инсталирам пакета kde и всички пакети свързани с него като зависимости и затова питам какво точно трябва да направя. Благодаря предварително.

За Е17 ще мисля след като инсталирам KDE.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 251,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Здравейте,

Имам въпрос. Имам инсталиран Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon и искам да мога да превключвам между няколко графични среди. В момента съм с Gnome и искам да инсталирам KDE и E17. Като за начало какво трябва да направя, за да имам KDE и да мога да превключвам между Gnome и KDE? Не съм сигурен дали става да инсталирам пакета kde и всички пакети свързани с него като зависимости и затова питам какво точно трябва да направя. Благодаря предварително.

За Е17 ще мисля след като инсталирам KDE.

sudo aptitude install kubuntu-desktop

sudo aptitude install kubuntu-desktop

След като изпълня тази команда разбирам, че трябва да имам графична среда KDE, нали? Друго трябва ли да направя, за да мога да сменям графичните среди при влизане?

P.S. Ето какво ми даде на края след изпълнение на командата sudo aptitude install kubuntu-desktop:

Processing triggers for libc6 ...

ldconfig deferred processing now taking place

Processing triggers for initramfs-tools ...

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic

/usr/sbin/mkinitramfs: 13: getopt: not found

Terminating...

update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic

dpkg: subprocess post-installation script returned error exit status 1

E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2)

A package failed to install.  Trying to recover:

Setting up initramfs-tools (0.85eubuntu20) ...

update-initramfs: deferring update (trigger activated)

Processing triggers for initramfs-tools ...

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic

/usr/sbin/mkinitramfs: 13: getopt: not found

Terminating...

update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic

dpkg: subprocess post-installation script returned error exit status 1

E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem. 

E: Could not regain the system lock!  (Perhaps another apt or dpkg is running?)

E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem. 

Четене на списъците с пакети... Готово

Изграждане на дървото със зависимости	   

Reading state information... Готово								   

Reading extended state information	   

Initializing package states... Готово

Building tag database... Готово

Какво означават тези грешки и как може да се оправят? И искам да попитам евентуално ако реша да премахна графичната среда KDE, как става?

Редактирано от Biskata (преглед на промените)

Оправя се със следната команда

dpkg --configure -a

По-добре е такива неща да ги правиш в графичен режим.Можеш да си инсталира GNOME и KDE на един компютър .Ще те пита кой да е първоначано зарещия мениджър и после от Synaptic можеш да изтриеш ненужния.

Оправя се със следната команда
dpkg --configure -a

По-добре е такива неща да ги правиш в графичен режим.Можеш да си инсталира GNOME и KDE на един компютър .Ще те пита кой да е първоначано зарещия мениджър и после от Synaptic можеш да изтриеш ненужния.

Да, забелязах, че пише за тази команда и я изпълних. Мисля, че вече нямам проблеми. Би ли ми обяснил как точно става в графичен режим?

Здравейте,

Имам гадното предчувствие, инсталацията на Унунтуто ми заби... инсталирам Убунту 7.10 стигна на 78% и запеци и така доста време, а и като гледам CD-то не мига (няма индикации, че се чете нещо от него). Някой да е имал този проблем или поне да знае нещо по въпроса?

Провери ли md5 сумата?

Относто по-горния въпрос-има обяснения във форума.

Здравейте,

Имам гадното предчувствие, инсталацията на Унунтуто ми заби... инсталирам Убунту 7.10 стигна на 78% и запеци и така доста време, а и като гледам CD-то не мига (няма индикации, че се чете нещо от него). Някой да е имал този проблем или поне да знае нещо по въпроса?

Аз имах такъв проблем. На мен ми забиваше(зацепваше) на 82% и до там. Пробвах и в графичен режим да направя инсталацията, но и там ми заби на 83%. Така инсталацията я пробвах няколко пъти и на края реших да махна кабела на нета от компа и тогава взе, че стана. Пробвай така, да махнеш кабела на нета. При мен така се получи. Интересното при мен беше, че аз преди това пак бях инсталирал Убунту 7.10 от същия диск без проблеми. А сега преди да се оправи, зацикляше на оригиналния диск и на записван DVD диск от мен, което ме наведе на мисълта, че проблема не е в диска, а някъде другаде. Тогава забелязах къде точно ми зацикля т.е. на коя фаза от инсталацията и се оказа, че зацикля винаги на "настройката на APT"(това в графичен грежим) и на "tomboy e инсталиран"(това в нормална инсталация). Ако не се получи при теб така с махане на кабела на нета, не знам къде може да е проблема.

Така...Убунту,Кубунти...си теглят ъпдейтите по време на инсталацията ако си пуснал нета.

Така...Убунту,Кубунти...си теглят ъпдейтите по време на инсталацията ако си пуснал нета.

Да, така е. Знам го това. То си изписва даже и те пита за хранилище. cool.gif

Ами незнам извадих wireless адаптера и ми заби на 15% може диска да си е нещо незаписан като хората или да е скапан или пък четящото устройство... сега пробвам с оригинелен диск на убунту 6.06 и ако стане ще се опитам да го упгрейдна до 7.10

Ами то да ти кажа няма да стане направо да упгрейднеш от 6.06 до 7.10. Ще трябва първо да упгрейднеш към 6.10 после към 7.04 и чак тогава към 7.10. Ще има бая да упгрейдваш ако въобще стане де.

Ами то да ти кажа няма да стане направо да упгрейднеш от 6.06 до 7.10. Ще трябва първо да упгрейднеш към 6.10 после към 7.04 и чак тогава към 7.10. Ще има бая да упгрейдваш ако въобще стане де.

Да наясно съм, че директно няма как да стане, но ако това е единственият вариант за инсталиране ще пробвам.

//

И с този диск забелязах, че пак спира на "Настройване на системния locale". Има ли нещо общо с това, че го инсталирам на бъгарски?

Редактирано от memfis (преглед на промените)

Да наясно съм, че директно няма как да стане, но ако това е единственият вариант за инсталиране ще пробвам.

//

И с този диск забелязах, че пак спира на "Настройване на системния locale". Има ли нещо общо с това, че го инсталирам на бъгарски?

Не трябва да има общо с това, че го инсталираш на български език.

Не би трябвало да има значение.Кажи какво е дъното ти и твърдия диск.Имаш ли някакви Сата или Райд драйвери?

Не трябва да има общо с това, че го инсталираш на български език.

Друго което се сетих, че не му зададох swap дял?!?

Друго което се сетих, че не му зададох swap дял?!?

Това ми хареса! biggrin.gif Заради това наистина може да става така.Суап паметта трябва да е равна на 2*Рам паметта ти ;)

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Това ми хареса!biggrin.gif Заради тома наистина може да става така.Суап паметта трябва да е равна на 2*Рам паметта ти ;)

Ако е от това ще трябва да черпя! ;) Значи 2*256 = 512мб предполгам не е проблем ако го направя 1 ГБ и има ли смисал ако е 1гб

Ако ви забива инсталаторът при стартирана инсталация в графичен режим, опитайте по нормалния начин в текстов режим, както беше и при първите версии на Убунту. Аз направих така и нищо не ми е забивало даже и при включен мрежов кабел към LAN адаптера. А по въпроса за SWAP, при мен въпреки, че работя с 512MB RAM, реално се използват 140MB от SWAP пространството! Така, че 1GB мисля е напълно достъчен за повечето ситуации.

post-31872-1195900736_thumb.jpg

Изчезна ми нета без никаква видима причина. Винаги съм го настойвал графично без да използвам ifconfig. пробвах няколко дни да пусна по различен начин нета но нестава. по уиндоус си върви без проблеми. вече си мисля че имам проблеми с модулите за лан картите (2 са). не ми дава никаква връзка. може ли някой да ми помогне в ситуацията? има ли начин да презаредя модулите от ядрото на ново?

това е изхода от infonfig

live@desktop:~$ ifconfig

eth0	  Link encap:Ethernet  HWaddr 00:02:44:93:92:2A  

inet addr:192.168.107.25  Bcast:192.168.255.255  Mask:255.255.0.0

UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:1000 

RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

Interrupt:19 Base address:0xa000 

eth1	  Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0F:EA:BE:62:61  

UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:1000 

RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

Interrupt:19 Base address:0xc000 

eth1:avah Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0F:EA:BE:62:61  

inet addr:169.254.7.139  Bcast:169.254.255.255  Mask:255.255.0.0

UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

Interrupt:19 Base address:0xc000 

lo		Link encap:Local Loopback  

inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0

inet6 addr: ::1/128 Scope:Host

UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1

RX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:34 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:0 

RX bytes:3138 (3.0 KB)  TX bytes:3138 (3.0 KB)

live@desktop:~$

Редактирано от live1102 (преглед на промените)

Ае момчета, ае някой да ми обесни как става работата точно със 3d-то, демек товаилитова.Някой ако може да ми го обясни кое как става какво трябва да се ползва и така. В момента съм инсталирал Драйверите за Видео картата (УЖ) и compiz-a знам от каде се пуска, от тук натам нищичко не знам. С версия 7.10 съм и я ползвам от 2 седмици (новак съм т.е.)

мерси :)

Редактирано от phreak (преглед на промените)

Как мога да инсталирам Ubuntu 7.10?

Всичко върви по вода докато не стигна стъпката с инсталация.

Избирам на кой хард диск да се инсталира и изписва нещо от вида на "Първо трябва да зададете ROOT файлова система".

Какво да правя?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.