Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

какво мислите за енергоспестяващите крушки

Featured Replies

властелинът на диджеите да не ме заговаря, докато не стане пълнолетен и не се раздели с девствеността. колкото пъти ме заговориш, толкова пъти се излагаш. измий си краката със студена водица на енергоспестяващия бойлер и лягай да спиш, че е късно.

Те планират на всички с нажежаема жица да им спрат кранчето. Догодина са по-слабомощните и след още една - всички. Тогава логиката 10х10 няма да важи. Само не знам дали ще спрат автомобилните :) .

еми яко ксенон. много екологично.

• Отговори 64
  • Прегледи 8,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

властелинът на диджеите да не ме заговаря, докато не стане пълнолетен и не се раздели с девствеността. колкото пъти ме заговориш, толкова пъти се излагаш. измий си краката със студена водица на енергоспестяващия бойлер и лягай да спиш, че е късно.

еми яко ксенон. много екологично.

аз тия със ксеноните знайш ли как ги обичам :) като му светна и аз на дълги... много гадно заслепяват

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Значи от това което съм прочел планират през 2012 година да спрат от производство всички обикновени крушки. НО винки има НО не спират халогенните които са добра алтернатива. Освен това луменисцентните тела с електронно запалване (без баласти и дросели) също не са лоши като алтернатива но икономия реално няма. Лично аз при спиране и на 75W лампи ще се насоча към халогенните които предполагам ще станат достъпни и ще изместят обикновенните. При забрана и на тях която очаквам в близко бъдеще щото доста си приличат с обикновение бих минал на луменисценти каквито съм посочил по горе

Лампите с нажежаема жичка имат много къс живот !

До скоро се принуждавах да купувам по три.

Първата не светва въобще, втората изгаря докато я поставяш и чак накрая третата светва за месец-два!

Вече не изгаря нажежаемата жичка, а кабелчетата в стъкленото балонче, което излиза от цокъла на лампата.

Няма никакъв контрол при внасянето на тая стока(то на коя ли има).

Енергоспестяващите крушки - прекалено са скъпи , но се изплащат след време!

Ниски стойности на карбон диоксидни емисии - нищо не ми говори?!

Допустима работна температура от -5о до +50Со - зимата на -20Со няма ли да запали?

При тая цена и след пет години ще се продават 100 ватови крушки!

П.П. Има села и паланки , където , като завали дъжд или духне силен вятър спират тока....те тръгнали да дерат народа в кризата!?! Документи ще сменят...

Редактирано от nikolaijelev (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Публикувано изображение

Германски учени са установили, че новите енергоспестяващи крушки излъчват при работа опасни вещества, сред които и фенол, отрова, използвана в концентрационните лагери от нацистите през Втората световна война, съобщи "Дейли мейл".

Изследователите предупреждават да не оставяме децата си да спят в непосредствена близост до действащи луминисцентни крушки, защото те излъчват канцерогенни химикали, сред които нафтален и стирен.

Евросъюзът предприе мерки за замяната на всички реотанови крушки с енергоспестяващи, за да бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Но новите осветителни тела съвсем не са толкова "зелени", колкото се предполагаше. Когато те се счупят, от тях изтичат опасни количества живак, също силна отрова.

Сега експертите са установили, че при работа те изпускат опасните химикали под формата на пара. Според Андреас Кирхнер от Федерацията на германските инженери, покрай енергоспестяващите крушки се образува вреден "електрически смог". Те не трябва да се употребяват в непроветряеми помещения и в никакъв случай в близост до главата.

изт.

Добре че когато поставих първата крушка,започнаха да ми се възпаляват очите от неприятната светлина и я махнах... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Да, и преди болниците са почиствали със фенол (дезинфекцирали) и проблеми не е имало... Глупости отново! По-голям проблем е когато се счупи крушката, заради живака в нея, от колкото този фенол...

Какъв фенол, какви химикали, какви карцерогени, какви 5 лева сънуват тия :eek: Какъв вреден електронен облак, в повече от другите крушки ... :nono: Тия да вземат да си върнат дипломите казвам аз...тъпаци търсещи медийно внимание ... П.С А това че светлината е в друг спектър си е съвсем друга бира, както и силата и..

Да, и преди болниците са почиствали със фенол (дезинфекцирали) и проблеми не е имало... Глупости отново! По-голям проблем е когато се счупи крушката, заради живака в нея, от колкото този фенол...

Има толкова малко живат в нея , че не си заслужава споменаването ! Живака е вреден ако е в течно състояние и почна да се изпарява и парите са опасни !

Има толкова малко живат в нея , че не си заслужава споменаването ! Живака е вреден ако е в течно състояние и почна да се изпарява и парите са опасни !

Или се погълне директно ... парите се вдишват, но забраниха живачните термометри точно защото можеше да се поглъща директно течния живак .... от деца особено ...

Аз за това го дадох за сравнение :baby: На практика няма вреда...

То това за бар и секс става-нищо не свети.

Камо ли да работиш на такова.

Мерси,който иска да "спестява"

:baby:

Цялата статия е малоумна - като започнем от заглавието с това "облъчване" .... а иначе фенолът си е достатъчно доказано канцерогенен. Никой обаче не споменава по-голямата опасност от тия луминисцентните лапми и крушки - УВ лъчите...

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Май вече съм поставила тази тема,но отново са казали по телевизията и съм разтревожена. Може би в стаята,която спя,трябва да я сменя с обикновена.Какво мислите по въпроса?

Ултравиолетовите лъчи са вредни в по-големи количества и могат да причинят гадни неща от сорта на рак на кожата. Енергоспестяващите крушки работят, като облъчват външното си покритие със ултравиолетови лъчи и по този начин го карат да свети. При този процес почти всички от тези лъчи се поглъщат. Една малка част остава, друг е въпроса, че при един обикновен слънчев ден получаваш стотици пъти по-големи дози. Така че не, не са вредни.

Май вече съм поставила тази тема,но отново са казали по телевизията и съм разтревожена.

Може би в стаята,която спя,трябва да я сменя с обикновена.Какво мислите по въпроса?

от 3-4 години се разправят такива работи. сега са пуснати крушки от свето-диоди пак са енерго-спестяващи но не били вредни, у нас се продават под името LED , разбира се са по-скъпи.

последна дума трябва да кажат тези които живеят в западна европа

• 11 месеца по-късно...

Благодарност на всички за инфото. А какво ви е мнението за туй китайско чудо YES-BOX?

http://x10ltd.com/in...n=product&ID=81 , http://x10ltd.com/in...n=product&ID=13

Само здравият ти разум е достатъчен за да си отговориш.

А какво ви е мнението за туй китайско чудо YES-BOX?

http://x10ltd.com/in...n=product&ID=81 , http://x10ltd.com/in...n=product&ID=13

Китайското "чудо" може да окаже някакъв положителен ефект на сметката ,ако има изключително и само индуктивен товар с много лош косинус-фи.Елементарно и доста неправилно обяснено - много електродвигатели ,нагревателни елементи,трансформатори ,луминисцентни осветителни тела със скопени кондензатори към телата .Почти всички съвременни електродомакински уреди са с максимален достижим фактор на мощността (косинус-фи) и тези "кутийки" са абсолютно безполезни в къщи дори и наистина да имат ефект при лоши електроуреди.
  • 1 месец по-късно...

Прочетете "Енергийна ефективност и светлинни технологии" от проф.д-р Христо Василев

http://www.cie-bg.or...ilev-Shumen.pdf

Това е морално и физически остаряло като материал, не ми харесва и не одобрявам статията, ето линк към част от моето творчество по темата, драскано набързо в почивките - http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=53591

• 5 месеца по-късно...

Баркод тв7 за Енерго спестяващите крушки - http://tv7.bg/news/9468252.html

Доц. Георги Милушев от Техническия университет гостува по темата за енергоспестяващите крушки и изброи какви са критериите, с които трябва да се съобразяваме при избора им.

На първо място е консумацията на електроенергия, каза специалистът. Като правило енергоспестяващите крушки са около пет пъти по-икономични спрямо волфрамовите лампи. Второто важно нещо е светлинният поток, който тя ще ни осигури – измерва се с лумени. Една 100- ватова крушка дава от порядъка на 1100 лумена и ако искаме да е толкова светло, трябва да търсим енергоспестяваща крушка, която ни дава също 1100 лумена светлина.

Когато имаме второ стъкло на крушката, до голяма степен неутрализираме светлината от вредния за очите ни спектър, стана ясно от разговора.

Няма пряка връзка между цената и качеството на продукта, но като цяло това е някакъв ориентир, уточни гостът, а за да бъде светлината подходяща за очите ни, трябва да търсим крушка с топло жълт цвят.

пс. Енергоспестяващите лампи биват 2 вида: с цена 1-2 лева и 50% брак (половината изгарят още първия месец) и 4 лева и нагоре - не могат да се изплатят в предвидените х000 часа. Отново несъразмерните цени унищожават търсеният ефект.

никога няма да си купя такава, то това не свети ами мижи

видях, убедих се

става за публичен дом само

отврат

никога няма да си купя такава, то това не свети ами мижи

видях, убедих се

става за публичен дом само

отврат

Не си права....зими си улична енергоспестяваща и моаш да удеваш конци у игли по цела нощ :D

Иначе, винаги съм твърдел, че енергоспестяващите ламби са гулема работа!!! Ако се верва на производителите и търговците, колко по-светат, толкова по-спестяват.....лошото е, че и от телевизорите зеха да ни убеждават в тва :D

.....а реално погледнато една хубава лампа реализираща икономия, струва 12-15 лв...... кара 2-3 години, и на нас специално, като потребители, нищо не ни е икономисва, щото за тоя период сме могли да си вземем няколко жични за по 0,50 лв. + цената на похарчения ток! Накратко, поредната масова психоза за потребителите.....абе опитват се да ни направят американци: да се храним, осветляваме и пр. според рекламите.....

ретката ми алкохолна мисъл е че, ако една хубава енергоспестяваща лампа струва не 15, а 2 лв. тогава целата таа идея за еко и енерго спестяване щеше да има смисъл......

Не си права....зими си улична енергоспестяваща и моаш да удеваш конци у игли по цела нощ :D

от дека да я зема - от улицата ли

па и конци да удевам - я да не съм храбрия шивач бре

ти си бродирай

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.