Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптимизиране на дисковото пространство

Featured Replies

Здравейте ;) Надявам се тук да е мястото да попитам как да разреша проблема си . Чудех се къде да пусна темата - дали тук или в Общи хардуерни въпроси. Моля да бъда извинена,ако съм сбъркала секцията.

Та,имам малко дисково пространство на локален диск С . Всъщност С и D са ми разделени съответно на 10 ГБ и 60 ГБ, обаче странно защо на С имам по-малко от 1 ГБ свободно порстранство, а инсталирам всичките си програми в D. Знам няколко начина - почистване на диск и изпразване на папка prefetch. Само с това съм наясно.

Моля за помощ, защото свободното пространство е важно за възпроизводителността и реакцията на компютъра при изпълняването на програми, сърфиране , с две думи - има огромно значение. А и повечето от вас със сигурност са по-напред с материала в това отношение.

Стига приказки от мен :) Помагайте, кой с каквото може. :baby:

Като начало, изтегли един CCleaner, аз ползвам портативния вариант от тук. Махни индексирането на C: и D:, махни System Restore, ограничи размера на кошчето, намали размера на пейдж файла и му задай мин и макс размер, изчисти си кеша на браузърите... Общо взето за това се сещам. Пиши, ако има нещо неясно.

п.п. Ако искаш, можеш да преместиш "My Documents" на друг дял - десен бутон на папката, пропъртис и натам ще се ориентираш...

едит: "Знам няколко начина - почистване на диск и изпразване на папка prefetch. Само с това съм наясно." Въпросната папка не ти препоръчвам да я чистиш.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Пеидж файла направо го премести на d:

Control panel -> system -> advanced -> performance -> settings -> advanced -> virtual memory -> change

• Автор

Пеидж файла направо го премести на d:

Control panel -> system -> advanced -> performance -> settings -> advanced -> virtual memory -> change

Kaкви размери в числа да въведа?

Сега на С са ми : Първоначален размер (МБ)- 1536 Максимален размер (МБ) - 3072. Така са били зададени, никога не съм ги променяла.

На D няма файл за виртуална памет .

Редактирано от tomb raider (преглед на промените)

Сега на С са ми : Първоначален размер (МБ)- 1536 Максимален размер (МБ) - 3072. Така са били зададени, никога не съм ги променяла.

На D няма файл за виртуална памет .

Колко ти е физическата памет? Какви програми ползваш - питам за програми от сорта на Photoshop и подобни, не да кажем, за плеъра и т.н.

Файла се мести много лесно, но тъй или иначе е по-добре да е на C: или на дял на друг физически диск.

Можеш да пробваш изобщо да го изключиш. При достатъчно RAM можеш и изобщо да не му усетиш липсата, та даже ще ти е малко по-пъргав компютъра, но зависи освен от достатъчното количество рам, така и от някои от програмите, които евентуално ползваш.

Бях забравил за Хибернацията - ако случайно е включена, да я изключиш и нея.

• Автор

Ооо,програми за модификация на Уиндоус - доста. Току що отворих една друга тема, в която да се разпиша в тази връзка.

А Фотошоп нямам , ползвах преди доста време, но оттогава насам съм правила преинсталация. Такива тежки програми гледам да не тегля , а и нямам полза от тях.

Ако е нужно ще изброя всички програми, които ползвам ;)

В момента на С има 1.73 ГБ от общо 9.76 ГБ, а на Д - 30.9 от 66.9 . С Д-то се справям добре, засега и С не ме притеснява. Премахнах някой програми,други ги поправих, преместих папката моите документи на Д и така.

Мм, хибернация..срещала съм го някъде,обаче не знам какво представлява тая функция.

Сега ще проверя в една програма-въвеждаш определен термин и ти изкарва описание :)

Та,мерси за помощта :lol6: единствения, който помага от толкова много :wors:

Предполагам си с 1 GB памет. Направи мин и макс 1536.

Мм, хибернация..срещала съм го някъде,обаче не знам какво представлява тая функция.

Десен на десктопа -> Properties -> Screen Saver -> Power -> Hibernate -> махаш отметката.

Ccleaner има отметка за чистене на стари prefetch.

В краен случай инсталирай Acronis Disk Director Suite (или с Hiren's BootCD) и увеличи C: за сметка на D:.

Добре е да дефрагментираш, като приключиш с чистенето. Препоръчвам JkDefrag/MyDefrag.

В другата ти тема махни "цък" от Talisman Desktop, че ще ти изтрият поста.

• Автор

Всъщност успях да поправя проблема си, за който бях писала.Иконата на флекстайп беше изчезнала, но деинсталирах и инсталирах наново и :) сега си е на мястото. Но проблемът с друга икона ( за силата на звука ) все още е налице.

Blagodarq za pomoshta. Vsichko,koeto si izbroil go napravih i se okaza, che sistemata sega e dalech po-dobre. Sigurno koito chete se pita zashto pisha na latinica - eto :

9ca629aa2296058b.jpg

Tova pyk kak se opravq :biggrin:

Е това се дължи на ФлексТайп-а. Това е много вредна програма за Windows. Авторите и слагат гръмкото название „Кирилизатор за Windows“, но истинското и наименование е „Антикирилизатор за Windows“. Повече не я ползвай. Вече веднъж инсталирана тя не може да се махне изцяло. Има един инструмент наречен „парен чук“ за който се твърди, че може да оправи бъркотията оставена след ФлексТайп. Ако питаш мен най-добре е да преинсталираш на ново на чисто ОС. Изтегли си фонетична клавиатура и си я инсталирай. Направи всички стъпки описани в предните постове без тази за преместване на виртуалната памет. Тя е най€добре да бъде преместена на друг дял на физически твърд диск, но ако твърдия диск е само един е най-добре да остане в системния дял.

П.П. Опитай да си изтеглиш и инсталираш фонетика и ако проработи нормално карай така, но да знаеш за следващия път не инсталирай Флекса или ако някой друг ти преинсталира компютъра изрично му кажи да не инсталира ФлексТайп, а само фонетика.

Редактирано от еди (преглед на промените)

• Автор

Такам, последно какво да направя - да преместя пейдж файла на Д (в мометна е на С) или да направя мин. и макс. 1536 и да си остане на С ? :whist:

И ако в възможно - един линк за фонетична клавиатура , защото не искам да инсталирам някоя, която да се окаже, че не върши работа. Пък така като гледам , буквите на тази, която намерих не съответстват на тези , с които пиша в момента - Bulgarian Phonetic на Флекстайп. ;)

Такам, последно какво да направя - да преместя пейдж файла на Д (в мометна е на С) или да направя мин. и макс. 1536 и да си остане на С ? :)

Можеш и двете да направиш - т.е. изтриваш този на C: и т.н. Както ти казах по-горе, можеш да пробваш изобщо без и само ако имаш някакви проблеми, да създадеш нов пейдж файл.

И ако в възможно - един линк за фонетична клавиатура , защото не искам да инсталирам някоя, която да се окаже, че не върши работа. Пък така като гледам , буквите на тази, която намерих не съответстват на тези , с които пиша в момента - Bulgarian Phonetic на Флекстайп. :)

За клавиатура се разтърси във форума - има дадени линкове. И да се различава подредбата, ще свикнеш.

Прясно инсталиран Windows по спомени е не-повече от 1,5 Gb. С пейдж файла и други глупости да са ти заети 3, максимум 4 Gb. с драйверите и необходими програми като антивирус и т.н. Въпроса е къде се губят останалите 6 Gb. и м/би най-добре би било да провериш ръчно това.

едит: Сега се загледах в снимката, която си дала - да не се окаже, че липсващите гигабайти са в папката на скенера? или в кеша на Google Earth?

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Още 1 вариант за увеличаване на пространството. Триеш всичко от папките

C:/Windows/Software Distribution/Download

C::/Windows/System32/dllcashe

Редактирано от i3roda (преглед на промените)

• Автор

Още 1 вариант за увеличаване на пространството. Триеш всичко от папките

C:/Windows/Software Distribution/Download

C::/Windows/System32/dllcashe

Първата папка е само 826 КБ , втората папка въобще я няма.

Можеш и двете да направиш - т.е. изтриваш този на C: и т.н. Както ти казах по-горе, можеш да пробваш изобщо без и само ако имаш някакви проблеми, да създадеш нов пейдж файл.

За клавиатура се разтърси във форума - има дадени линкове. И да се различава подредбата, ще свикнеш.

Прясно инсталиран Windows по спомени е не-повече от 1,5 Gb. С пейдж файла и други глупости да са ти заети 3, максимум 4 Gb. с драйверите и необходими програми като антивирус и т.н. Въпроса е къде се губят останалите 6 Gb. и м/би най-добре би било да провериш ръчно това.

едит: Сега се загледах в снимката, която си дала - да не се окаже, че липсващите гигабайти са в папката на скенера? или в кеша на Google Earth?

Та,фонетиката я оправих-инсталирах я допълнително , махнах бъгавия Флекс.Уина ми не е прясно инсталиран, може би последната преинсталация беше преди година. Хм, големината на тая папка на Easy Photo Print е 205 МБ.Сега свободното пространство е 2.34 ГБ (С).

• Автор

TreeSize Free върши страхотна работа в такива случаи.

Oкей, изтеглих я и тя си свърши сканирането там. И сега какво ? :wors:

Ами просто се загледай кои директории са най-големи. Може да си го снимаш в продължение на ден-два, за да наблюдаваш кое как расте. Ако се съмняваш дали можеш да изтриеш нещо - питай!

• Автор

Благодаря на отзовалите се. Помогнахте ми и сега машината е пушка  :);)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.