Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за MAC OS Х 10.6

Featured Replies

някой може ли да ми каже как става.

Intel Core2Duo

NVIDIA GeForce 9500GT 1GB

Realteck HighDefinition

• Отговори 132
  • Прегледи 42,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

• Автор

:up аре бе специалиститите.треа да чакам до другата седмица, за да ми кажете аааа.... може би незнаете ХаХаХаа :ph34r:

Редактирано от SpaRkY. (преглед на промените)

Ами не знаят хората - нормално е. Mac OS X 10.6, токущо излезе - и айде сега пък на PC. То те хората са си го написали какви са изискванията - и първото е Mac computer with an Intel processor, справка. Там нещо такова като PC май няма. А това - с разните му преработки за да се подкара на non-Apple машини според мене е пълна боза при положение, че цялото ядро на системата е ориентирано към техните си конфигурации, чипсети и т.н. То дай по тази логика да пуснем и Solaris na PC Или Mac, щото е много производителна.

Разбира се някой ще се изкуши и ще каже - ама то тази операциона система някакви си $9,95 струва - що да не си я има легално и да си я цъкам на компа. ОК - така е. Цената е символична, ама всеки знае колко струва един Mac - 2-3x цената на нормално PC. Дали не си я плащаме всъщност? А и който иска без пари - Linux Ditribution-и колкото искаш.

Та в заключение - още е раничко за такава crack-ната версия може би. Трябва малко да се почака - ще излезе и това чудо за сваляне, друг е въпроса дали си струва.

:up аре бе специалиститите.треа да чакам до другата седмица, за да ми кажете аааа.... може би незнаете ХаХаХаа :ph34r:

ако не беше толкова нагъл, може би някой щеше да ти отговори... ;)

• 2 седмици по-късно...

Айде стига дрънкахте наизуст. За сведение - без да съм "специалист", си бях сложил 10.6 два дни преди да излезе официално. Също за сведение - Solaris има х86 версия и си се инсталира на РС без проблем, а има и безплатна версия - OpenSolaris.

Сега по въпроса за 10.6 - никакво кракване не е нужно, щом става въпрос за Core2Duo процесор. Нужни са няколко други неща:

1. Bootloader - препоръчва се Chameleon 2 RC1, комбиниран с PC EFI v.10

2. FakeSMC - емулира хардуерен чип, какъвто се използва на истинските макове, който декриптира няколко криптирани системни файлове при стартиране.

3. DSDT.aml файл - генерира се автоматично при инсталацията на Chameleon. Специфичен е за всяка конкретна дънна платка, играе ролята на BIOS, тоест, помага на OSX да разпознае хардуера.

4. Няколко kext файла, които се поставят в директория /Extra/Extensions на системния дял. Те осигуряват съвместимост с хардуера на РС-то.

5. Специфични драйвери за конкретната конфигурация.

Трудността идва оттам, че за някои дънни платки се налага доста сложно "пачване" на DSDT.aml файла, както и намирането на подходящи и съвместими kext файлове.

Най-лесният метод за инсталация, поне според мен, е следния (изисква да имаш работеща OSX 10.5):

Трябва ти едно от тези 2 неща:

1. Флашка с поне 8 GB.

2. Външен хард диск.

След като си изтеглиш DMG файла с инсталационното DVD, използвайки Disk Utility го "ресторваш" върху флашката или външния хард. Инсталираш хамелеона и копираш boot файла на PC EFI v.10 в главната директория. Ако избереш да ползваш Chameleon 2 RC3, последната стъпка не е необходима, но засега се наблюдават несъвместимости при някои системи, така че е въпрос на късмет.

След това, създаваш директория /Extra/Extensions на флашката/външния хард. Слагаш DSDT.aml файла в /Extra, а всички kext файлове, които ще са ти необходими - в /Extra/Extensions. Копираш smbios.plist и com.apple.Boot.plist от вече инсталирания и работещ Leopard 10.5.x в /Extra. Рестартираш и бутваш от флашката/външния хард с флагове -v -s -х32. Като стигнеш до командния интерфейс, въвеждаш следните команди:

chown 0:0 /

chown -R 0:0 /System/Library/Extensions

chown -R 0:0 /Extra

kextcache -v l -t -m /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext /System/Library/Extensions

kextcache -v l -t -m /Extra/Extensions.mkext /Extra/Extensions

reboot

След всяка команда се натиска Enter. След като рестартираш, отново бутваш от флашката/външния хард. Ако си направил всичко както трябва и ако конфигурацията ти е съвместима, след около минута ще видиш инсталационния екран. От там вече трябва да се оправиш и сам. Деселектирай всички допълнителни езици, както и драйвери за принтери. Селектирай QuickTime 7, Rosetta и Х11. След това продължи с инсталацията. Препоръчително е да инсталираш на току-що форматиран дял, а не върху старата инсталация. След като инсталацията приключи, бутваш отново от флашката/външния хард. Този път, обаче, селектирай дяла, където току-що си инсталирал 10.6. Използвай флагове -v -x32. След като се зареди и си направиш акаунт, трябва да повториш същата процедура, както с флашката/външния хард, т.е. да инсталираш Chameleon, да копираш boot файла и папката /Extra от флашката на дяла, където си инсталирал 10.6, след това да си изтеглиш една програмка, наречена Kext Utility и да я стартираш - тя автоматично изпълнява командите, изредени по-горе. След това рестартираш. Флашката трябва вече да я извадиш. Отново използвай флагове -v -х32. Ако все пак има проблеми при зареждането на 10.6, трябва да въведеш същите команди ръчно, както по-рано с флашката.

За да остане все пак малко информация и за теб да намериш сам, регистрирай се в www.insanelymac.com и намери там линковете за изтегляне на необходимите файлове, които ще ти трябват за да инсталираш Snow Leopard. Ако това ти се вижда твърде трудно или сложно, може би трябва да се замислиш дали си готов да платиш цената на истински Мак, или пък да направиш необходимите усилия да намериш оставащата информация как да си инсталираш Snow Leopard сам. Каквото и да избереш, успех от мен. :wors:

Редактирано от bluesprite (преглед на промените)

Хмм,основния повод да излезе нова версия на Mac OS X е пълната 64 битова поддръжка. Ако SL ще работи 32 бит режим какъв е смисъла въобще да се инсталира ? :yanim:

Отпадна. По подразбиране е 32 битова, освен за по-мощните машини (сървърите). На останалите може да се зададе, обаче не е много сигурно положението откъм драйвъри.

Все пак има редица промени, като GCD.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

E, kak ще са се отказали ? Виж тук. Сега, да се твърди, че тази технология е отпаднала от новата ОС и същевременно Епъл не са си апдейтнали страницата, просто не е сериозно.

@rvp До колкото съм чел, това, че стандартно boot-ва 32-битов kernel, не пречи на изпълнението на 64-битовите приложения.

Можело да го пуснеш в 64-битов режим (с -x64 или с arch=x86_64 в com.apple.boot.plist), но дали ще работи зависело от хардуера и от наличието на съответните 64-битови драйвери.

Имам и два въпроса към bluesprite. Ако да речем излезе достро със Snow Leopard, ще си струват ли опитите да се инсталира на машина, чийто процесор няма 64-битова поддръжка?

Дали ще се усети прираст в скоростта или плюсът ще е само по-малкото заето място на диска?

В няколко гайда (например тук) се казва, че инсталират на отделен диск, който е с GUID Partition Table.

В написаното по-горе не видях да се споменава дали дискът е GPT или е с MBR. На какъв диск е направена инсталацията и дали е била dual-boot (tripple-boot и т.н) конфигурация?

===

trosho диска и флашката задължително трябва да са в GUID партишън. Гайдовете са за отделен диск, но може и на флашка - по-лесно е.

Като цяло това, което никой не спомена е:

Все още няма кракнат 10.6 ! Горното ръководство (както и всички останали) са за инсталиране на оригинална версия Мac OS X 10.6 Snow Leopard на PC !!

Значи, за сега да не се мъча със Snow Leopard (не съм пробвал на моята щайга, защото няма да мога да инсталирам vanilla kernel). А ако стигна до купуване на нова машина, явно ще трябва да е максимално съвместима с Mac OS и да бъде с два диска, за да мога инсталирам от оригиналното DVD.

...

Ако просто добавя втори харддиск(за проба-за инсталацията на МАК - не смятам,че някой ще да е работил с Мак ОС Х) нали няма да ми пише и на първия харддиск разни конфигурационни и други файлове(уиндоус-те така правят,та за това и питам)?

Като направиш добавеният диск да е първи в настройките на BIOS, няма да запише нищо на другия диск. То и Windows-ът няма да запише нищо при такава настройка. Най-сигурно е просто да откачиш стария диск.

===

@bluesprite Благодаря за подробните обяснения по-долу.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

trosho диска и флашката задължително трябва да са в GUID партишън. Гайдовете са за отделен диск, но може и на флашка - по-лесно е.

Като цяло това, което никой не спомена е:

Все още няма кракнат 10.6 ! Горното ръководство (както и всички останали) са за инсталиране на оригинална версия Мac OS X 10.6 Snow Leopard на PC !!

Ми тя Mac OS X 10.6 x86 я опекохме от .iso.Имам почти същата като на автора конфигурация.

Това GUID Partition Table инсталационното ДВД ли го прави?

Какво губим,като изберем MBR инсталация?

Ако просто добавя втори харддиск(за проба-за инсталацията на МАК - не смятам,че някой ще да е работил с Мак ОС Х) нали няма да ми пише и на първия харддиск разни конфигурационни и други файлове(уиндоус-те така правят,та за това и питам)?

E, kak ще са се отказали ? Виж тук. Сега, да се твърди, че тази технология е отпаднала от новата ОС и същевременно Епъл не са си апдейтнали страницата, просто не е сериозно.

Не че не са я направили, просто не успяха да я пуснат по подразбиране на всички машини, както искаха. Страницата им нищо конкретно не казва по този въпрос.

Да не искаш да си признаят :) ? Все пак голямото благо е че двоичният код за старите процесори отпадна и сега софтуерът заема по-малко място на твърдия диск.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

@trosho тия дни гледах някакви тестове и показваха че Snow Leopard с 32-битов кернел е по-бърз като цяло от Leopard, с изключение на OpenGL приложенията. Можеш да потърсиш в гугъл snow leopard benchmarks. Конкретно за процесори без 64-битова поддръжка не мога да кажа дали ще е по-бърз и дали ще тръгне изобщо. Процесорът трябва да може да работи с оригиналния кернел, понеже Apple още не са пуснали сорс кода му и няма модифицирани версии за процесори без SSE3 и AMD. Като основно предимство на 64-битовия кернел се посочва по-бързия достъп до паметта над 4 GB, тъй като не се налага да се ползва пейдж файла при потребление над 4 GB (както е при 32-битовия кернел), а първо се използва цялата налична памет. Различни потребители казват, че дори 32-битови програми се стартират по-бързо с 64-битовия кернел. Проблемът е обаче липсата засега на 64-битови драйвери за някои видове хардуер.

В моя случай съм инсталирал Snow Leopard на първия дял на хард диск, форматиран като GUID, на който няма други операционни системи. Не съм опитвал dual/triple boot, но предполагам, че няма да е проблем, тъй като новия Chameleon е в състояние да служи като OS Selector и от него да се бутва Windows, който може да бъде и на друг хард диск. За инсталиране на друг дял на същия диск може да бъде проблем, защото ХР не поддържа GUID, а Vista и Win7, които уж го поддържат, отказваха да се инсталират на свободен дял на диск, форматиран от инсталатора на Leopard, независимо дали е MBR или GUID. Обратното е възможно - на диск, разделен и форматиран от Win7, да се инсталира Leopard като втора ОС. Със Snow Leopard не съм пробеал, може би с повече опити и играчка и да стане, зависи коя ОС се инсталира първо, и т.н. Между другото, някъде четох, че Snow Leopard можел да се инсталира и на MBR, но аз не съм опитвал. В моя пост не съм се старал да спомена всички подробности, защото не съм имал за цел да пиша гайд, а само да опиша в основни линии техниката на инсталиране, която ползвах.

@rvp пълната 64-битова поддръжка не е единственото важно нещо в Snow Leopard, технологиите Grand Central Dispatch и OpenCL са не по-малко значими. Мелмак не е прав, че 64-битовата поддръжка е отпаднала, просто Apple с тяхната философия да не затормозяват излишно потребителите си, по подразбиране не я активират на определени модели от машините си, които не поддържат повече от 4 GB RAM (MacBook, iMac), тъй като няма да видят някакво осезаемо предимство, а в същото време е много вероятно да не могат да ползват хардуер от други производители (например USB и FireWire аудио и видео хардуер), които още не са пуснали 64-битови драйвери. Аз самият ползвам такъв хардуер и заради него не включвам 64-битовия кернел, иначе нямам проблем да бутна с него. Възможно е след време, когато бъдат пуснати масово 64-битови драйвери, от Apple да активират 64-битовите кернели с някой ъпдейт. Но дори и с 32-битовия кернел могат да се ползват 64-битови програми.

@Манол - въпросът не е дали губиш нещо с MBR, а че от Apple са посочили като изискване GUID Partition Table. Ако успееш да инсталираш на MBR, ще си осигуриш по-добра съвместимост с Windows, ако ще го инсталираш на друг дял на същия диск. Ако не, няма смисъл да избираш MBR. GUID го прави инсталационното DVD, и по-точно Disk Utility - дисковия мениджър на Apple. Работата е, че MBR или GUID се задават при разделянето на диска и веднъж зададено, не може да се променя, освен ако не форматираш и разделиш целия диск отново, тоест, губиш всички дялове и трябва да ги създадеш наново. Предимството на GUID е, че позволява впоследствие да променяш размера на дяловете с файловата система на OSX и да създаваш нови/изтриваш стари. Ако си задал MBR, това е невъзможно.

На последния въпрос - ако добавиш втори хард диск ще ти бъде най-лесно. Никакви файлове няма да бъдат писани върху другия ти диск при самата инсталация. След това, ако другия ти диск е форматиран с NTFS, OSX няма да може да го чете изобщо, и засега май няма пуснат драйвер за NTFS за Snow Leopard. Ако е форматиран с MacOS Extended, тогава OSX създава малки конфигурационни файлове, както и база данни на файловата си търсачка.

В една друга тема общах, че ще се пробвам с 10.6 и....греда !

от този гайд стигам до фаза 3 точка 4 - или там, където вече трябва системата да си зареди от харда, обаче съм до тук и няма ясна причина за зациклянето...

Ми честито. Как се оправи с зациклянето при инсталацията ( че ми е интересно ) ?

Като порасна и аз ще си сложа ;)

rvp, честит ти Snow Leopard ;) .

Какви са ти наблюденията за бързодействието на системата, усещаш ли подобрение?

Може ли да кажеш нещо и за работата на видео-плейърите. Май пишеше, че вече има хардуерно ускорение за плейването на някои формати.

... Има ли някакъв начин да го вкарам ръчно при зареждане (например в com.apple.boot.plist), за да не го пиша като луд всеки път ?...

Не знаех за такава опция ("busratio=20"). Ако се пише преди стариране, може да я добавиш с OSx86Tools в com.apple.Boot.plist. Ето при мен кави неща са добавени:

osx86tools2.th.png

В момента съм махнал само EFI string-а (направен през GFX Strings) и за видеокартата ползвам редактиран Natit.kext.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

palavata_tanq "Waiting for DSMOS..." - това беше ключа, само че не спря директно след него и ми трябваше време да го забележа. Наложи се да преинсталирам, че омазах неща с ъпдейта 10.6.1 и тогава го сложих в инсталатора на тоя дето беше писал гайда. Последва "DSMOS has arrived" и всичко тръгна.

Прави впечатление, че някои са успели и без този файл, но през цялото време интернета им е бил изключен. Явно това все пак има някакво значение колкото и невероятно да е то...

trosho ами системата е точно 2 пъти по-бърза (нещо, което не очаквах) от iDeneb ако се съди по geekbench. Дори на някакъв резултата му беше около 5200 с Q6600. Дали системата ми е перфектна или този бенч не уважава 4-ясрени процесори ? Как мислиш ?...Иначе може и да е от това че е с оригинално ядро. Денеба беше с някакъв Qoopz Kernel, който може да е правен за АМД. Нямам драйвъри за южния мост - контролера е Unknown AHCI Controller (въобще има ли някакво значение, след като пише, че е скоростта е 3Gps ?) и за USB-тата.

Сега следва Core i7 да наглася, но там работата е много мътна - дъното ще ме докара до лудост - трябва да му инсталирам първо някаква хакната версия, за да му в компилирам собствено dsdt.aml - това от асуса определено не става; Кора крашва зверски без busratio=20. Има ли някакъв начин да го вкарам ръчно при зареждане (например в com.apple.boot.plist), за да не го пиша като луд всеки път ?; няма никакви кекстове за него - трябва да събирам според компонентите му. А като за капак почти никой не е успял с DFI като цяло...

Въобще, чака ме един доста "забавен" уикенд, хехе

Не знаех за такава опция ("busratio=20"). Ако се пише преди стариране, може да я добавиш с OSx86Tools в com.apple.Boot.plist. Ето при мен кави неща са добавени:

Опцията се пише като cpus=1 значи трябва и да се вкарва с тоолса като нея. Представлява решение на проблем за и7 системи, при който следва рестарт още на сивия екран на инсталатора. Предполагам, че е проблем с множителя на QPI шината

забравихда ти кажа за видеото. ами и на иденеба са възпроизвеждаха безпроблемно с VLC . Дори ХД формата. Тук още не съм пробвал. Колкото до ускорението - не знам, но OpenCL се поддържа само от 48х0 серията на АТИ.

Редактирано от rvp (преглед на промените)

Относно 32-64 битовата тема:

http://blog.macinfo.eu/?p=511

Относно смисъла от инсталирането на Mac OS на PC - никаква.

Mac OS дава своя връх на Apple машина....

Относно 32-64 битовата тема:

http://blog.macinfo.eu/?p=511

откакто Епъл започнаха да използват Интел процесори разликата не е голяма...или поне не толкова, колкото на теб ти се иска...нали не мислиш, че при оригинално ядро едни fakeSMC, openhaltrestart и dsdt.aml ще направят космическа разлика.

Всъщност разликата между моя хакинтош и оригинален Мак с Тигър е точно 3 минути на 52 във Final Cut Pro...

Редактирано от rvp (преглед на промените)

Тегав и на Макбук Про. Поне аз останах с такова впечатлние.

Това са пълни глупости. Ако хардуера на РС-то е със същите параметри като на Мас-а, няма да има разлика. Просто няма нищо вълшебно в епълския хардуер, вълшебството е в софтуера. По-новите Мас-ове са с DDR3 и за това може да имат по-добри бенчмаркове, но нищо не пречи да си сглобиш РС с DDR3. И ако процесорът е по-бърз, паметта повече и видео картата по-мощна (стига да има поддръжка), гарантирам ти, че епълската машина ще диша праха на така сглобеното РС с инсталиран Snow Leopard. Да не говорим, че това ще се случи за половината от цената на оригиналния Mac.

Дори FakeSMC и DSDT.aml имат значение само при първоначалното зареждане на OSX, след това не играят никаква роля, никакво емулиране и декриптиране в реално време не се налага, съответно няма откъде да идва забаявне.

Колкото до това дали има смисъл или не - всеки може сам да прецени кое отговаря на нуждите му. Apple сами са си виновни, че минаха на процесори Intel и пуснаха духа от бутилката. Нищо чудно и това да им е била идеята - както в миналото пиратските копия на Windows му осигуриха монополното положение, така и пиратските копия на OSX увеличават популярността й.

Редактирано от bluesprite (преглед на промените)

Я ми кажете аз да слагам ли доволни ли сте или какво:hush:;):down:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.