Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Usb диод

Featured Replies

Така,не знам дали мястото на темата е в този раздел.

Въпросът ми е:Днеска си купих нова мишка,и реших да разглобя старата(usb мишка)и махнах кабела.В него има 4 жички:бяла,зелена,червена и синия.Искам да знам дали по някакъв начин мога да сложа диод към жичките,и след това като мушна кабела в usb-то да свети?

Мерси предварително :cool:

Невероятни са идеите в последно време , може разбира се !!!

Ако е само диод защото утре може и калорифер да искаш да включиш

всичко що е да 5v 0.5A

Да, трябва ти хубав диод и резистор (или няколко двойки). USB-то дава 5V за захранване на устройства. Натоварването няма да е проблем. Жиците трябва да ги пробваш с мултицет, не е ясно коя - коя е, само по цвета.

Има опасност макар и малка. Ако не си наясно какво правиш, не го прави.

Връзката е съвсем елементарна, но трябва да знаеш как да го направиш културно. Познания от типа как се ползва мултицет и се свързва светодиод са необходими.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Има опасност макар и малка. Ако не си наясно какво правиш, не го прави.

Връзката е съвсем елементарна, но трябва да знаеш как да го направиш културно. Познания от типа как се ползва мултицет и се свързва светодиод са необходими.

хаиде стига го шашка

чак и мултицет !!!!!!

Все едно ядрен реактор ще включваме

ти изобщо наясно ли си че и четирите кабела да си ги вържа на възел нищо няма да стане ,най много да се рестартира компа ако е калпаво дъното и няма защита от претоварване

с едно съпротивление 200 ома и почва наред да проверява с коя двоика ще му светне и ако не го обръща обратно и пак проверява

работа за 30 сек без мултицет

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

бих казал че трябва да знае и поялник как се ползва - ако не знае значи и мултмер не знае как се ползва, както и означенията: кое е + или - на диода...

Погледни това,може да помогне http://www.starmount.co.uk/clientpage/usb1_1_Technical_Summary.html

е да ако цветовете в кабела са по стадарта...

@izabel1 що не вземеш да пробваш на твойте юсб-та с кабелите на късо? и на хубаво захранване може да гръмне нещо, а няма гаранция че на дъното предпазителя на юсб ще изгори на време... така че може и нещо повече да стане... на късо на тънки жички и дълъг кабел може да претовари юсб, но да не е достатъчен да мине 30 ампера на захранването на 5 волтовата линия за да изключи защитата (а на +5vSB може пък да няма защита)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

бих казал че трябва да знае и поялник как се ползва - ако не знае значи и мултмер не знае как се ползва, както и означенията: кое е + или - на диода...

:clap:

В конкретния случай няма нужда от такива "напредничави" знания ! Вместо поялник може да ползува лустер клеми - е тогава трябват умения за работа с отверка ;опитай с червения (+) и синия (-) кабел и задължително с резистор - може и 1 килоом да сложиш , пак ше мигне диода (ако неще - обърни изводите на диода на обратно )

е да ако цветовете в кабела са по стадарта...

@izabel1 що не вземеш да пробваш на твойте юсб-та с кабелите на късо? и на хубаво захранване може да гръмне нещо, а няма гаранция че на дъното предпазителя на юсб ще изгори на време... така че може и нещо повече да стане... на късо на тънки жички и дълъг кабел може да претовари юсб, но да не е достатъчен да мине 30 ампера на захранването на 5 волтовата линия за да изключи защитата (а на +5vSB може пък да няма защита)

направо паднах от коня , понякога чета разумни твои постове но понякога си мисля и че някои ти ползва ника , както в момента

какви предпазители на усб сега те подгониха !!! Това пък с тия 30А от усб шина направо се чудя дали някои няма да те сложи в бисерите

От тая шина ако някои изкара повече от 0.5А говорим за стандартна шина а не с директно свързана към "убаво" захранване аз повече няма да пиша в тоя форум

ти верно ли си мислиш че тия 5 v идват директно и трябва да чакаме защита да задеиства

за домашно за да не се излагаш повече вземи едно съпротивление 100 ома прекараи го през убаво захранване на 5v и пак замери напрежението на изхода на съпротивлението и после виж и колко ампера ще е тока на късо съединение и постни резултата в следващия си пост

стига да не се изгубиш тия дни

От тая шина ако някои изкара повече от 0.5А говорим за стандартна шина а не с директно свързана към "убаво" захранване ...

Спор за това няма , ама ти подписваш ли се , че братския китайски народ сглобявал дъното и захранването е направил всичко както трябва ?

off: виждал съм "майстор" да прекъсва в ключ за осветление нулата , а не фазата.И майстора беше колега инжЕнер .

Спор за това няма , ама ти подписваш ли се , че братския китайски народ сглобявал дъното и захранването е направил всичко както трябва ?

off: виждал съм "майстор" да прекъсва в ключ за осветление нулата , а не фазата.И майстора беше колега инжЕнер .

захранването няма нищо общо в случая

тая шина (захранващата)преди да стигне на изхода на усб--то минава през съпротивление от 100 ома задължително

поради тази причина има външни хард дискове с разклонено усб захранване от два порта

това е комуникационен порт а не захранващ

това че има хардуери които се захранват от там да не ви подвежда те са с малки мощности

а как инженер свързва ключ за осветление си е негова работа ако искаш моито мнение е че няма никакво значение просто така е прието но не значи че и обратното е грешно а за крушката е без значение

от значение е за тоя които ще я сменя :) но там има задължителни правила и ако ги спазваш няма опастност да светнеш

Да бе , ама те могат да "забравят" резистора - няма да е нещо невиждано .

А за крушката и за свързването няма да спориме - ама не би си направил така инсталацията във вас , нали ?

Хе ама това не го разбрах : "тая шина (захранващата)преди да стигне на изхода на усб--то минава през съпротивление от 100 ома "

А как ще осигуриш необходимите 0.5 А по спецификация ?

а ето и схема на захранване :

post-51570-1268146109,94_thumb.gif

Редактирано от syr_pi4 (преглед на промените)

захранването няма нищо общо в случая

тая шина (захранващата)преди да стигне на изхода на усб--то минава през съпротивление от 100 ома задължително

поради тази причина има външни хард дискове с разклонено усб захранване от два порта

това е комуникационен порт а не захранващ

това че има хардуери които се захранват от там да не ви подвежда те са с малки мощности

а как инженер свързва ключ за осветление си е негова работа ако искаш моито мнение е че няма никакво значение просто така е прието но не значи че и обратното е грешно а за крушката е без значение

от значение е за тоя които ще я сменя :) но там има задължителни правила и ако ги спазваш няма опастност да светнеш

Не ви разбирам вас двамата. Какво толкова? Ако знаеш закона на ом и прага на диода (а в сайта ви дадоха волтаж и кои са ви източниците на захранване) не е трудно да разбереш за какво иде реч ;)

А относно с колегата със 30А и 5V - поинтересувай се малко от електротехника. Колегата с нищото ако дадеш на късо - от електроника ;)

А за крушката и за свързването няма да спориме - ама не би си направил така инсталацията във вас , нали ?

За мен е без значение но определено в къщи няма да я свържа така защото в днешно време жените си мислят че могат всичко и може да се обърка да я смени вместо да си гледат готвенето , прането и гладенето ... От такава гледна точка

А аз как си приех апартамента на времето от към инсталация не ми се ...

в Г образен коридор с две крушки с два нормални ключа всеки един за всяка поотделно , определено не го оставих така

Колегата с нищото ако дадеш на късо - от електроника :)

едва ли сме колеги , овсен ако като съфорумец ме слагаш като колега

аз като се занимавах с електроника ...

Не можах да те разбера какво изкаш да кажеш може ли по ясно .

Да смея да твърдя че нищо няма да стане ако ги свържа на късо четирите шини на усб порта и после ще си вкюча флашка и ще работи нормално

а за един глупав диод доста я разводнихме темата а е работа за 30 сек

едва ли сме колеги , овсен ако като съфорумец ме слагаш като колега

аз като се занимавах с електроника ...

Не можах да те разбера какво изкаш да кажеш може ли по ясно .

Да смея да твърдя че нищо няма да стане ако ги свържа на късо четирите шини на усб порта и после ще си вкюча флашка и ще работи нормално

а за един глупав диод доста я разводнихме темата а е работа за 30 сек

Ами от написаното сметнах, че разбираш нещо от електротехника и за това. Извинявай ако съм те обидил. Помисли какво се получава ако пуснеш ток където не трябва да има и няма защита (един приятел си изгори USB порт заради калпав кабел) :angry: или претовариш веригата, защото напрежение има винаги когато имаме затворена верига и разлика в потенциалите. Какво се получава ако 1 елемент работи на 110% от препоръчителния му максимум и т.н.

Явно не съм за този форум. Просто ми писна да ми се правят на интересни като искам да помогна.

А точен отговор на темата е 1 изречение

закона на ом и прага на диода
и от там се смята. След като имаш и схемата за кое ти е "плюс" и кое "минус" няма какво повече да се говори - останалото е електротехника ;)

Редактирано от DarkKnight (преглед на промените)

направо паднах от коня , понякога чета разумни твои постове но понякога си мисля и че някои ти ползва ника , както в момента

какви предпазители на усб сега те подгониха !!! Това пък с тия 30А от усб шина направо се чудя дали някои няма да те сложи в бисерите

От тая шина ако някои изкара повече от 0.5А говорим за стандартна шина а не с директно свързана към "убаво" захранване аз повече няма да пиша в тоя форум

ти верно ли си мислиш че тия 5 v идват директно и трябва да чакаме защита да задеиства

за домашно за да не се излагаш повече вземи едно съпротивление 100 ома прекараи го през убаво захранване на 5v и пак замери напрежението на изхода на съпротивлението и после виж и колко ампера ще е тока на късо съединение и постни резултата в следващия си пост

стига да не се изгубиш тия дни

ще взема да ти пратя снимка на дъно, естествено че ня някои дъна се слагат мостчета...p35ds3r_usb.jpg

предпазителя е между жълтите конектори на юсб и кондензаторите, а на другите конектори си има от дясната страна пак предпазител... по един предпазител за 2 ЮСБ-та.

п.с. не виждам къде ще се събете лустър клема (колкоото и да е малка) в мишката, другото - има клчючове за осветление дето нарочно се свързват към нулата - на стълбищното осветление, но те са уперавляващата верига и там въобще няма 220 волта ами е най много 24...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Ами от написаното сметнах, че разбираш нещо от електротехника и за това. Извинявай ако съм те обидил. Помисли какво се получава ако пуснеш ток където не трябва да има и няма защита (един приятел си изгори USB порт заради калпав кабел) ;) или претовариш веригата, защото напрежение има винаги когато имаме затворена верига и разлика в потенциалите.

стува ми се че споря с човек които не прави разлика между ток и напрежение.

После твърдя че усб порта е ограничен от към ток и максималния ток е 0.5

после не съм казал че не може да изгори от калпав кабел но тука влизаме във съвсем друг спор

от къде идва тоя кабел и от къде да сме сигурни че хардуера от които идва няма собствено захранване , няма утечка към този кабел и токовете и напреженията са вече единствено в ръцете на всевишния

ще взема да ти пратя снимка на дъно, естествено че ня някои дъна се слагат мостчета...p35ds3r_usb.jpg

предпазителя е между жълтите конектори на юсб и кондензаторите, а на другите конектори си има от дясната страна пак предпазител... по един предпазител за 2 ЮСБ-та.

п.с. не виждам къде ще се събете лустър клема (колкоото и да е малка) в мишката, другото - има клчючове за осветление дето нарочно се свързват към нулата - на стълбищното осветление, но те са уперавляващата верига и там въобще няма 220 волта ами е най много 24...

Не стана ясно подържаш ли си мнението за онези 30А ? и съгласен ли си с мен че тока е ограничен

После извън темата

струва ми се че не знаеш кои краи на трафа може да е нула и изобщо за да имаме нула как трябва да сме свързали началните намотки на генератора за трифазово напрежение , ако имаме 24v от един траф нямаме нито нула нито фаза имаме 24 v променливо напрежение

не виждам къде ще се събете лустър клема (колкоото и да е малка) в мишката, другото - има клчючове за осветление дето нарочно се свързват към нулата - на стълбищното осветление, но те са уперавляващата верига и там въобще няма 220 волта ами е най много 24...

Професоре , я дай пак това с нулата на 24 волта ? Ама това само за тук да си остане .

А не знаех , че момчето иска да завре диода в мишката . Ама то би имало смисъл , саомо ако мишката е прозрачна иначе кой ще вижда , че свети диод вътре ?

• Автор

Да ви питам,има ли такива usb лампи(с диод)които да се продават,че аз като сложа кабела към диода и го свържа,диода светва и изгаря.Сигурно вече към 20 диода съм изхабил.

Да ви питам,има ли такива usb лампи(с диод)които да се продават,че аз като сложа кабела към диода и го свържа,диода светва и изгаря.Сигурно вече към 20 диода съм изхабил.

Ха ха ха ти не четеш ли или ние толкова я оспамихме тая тема

сложи му и едно съпротивление де колкото да не е без хич

хаиде купи си няколко 200 , 500 ома и виж как искаш да ти е силна светлината

Едно съвсем разумно предложение към всички - не пробвайте да давате кабелите на късо!

Към автора на темата. Избери си подходящ светодиод и вземи потенциометър или тример и го свържи последователно с един амперметър към 5В от захранващия блок или какъвто и друг захранващ източник намериш (важното е да е 5В). С въртенето на врътката на тримера потенциометър нагласи показание под 0,5А и добра светимост на светодиода. Измерваш с омметър съпротивлението на тример-потенциометъра и си търсиш резистор с възможно най-близката стойност и си готов. С волтметър провери 4-те кабела, на тези два на които излизат 5В те са твоите.

П.П. За „електроинженера“ и негови подобия! С ключа се прекъсва фазовия проводник, а той (фазовия проводник след ключа) се свързва към „пъпката“ на фасунгата! Всичко това се прави с оглед на електродбезопастност, а не че няма светне крушката.

За един „жичкаджия“ е разбираемо да не знае тия неща, но за електроинженер е недопустимо!

Едно съвсем разумно предложение към всички - не пробвайте да давате кабелите на късо!

Към автора на темата. Избери си подходящ светодиод и вземи потенциометър или тример и го свържи последователно с един амперметър към 5В от захранващия блок или какъвто и друг захранващ източник намериш (важното е да е 5В). С въртенето на врътката на тримера потенциометър нагласи показание под 0,5А и добра светимост на светодиода. Измерваш с омметър съпротивлението на тример-потенциометъра и си търсиш резистор с възможно най-близката стойност и си готов. С волтметър провери 4-те кабела, на тези два на които излизат 5В те са твоите.

П.П. За „електроинженера“ и негови подобия! С ключа се прекъсва фазовия проводник, а той (фазовия проводник след ключа) се свързва към „пъпката“ на фасунгата! Всичко това се прави с оглед на електродбезопастност, а не че няма светне крушката.

За един „жичкаджия“ е разбираемо да не знае тия неща, но за електроинженер е недопустимо!

Еди Еди

ти си поредния бисер в темата

куп излишни гимнастики заради един глупав светодиод

значи амперметъра трябва да покаже под 0.5 много си щедър от към ампери

ти знаеш ли изобщо колко е 0.5а и знаеш ли колко е консумацията на един светодиод !!!??? Които в последно време се и използват за източници на икономична светлина. Това да ти е за домашно .

За електроинженер ли ме квалицифицира !!! Благодаря

ти ли си тръгнал да ми обясняваш как се свързва крушка, доживях го!!!

при условие че аз си сменям крушките в къщи не ми трябва изобщо да знам кое е фаза и кое е нула

дали ключа ми е включен или изключен , при всички положения я сменям без да се притеснявам. Просто знам как да пипам и къде да стъпвам.

Лек въпрос : защо птиците кацат без проблем върху фазовите проводници на далекопроводите.

И един виц за такива като теб.

Колко програмиста или уебдизаинера са необходими за смяна на една крушка

отговор; николко

това е хардуерен проблем

izabel1 - за техниката на безопасност момчето е право , в електротехниката правилата за безопасност са писани не за да се усложнява живота а за да се избегнат злополуки .Добрия "жичкаджия" е този ,който го е страх от тока !

А за диода и амперметъра нещо не можах да вдяна и аз , при положение , че се слага и тример или резистор - тогава за какво е този ампер ? Може би за статистика да се отчетат мили / микро амперите ?

izabel1 - за техниката на безопасност момчето е право , в електротехниката правилата за безопасност са писани не за да се усложнява живота а за да се избегнат злополуки .Добрия "жичкаджия" е този ,който го е страх от тока !

А за диода и амперметъра нещо не можах да вдяна и аз , при положение , че се слага и тример или резистор - тогава за какво е този ампер ? Може би за статистика да се отчетат мили / микро амперите ?

и аз не го схванах но как да е важно е автора му да си вярва

Бисера в поста му е че трябва да имаме доста скъп амперметър за да хванем консумацията на светодиод

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.