Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сменяме времето - зимно/лятно

Featured Replies

А на мен ми иде да се застрелям. Не може ли просто да сме на едно време бееее? Тая смяна ме побърква, да не говорим за изпуснати филми! :angry22: Сега няма да се спи като хората, докато не свикна с новото време! Лятното ми е екстра, но не и зимното! Какво е това стъмване следобяд? :angry22:

Как така ще изпускаш филми? Нали има повторения?

• Отговори 226
  • Прегледи 42,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• haidukpikaso
    haidukpikaso

аре пак тая дивотия На 25 март местим стрелките с час напред На 25 март, неделя, в 03:00:00 часа местно време въвеждаме лятното часово време и преместваме часовниковите стрелки с един час напред

• Край с местенето на стрелките: ЕК предлага премахването на зимното часово време По-добре да остане зимното, което всъщност е нормалното време, преди да бъде въведена промяната.

• Русия се отказва от смяната на времето 08.02.2011 /вести.бг Руският президент се аргументира и с научни изследвания, според които приспособяването към смяната на часа води до стрес и боле

Публикувани изображения

Има, ама  "Дива" не се излъчва от България и не са на нашето време, като почне да се сменя времето "Холмарк"/"Дива" излъчват два часа напред или назад!

И ми писна от скапания румънски, ние сме в България, бе!

Има, ама  "Дива" не се излъчва от България и не са на нашето време, като почне да се сменя времето "Холмарк"/"Дива" излъчват два часа напред или назад!

И ми писна от скапания румънски, ние сме в България, бе!

Не ги гледай БЕ! Гледай Бтв Бнт и другите бг канали ;) 

докато е жив дори един единствен българин ..планът няма да спре да действа.при липса на други българи ..той ще започне да прави конспирация срещу себе си...все пак пари е вземал за тая работа.

ако нещо се затрудни конспирацията  ..недей  се притеснявай ..аз за какво съм тука :lol6:

доколкото знам това е част от плана Рейган , който си е доста успешен

Не става въпрос за мерене, нито за копиране.

Просто руснаците проявиха здрав разум и премахнаха смяната на часовото време.

Убедена съм, че и в други държави ще го направят и тогава със сигурност ще вземем пример от тях, защото те не са Русия.

В България е срамно да се взема пример от Русия, било то и положителен.

Но най-жалкото е, че в България почти всички решения се вземат така, че да угодим някому и/или да не му направим лошо впечатление. :(

Мойра, да знаеш, евреите са виновни, това е част от световна конспирация да се разкатае майката на всички българи :)

Мойра, да знаеш, евреите са виновни, това е част от световна конспирация да се разкатае майката на всички българи :)

Щом ти го казваш, значи е така :D

...

сега ,умувам теб какво да те правя?!?няква идея да ми дадеш?

...

мен ли? Правиш ме шеф-аналитик, много съм добър и в двете, другия вариант е да се занимавам с управление на риска, и там съм добър, за мен са очевидни неща, които другите явно не виждат :)

И само кашерно, да се разберем :D

ааа, не си осведомен..тва е план още от времето на колумб :tongue2:

по времето на колон  е нямало ссср а и реигън не е евреин,

край.ще те предложа на мосад.

ама разбира се.освен това :клъц-клъц,шабат и край на монокините и целувките по автогари,метра и летища.

ставаш моногамен.товай  е ..всяко нещо си иска жертви :tongue2:

Дадено. :) Кажи сега какво аз мога да направя за теб

Шабат шалом уважаема

• 4 седмици по-късно...
Има ли полза от лятното часово време?
Хората все повече осъзнават недостатъците от въвеждането на лятното часово време, мярката отдавна е загубила своето значение, смятат експерти

Въвеждането на лятно часово време с изместване на часовника с един час напред през пролетта спомага за реализиране на незначителни икономии на електрическа енергия.

Това съобщи днес доц. Радослав Кючюков от Русенския университет "Ангел Кънчев" на съвещание по темата, организирано от Научно-техническия съюз в София.

Лятното часово време се въвежда през последната неделя на март в 03 ч. и продължава до 04 ч. на последната неделя на октомври.

Прилагането на това време за пръв път е предложено от Бенджамин Франклин с цел по-ефективно използване на дневната слънчева светлина.

Един от първите радетели в България за въвеждането на лятното часово време е контраадмирал Дичо Узунов, с цел да подобри работоспособността на корабните екипажи.

За пръв път у нас лятното часово време се въвежда в периода април-септември 1979 г. с решение на правителството.

В Япония, Китай и още в 153 държави не се прилага лятното часово време, то не се възприема и от определени религиозни общности.

В Русия е отменено през 2010 г.

Според енергийни експерти потребителите на електрическа енергия за битови нужди използват количество ел. енергия, което зависи от качеството на живот, а не от системата на лятното часово време, като изключение прави осветлението.

Стопанските нужди и разходите за външно (улично) осветление също не зависят от лятното часово време.

Незначителни разходи за ел. енергия има при работния процес от 9.00 до 18.00 ч.

Хората все повече осъзнават недостатъците от въвеждането на лятното часово време, мярката отдавна е загубила своето значение, смята Ани Алашка от Българската стопанска камара.

По изчисления на ЕСО пестенето на ел. енергия през периода март - октомври е 23 млн. киловатчаса или 54 стотинки на човек.

Въпрос на национално решение е отмяната на това време, допълни Алашка.

vesti.bg

Заслужава ли си заради 54 спестени стотинки да си съсипваме здравето?!

• 6 месеца по-късно...
Тази нощ поставих нов рекорд по бързо свършване: почнах да правя секс в 4 и 15, а свърших в 3 и 20....

ей пак тва чудо на чудесата гадно

:(

Тази нощ поставих нов рекорд по бързо свършване: почнах да правя секс в 4 и 15, а свърших в 3 и 20....

Ако бъдем точни си почнал не в 4:15, а в 3:15, защото смянала е точно в 4:0:0.

Франклин измислил смяната на часа

Тази нощ в 4 ч мръднахме часовниците си с един час назад и така преминахме към зимното часово време.

Разбира се, изисква се известно време организмът да приеме промените. В медицината дори има специален термин за подобно състояние - десинхроноза, което е нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник. При повечето здрави хора са нужни около 2-3 седмици, за да се адаптрират. Смяната на зимно и лятно часово време често е съпроводена с намаляване на имунитета, умора, безсъние, раздразнение и нежелание за работа.

В древността е измервано местно видимо слънчево време - времето на слънчевия часовник. Така че всеки град на практика използвал свое собствено време. През ХIХ в. с разпространението на механичните часовници и появата на железниците се появила нуждата от по-широка координация за това колко е часът. Първата часова зона е създадена през 1847 г. от железниците на Великобритания, които започват да използват Средно гринуичко време (GMT).

През 1879 г. шотландско-канадският инженер Сендфорд Флеминг за пръв път предлага въвеждането на часови пояси в целия свят. Около 1900 г. вече почти целият свят е разделен на часови зони, повечето от които използват за основа времето на някоя местна астрономическа обсерватория без връзка с GMT. Отнема десетилетия, преди тези зони да се приведат до време с относително кръгло отместване спрямо Гринуич.

В началото на ХХ век в много страни е въведено лятно часово време, което днес продължава да се използва главно в умерения пояс. Тази система е замислена основно за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване използването на дневна светлина. При лятното часово време часовникът се измества с един час напред от реалното.

Твърди се, че първият автор на идеята за лятно часово време е американският политик Бенджамин Франклин. Направил го със свое писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. Предложението му обаче било по-скоро хумористично - полу на шега той казал, че вечно напрегнатите (по тогавашните критерии!) парижани могат да стават и да лягат час по-рано.

Чак през 1907 г. Уилям Уилет публикува своя труд "Пилеене на дневна светлина". Но така и не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки изложените солидни доводи.

Идеята за лятно часово време трябвало да поизчака още - за пръв път се осъществила на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война.

В България с решение на правителството то е въведено едва на 1 април 1979 г.

Не всички страни и днес обаче преминават към лятно часово време, като по-голямата част от тях са от Африка и Азия. Не обичат да си местят часовниците напред-назад (и съответно не го правят) и щатите Аризона и Хаваи.

От есента на 2011 г. руснаците също се отказаха от превъртането на часа два пъти годишно. Тогава президентът Дмитрий Медведев подписа указ, с който отмени промяната във времето. Като мотив бяха посочени неудобствата за хората от промяната. В сила остана лятното време заради по-дългия ден.

Актът предизвика множество дебати и във Великобритания, но повечето медии скочиха срещу идеята. "Дейли мейл" нарече подобен закон "вампирски".

trud.bg

"Разбира се, изисква се известно време организмът да приеме промените. В медицината дори има специален термин за подобно състояние - десинхроноза, което е нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник. При повечето здрави хора са нужни около 2-3 седмици, за да се адаптрират. Смяната на зимно и лятно часово време често е съпроводена с намаляване на имунитета, умора, безсъние, раздразнение и нежелание за работа."

При това смяната на зимното и лятно часово време се извършва тогава, когато човешкия организъм трябва да се адаптира и към климатичните промени.

Пълен идиотизъм е тази смяна на времето! :mad:

що му се вързахте на акъла на Франклин ъ

• 4 месеца по-късно...

аре пак пфуууу

Местим часовниците с час напред на 30 март

На 30 март точно в 3 часа българско време ще бъде въведено лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщават от Българския институт по метрология.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04:00 часа местно време на 26 октомври, като часовниците се връщат с един час назад.

standartnews.com

аре пак пфуууу

Местим часовниците с час напред на 30 март

На 30 март точно в 3 часа българско време ще бъде въведено лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщават от Българския институт по метрология.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04:00 часа местно време на 26 октомври, като часовниците се връщат с един час назад.

standartnews.com

Аз го сменям всеки месец за по една седмица :)

Аз го сменям всеки месец за по една седмица :)

Хмм, пак добре че не го сменяш с по 10. А после връщаш с 1 и то 2 седмици преди съответната смяна в BG, та максимално да ти прецака представите :)

Никогa не съм си мислил, че зa нещо толковa безобидно може дa се изпишaт 8 стрaници постове, повечето от които... мрънкaне.

Никогa не съм си мислил, че зa нещо толковa безобидно може дa се изпишaт 8 стрaници постове, повечето от които... мрънкaне.

Изобщо не е безобидно. Един пример: Миналата година си летях с полет на Луфтханза с прекачване, като смяната на времето се случи докато бях във въздуха. Бяха ми продали билета с връзката и всичко, без някой да предвиди, че със смяната на времето 1 час просто изчезва, и времето за да стигнеш до следващия ти полет става недостатъчно. Аз също не бях съобразил защото билета беше купен 2 месеца по-рано. Чист късмет беше, че връзката ми закъсня с един час, иначе щях да спя в Мюнхен. Направо не можах да повярвам, че в софтуера им не е предвидено това. А случая, който описах в предния пост е брутално разтрисане на вътрешния ти часовник и изобщо не ми хареса преживяването.

Не си прав, всяка такава промяна действа на негативно.Аз ненапразно горе споменах че всеки месец по два пъти сменям (макар и само с час) времето, а си представям флейр как го сменя с 10 часа....

мразя да ми се нарушава по какъвто и да било начин всичко

Трябва да имаш изключително строг режим, за да може една такава смяна от 1 час да ти окаже такова... брутално и негативно влияние. Айде стига, няма нужда. 

Но, явно всичко си е до човек. Дано този път го понесете по-леко. А и дано скоро да го премахнат. 

Трябва да имаш изключително строг режим, за да може една такава смяна от 1 час да ти окаже такова... брутално и негативно влияние. Айде стига, няма нужда. 

Но, явно всичко си е до човек. Дано този път го понесете по-леко. А и дано скоро да го премахнат. 

Не е въпроса в режима, въпроса е че се случва често  наред с другите простотии трябва и часовници, телефони да настройваш че да се събудиш навреме.Натоварващо е. Като дойдеш на тези години ще се убедиш само :)

Е колко често? Веднъж на 6 месеца, се променя с час. Вече всичко се настройва само, с изключение на часовника на ръката ти, ако е ръчен. И телефона, и компютъра, и телевизора, всичко си се самонастройва. Дори като пътуваш в чужбина, телефона си се настройва сам. 

За това казвам, че не мога да разбера защо толкова ви бърка в здравето тоя 1 час смяна. Днес лягаш в 22, утре в 23, в други ден в 00 и съответно ставаш в 7, 8 и т.н. Какво толкова. (не е въпрос) ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.