Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Измамниците от ЧЕЗ надписват сметките! Какво може да се направи?

Featured Replies

Извинявам се ако темата не е на правилното място и моля админите да я преместят ако е така. Въпросът ми не е дали ЧЕЗ надписват сметките. Това е ясно. Четох обаче че са удължили срока за жалбите от 30 на 90 дни. Но никъде не се казва къде се подават въпросните жалби? Ако знаете къде и как става моля споделете опита си. Писна ми да плащам безумни сметки. Предния месец тъкмо се отървах от поредната (и последна) приравнителна сметка - 230лв. И какво да видя? Този месец са ме зарадвали с 124лв сметка!! Не съм включвал нищо допълнително от предни месеци, а сметката се увеличава с 50%??? Защо? единия месец 80лв (като говорим за първата сметка на приравнителния период когато е отчетена а не написана наизуст) и сега 124... Писна ми от тези обирджий! Минималната заплата е 240лв а само сметката за тока ми е 124? Благодаря ти Бойко, Станишев и всички останали крадци... Но май се увлякох. Въпроса е знаете ли къде и как се подава жалба срещу крадците?

Мога да споделя, как постъпих аз когато установих, че в сметката за м.януари т.г. са забравили да отчетат дневната енергия. Писах им за проблема на ел.поща в областния EVN и проблема беше решен за два дни, без да ходя където и да е. Съвета ми е да им пишеш.

ЧЕЗ>Ние сме тук>пишете ни. Дано съм помогнал. Успех.

Понеже аз съм в др край на страната ни ослужва EVN при нас приходи от клиенти се събират от др като изключва абонатите в срокове, които са незаконни

П.П. нямам търпение правителството да прекрати приват. договори и с 3 компание за целта съм се регистрирал в няколко форуми и следя темата

Редактирано от Andrian Ivanov (преглед на промените)

Понеже аз съм в др край на страната ни ослужва EVN при нас приходи от клиенти се събират от др като изключва абонатите в срокове, които са незаконни

П.П. нямам търпение правителството да прекрати приват. договори и с 3 компание за целта съм се регистрирал в няколко форуми и следя темата

винаги сравнявайте старите изравнявания с новите, редовно при мен ме карат да плащам два пъти за една и съща изразхадвана енергия, пример:

стара сметка нова сметка

показания на електромера -ІІ- -ІІ-

стари нови разлика стари нови разлика

12000 12550 550 12250 13000 750

а понеже съм платил до 12550

тука трябва да е 12550 450

демек 300 киловата ми ги таксуват 2 пъти, винаги се извиняват че е грешка, ама само котато ги хванеш

• Автор

Кое точно е надписаното? Фактурирали са ти повече консумирана енергия, отколкото ти е отчел електромера ли?

Тъй като електромера е външен, нямам достъп до него. А и да имах не мога да разчета каква е изразходваната енергия. Просто не разбирам. Виждам обаче разликата в сметката, при положение че не съм включвал нищо допълнително в сравнение с минали месеци това изглежда странно. С радост ще си споделя проблема на е-майла им, но много ме съмнява това да реши проблема. Просто няма да се размърдат за да решават мойте проблеми. За тях е много по-лесно просто да си приберат парите от надписаната сметка. Затова въпроса ми беше къде се подава жалба, официално. Нещо което да ги принуди да обърнат внимание. Има такава процедура, просто не знам как и къде.

EVN също са ни надписали фирмения ток. Погледнах електромера и се оказа, че за сметка на това този месец ще платим много по-малко от предишния. Причината за тези надписвания е манипулации с ДДС-то. Жена ми работи в счетоводна кантора и от там е разбрала, че и токът и парното се надписват, заради далавери с ДДС-то. В крайна сметка, няма да платите за неизразходвана енергия, но мафиотските ЕОН, ЧЕЗ и прочее ще направят врътка с ДДС. Моля, разпространете това, за да не се чудят хората, защо им надписват сметките, а после пък плащат по-малко. Погледнете си електромерите и ще се убедите, че е така.

Редактирано от npn (преглед на промените)

• Автор

ЕОН също са ни надписали фирмения ток. Погледнах електромера и се оказа, че за сметка на това този месец ще платим много по-малко от предишния. Причината за тези надписвания е манипулации с ДДС-то. Жена ми работи в счетоводна кантора и от там е разбрала, че и токът и парното се надписват, заради далавери с ДДС-то. В крайна сметка, няма да платите за неизразходвана енергия, но мафиотските ЕОН, ЧЕЗ и прочее ще направят врътка с ДДС. Моля, разпространете това, за да не се чудят хората, защо им надписват сметките, а после пък плащат по-малко. Погледнете си електромерите и ще се убедите, че е така.

Въпроса е че ако се докаже че са ми надписали сметката ще им търся всякаква отговорност - включително и съдебна. Нека си платят обезщетение пък да си правят далавери ако им изнася. Е няма да им изнася. Има санкций за това надписване. Нищо не може да мине безнаказано ако всеки си търси правата.

Как и къде се подава жалба???

Първо трябва да уточниш какво точно са ти надписали. Затова ще ти трябват показанията на електромера, до който би трябвало да имаш свободен достъп по всяко време. Ако показанията съответстват на фактурираното количество, общо взето нищо не можеш да направиш. Провери варианта на @Стоби. Може и някой да се е закачил на твоя електромер, а може и самият електромер да не е изправен. В такъв случай подаваш молба за проверка в централата на електродоставчика за твоя район. За всеки случай може да се обадиш на КЗП и да питаш как да действаш при съмнение за надписване на сметката.

И при мен е имало такива номера, само че предимно зимата през Януари и Февруари. Аз съм към EVN. В блока на приятелката ми която живее в отдалечен к-с на другия край на града - и при тях има надписване пак предимно същите месеци, а там където тя живее хората се топлят със печки с дърва или камини, и даже и бойлери нямат понеже там в него квартал си имат локално парно с газ, а им гърмят сметки за 1 месец 360 лева до 500 лева. Е щом като се топлят на твърдо гориво, както и топлата им вода е от локално парно което няма нищо общо с ел. енергия, от къде тези пари ? Отговора е един - надписани съчинени сметки. Ами това е подсъдимо според мен. Аз плащам всеки месец не повече от 55-60 лева ток, но мине ли Януари и Февруари - гърмят сметки по 120 лева не само на мен, но и на всички комшии от блока. Топля се с печка със съклени реотани "Кварц" а те не харчат много. Няма двигател. Разбирам да съм с радиатор от старите преди 20 г. или калорифер или акумулираща печка с трифазен ток - тогава съм съгласен. А аз с една печка с реотани. Готварската печка почти не я пускам, понеже си купувам полуготови притоплени храни от местния хранителен хипермаркет. Бойлер нямам - топлата ни вода е от централната топлофикация. Няма как да навъртя такава сума просто. Лятото плащам не повече от 30-40 лева, зимата най много 60 или с малки изключения 65 никога не съм стигал до 70 лв. Но мине ли Януари и Февруари гърмят по 120-130 лв само за 1 месец. Когато се организирахме и отидохме да ги попитаме от къде тези пари, при положение че нямаме бойлери и половината комшии са на газ, получихме отговор че поради големите студове консумацията била повишена и така. Малко остана да ядат бой там, понеже хората бяха бесни. Миналия месец сварих на таблото един от тези обирджии да записва електромерите, и му казах да внимава какво пише, защото имах надписан ток, а той си изми ръцете че евентуално е станала някаква компютърна грешка. В същото време изкочи един друг комшия и му каза: "А ти искаш ли сега аз да направя една грешка а ? Внимавайте какво пишете, защото другия път който хвана от вас тука, аз ще направя една грешка по моя си начин, а пък да имате късмет да ми спрете тока - ей на тогава който хвана тука на място, ще го излежавам еййй" че тръгна заканващо към него, че едва го възпрях да не го хване за шията. Онзи пък се насра от страх и започна да мънка под носа си че просто си вършел работата, и по най бързия начин изчезна от входа. Че се размина боя му за малко. Ама явно така трябва да стане - до като мълчим няма да има оправия. Един приятел ми сподели че е писал възражение, и на другия месец веднага започнал да получава прилични допустими сметки. Щом преди 2 седмици по новините казаха че един получил само за 1 месец сметка за ток 9000 лева................ какво да говорим повече. Държавата на абсурдите - от невъзможното става възможно и обратно.

Редактирано от USAF (преглед на промените)

Кой очаквате да плати тока на тези които не бива да им се казва името?

крайно време е да се спре да се мрънка,

след като не се разрешава да си искаме правата а камо ли да се говори за справедливост

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

Както вече писаха трябва да се провери колко е отчел електромера , а ако нямаш достъп , те са длъжни да изпратят инкасатор да отчете.За целта трябва да си отделиш цял ден висене в не знам как се казва твоето ЕРД, нашето е чез и е по райони , обаждаш се по телефона и питаш, там подаваш молби , жалби и всякакви гадости, ако имаш късмет може да минеш бързо , но ние бяхме към 80 -ти номер в десет сутринта, бяха ни надписали над 3000 киловата и го минаха като грешка на инкасатора .Съвет от мен , не чакай , а отивай да се разправяш , щото следващата сметка може да е главозамайваща :)

Е да, то е ясно, че плащаме тока и водата на циганите. Та затова са ни високи сметките.

проблема е правим ли нещо за да не се налага да плащаме тока на разни тунеядци.щото на държавата и на енергото им е най-лесно да продължаваме да плащаме чуждите сметки и те няма да си мръднат пръста за да се промени тази порочна практика

Първото което може да направиш е да запишеш показанията на електромера и с тях да отидеш до най-близкият център за клиенти.

Вторият вариант е да поискаш да ти се направи метрологична експертиза(Българския институт по метрология ) на електромера, но за целта пак трябва да отидеш до център за клиенти за да заплатиш таксата (около 50 лв).

Трето което може да направиш е да пуснеш молба (пак в център за клиенти или на тел 0700 10 010) в която да опишеш, че имаш съмнение някой да ти се е прикачил към електромера.

За повече инфо Cez.bg

Проблема е решим за 20 минутки. :)

Все пак съм в бранша от 12 години.

Редактирано от backata (преглед на промените)

Здравейте! И аз искам да се оплача! От Стара Загора съм. 3 поредни месеца плащам по 150лв ток, докато не изключвам климатика. Сега си гледам сметката 137лв, като си изключих климатика по средата на месеца (когато ме засичат)! Просто е невъзможно да съм навъртял пак толкова $, като климатика е работил само половин месец! ... и не е за първи път с подобни изцепки в сметките! Нямам думи! :X :X :X

аз пък ще ти кажа че е нормално да имаш такава сметка с климатик... ако беше с радиатор щеше да е двойна...

аз пък ще ти кажа че е нормално да имаш такава сметка с климатик...

...особено, ако е изтекъл фреон.

• Автор

Taka..Ето развитието. Писах им на е-майла. За мое учудване отговора дойде сравнително бързо. Просто ми бяха цитирали различни части от закона и как съм имал право на свободен достъп до електромера и ако не е така трябвало да подам молба и т.н. Писах им пак, защото видях изразходваната енергия от писмото дето са ми го пратили и се оказва че дневна и нощна са почти с еднакви показатели. Което в моя случай е невъзможно. Поисках да направят проверка. Е, днес са изпратили такава. Числата на електромера са така. Как да разбера дали не е проблем в електромера? И още нещо...Нощната тарифа започвала от 23ч заради лятното часово време? Е това го няма в закона. В мен ли е вината че трябва да си пренастройват електромерите? Все пак този 1ч. не е проблема. По-скоро е електромера....Къде и как да го проверя?

Нали ти написах как?

Има още един вариант, като се провери електромера на място от служителите на ЧЕЗ(струва 30 лв.). Вторият вариант е да поискаш да ти се замери в Българския институт по метрология (струва 50 лв.). Електромерът ти се сваля и ти се поставя нов, а твоя отива на проверка, след което чакаш отговор (минимум 2-3 месеца).

Последният вариант е да си изключиш "бушоните" сам и няма да имаш проблеми. :shock11:

Един съвет от мен.

Киловатите които са ти начислили са преминали през твоя електромер, така, че не се набутвай с пари за проверка. На 99% съм сигурен, че електромера ти е наред. По добре си направи сметка сам и започни да намаляваш консумацията.

Редактирано от backata (преглед на промените)

Големите сметки се появиха с новите електромери. Оказа се, че са страшно чувствителни и хващат всичко, което е и редно. За съжаление обаче имало и доста неточни от тях. Но и при мен положението е нек'во съмнително - преди готвех на газ, плащах една сума, сега готвя на ток и плащам същите пари :shock11:

За съжаление обаче имало и доста неточни от тях.

Не се лъжете с тия глупости!

На всеки елктромер се слагат две пломби(фирмена а тоест на производителя и метрологична ) което значи, че електромера е минал през пълна проверка и точноста му е в рамките на 0.1 или 0.2%(зависи от модела).

В случая не вземам страна защото аз също съм потребител като вас и съответно си плащам сметките.

Работя в енергото от 12 години и съм натрупал достатъчно опит за да ви пиша тези факти. Никой няма да си сложи държавните знаци на електромер, който мери неправилно. Всеки доставчик на електроенергия си е направил сметката и достатъчно те е натоварил в цената на киловат час, че да се занимава с нещо което може да му струва - отнемане на лиценз и куп други неприятности. Хората са го измислили преди нас.

И на мен ми звучеше странно, но така ми разправяха от ЧЕЗ, когато исках да подавам жалба... Всъщност явно просто са искали да ми приберат таксата за проверка ;) А има ли шанс тези електромери да се разкалибрират от метеорологичните условия?

И на мен ми звучеше странно, но така ми разправяха от ЧЕЗ, когато исках да подавам жалба... Всъщност явно просто са искали да ми приберат таксата за проверка :champagne1: А има ли шанс тези електромери да се разкалибрират от метеорологичните условия?

Да както за всеки уред, но по-скоро твърде малък, тези кутии за какво мислиш са, виж от външни условия причинени от човешка дейност е по-вероятно. Проблеми може да има и от некачествена инсталация.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.