Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

CPU и други въпроси за HTPC

Featured Replies

Здравейте,

Предстои ми сглобяване на HTPC, с главни цели :

-Възпроизвеждане на 1080p по HDMI на едно SONY 40'

-Слушане на музика /FLAC,APE etc./

-Торрент киент

-Енергоефективност /Идеята е когато EVN ми пращат писма да не ми е притеснено, поради 24/7 часовата работа на у-то/

Насочил съм се към това дъно ASUS M4A785G HTPC/RC /AMD785G

добро/лошо - вие кажете приемам всякакви креативни предложения

Та, на въпроса търся процесор за това дъно.

Спрял съм се на AMD Sempron 140 - ще се справя ли с HD възпроизвеждането ако не, дайте предложение за нещо ниско консумиращо :)

Благодаря предварително на всички отзовали се.

Дай бюджет... За 1600лв ще свърши работа машинка, ма със същия успех и машина за 600 ще се справи... Кажи колко можеш да отделиш и ще ти дадем конкретно предложение. Искам да ти благодаря, защото си задал много точен въпрос, което е рядкост от страна на новите потребители thumbsupsmileyanim.gif

има готови решения в малка кутия и почти никакъв шум

Shuttle XPC 

моделите SN78SH7 и SA76G2 би трябвало да се пре пре достатъчни 

Редактирано от saentist (преглед на промените)

• Автор

Здравейте пак : )

@psycho_666 - бюджета в момента го определям, общо взето искам да си сметна, колко ще ми струва да сглобя HTPC и колко да купя готова barebone система каквато saentist е предложил. Та за това питането ми беше относно 140-ката дали ще свърши работа, относно дъното, което съм посочил - привлече ме звуковия чип и факта, че има RCA изводи за връзака с усилвател /нямам предвид ресийвър за многоканално аудио, а за стерео/, също така и факта че има ?!? : ) някакво дистанционно, колко е функционално не ми е ясно.

Последно бюджета не е определен. Искам нещо, което няма да псувам защото съм спестил някой лев за него. Ще прави само това, което съм посочил - HD филми, lossless аудио, и torrent клиент да осигури първите две, естествено ще се възползвам от възможността да седя на дивана и да си чета някое online издание или да прегледам накой трейлър директно на телевизора.

@saentist - barebone-конфигурациите съм ги гледал в офиса на RTS, много ми допаднаха :ph34r: определено са много стилно рещение. но малко ме притесни цената. Ако успея да асемблирам нещо на части и дойде на същите пари ще се замисля доста. Но за сега гоним по-малко пари. Кутия - мога да измисля нещо временно и не чак токова грозно от сорта на desktop вариант на IBM ThinkCentre или Intellistation Pro, която е доста голяма и ще има място за големи радиатори и бавнооборотни перки. Изнамерих в офиса и едно DVD multi recorder и разни хардове на sata i-face, които ще закърпят положението в началото.

Хубав ден

Редактирано от dimage (преглед на промените)

Разбирам. Проблемът на вградените видеокарти, което ме притиснява, е че възпроизвеждат 720р без особени проблеми, но 1080р (доколкото знам) им се явява тежест. Другото е, че тоя семпрон е сериозно слаб процесор и не зная доколко ще се справи гладко с въпросните 1080р. За капак на всичко избраното от теб дъно няма собствена памет, и ще ползва рам паметта, която е бавната DDR2... ЦЪК. Дори 4-ядреният Х4 810 се натоварва на 38% при възпроизвеждане на 1080р с вграденото видео...

Може да не е най-ниската консумация на света, но определено ще ти свърши добра работа за целите, за които ще го ползваш:

Gigabyte 770T-USB3

1GB DDR3 1600 Kingston HyperX (2броя)

Sempron 140

Western Digital 500GB SATAII Blue

Sapphire Radeon HD5450 1GB DDR3 (HDMI)

Fortron 300W PNF

2ГБ бърза рам памет, 2-ядрен процесор с честота 2,8GHz, 500GB сериозно бърз хард диск, видеокарта без никакъв проблем за хай дефинишън, 350 вата качествено захранване...

Цената идва около 630-660лв (в зависимост от къде ще го купиш). Ако искаш тишина можеш да вземеш НЕЩО ТАКОВА, което дори да не е много по-добро от боксовия охладител е по-тихо. Видеокартата е с пасивно охлаждане. Вземаш и един ТАКЪВ вентилатор, например, и всичко заспива. Реално машинката няма да натовари (ама хич) захранването.

Ся, това не е точно HTPC машинка, но се доближава доста до нея...

• Автор

@psycho_666 - Хмм прав си, дъното няма side port, което може да е препъни камък. Разглаждах днес един модел на FOXCONN Cinema 2 , който има side port 128MB DDR3 1333MHz Onboard Graphic Memory и поддържа DDR 3 и описват следното : "integrated ATI Radeon HD 4200 graphics rendering engine (fully supports HD)" но не ми стана ясно в България може ли да се намери това чудо на техниката и за колко пари.

Ето ти няколко предложения

Asus M4A785TD-V EVO

Asrock M3A785GXH/128M

Asus M4A78TD-M Evo

Asrock M3A785GM-LE/128M

Gigabyte GA-890GPA-UD3H

Зависи от средствата, които би отделил за целта.

Предложеното от мен дъно няма памет за жграденото видео, защото няма вградено видео. За това съм сложил външно видео.

Предложеното от мен дъно няма памет за жграденото видео, защото няма вградено видео. За това съм сложил външно видео.

Да разбирам те много добре и подкрепям предложението ти, просто автора е посочил дъно с този чип и с вградено видео и искаше да знае дали в България се предлагат такива и затова му дадох тези линкове.

Иначе 770T-USB3 с външно видео е едно много добро предложение. И цената не е чак толкова висока, но автора искаше и предложение с вградено видео за да сравни кое е по-изгодно.

Обикновенно (съвременните)АТИ решения са с вграден хардуерен full HD декодер - UVD 2.X. Което, ако не се лъжа се отнася и за вградените видеоконтролери. Това е в отговор и на предишни постове свързани с тази част от темата.

• Автор

Здравейте,

@psycho_666 - "Хмм прав си, дъното няма side port, което може да е препъни камък", с това имах предвид, че дъното, което аз бях предложил /ASUS M4A785G HTPC/RC /AMD785G/ няма dedicated RAM, а не това, което ти си ми предложил. Станало е недоразумение : )

Въпросът е дали 785G + ATI Radeon HD 4200 + 128MB DDR3 side port би се справил със задачата да възпроизведе заветните 1080p без да се налага да бъде побутван от външно видео. А да не забравяме и онзи "слаботелесен" Sempron 140, някои ползвал ли го е и има ли впечатления относно представянето му с HD видео.

Да не забравяме и аудиото, от моделите, които Даниел Стоянов е предложил, кой сподед вас е с по-добри характеристики касаещи аудиото.

Ако разполагаш с качествено озвучаване и искаш наистина хубав звук ето едно предложение. ЦЪК...

Здравейте,

@psycho_666 - "Хмм прав си, дъното няма side port, което може да е препъни камък", с това имах предвид, че дъното, което аз бях предложил /ASUS M4A785G HTPC/RC /AMD785G/ няма dedicated RAM, а не това, което ти си ми предложил. Станало е недоразумение : )

Въпросът е дали 785G + ATI Radeon HD 4200 + 128MB DDR3 side port би се справил със задачата да възпроизведе заветните 1080p без да се налага да бъде побутван от външно видео. А да не забравяме и онзи "слаботелесен" Sempron 140, някои ползвал ли го е и има ли впечатления относно представянето му с HD видео.

Да не забравяме и аудиото, от моделите, които Даниел Стоянов е предложил, кой сподед вас е с по-добри характеристики касаещи аудиото.

Конкретно за Семпрона:ползвам го с Nvidia 9800GT и гледам 1080p с Уиндоус медия плеър класик,като му давам да използва външни за него кодеци(AVC Core Codec),като права настройки да се използва CUDA-та и така нямам никакви проблеми-върви идеално гладко,а процесора се колебае между 20% и 30%!Без CUDА ако пусна и плеъра използва собствените си кодеци(от които немога да пусна CUDA) процесора седи на 100%,звука идва много преди картината,а тя върви буквално на скрийншотове...T.е. процесора слабее...

ЕДИТ: ПетьоСтоянов: "Пробва ли да го "отключиш" този семпрон?"

Не,за съжаление нямам подръка дъно с подходящ южен мост,но като цяло ми предстои ъпгрейд,та ако имам успех ще сподела :cool:

Редактирано от gniasanie (преглед на промените)

Конкретно за Семпрона:ползвам го с Nvidia 9800GT и гледам 1080p с Уиндоус медия плеър класик,като му давам да използва външни за него кодеци(AVC Core Codec),като права настройки да се използва CUDA-та и така нямам никакви проблеми-върви идеално гладко,а процесора се колебае между 20% и 30%!Без CUDА ако пусна и плеъра използва собствените си кодеци(от които немога да пусна CUDA) процесора седи на 100%,звука идва много преди картината,а тя върви буквално на скрийншотове...T.е. процесора слабее...

Пробва ли да го "отключиш" този семпрон?

Към автора намери си един Атлон сокет AM2+ 5000 на 2,2 към 80лв е и ще ти свърши перфекна работа.

Нова ревизия е и се отключва до Феном Х4 FX 5000 при късмет :cool:

За дъно виж Асус с чипсет 880 около 200лв.

Кутия нещо такова

spacer.gif

http://computer-expert.bg/Case-Techsolo-TC-400-HTPC-350W/index2.html?&cat=8

само незнам дали ще успееш да навреш всичко необходимо в нея.

редакция че обърках чипсета. :cool:

Редактирано от ПетьоСтоянов (преглед на промените)

Пробва ли да го "отключиш" този семпрон?

Към автора намери си един Атлон сокет AM2+ 5000 на 2,2 към 80лв е и ще ти свърши перфекна работа.

Нова ревизия е и се отключва до Феном Х4 FX 5000 при късмет :cool:

За дъно виж Асус с чипсет 870 около 200лв.

Кутия нещо такова

spacer.gif

http://computer-expe...ex2.html?&cat=8

само незнам дали ще успееш да навреш всичко необходимо в нея.

Човека иска системата да е максимално тиха, иначе няма да изпълнява качествено предназначението си. Именно затова се оглежда за компоненти с ниска консумация, които могат да минат с малки активни или дори с пасивно охлаждане.

Човека иска системата да е максимално тиха, иначе няма да изпълнява качествено предназначението си. Именно затова се оглежда за компоненти с ниска консумация, които могат да минат с малки активни или дори с пасивно охлаждане.

Че този атлон се е направо студен, какъв е проблема да му се сложи едно пасивно охлаждане?Не го карам да клоква, а просто да пробва да го отключи.

Колкото да дъното обърках чипсета имах предвид 880.

ASUS M4A88TD-M EVO/USB3 AM3 http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=42133

Price: 186.63 BGN без ДДС е цената.

Ако торент клиента не е критичен , бих препоръчал това :

http://www.izgodnobg.com/ceni/549338-WD-TV-Live-HD-Media-Player-RJ45-savmestim-USB-pamet-USB.php

с какъвто си избереш външен хард .

Консумира 8-10вт , пасивно охлаждане , може да му се качи линукс , и там има торент клиент .

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Че този атлон се е направо студен, какъв е проблема да му се сложи едно пасивно охлаждане?Не го карам да клоква, а просто да пробва да го отключи.

Колкото да дъното обърках чипсета имах предвид 880.

ASUS M4A88TD-M EVO/USB3 AM3 http://www.mostbg.co...px?itemid=42133

Price: 186.63 BGN без ДДС е цената.

Бая пасивно ще е, да трябва да разсейва 65W. При това ако не попадне на бройка от първото поколение правена с 90нм технологичен процес. Сега ще кажеш - те видеокарти охлаждат пасивно, та едно ЦПУ ли ще е проблем, но пасивно се охлаждат главно модели видеокарти с нисък клас графичен процесор и най-често с ДДР2 памет ползувана за обмен на графични данни. Не ми посочвай редките изключения, които само потвърждават правилото.

Имам предвид AMD Athlon X2 5000+ 2.2GHz 2 x 512KB L2 Cache Socket AM2+ 65W Dual-Core Processor 45 nm process. В комбинация с Akasa CPU Cooler AK-CC032 Low Profile Passive 754-AM3 Да да знам че го дават за процесори до 45W, но пък и не говорим за геймърска машина.Ако парите не са проблем има и други безвентилаторни решения.

Колкото за пасивните охлалаждания за видео карти и там има доста добри решения които могат да се справят с повечето карти от среден клас.

Дъното което предложих + процесора + 2х1GB RAM + един хард от зелената серия на WD и още някои екстри и ще се получи едно доста добро компютърче за филми че и не само за филми. :)

Ето още едно добро дъно Gigabyte 880 GM UD2H (sAM3, 880G, DDR3, VGA) 179.00 лв

Редактирано от ПетьоСтоянов (преглед на промените)

• Автор

Здравейте,

По всичко личи, че ще се отказвам от Sempron-a. Поогледах се за други "по-пъргави" процесори

-AMD Athlon II™ X2 250u Dual Core (1.6GHz, 1MB, 25W, AM3) TRAY - 115.00 лв. без ДДС.

- AMD Athlon II X3 405e Triple Core (2.3GHz, 1.5MB L2, 45W, AM3) BOX - 170.00 лв без ДДС.

- 260u 1.8 GHz 45nm SOI 2MB socket AM3 25W - това директно от сайта на AMD

Определено 25 W TDP много привлича вниманието при положение, че се търси тихо и енергоефективно решение. Някой ако има опит с подобни процесори, моля да сподели впечатления.

@thejoro - изчел съм доста ревюта на тема мултимедиен плеър, NMT, "пуканки" , WD,DIVA и др. имат доста плюсове но реших, че за мен е по- добрия вариант да си е компютър с всичките му предимства и недостатъци. Мерси за предложението, все пак : )

@ПетьоСтоянов - и аз четох че Sempron-a има вариант да се "отключи", но до колкото разбрах е "хазарт" и изисква определени дъна, които поддържат тази функция - по- скоро не е за мен варианта с отключването

Като магаре на лед съм се запънал и се мъча да измисля вариант да се ползва дъно с вграден графичен чип, който да свърши работата. Едно, че не ми се добавя още един енерго потребяващ компонент /тук все си мисля, че вграденото видео би харчило по-малко не знам защо, не съм чел ревюта/ а и допълнително пари.

От това което съм чел до сега илиза че има готови решения на дъно с видео, които са способни да се справят /по документи/, въоръжени с хардуерни методи за обработка на видео потока изцяло или в по-голямата си част от видео чипа, като по този начин оставят процесора ненатоварен. Някой ползва ли в момента такъв вариант, търся информация от първа ръка, чел съм ревюта.

Хубав ден

Без да знам какъв е бюджета ще направя още едно предложение което ще се справя отлично с Филмите.

microATX, Foxconn DH-045, черна, 250W Fortron PSU 102.01 лв

Gigabyte 880 GM UD2H (sAM3, 880G, DDR3, VGA) 180.00 лв

Разполага с вградена карта ATI 4250 с поддръжка на Direct X 10.1 и портове D-Sub, DVI и HDMI.

Transcend RAM 2GB DIMM DDR3 1333Mhz

Western Digital Caviar Green WD6400AARS 640GB HDD 3.5" (64MB Cache, 7200 rpm, Sata 3Gb/s) 109.00 лв

AMD Athlon II X2 240 (AM3, 2.8GHz) 109.00 лв

LG DVD-Rom 16x GDR-H30NRBB Black Bulk 28.80 лв

Ако пък ти трябва записващо LG GH22NS50 Black DVD-RW +/- (Sata22X, Bulk) 39.00 лв

Skintek Card Reader Black 15.00 лв една много полезна джаджа чете почти всички видове карти.

Проблема с дистанционното се решава с един блутут + GSM

(имам Сони Ериксон К750 чрез блутут си оправлявам компа без проблем)

Несъгласие имам с хард диска - Green серия за 24 часова работа с торенти, HD филми и т.н., че и системен на всичкото отгоре... Blue серия хард диск... Това би бил моя избор...

Говорим за ниско потребление на енергия.За целта даже бих взел хард на 5400 оборота.

п.п Компонентите са от Плесио а кутията от Жар.

п.п 2 Имах голямо желание канфигурацията да я събера от http://www.bomba.bg/customer-service но за момента няма много голям избор.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.