Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отказаха ни ".бг"

Featured Replies

Причината е, че според експертите на международната организация за интернет имената и адресите има визуална прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница

След отказа, вече няма да видим адреси като "Вести.бг"

Международната организация за интернет имената и адресите ICANN отказа регистрация на символите "бг" за национален интернет адрес на кирилица, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Причината е, че експертите на организацията са преценили, че има визуална прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница. Оценката гласи, че от всеобщ интерес е уникалността на националния адрес.

Домейнът.bg на кирилица - .бг е съвсем близък с домейна на Бразилия на латиница -.br.

В края на 2009 г. МТИТС публикува анкета за избор на име на интернет адреса на България на кирилица. Въпреки условието да бъдат предлагани алтернативни имена на ".бг", тъй като тези символи може да не бъдат одобрени от ICANN, една трета от гласувалите са посочили точно това съчетание.

Една четвърт избраха за свой фаворит символите "бгр".

още по темата

България първа регистрира домейн на кирилица в интернет

Домейнът на кирилица - "бг" или "бгр"

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

На 19 февруари министерството подаде заявката към ICANN за оценка на "бг". Към нея бяха приложени писмо за подкрепа от Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър и набор документи, с които да докажем подкрепата на българските интернет потребители.

Представихме резултати от анкети, линкове към български интернет медии и писма за подкрепа от браншовите организации АСТЕЛ и БАСКОМ, както и от Сдружение "УНИНЕТ", се казва в съобщението на министерството.

Заради отказа ще бъде направена нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2992211

• Автор

Ние се излагаме като се навеждаме и позволяваме да ни о.... За да не се получава трябва да отстояваме своето.

Аз си мислих за ".бълг"...Не знам ,ама защо бразилците не си го променят...

Аз си мислих за ".бълг"...Не знам ,ама защо бразилците не си го променят...

Да, "бълг" звучи добре, дори има една уникална българска гласна :ph34r: А бразилците освен, че вече са се регистрирали (според новината), ще ни бият и на футбол :cool:

• Автор

Нека погледнем по-професионално на въпроса. Да има визуална прилика, но изписването на Кирилица е съвсем различно от Латиницата. Вече всички браузери и търсачки четат Кирилица и могат, да направят разлика и отсеят резултатите. Отдавна БГ е абревиатурата ни за да я корегираме. Аз също бих избрал .бя но ще мине много време докато се научи, че това е Български домейн.

Редактирано от ALEXONE™ (преглед на промените)

Нека погледнем по-професионално на въпроса. Да има визуална прилика, но изписването на Кирилица е съвсем различно от Латиницата. Вече всички браузери и търсачки четат Кирилица и могат, да направят разлика и отсеят резултатите. Отдавна БГ е абревиатурата ни за да я корегираме. Аз също бих избрал .бя но ще мине много време докато се научи, че това е Български домейн.

brawser-a го разпознава, но обикновения потребител, виждайки го на банер с грозен шрифт няма!

за мен лично е безмислено, така или иначе се прекодира целият текст в ascii за да може да се обработи от dns сървърите.

"бълг" или "блг" :P:blink:

Аз държа на ".бъг", хем е по-благозвучно, хем многозначително...

А аз държа на ".бг". Няма нищо общо с латинското ".br". Като не дават, ще настояваме, докато дадат.

• Автор

Ако сте съгласни ще направим анкета с разширенията.

Така ще си проличи дали, да запазим бг или, да го заменим :blink:

Редактирано от ALEXONE™ (преглед на промените)

Интересно за какво ни е bg на български.

Internet е световна мрежа и адресите поне е редно да са на един език - цялото това персонализиране за всеки език е адски неудобно и усложнява работата особено ако сте чужденец и шрифтовете ви са поомазани.

Не стига, че трябва да се помнят адреси - а сега и езиците на адресите. :ph34r:

Всяко друго различно от .бг ,ще е пълна загуба или .бг или нищо, те ония неграмотните няма ли видят че домейна е на кирилица или си мислят че бразилците пишат на кирилица.

Или алтернативен .бъ като старото и благозвъчно "Рибенъ букваръ" :)

Редактирано от ganio (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

по хубаво да няма .бг да не се излагаме

Здравей приятелю какво ще се излагаш моляте толкова ли те е срам от България като те е срам гепай багажа и пътя ходи дето искаж държавата се опитва да се оправи а такъв като теб "келеш" са мисли за голяма работа :blink:;):rolleyes::blink:

Аз лично съм за .ъ. Жалко, че не може да е само от един знак. Иначе съм за .рб, Република България. .бъ също ми харесва. Но .бълг е прекалено дълго.

Честно казано, не знам как някой ще обърка .br с .бг. Чудят се какви ограничения да наложат. Не забравяйте и че искат кирилските адреси задължително да съдържат и знак без латински аналог, като например ц, я или ю.

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Здравей приятелю какво ще се излагаш моляте толкова ли те е срам от България като те е срам гепай багажа и пътя ходи дето искаж държавата се опитва да се оправи а такъв като теб "келеш" са мисли за голяма работа :down::) :) :)

той не е казал, че той ще се излага, а че ние ще се излагаме(самата дъражва България) ... наистина е смешно да имаме домейн на кирилица... не ни ли стига .bg ,а сега пък и кирилицата :)

той не е казал, че той ще се излага, а че ние ще се излагаме(самата дъражва България) ... наистина е смешно да имаме домейн на кирилица... не ни ли стига .bg ,а сега пък и кирилицата :down:

Може и да искаш да е на арабски друже, ма няма да я бъде!

Принципно и аз съм глобалист и предпочитам всички адреси да са си изцяло на английски. И не само адреси, ами и софтуера като цяло. Все пак накрая всички ще заговорим един и същ език, няма смисъл да отдалечаваме това време. Предпочитам да е български, но вероятността граничи с нула sad.gif Най-лесно да се продължи с разпространяването на най-разпространения език, а именно английски.

• Автор

Принципно и аз съм глобалист и предпочитам всички адреси да са си изцяло на английски. И не само адреси, ами и софтуера като цяло. Все пак накрая всички ще заговорим един и същ език, няма смисъл да отдалечаваме това време. Предпочитам да е български, но вероятността граничи с нула sad.gif Най-лесно да се продължи с разпространяването на най-разпространения език, а именно английски.

Тогава, да обявим Съединенни Световни Щати и накараме Китайците, да пишат на Английски.

Здравей приятелю какво ще се излагаш моляте толкова ли те е срам от България като те е срам гепай багажа и пътя ходи дето искаж държавата се опитва да се оправи а такъв като теб "келеш" са мисли за голяма работа :speak::lol6::angry: :angry:

Силни думи за 13 годишно пешлеме ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.