Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Купуват мозъците ни от гимназията

Featured Replies

Купуват мозъците ни от гимназията

6_d5fbd.jpg

24 май 2010 / News.dir.bg

Най-умните и даровити български деца вече са "напазарувани" за чужбина. При това още преди да са завършили училище.

Това сочи тъжната равносметка в Деня на славянската писменост и култура, пише в. "Стандарт". Нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика българчета няма да остане да учи у нас, казва за изданието една от учителките на шампионите от Столичната математическа гимназия - Петя Тодорова.

Още от ученическата скамейка даровитите тийнейджъри са получили и са приели оферти да трупат знания в едни от най-престижните колежи и университети в Европа и САЩ. Четирима от абитуриентите на СМГ от тази година ще поемат към "Оксфорд", други ще заминат в "Станфорд" и "Принстън".

Бедата не е в това, че децата трупат знания в най-престижните висши училища. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България. На олимпиадите нашите ученици показват по-добри резултати от американци, руснаци и китайци, а после заминават да работят за тях, категорични са учителите. Причината е, че след дипломирането младите ни "мозъци" получават оферти за кариера в световни топкорпорации, каквито шансове в България липсват.

За да се изкове шампион, трябва не само талант, но и дисциплина. Затова за нас е особено важно да поемем децата малки - от 5-6 клас, разказват още педагозите. На "голямата сцена" обаче даровитите тийнейджъри излизат след 9 клас.

От този випуск имаме много талантливи ученици - като Ивайло Хартарски, бронзов медалист от математическото състезание в ЮАР миналата година, като Иво Кортезов, който получи златен медал на малката балканиада по математика, както и Радослав Кафов, който е бронзов медалист от Всерусийската олимпиада и част от разширения състав на националния ни отбор по математика.

Сред топумниците при десетокласниците пък има и дама - Райна Андреева, която освен математик е и невероятен физик и е печелила награда от европейско състезание по естествени науки, разказват учителите. Наскоро със златни медали от олимпиадата в Казахстан пък са се върнали Виктор Вълов от 11 клас, както и абитуриентът Любослав Панчев.

Същата столична математическа гимназия вчера вместо обичайните песни, които се пускат на изпращания в училищата, бяха поканили цигански оркестър. Явно младите мозъци просто искат да избягат от долнопробната музика и простотия :D

Не става така ! Или купуват мозък и като бонус вземат и деистващ политик или разменят мозък за съдия от чужбина .

Просто чужденците знаят от къде да вземат някой който има "нещо" в главата и да го развиват все повече и повече и от него да печелят пари. Това е нещо от което България не се възползва

Притрябвало им да се връщат - в родина-мащеха

sad.gif

Същата столична математическа гимназия вчера вместо обичайните песни, които се пускат на изпращания в училищата, бяха поканили цигански оркестър. Явно младите мозъци просто искат да избягат от долнопробната музика и простотия :biggrin:

А що мислиш, че оркестърът не се е самопоканил ;);)

Ами аз?! ;)

Мен ме забравиха, искам и аз в Станфорд

sad.gif

Ако си говорим за висши учебни заведения от калибъра на Оксфорд, Харвaрд, Масачузетския технологичен институт и т.н., абсолютно нормално е завършилите да не се връщат. Замислете се само в каква база, условия и сред какви хора ще учат тези деца. Да не говорим пък веднага след завършването, какви врати се отварят за бъдещата им кариера.

Нормално е когато ти отворят централните порти да минеш през тях, а не през задния вход.

Ако си говорим за висши учебни заведения от калибъра на Оксфорд, Харвaрд, Масачузетския технологичен институт и т.н., абсолютно нормално е завършилите да не се връщат. Замислете се само в каква база, условия и сред какви хора ще учат тези деца. Да не говорим пък веднага след завършването, какви врати се отварят за бъдещата им кариера.

Нормално е когато ти отворят централните порти да минеш през тях, а не през задния вход.

Разбира се :speak:

И ако моето дете след време се окаже достойно за там -с радост ще го изпратя, даже няма и да се замисля да го задържам в България, след като може да стане един от гражданите на света !

...

Бедата не е в това, че децата трупат знания в най-престижните висши училища. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България. На олимпиадите нашите ученици показват по-добри резултати от американци, руснаци и китайци, а после заминават да работят за тях, категорични са учителите. Причината е, че след дипломирането младите ни "мозъци" получават оферти за кариера в световни топкорпорации, каквито шансове в България липсват...

Разбира се, че е страшно. Въпреки че раждаемостта се е поувеличила, прирастът ни не е кой знае колко, а ромите започват застрашително да се увеличават. И така малко по малко те нарастват, а нашите умове отиват в чужбина. И какво става в крайна сметка- тук остават все по-малко българи, и то не толкова добре образовани. Започвам да се радвам, че няма да ме има тук след 100-тина години :lol6:

И ако моето дете след време се окаже достойно за там -с радост ще го изпратя, даже няма и да се замисля да го задържам в България, след като може да стане един от гражданите на света !

Само дето боли, че няма да видиш отблизо разбитието му. Или пък може и този късмет да излезе, знае ли човек...

Радвам се за тези деца :lol6:

И моите живот и здравя някога ще се радвам да бъдат приети в подобни школи.

Нашата мила България е циганизирана и "червива" от корупция във всеки орган, който би трябвало да следи за справедливостта и реда.

Само дето боли, че няма да видиш отблизо разбитието му. Или пък може и този късмет да излезе, знае ли човек...

Ако примерно отиде в София да работи - дали ще съм край него, та да следя развитието му ?

каква е разликата за мен, ако детето ми покорява върховете на науката или политиката в София, Ню Йорк, Лондон , Париж или Москва ?

Все ще е далеч от мен, все няма да мога да го видя.

По-добре дас тане световно призната и ярка личност, отколкото да седи и да живурка на село в Плевен...

Нашата мила България е циганизирана и "червива" от корупция във всеки орган, който би трябвало да следи за справедливостта и реда.

А знаеш ли как ги "възпитават" циганите -

"Исус Христос българи са го забили на кръста с пирони-е те затова ще страдате,ще се мъчите,па ние ще ви крадем"

...

"Исус Христос българи са го забили на кръста с пирони-е те затова ще страдате,ще се мъчите,па ние ще ви крадем"

...

:blink: Къде я има тая глупост циганска?

Не съм я чувал.

Ако примерно отиде в София да работи - дали ще съм край него, та да следя развитието му ?

каква е разликата за мен, ако детето ми покорява върховете на науката или политиката в София, Ню Йорк, Лондон , Париж или Москва ?

Все ще е далеч от мен, все няма да мога да го видя.

По-добре дас тане световно призната и ярка личност, отколкото да седи и да живурка на село в Плевен...

1-во. Ако е в София, палиш колата и може да ги виждаш всеки ден. Докато в чужбина пак може да ходиш, но няма да е със същата честота

2-ро. Аз също не бих спряла децата си, ако имат шанс за развитие, където и да е. Това, че ще ми е мъчно, не значи, че няма да ги пусна :yanim:

А и винаги родителите повече ги боли за децата им, а децата по нехаят за родителите си. И ти от личен опит трябва да го знаеш. То няма как цял живот да сме до полите на майките си, а и аз не бих искала това за децата си.

п.п.може и да не съм се изразила правилно по-горе

в-к "Новините днес",

Мелина беше една чернокоса нисичка вечно усмихната студентка от Гърция, която винаги се движеше в коридорите на Факултета по математика и информатика към СУ със своята руса сънародничка от Атина Магдалина.

Бяха научили езика криво-ляво и с много цъкане и шъкане един ден ме спряха притеснени в коридора на факултета:

“Имаш ли пицтови по Математически анализ?”. Аз никога нямах пищови, просто не преписвах. Но този избор, съвсем не ме спаси от чувството на срам, което изпитах пред тези чужденци, прозряли истината за голямата измама, наречена Висше Образование в България.

Защото те бяха разбрали, че в голямата си част обучението във факултета, пък и в цялото СУ е само една бутафория. Едно лъже-преподаване и лъже-изпитване. Една система, основана на удобното съгласие, че преподаватели и студенти се лъжат взаимно.

Лъжата се раздуваше като балон, ставаше огромна по време на изпитни сесии. Студентите трескаво търсеха т.нар. пищови – едни малки харийки, със ситно изписани теми за изпита. Ценяха се принтираните, защото въпреки миниатюрния шрифт, всичко се четеше. Най-много се търсеха пищови като хармоника.

Някои преподаватели открито нехаеха и четяха вестници по време на изпита. Други вземаха мерки и вярваха, че при тях не се пеписва. Абсолютна глупост. 1-2 ма заловени от усърдна асистентка и толкоз. Останалите мамят тихомълком с пищови скрити в шепите, под листа, в ръкава, под чина и т.н. Които не преписват, бяхме единици. Не съм правил статистика, но поне 90% от колегите преписваха.

Системата на изпитване е абсурдна (ако това може да се нарече система). Оказва се, че този който преписва знае, а този който не преписва – има пропуски.

Затова бизнесът с пищови нараства до гигантски размери по време на изпитните сесии в държавните университети в България. Има фирми, които си изкарват прехраната от изработването на такива пособия и от дипломни работи, реферати, теми и т.н. Луди ли сте да разработвате дипломна работа?! Просто посещаваш сайт например raboti.com, плащаш с SMS и курсовата работа ти е пратена в пощата. Там като бонус към наръч лекции предлагат пищови. Няма учене, няма потене, просто бизнес. Ако се чудете как да преписвате в pishtovi.eu съвестно ще ви изложат 9 метода. “ Този уеб сайт е предназначен за ученици и студенти и за да остане такъв моля да го разпространявате внимателно. Нека да не стига до ушите и браузърите на учителите. По този начин само може да спечелите!”, съветват там. В pishtovi.com пищовите по Висша математика 1 са сваляни над 17 000 пъти. Чудесно! Образованието в България работи!

Затова нормалните,и високо образовани младежи не остават тука да учат,то просто няма къде.Пресен пример - познат кандидатства във Физическия на СУ миналата година и ми разправя как на изпита с едно от момчетата дошла и приятелката му.Квесторите я видяли и питали "Ти няма ли да влизаш?" Пък тя казала "Аз съм само придружител на приятеля ми" И те и казали "Няма проблем влизай на изпита ще те запишем нищо ,че не си подала документи,така и така не ни достигат хора".И това се случва в "най елитния" университет СУ.Представете си какво става в останалите.Както винаги съм казвал магаре да вържеш при 100% присъствия ще завърши с отличие.Разбира се има МНОГО малко на брой специалности главно Медицинските Университети където все още се учи.

И кво да правят тук?! Да ги режат на изпитите, както във варненското ВМЕИ ли?! Където една дърта кучка ми писа двойка при работа за 6, без да я проверява, демонстративно, и инспекторката каза, че трябвало комисия и тая работа се анулирала?! Където жалки баби като тая " доцент " Македонска преподават как се " прави " бизнес ", за една смешна заплата, вместо сама да си направи бизнес за милиони?! И много други такива търтеи и пиявици преподават вредния си и излишен, дърт конунистически предмет, с цел да земат една заплатка?! И това е качествено обучение?! В Компютърни системи и технологии се иска бал Отличен 6, а завършилите не знаят нищичко?

А България цени ли своите шампиони?! Мен дори във форума не ме ценят, хем съм световен, камо ли в БГ... Какво ще предложи тя на нас, или на онези ученици? Заплата за месец, която в чужбина ще вземат за ден ?!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.