Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с 9800GT в SLI

Featured Replies

Здравейте,

от скоро имам две видеокарти Nvidia 9800GT, които се опитах да пусна в SLI, но без особен успех. Едната е на Sparkle, другата на Palit и двете са с по 512MB. Дъното ми е Gigabyte GA-M57SLI-S4. Поставил съм двете карти в PCI-E слотовете, свързал съм монитора към първата(горната), инсталирал съм последните драйвери, маркирал съм отметката enable SLI в nvidia control panel-a и въпреки това няма промяна в производителността на машината. Има някакви 300-400 точки повишение в резултата на 3dmark06, но това може да се дължи на драйверите, защото вероятно са били по-стара версия докато бях само с едната видеокарта. Процесора ми е Athlon64x2 5000+, рамта ми е 2gb ddr2 800mhz.

Някой има ли идея защо се получава така?

В device manager виждат ли се двете карти?(щом си успял да сложиш човка на enable sli ще да се виждат, ама аз да питам....) Ъпдейт на биоса пробва ли? Тъп въпрос: кабелите за допълнително захранване на картите са закачени предполагам?

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

Здравейте,

от скоро имам две видеокарти Nvidia 9800GT, които се опитах да пусна в SLI, но без особен успех. Едната е на Sparkle, другата на Palit и двете са с по 512MB. Дъното ми е Gigabyte GA-M57SLI-S4. Поставил съм двете карти в PCI-E слотовете, свързал съм монитора към първата(горната), инсталирал съм последните драйвери, маркирал съм отметката enable SLI в nvidia control panel-a и въпреки това няма промяна в производителността на машината. Има някакви 300-400 точки повишение в резултата на 3dmark06, но това може да се дължи на драйверите, защото вероятно са били по-стара версия докато бях само с едната видеокарта. Процесора ми е Athlon64x2 5000+, рамта ми е 2gb ddr2 800mhz.

И колко ти струваше това удоволствие,да свържеш двете карти?То по принцип като гледам в интернет тестове,има малко разлика в производителността.Ако си дал за двете общо 360 лева,за тези пари можеш да вземеш 4890,която е къде-къде по-мощна от двете.Ако са в гаранция по-добре ги върни и си вземи 4890.

Редактирано от VESSSKO95 ™ (преглед на промените)

Човека си е казал,че наскоро се е сдобил с едната карта,нужно ли е да спамиш и да му задаваш ненужни въпроси и мнения? Та за картите-както беше казал go6o_kara - ъпдейт на биоса.Също така провери дали режима ти работи(или втория слот). Пълни глупости са,че нямало голяма разлика в такъв режим. х2=удвоена производителност.

Редактирано от Hibernate (преглед на промените)

Здравейте,

Новите модели видеокарти нямат нужда от свързващият SLI мостов конектор, но 9800ГТ има, не си описал, дали си поставил такъв?

Публикувано изображение

Човека си е казал,че наскоро се е сдобил с едната карта,нужно ли е да спамиш и да му задаваш ненужни въпроси и мнения? Та за картите-както беше казал go6o_kara - ъпдейт на биоса.Също така провери дали режима ти работи(или втория слот). Пълни глупости са,че нямало голяма разлика в такъв режим. х2=удвоена производителност.

Малко спам и от мен

Аз пък си имам две 3850 пробвах ги в Cross Fire и наистина покачването в производителноста е минимално.

Първата си я взех преди около 2 години а със втората се сдобих на скоро втора ръка почти без пари.

Оточнението е за VESSSKO95 ™ да не ме прати и мен да купувам ново видео. ;)

• Автор

Има си ги и двете карти в device manager, и на двете пише working properly. Едната е без допълнително захранване, на другата съм го вързал, както съм вързал към дъното и допълнителното захранване за pci-e слотовете. С ъпдейт на биоса не съм пробвал, ако не намеря някакво по-лесно решение на проблема ще пробвам и това. Едната карта(Sparkle) съм я купувал преди около 2 години, не си спомням на каква цена. Беше мисля че малко над 200лв. Другата я взех преди около седмица. Имах по-слаба гаранционна видеокарта на друг компютър, която изгоря и срещу 60-70лв доплащане ми дадоха тази 9800GT на Palit. Не мога да върна която и да е от двете карти, нито имам желание да го правя. Така или иначе имах дъно което поддържа SLI, отвори ми се възможност да взема втора 9800GT за добри пари и реших да пробвам как е с SLI система. Наясно съм че има видеокарти, които са по-добри от моите две взети заедно, но те са и доста по скъпи, затова моля да ми давате съвети само ако имате идеи как да си подобря производителността при сегашната ми конфигурация.

Тази карта, без допълнителното захранване, има ли конектор за такова? Или е без? Можеш ли да ми дадеш ТОЧНИ модели на двете карти? Че почнах да си мисля едни работи тука...

• Автор

...Също така провери дали режима ти работи(или втория слот)....

Как да проверя дали работи втория слот? Направи ми впечатление че монитора не се пуска като е свързан към втората видеокарта, а прочетох някъде че по принцип няма значение към коя карта се свързва монитора. Иначе перката на втората карта си върти, има я в device manager, както и в everest.

Точните модели са този и този

Тази на Palit няма нито конектор за допълнително захранване, нито такъв за SLI моста.

Как да проверя дали работи втория слот? Направи ми впечатление че монитора не се пуска като е свързан към втората видеокарта, а прочетох някъде че по принцип няма значение към коя карта се свързва монитора. Иначе перката на втората карта си върти, има я в device manager, както и в everest.

Точните модели са този и този

Тази на Palit няма нито конектор за допълнително захранване, нито такъв за SLI моста.

Докато сайта на палит благоволи да захапе, http://www.techpowerup.com/downloads/1798/mirrors.php изтегли си gpu-z и пусни шотове от двете карти. Искам да видя ядрата и производствения процес.

Най-вероятно е картата на 'Palit' да не поддържа SLI...... :whist: A то нали имаше някакви списъци на дъното,кои карти поддържа в SLI режим,да не би да не поддържа този модел(9800)....

Редактирано от blackarcher (преглед на промените)

• Автор

Най-вероятно е картата на 'Palit' да не поддържа SLI...... :whist:

Пише и на кутията и на сайта им че поддържа, а и както написах в control panel-а си има отметката enable SLI

Брей, да не повярваш, с еднакви ядра са :whist:

В момента коя карта е на първия слот? Опитай да ги размениш. И сигурен ли си че си кръстил линковете правилно? Защото според линковете ти палита, който казваш е без доп. захранване е с по-високи честоти от "искрата"?

Тъй като мисля да си лягам, да ти кажа от сега следващата моя стъпка каква би била: флашване на едната карта с биоса на другата. За основа ползвай биоса с по-ниски честоти засега. Ама преди това задължително ъпдейт на биоса на дъното! Че при картите е малко по-мътно според повечето хора.

П.П. Теб трябва да те сложат за пример, отдавна не съм виждал потребител, който да чете и изпълнява каквото му се пише. Поздрави.

EDIT: Относно sli-то - дали се поддържа и там за конектора къде бил и къде не бил нужен - хората понякога пишат на тъгъдък(или както там точно се изписва тази така звучна дума) и без да мислят много много....

Де факто сли-то е активирано, но нямаш прираст. Я изтегли един furmark и му пусни тестче със и без СЛИ. Да видим каква е разликата.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

• Автор

И аз ще лягам сега, че ще ставам рано. Ще се занимавам утре пак и ще пиша какво е станало.

sli се вижда много лесно (ако е пуснато)

Публикувано изображение

да се показва лентата се настройваше някъде в драйверите (правил съм го на xp, ako e vista/7 може да няма такава настройка)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Пробвал съм да разменя местата на видеокартите, но резултатът е същия. Сетих се обаче, че съм с един Win XP Lite, който е доста орязан и нищо чудно от това да е проблема. Като се прибера довечера от работа ще инсталирам някакъв друг Windows(XP или 7) и ще пробвам пак. Ще пробвам да пусна да се вижда и тази лента за която the professor пише.

Има още нещо - на теория всичко трябва да е идеално и да работи с карти с еднакви ядра, но на практика се случва, че за да работи коректно SLI трябва картите да са еднакви - от един производител с еднакви честоти, еднакъв обем памет, а дори нерядко SLI тръгва само когато картите са с еднакъв BIOS. За съжалене няма закономерност която да определи на какво дъно с какви карти ще работи SLI.

• Автор

Инсталирах Windows 7, ъпдейтнах биоса на дъното и няма промяна. Изтеглих furmark и след инсталацията видях, че имам 2 шорткъта(за пръв път работя с програмата) - на единия си пише FurMark, а на другия FurMark(Multi-GPU). Пуснах по един benchamrking и от двата и резултатите са 1360 точки на Multi-GPU варианта и 2446 точки на обикновения(предполагам се води singe-gpu), което ми изглежда нелепо и тотално нелогично. Май ми остава само да флашвам биосите на видеокартите, но това нямам никаква идея как се прави.

Инсталирах Windows 7, ъпдейтнах биоса на дъното и няма промяна. Изтеглих furmark и след инсталацията видях, че имам 2 шорткъта(за пръв път работя с програмата) - на единия си пише FurMark, а на другия FurMark(Multi-GPU). Пуснах по един benchamrking и от двата и резултатите са 1360 точки на Multi-GPU варианта и 2446 точки на обикновения(предполагам се води singe-gpu), което ми изглежда нелепо и тотално нелогично. Май ми остава само да флашвам биосите на видеокартите, но това нямам никаква идея как се прави.

Имай в предвид че флашването е опасно начинание,защото има риск за видео картата(картите).Аз ти предлагам да отидеш до сервиза,или до мястото от което си я купил, да ги питаш,да пробвате и ако не стане да ти върнат парите,и да си потърсиш същата като първата.

Редактирано от VESSSKO95 ™ (преглед на промените)

• Автор

Странно е как някои хора си представят връщането на пари от фирми и магазини като нещо невероятно лесно. Как да си искам парите и кои точно пари да искам обратно след като са ми заменили изгорялата видеокарта с нова, за която аз съм доплатил 60-70лв(не си спомням точната сума)? В най-добрия случай след поне месец разправии евентуално може да си получа обратно доплатените пари и изгорялата 8600GT и в крайна сметка нито ще мога да ползвам изгорялата карта, нито с 60лв мога да си купя 9800GT(дори и втора употреба). Другият вариант е да си занеса компютъра в сервиз с молбата да ми подкарат като хората SLI, за което разбира се да си платя, независимо дали се е получило или не. Имам нужда от съвети, които биха ми помогнали да постигна някакви резултати с компонентите, които имам в момента. Ако нищо не стане, тогава вече ще мисля варианти за купуване на други видеокарти, замени, продажби и т.н.

Редактирано от manoleo (преглед на промените)

Веско, Веско, риск има ако имаш една единствена карта.....

@manoleo, gpu-z ти позволява да си запишеш копие на видео биоса. Където ти пише bios version, в дясно има едно чипче със зелена стрелка на него. Цъкни го и си запиши биоса. След това си намираш nvflash от гугъл. Пускаш едно питане how to use nvflash или how to flash nvidia card . Четеш малко и се мяташ. Моето мнение като за начало биоса на картата с по-ниски честоти да го сложиш на другата карта. Ако не стане правиш обратното. Не се плаши от 50те мегахерца в повече на ядрото, няма да ги усети дори да е супер куца бройка. Ако пак не бачка сли-то, търсиш в гугъл стандартен биос за 9800гт и пробваш с него.

Тези операции се правят с една карта на системата, за да не объркаш нещо.

Има вероятност в един момент картата да патляса. Тогава идва на помощ другото виде, слага се като първа карта, а "мъртвата" като втора. После с флаш програмката се флашва "мъртвата" карта с биос с който е работила. Програмите за флаш позволяват да се избере видеоадаптера, който ще се лекува.

Най-важното е да не се плашиш, да четеш всичко и да мислиш.

Имам нужда от съвети, които биха ми помогнали да постигна някакви резултати с компонентите, които имам в момента. Ако нищо не стане, тогава вече ще мисля варианти за купуване на други видеокарти, замени, продажби и т.н.

Публикувано изображениеИ с една карта/един PCI-e слот риска не е кой знае какъв,стига да знаеш какво правиш и да имаш като мен,примерно,една PCI карта...Ако не знаеш какво правиш,то и пресичането на улицата е опасно...

Редактирано от мики маус (преглед на промените)

• Автор

Снощи си пограх малко с nvflash-a, но доколкото разбрах с програмата се работи само под DOS и за целта трябва системна дискета за Win98, а аз дори флопи нямам. Също забелязах че gpu-z прави копието на биоса в bin формат, а nvflash работи с rom. Ако има някакъв по-лесен начин за флаш на биоса на видеото или пък нещо не съм разбрал правилно моля някой да ме коригира.

Редактирано от manoleo (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Днес имах време да се занимавам с видеокартите. Намерих си флопи, направих boot дискета и се опитах да флашна биоса на всяка от двете карти с биоса на другата. Ползвах nvflash 5.88. За съжаление без успех. Излиза ми съобщение: WARNING: Frimware image board ID (904E) does not match adapter board ID (902D). ERROR: Board ID mismatch Доколкото разбирам самите платки на двете видеокарти на са съвместими с биосите една на друга. Ако някой има някакви други идеи за решение на проблема нека каже.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.