Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с шрифта на български език

Featured Replies

Имам проблем с българският език.Примерно си тегля една програма и в папката и има текстов документ,който пише как да инсталирам програмата самоче текстовия документ е на български език. Тогава вместо български думи ми излизат някви арабски ли незнам нещо от тоя род : Àêòèâèðàéòå Êàñïåðñêè ÷ðåç èçòåãëåíèÿ êëþ÷

(òàçè ñòúïêà å îïöèîíàëíà è ìîæå äà ñå ïðîïóñíå,íî àêî ÿ èçâúðøèòå êëþ÷à íÿìà äà âëèçà â

÷åðíàòà ëèñòà.

Пробвал съм да пиша на кирилица и си пише без яроглифите,а и друго забелязах,че на една програма дето я пускам да се инсталира и нали там на next или accept,(напред) [защото програмата е на български език] пак ми показва тия яроглифи. Ако може някой да ми помогне благодаря предварително.

Сигурно имаш FlexType, който обърква по подобен начин нещата. Махай го.

• Автор

Имам проблем с българският език.Примерно си тегля една програма и в папката и има текстов документ,който пише как да инсталирам програмата самоче текстовия документ е на български език. Тогава вместо български думи ми излизат някви арабски ли незнам нещо от тоя род : Àêòèâèðàéòå Êàñïåðñêè ÷ðåç èçòåãëåíèÿ êëþ÷

(òàçè ñòúïêà å îïöèîíàëíà è ìîæå äà ñå ïðîïóñíå,íî àêî ÿ èçâúðøèòå êëþ÷à íÿìà äà âëèçà â

÷åðíàòà ëèñòà.

Пробвал съм да пиша на кирилица и си пише без яроглифите,а и друго забелязах,че на една програма дето я пускам да се инсталира и нали там на next или accept,(напред) [защото програмата е на български език] пак ми показва тия яроглифи. Ако може някой да ми помогне благодаря предварително.

Къде да го намеря този flex type, за да го махна?

Редактирано от lorda97 (преглед на промените)

Къде да го намеря този flex type, за да го махна?

Деинсталира се от Control Panel/Add Remove Programs(Контрол Панел/Добавяне и премахване на програми)*.

*може да има разлика в зависимост коя версия на ОС използваш.

Имам проблем с българският език.Примерно си тегля една програма и в папката и има текстов документ,който пише как да инсталирам програмата самоче текстовия документ е на български език. Тогава вместо български думи ми излизат някви арабски ли незнам нещо от тоя род : Àêòèâèðàéòå Êàñïåðñêè ÷ðåç èçòåãëåíèÿ êëþ÷(òàçè ñòúïêà å îïöèîíàëíà è ìîæå äà ñå ïðîïóñíå,íî àêî ÿ èçâúðøèòå êëþ÷à íÿìà äà âëèçà â

÷åðíàòà ëèñòà. Пробвал съм да пиша на кирилица и си пише без яроглифите,а и друго забелязах,че на една програма дето я пускам да се инсталира и нали там на next или accept,(напред) [защото програмата е на български език] пак ми показва тия яроглифи. Ако може някой да ми помогне благодаря предварително.

това не е арабски а си е кирилица но РС-то ти го възприема като друго поради лоша инсталация на кирилизатор.

за ИНФ и помощ виж тук

http://free.hit.bg/injinera/na4alo.htm

иначе "тези яроглифи" казват:

" Активирайте Касперски чрез изтегления ключ

(тази стъпка е опционална и може да се пропусне,но ако я извършите ключа няма да влиза в черната листа."

Редактирано от martab (преглед на промените)

• Автор

:rolleyes: Аз имам същия проблем, а Инжинера показва че липсва файл setupx.dll

същата работа помощ

• Автор

вие нещо неме разбирате :) говоря че на някой текстов документ на който е присано на кирилица ми излиза вместо кирилица някакви символи, букви с някви чертички отгоре,а не че немога да пиша на кирилица.Аз кирилицата си я имам.

вие нещо неме разбирате :D говоря че на някой текстов документ на който е присано на кирилица ми излиза вместо кирилица някакви символи, букви с някви чертички отгоре,а не че немога да пиша на кирилица.Аз кирилицата си я имам.

Напротив, човече, разбираме те добре, и повярвай, някои от нас са го минали тоя път. Затова премахни FlexType, aко го има - става от Add/Remove - и после от линковете по- горе има подробно показано как да добавиш кирилски кодировки на знаците, за да ти излизат правилните символи, а не "яроглифи" :)

вие нещо неме разбирате :) говоря че на някой текстов документ на който е присано на кирилица ми излиза вместо кирилица някакви символи, букви с някви чертички отгоре,а не че немога да пиша на кирилица.Аз кирилицата си я имам.

вариантите са 2- или ти ползваш флекс тайп или този който го е писал... като си оправиш енкодинга проблема трябва да се реши (все пак има вероятност да е писан с някои от шрифтовете на флекс тъп и само с него да се чете или със шрифта на sa dictionary => "safon"- след инсталирането му в c:\windows\fonts)

÷åðíàòà ëèñòà.

Отвори контрол панел и от там отиди на "Regional and language options". От там отвори "Administrative" и задай на "Current language for non-Unicode programs" да бъде: Bulgarian (Bulgaria). Това става от бутон "Change system locale...". След направена промяна ще трябва да рестартираш компютъра. Това описание важи за Windows Vista. При Хр и 7 може да има известни разлики но пътя и смисълът са същите.

Отвори контрол панел и от там отиди на "Regional and language options". От там отвори "Administrative" и задай на "Current language for non-Unicode programs" да бъде: Bulgarian (Bulgaria). Това става от бутон "Change system locale...". След направена промяна ще трябва да рестартираш компютъра. Това описание важи за Windows Vista. При Хр и 7 може да има известни разлики но пътя и смисълът са същите.

С картинки? Цъкни тук

• Автор

къде е това "administrative" след като отворя regional and language options? а за тези, които още не знаят нямам flextype

къде е това "administrative" след като отворя regional and language options? а за тези, които още не знаят нямам flextype

Описанието което бях дал по-рано бе в същност за Vista и Windows 7.

Предполагам си с Windows XP. След като отвориш "regional and language options", чукни отгоре на Advanced. Ще видиш изписано със син текст: "Language for non-Unicode programs" и под него кратко описание. От падащото меню избери "Bulgarian". След това "ОК" и рестарт на компютъра. Така аз оправям проблеми с кирилица и се надявам и при теб да има успех. Все пак където е пипнато от Microsoft нищо не е сигурно на 100% :blink:.

Успех!

• Автор

Лошото е че си е на Bulgarian ;)

вие нещо неме разбирате ;) говоря че на някой текстов документ на който е присано на кирилица ми излиза вместо кирилица някакви символи, букви с някви чертички отгоре,а не че немога да пиша на кирилица.Аз кирилицата си я имам.

Kажи в кой текстов редактор ти излиза текста на маймуница? Да не е Notepad?

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор

Kажи в кой текстов редактор ти излиза текста на маймуница? Да не е Notepad?

да

Едит: Колега стой не се блъскай, ясна раЛотата. Сега видех, че си постнал част от маймуницата. С две думи немаш шрифта, който е използван. Той е Avanti. Аз ще ти го дам тук. Свали го и постави в C:\Windows\Fonts. След това отвори файла с маймуницата в Notepad > Ctrl+A, за да маркираш целия текст и от менюто Format за шрифт избери Avanti. Така ще можеш да прочетеш, какво ти пише в текста. За в самата програмата вероятно е същият проблем и след като си поставил шрифта в папката Fonts би трябвало и там да се реши проблема, освен ако тоя "спец" дето е правил тия недомислици не е използвал друг екзотичен шрифт.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• 8 години по-късно...
на ‎18‎.‎6‎.‎2010‎ г. в 14:15, exwol написа:

Едит: Колега стой не се блъскай, ясна раЛотата. Сега видех, че си постнал част от маймуницата. С две думи немаш шрифта, който е използван. Той е Avanti. Аз ще ти го дам тук. Свали го и постави в C:\Windows\Fonts. След това отвори файла с маймуницата в Notepad > Ctrl+A, за да маркираш целия текст и от менюто Format за шрифт избери Avanti. Така ще можеш да прочетеш, какво ти пише в текста. За в самата програмата вероятно е същият проблем и след като си поставил шрифта в папката Fonts би трябвало и там да се реши проблема, освен ако тоя "спец" дето е правил тия недомислици не е използвал друг екзотичен шрифт.

10 години по-късно. Не вярвах, че ще имам някакъв проблем въобще! Със система, която я водят мерцедес на мерцедесите! Да видиш ти как вози. @DarkEdge ще ми завиди на екстрата.

Та при мен е съвсем обратно на твоето обяснение! Излиза, че трябва да се върнем там, от където сме дошли, а ти му казваш да инсталира шрифт и да го отваря с Notepad!

Нека първо си поговорим за шрифт, с произволно име, наричан за кратко от мен "А1".

1. (А1) = Съвременен комерсиален шрифт (година 2019), само OTF формат, обявен от авторите за поддържащ кирилица и малки букви. Не бачка!
2. (А2) = Предходна версия на шрифта, безплатен (в това време са го правили само с главни букви и кирилица). Бачка. :) 
3. (А3) = Напълно безплатен шрифт само с главни букви и латиница.
4. Тествам A1 - FastStone Capture и FastStone Image Viewer не го виждат в списъка. PhotoFiltre Studio X го вижда, но кирилицата излиза с йероглифите като от темата на автора, въвеждането се вижда на български кирилица, но полагането след ОК бутона полага йероглифи. Под Notepad нагласен за централноевропейски излиза с еднакви тъмни квадрати и вътре еднакви фигурки като от баркод. Копирането на тези квадрати и поставянето в интернет си показва натурална четима кирилица! Записването на текстовия файл и повторно отваряне, при смяна на шрифта се проявява реалните четими кирилици.
5. Тествам А2 - Бачка навсякъде, ама само с главни букви е произведен от едно време преди 5 години!

Шрифтовете А1 са вече 40 - кирилизирани, с малки и големи букви, даже и на гръцки! За цялата колекция искат около 150-200 лв. Може да минеш леко с 85 лв. за основните. Ако ги купуваш поотделно ще платиш $400. Но именно те правят проблема на кирилицата и не знам въобще има ли хватка за лъжене на програмите или шрифтовете са си просто повредени... негодни.

Най-лесният начин за ремонт на щетите от деинсталирането на flextype е с помощта на NR BG-Fix Tool 

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 2 часа, DarkEdge написа:

Най-лесният начин за ремонт на щетите от деинсталирането на flextype е с помощта на NR BG-Fix Tool 

По това време вече никой не знае какво е FlexType и няма нуждаещи се.
За да няма съмнения в малфункциите на субтитри или система прикачвам един файл за проба, моля за вашето мнение дали успявате да ги видите на кирилица под Notepad!

Tук не виждам осимволи на кирилица, а вместо това са отбелязали същите символи като от йероглифите на тази тема.

Официален сайт за продажба на цялата колекция:
https://www.myfonts.com/fonts/flat-it/bebas-neue-pro/

Официален уебсайт на производител:
https://bebasneue.com/

Мостра на PRO прикачен файл Bebas Neue Pro Regular.otf

Спецификация и данни на файла, символи:
https://www.myfonts.com/fonts/flat-it/bebas-neue-pro/regular/glyphs.html

Решението - трябва да се конвертира от OpenType в TrueType. Отварях с Word и на него никакви проблеми с OpenType.
Някой знае ли таферен конвертор, да не е онлайн?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.