Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настрoйка на кирилица на Windows 7

Featured Replies

преди 3 минути, Tanner Foost Foust написа:

Оставяте си BG фонетика и EN.

Това е според навиците и предпочитанията - някой си харесват BG БДС.

• Отговори 82
  • Прегледи 193,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 минути, jhoro написа:

Това е според навиците и предпочитанията - някой си харесват BG БДС.

С БДС  не е бест практис.
Но прав си.

Абе, реално най-добре е с БДС, ама като не минали курса за секретарки...

БДС подреднбата си има логиката на подредба, свързана с подредбата на буквите в думите в българския език.

Току що, ExaFlop написа:

Абе, реално най-добре е с БДС, ама като не минали курса за секретарки...

БДС подреднбата си има логиката на подредба, свързана с подредбата на буквите в думите в българския език.

Правилно, но ние младежите можем да пишем с БG фонетика много пъти по бързо от колкото една секретарка преминала курса и ползва БДС :D

Хм, дали? Правиш ли 400 удара в минута? Още помня бог да я прости леля ми как говореше с мен и пишеше, без да гледа ни клавиатурата, и отпечатваното. За мен си беше и е amazing

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 5 минути, ExaFlop написа:

Хм, дали? Правиш ли 400 удара в минута? Още помня бог да я прости леля ми как говореше с мен и пишеше, без да гледа ни клавиатурата, и отпечатваното. За мен си беше и е amazing

Леля ти е била една сред бест оф бестите . 

Но съм виждал как някои пишат с пръстче показалец :D

Ще е забавно да се организират състезания във форума ахааха остава само да се помисли за техническата реализация :D:D:D

Редактирано от Гост (преглед на промените)

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%91%D0%94%D0%A1

Цитат

Българските машинописци редовно печелят международни състезания по машинопис,(Космос, 1964 г.)[1] печатайки със скорост от над 1000 знака в минута, което е съизмеримо със скоростта на говорене

http://typing-software-review.toptenreviews.com/typing-jobs-required-speeds.html - погледни какви са изискванията за различните браншове.

преди 3 минути, ExaFlop написа:

Това са състезатели. Не обикновени служители. А служители които са се готвили за състезания.

Една обикновена леличка от коя да е администрация, кой да е грамотен ученик би я издухал с клавиатура с фонетика.

преди 3 минути, Tanner Foost Foust написа:

Това са състезатели. Не обикновени служители

А какви хора ходят на състзание? Същите секретарки от офиса.

Средно една дума се състои от 5 символа. 1wpm=5cpm

преди 15 минути, ExaFlop написа:

А какви хора ходят на състзание? Същите секретарки от офиса.

Средно една дума се състои от 5 символа. 1wpm=5cpm

Ходят най добрите.

Не споря. Най вероятно сте прави за  предимствата на БДС но поради наложените стандарти US или ЕN дори и DE масово и почти задължително се изписват с големи букви по клавиатурата  а БДС с едни малки букви. И по навик всеки се научава да ползва фонетика и пише много по бързо.

На мен лично БДС ми е страшно неудобен защото си знам подредбата на qwerty без да гледам.

НогУ са размечтахтИ и утвлякУхти. Става дума за елементарното ползване.

Аз скоро ... мей би ... ще мина също на BG phonetic - ако си купя клавиатура от тук :speak: Ни моа разбера - уж имат сяк'ви ( Kensington, Logitech, Razer, ROCCAT, Samsung, Thermaltake и още една камара марки) - една няма с кирилица. :angry22:  WTF

преди 8 минути, jhoro написа:

НогУ са размечтахтИ и утвлякУхти. Става дума за елементарното ползване.

Аз скоро ... мей би ... ще мина също на BG phonetic - ако си купя клавиатура от тук :speak: Ни моа разбера - уж имат сяк'ви ( Kensington, Logitech, Razer, ROCCAT, Samsung, Thermaltake и още една камара марки) - една няма с кирилица. :angry22:  WTF

Именно :D 

А кирилицата е толкова по красива  от тази латиница .

Щот ни сте си поискали кирилица у долната камара. ;)

Едно от нещата, които се радвам най-много че съм учил едно време в техникума е машинописа - тогава не подозирах колко полезно ще ми бъде след време. Затова и предпочитам БДС-а :)

преди 3 минути, toc написа:

Едно от нещата, които се радвам най-много че съм учил едно време в техникума е машинописа - тогава не подозирах колко полезно ще ми бъде след време. Затова и предпочитам БДС-а :)

Аз бях в гимназия по телекомуникации, освен закон на Ом и на Кирхов 1-ви и втори друго не съм запомнил, шот друго интересно нямаше кво да ни кажат :D Едно БДС щеше да е полезно да ни дадат като тренинг ама нямаа. :D 

TheFallenOne има Win7.  jonov също има Win7.

А dimo_sere_kashkaval има Win 1.0 и не му пука за тия щастливците със седмиците!

XDD mnoo mi e nova versiata (Аз например пиша само с Bulgarian)

• 1 месец по-късно...

Спора е леко безмислен.

БДС стандарта е такъв както е споменато по-горе заради ергономия. Най-често използваните символи са в средата и текстовете се изписват с минимално отместване на пръстите. При еднакви условия писането на фонетика ще е по-бавно заради не оптималните разстояния между символите. Точно по тази причина всеки език си има собствена подредба. Латиницата е една с малки изключения в скандинавските страни, но пак има разместени клавиши по същата причина.

Понеже преди 10-15 години съм водил подобни курсове, девойка която не беше пипала клавиатура никога на 4 ден пишеше без да гледа клавишите, а след седмица докарваше без проблем 120 удара. 

Ако някой има мерак ЕТО да се забавлява.

преди 23 минути, pconline написа:

Спора е леко безмислен.

БДС стандарта е такъв както е споменато по-горе заради ергономия. Най-често използваните символи са в средата и текстовете се изписват с минимално отместване на пръстите. При еднакви условия писането на фонетика ще е по-бавно заради не оптималните разстояния между символите. Точно по тази причина всеки език си има собствена подредба. Латиницата е една с малки изключения в скандинавските страни, но пак има разместени клавиши по същата причина.

Понеже преди 10-15 години съм водил подобни курсове, девойка която не беше пипала клавиатура никога на 4 ден пишеше без да гледа клавишите, а след седмица докарваше без проблем 120 удара. 

Ако някой има мерак ЕТО да се забавлява.

Не само в скандинавските страни, примерно германската подредба, френската подредба са различни от стандартното qwerty

Ние не спорим, само обсъждаме.

Общо взето всяка държава си има клавиатура заради спецификата на езика.

преди 7 минути, ExaFlop написа:

Общо взето всяка държава си има клавиатура заради спецификата на езика.

.... и други неща. Америкън и бритиш клавиатурите се различават и по мястото на специалните символи.

teclatUSok.png                  US keyboard

teclatUKok.png                   British keyboard 

Не е кой знае какво, ама един път голям зор докато си напиша имейл-адреса. А ся - де я "кльомбата" ???

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Нали точно затова съм написал всяка държава. Освен, ако за теб US и UK са една държава. :)

преди 1 минута, ExaFlop написа:

Нали точно затова съм написал всяка държава. Освен, ако за теб US и UK са една държава. :)

:tongue2:  Почти един и същ език  :handshake:

преди 44 минути, манго написа:

само в началото е така ...ъ-ъ-ъ...после се свиква

За всичко е така ... само не знам, като са гътниш дали е пак ... щото няма кой да каже ...

• 10 месеца по-късно...

Реплейснах шрифтовете с набор от такива, които си ползвам, и мисля, че оттогава ѝ (и с ударение) ми се показва криво:

Clipboard01.jpg.937dec63ec1e1d2f20eec963a68a6e94.jpg

Може ли това да се оправи?

И пак нещо, което опира до езиковите настройки - с програмите за отваряне на графични изображения не мога да отворя файлове, в чиито име има специални символи като Ł, Ś и т.н. Може ли да се отворят, без да се налага да ги преименувам?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.