Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HDMI по-добре ли е от VGA и защо не го забелязвам?

Featured Replies

Привет, Извинявам се, че задавам глупав въпрос, но сега това ме вълнува и много искам някой да ми обясни накратко, просто и ясно - Мониторът ми има 2 HDMI входа и 1 VGA. Досега винаги съм си използвал VGA-то, докато днес не реших да се поинформирам малко в интернет и там на всички места пишеше за многобройните предимства на HDMI пред VGA. След това веднага извадих VGA кабела, намерих HDMI-то(който беше бонус към монитора, когато го купувах) и с него свързах компютъра и монитора, с надеждата да гледам една по-кристална картина от преди... Но последва пълно разочарование. Не може да се каже, че се вижда по-добре, по-скоро е малко по-различно. А на места даже и по-зле - когато резолюцията на приложението/филма не е като нативната резолюция на монитора(1920х1080), детайлите се виждат по-квадратно и грубо. На хард диска имам един блу-рей концерт с резолюция като нативната на монитора. Пробвах и него, но не останах много впечатлен - дори ми се струва, че на VGA го виждам по-гладко. Така ли трябва да е? Приятелят ми ще си купува нов монитор и е избрал един модел без HDMI и само с 1 DVI-D, но с добри характеристики ( http://sky.bg/Details.aspx?ID=14186 ). При положение, че ще го ползва само свързан към компютър, нужен ли ще му е такъв вход? А дали наистина не е най-добре чрез VGA или това го виждат само моите очи? Бих желал да чуя и вашите предложения за монитор до 300лв, предимно за игри и филми. Благодаря! Поздрави, Габриел

Редактирано от eXasis (преглед на промените)

Привет,

Извинявам се, че задавам глупав въпрос, но сега това ме вълнува и много искам някой да ми обясни накратко, просто и ясно - Мониторът ми има 2 HDMI входа и 1 VGA. Досега винаги съм си използвал VGA-то, докато днес не реших да се поинформирам малко в интернет и там на всички места пишеше за многобройните предимства на HDMI пред VGA. След това веднага извадих VGA кабела, намерих HDMI-то(който беше бонус към монитора, когато го купувах) и с него свързах компютъра и монитора, с надеждата да гледам една по-кристална картина от преди... Но последва пълно разочарование. Не може да се каже, че се вижда по-добре, по-скоро е малко по-различно. А на места даже и по-зле - когато резолюцията на приложението/филма не е като нативната резолюция на монитора(1920х1080), детайлите се виждат по-квадратно и грубо. На хард диска имам един блу-рей концерт с резолюция като нативната на монитора. Пробвах и него, но не останах много впечатлен - дори ми се струва, че на VGA го виждам по-гладко. Така ли трябва да е?

Приятелят ми ще си купува нов монитор и е избрал един модел без HDMI и само с 1 DVI-D, но с добри характеристики ( http://sky.bg/Details.aspx?ID=14186 ). При положение, че ще го ползва само свързан към компютър, нужен ли ще му е такъв вход? А дали наистина не е най-добре чрез VGA или това го виждат само моите очи? Бих желал да чуя и вашите предложения за монитор до 300лв, предмино за игри и филми. Благодаря!

Поздрави,

Габриел

Гарантираш ли че концерта е оригинален Blue-Ray или е рипнат в ави формат? Впрочем HDMI в старите си версии куцаше в качествато в сравнение с DVI, мисля че вече в новата си версия(1.4) няма проблеми с пропускането на голям битрейт.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

Файлът не е само един, а са 2 цели папки(BDMV и Certificate), тоест и форматът не е "avi". Около 37 GB е - единствено, че съм го теглил от интернет може да предизвика някакви съмнения... Изгледал съм доста филми, концерти, клипове и тн, но като качество - този е несравним с всичко останало и наистина изглежда HD. Мониторът е нов, купих го тази година. ( http://www.amazon.co.uk/Fujitsu-Siemens-XL3220T-Multimedia-Monitor/dp/tech-data/B001Q2Q7K8/ref=de_a_smtd )

Файлът не е само един, а са 2 цели папки(BDMV и Certificate), тоест и форматът не е "avi". Около 37 GB е - единствено, че съм го теглил от интернет може да предизвика някакви съмнения... Изгледал съм доста филми, концерти, клипове и тн, но като качество - този е несравним с всичко останало и наистина изглежда HD.

Мониторът е нов, купих го тази година. ( http://www.amazon.co...8/ref=de_a_smtd )

Пробвай да си поиграеш в настройките на видеокартата и ръчните настройки на монитора. Видеокартата е ясна като платформа(АТИ 5770), но е добре да споменеш точният модел и марка, също и дали си обновявал драйверите й, и разни такива интересни факти.

• Автор

Точният модел е Gigabyte Radeon HD 5770 1GB. (с такова охлаждане)

ОС: Windows 7, Драйвъри: ATI Catalyst 10.6 (вчера ги ъпдейтвах)

Всички настройки са както трябва, проверих ги. Може ли да е нещо от кодеците? Имам инсталиран K-Lite Codec Pack, обикновено използвам Media Player Classic за видео файлове. Преди с VGA нямаше никакви издънки с него. Но сега, като минах на HDMI, се появиха тези груби квадратчета, особено когато резолюцията е по-малка. Пробвах с другата програма - TotalMedia Theatre 3. Доста по-качествено изкара картината, но не съм сигурен дали е по-добре, отколкото тогава, когато бяха свързани с VGA кабел. Като че ли разлика няма или ако има, то тя ще е в отрицателната посока за HDMI. Но според многобройните ревюта при HDMI връзка би трябвало да е доста по-чиста картината...

ПП: Извън графичен режим буквите изглеждат доста по-грубо, в сравнение с VGA връзката.

HDMI не е създен точно за да четеш през него. Докато се занимавах с връзването на телевизора към компютъра разгледахме темата за кабелите.И от нещата които съм чел/чул това при тебе може да стане от кофти кабел и/или от забравен включен overscan. Има из нета и малки програмки за калибрация.Може наистина да пробваш да си го настроиш според hdmi сигнала

Има сериозна разлика и в самите кабели.

Стария ми кабел от 23лв. имаше сериозен проблем с преминаването от светли към тъмни сцени и обратно при рипове с висок битрейт.

Получаваше се някакво моментно осветляване на цялата картина... не знам как точно да го обясня.

Вчера имах финансовата възможност да подменя стария кабел с нов от 69лв. и вече няма такъв проблем.

ps. Коментара ми се отнася за връзка към ТВ Сони FullHD. До сега не съм виждал монитор до 400лв. на които да ми хареса образа.

По скоро бих гледал филм на стар лампов тв през аналога образа ще е по гледаем.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Знаех си аз, че проблемът идва от... задклавиатурното устройство. :P Прословутият кабел изобщо не е чисто HDMI, а си е DVI-to-HDMI - сигурно от това идва влошаването на картината. Явно моите мозъчни сигнали са свързани аналогово и пристигат малко по-бавно, отколкото трябва. :cool: Сега идва въпросът, нужно ли е да си купувам чист HDMI-to-HDMI кабел, за да използвам пълноценно монитора и видеокартата ми(и двете имат HDMI входове)? Ще има ли толкова голяма разлика пред VGA, че да опровергае цената си?

Знаех си аз, че проблемът идва от... задклавиатурното устройство. :P Прословутият кабел изобщо не е чисто HDMI, а си е DVI-to-HDMI - сигурно от това идва влошаването на картината. Явно моите мозъчни сигнали са свързани аналогово и пристигат малко по-бавно, отколкото трябва. :cool: Сега идва въпросът, нужно ли е да си купувам чист HDMI-to-HDMI кабел, за да използвам пълноценно монитора и видеокартата ми(и двете имат HDMI входове)? Ще има ли толкова голяма разлика пред VGA, че да опровергае цената си?

Гепиш, кабела на комшията и пробваш...Но ако ти се намира някъде "чист" DVI-to-DVI и монитора има такъв вход препоръчвам използуването му пред старите версии на HDMI, (до 1.3,) от версиите на 1.3 и нагоре (засега има реализирани версии по стандарт 1.4, - [1.4 и 1.4а] следващите са само на хартия) вече си струва. Разбира се това се отнася не само за апаратната част и извеждащата букса, а и качеството на самият кабел.

• Автор

Някъде срещнах из компа пишеше, че HDMI-то ми е версия 1.3 Иначе мониторът ми няма DVI вход и за жалост нямам такива модерни комшии. :rolleyes: Бихте ли ми предложили кабели, които могат да се нарекат "качествени" и не са чак толкова скъпи?

Някъде срещнах из компа пишеше, че HDMI-то ми е версия 1.3

Иначе мониторът ми няма DVI вход и за жалост нямам такива модерни комшии. :rolleyes: Бихте ли ми предложили кабели, които могат да се нарекат "качествени" и не са чак толкова скъпи?

Просто избери такъв с нужната дължина, тя също влияе на цената. Ако ти трябва къс има такима на поносима цена, ако мислиш че ще ти трябва със среден размер 3-5метра, предвид растоянието, на което е кутията до монитора или евентуално закупен в бъдеще телевизор с голям диагонал, които да захраниш с картина от компютъра, тогава минимума е този закупен от колегата в пост №7.

Това което съм посочил е 5м. но и 3м. е на същата цена. Този е на същия производител но е 1м. и с 20лв. по евтин.

Предполагам дължината те устройва след като е за монитора. Ето и много по евтина алтернатива.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Това което съм посочил е 5м. но и 3м. е на същата цена. Този е на същия производител но е 1м. и с 20лв. по ефтин.

Предполагам дължината те устройва след като е за монитора.

Личен опит: обикновено еднометровите кабели все някакви 10-15 сантиметра не им стигат. Представи се че отсека за компютъра в купешко ПЦ бюро е в някой от долните ъгли примерно десният, а обичайно входната букса на монитора е в дясно от стойката обаче погледнат откъм гърба...

Публикувано изображение

Пък и възможността в последствие кабела да се използува към някое съвременно визуално удоволствие, е то може и сега да е къс(но поне 1.5метра), пък тогава да се купува отделно за случая...Както реши автора на темата, все пак той знае какви са му финансовите възможности, както и има някакви планове за момента и за напред.

Знаех си аз, че проблемът идва от... задклавиатурното устройство. :cool: Прословутият кабел изобщо не е чисто HDMI, а си е DVI-to-HDMI - сигурно от това идва влошаването на картината.

Едва ли....,просто си вземи един свестен кабел и си готов,дори и да е с DVI-HDMI преходник.Ако продължаваш да виждаш разлика или нещо да те дразни,търси проблема другаде (в дисплея,в сигнала който подаваш и т.н.).За момента аз поне бих ти препоръчал да не скачаш на 1.4.Освен ако не мислиш да му ползваш предимствата и новостите естествено.Или иначе казано да гледаш в 3D,да ползваш мрежовата връзка,рекурсивното аудио или да показваш през този кабел снимки от висококачествен фотоапарат със съответни цветови схеми които са нови при 1.4.

Аз примерно съм с един такъв и съм го вързал на такъв телевизор.Вече няколко седмици нямам оплаквания от никакъв вид.Независмо дали гледам нормални филми,Blu-Ray или пускам игра.И това въпреки че е евтин и е дълъг 15 метра,което според колегите от съседния раздел можеше и да е недостатък.А и съм с преходник DVI-HDMI.

Имаш на ЛС снимка как изглеждат цветове,шрифтове и картина в игра.

• 7 месеца по-късно...
  • Автор

Обновявам темата! :) Най-сетне си взех HDMI-HDMI кабел, обаче за нещастие си излезе боклук(както винаги съм голям късметлия). Кабелът е Hama, дълъг е 1,8m и го купих за 12 лв, уж да мина на тънко! И ето пак се натъкнах на проблеми - 1. При леко разбутване на кабелите отзад, картината изчезва - тоест кабелът стои нестабилно във видеокартата и при леко бутване може да излезе от буксата. 2. Тръгва когато си поиска... Не можах да разбера каква му е цаката - гасих монитора, компютъра и какво ли не - проклетото нещо не искаше да тръгне! И след пореден път изключване от тока на PC-то, взе че случайно тръгна! 3. Ужасният проблем, заради който моментално го извадих и сложих отново стария кабел - по целия монитор се виждаха нещо като изгорели пикселчета(с различен цвят, най-вече отровно син), които при мърдане на мишката(или ако имаше музика) трептяха в същото темпо(?!). Въпросните точици бяха много малки, но дразнеха достатъчно много. Така върнах отново DVI - HDMI кабела, а в крайна сметка разбрах, че тези "квадратчета" са напълно нормални, защото съществуват така или иначе, а VGA ги размазва и не си личат. Има го това пикселизиране при по-ниски резолюции(например по време на на loading screen-а "Starting Windows" излгежда по-грубо), но то е само на места, а в 3D приложения определено изглежда по-гладко. ПП: В крайна сметка не можах да разбера с HDMI или DVI картина съм в момента? Доколкото знам и виждам (уж) разликата е само в това, че HDMI поддържа аудио пренос и някой други по-високи резолюции. Но все пак искам да съм наясно - в изхода на видеокартата съм вкарал DVI, a във входа на монитора е HDMI - е... какъв е резултатът в крайна сметка - картината, която получавам е HDMI трансформирано в DVI или DVI трансформирано в HDMI? И от това трансформиране на сигнала получава ли се загуба на качество? Извинявайте за индианските въпроси, ама хич не ме бива в техниката. :whist:

ПП: В крайна сметка не можах да разбера с HDMI или DVI картина съм в момента? Доколкото знам и виждам (уж) разликата е само в това, че HDMI поддържа аудио пренос и някой други по-високи резолюции. Но все пак искам да съм наясно - в изхода на видеокартата съм вкарал DVI, a във входа на монитора е HDMI - е... какъв е резултатът в крайна сметка - картината, която получавам е HDMI трансформирано в DVI или DVI трансформирано в HDMI? И от това трансформиране на сигнала получава ли се загуба на качество? Извинявайте за индианските въпроси, ама хич не ме бива в техниката. :baby:

HDMI и DVI са интерфейси за предаване на цифров видеосигнал с висока резолюция. Единствената разлика между тях е, че HDMI пренася и аудиосигнал. На практика, картината е една и съща.

• Автор

Благодаря за отговора! И аз така си мислих, но вече ми се разясни напълно. :blink: Поздрави, Габриел

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.