Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

До 30 км/ч за автомобили в градовете?

28 гласували потребители

1. 1. Съгласни ли сте да се въведе такова ограничение ?

• да
      14%
      4
    • не
      78%
      22
    • не ме интересува
      7%
      2
  2. 2. Ако бъде въведено ограничение на скоростта до 30 км/час в града - ще се спазва ли от всички ?

• да
      7%
      2
    • не
      92%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Най-хубаво си е с павета.Ето пред народното събрание за сумати години само 2-3 павета са сменени

Жоро"Павето" - С теб съм брато, напълно те подкрепям.

Аз предлагам да направим една подписка срещу тоя закон, която да бъде по-голяма и от подписката срещу влизането на Турция в ЕС и затварянето на атомни централи. Тия взеха много да се вживяват в ролята си на полицаи, управляващи демократична държава.

Чиче, ти искаш анархия не демокрация!

• Отговори 70
  • Прегледи 9,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• аз предлагам да се намали скоростта до 3км/час и отпред да върви глашатай с газов фенер и да реве с пълно гърло че иде автомобил да се пази народонаселението, ако не ви харесва да направим общонациона

• Хич не е лек спама Сигурен съм че каквото и да се реши за София град все ще има недоволни, но каквото и действие да се предприеме най-малко обикновените хора ще спечелят(или те най-много ще изгубят

• Едва ли е нужна подобна мярка. С камери плюс солени глоби,които да се събират/най-вече/,ефекта ще е по-голям ! Защо българина спазва правилата в Германия и Гърция,а у нас се чувства недосегаем ? Ли

Жоро"Павето" - С теб съм брато, напълно те подкрепям.

Чиче, ти искаш анархия не демокрация!

Точно това е демокрацията. Противното се нарича "тоталитаризъм" и вече го преживяхме ( поне аз, ти си по-млад ). Но да говорим по темата. Когато ти ( предполагам ) и други като теб се качат в градския транспорт, пътуват един час и престоят още толкова в задръствания, ще измислите друг враг.

Всеки ден ползвам и служебна кола(когато съм колеги) и градски транспорт(когато няма служебна кола)и съм се насладил и на двете и съм се нагледал на кръгли идиоти с коли из цяла Сф и гласувам с двете ръце за този закон и се надявам да филтира всички идиоти с коли(пред разпад) и с това да се приключи със задръстванията.Дори имам такива познати които нямат пари за да гледат едно кино или да изпием по една бира но всяка сутрин отиват с кола на работа и се прибират всяка вечер пак с нея , но не смеят да излязат с нея извън сФ защото трошката е прецакана и не става за дълъг път и когато има се наложи да си ходят на село - с автобсуса.Аман от такива граждани и софиянаци ;):salad::angry: :angry:

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Точно това е демокрацията. Противното се нарича "тоталитаризъм" и вече го преживяхме ( поне аз, ти си по-млад ). Но да говорим по темата. Когато ти ( предполагам ) и други като теб се качат в градския транспорт, пътуват един час и престоят още толкова в задръствания, ще измислите друг враг.

Задръстванията са именно заради хора на това мнение

prwvu написа на 13 юли 2010 - 18:10 :

Това са хора комплексари, колата е необходимост, не лукс! Точка по въпроса.

, поради което използуването на градският трнспорт се превръща в мъчение!

Всеки ден ползвам и служебна кола(когато съм колеги) и градски транспорт(когато няма служебна кола)и съм се насладил и на двете и съм се нагледал на кръгли идиоти с киоли из цяла Сф и гласувам с двете ръце за този закон и се надявам да филтира всички идиоти с коли(пред разпад) и с това да се приключи с задръстванията.Дори имам такива познати които нямат пари за да гледат едно кино или да изпием по една бира но всяка сутрин отиват с кола на работа и се прибират всяка вечер пак с нея , но не смеят да излязат с нея извън сФ защото трошката е прецакана и не става за дълъг път и когато има се наложи да си ходят на село - с автобсуса.Аман от такива граждани и софиянаци ;):salad::angry: :angry:

Аз пък си мислех, че проблема са паркираните напряко на пешеходната пътека мутренски и мутрески луксозни джипове, ферарита и майбаси, а не средностатистическият човек ,който гледа да спазва правилата, за да не разтури и без това едва удържаният семеен бюджет да се не скъса...от някой фиш или акт...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Задръстванията са именно заради хора на това мнение, поради което използуването на градският трнспорт се превръща в мъчение!

Аз пък си мислех, че проблема са паркираните напряко на пешеходната пътека мутренски и мутрески луксозни джипове, ферарита и майбаси, а не средностатистическият човек ,който гледа да спазва правилата, за да не разтури и без това едва удържаният семеен бюджет да се не скъса...от някой фиш или акт...

Все пак, София не е България, колкото и да се опитвате вие, правителството и медиите да втълпите това на хората. Даже премиерът спомена, че София била над 2 милиона, докато всъщност, тя никога не е минавала мимлион и двеста хиляди население. Личи си, колко е грамотността ви и какви мегаломани сте. Аз лично не съм стъпвал в столицата от 1997 година насам и нямам намерение да го правя в скоро време. Просто сте някъде накрая на България, безинтересни вече ( както и винаги сте били) и без никаква полза за България. Голямото село си е "голямо село". Селяни били паркирали напреки, пък гражданите ползвали метрото. Абе не виждате ли, че всички сте селяни и по-точно поникнали в село? Правете си каквито закони искате за вас и оставете нас, БЪЛГАРИТЕ да си решаваме как да живеем в СЕЛАТА си, дето има и пешеходци!

Редактирано от ImpossibleMan (преглед на промените)

Все пак, София не е България, колкото и да се опитвате вие, правителството и медиите да втълпите това на хората. Даже премиерът спомена, че София била над 2 милиона, докато всъщност, тя никога не е минавала мимлион и двеста хиляди население. Личи си, колко е грамотността ви и какви мегаломани сте. Аз лично не съм стъпвал в столицата от 1997 година насам и нямам намерение да го правя в скоро време. Просто сте някъде накрая на България, безинтересни вече ( както и винаги сте били) и без никаква полза за България. Голямото село си е "голямо село". Селяни били паркирали напреки, пък гражданите ползвали метрото. Абе не виждате ли, че всички сте селяни и по-точно поникнали в село? Правете си каквито закони искате за вас и оставете нас, БЪЛГАРИТЕ да си решаваме как да живеем в СЕЛАТА си, дето има и пешеходци!

Това за "селяните" в София и прехвърлянето на пробема върху тях си е мнение на самите софиянци, изказват го дори тези които са съвсем пресни жители на столицата и нищо кореняшко няма в тях, изключая извънмерното възгордяване. Както се казва на софиянеца с купено свидетелство за правоспособност за управление на някаква категория МПС, перничанина с фолксвагена му е виновен...

Закона за скороста няма да се приеме 100%.За Турция съм съгласен не бива да влиза в ЕС.Днес доживях още едно чудо.Един пич с кола ми махна с цел благодарство,че съм го пуснал преди мен заради дупка.Най-големия куриоз е че аз бях пеша :)

Тоя sliderum нормален ли е се пита във задачата.

Пусни една тема с този въпрос и анкета в "Религия, мистика и езотерика", може и да узнаеш нещо, там имам достатъчно врагове, но и приятели и благодаря за риторичният въпрос, само че трябваше да го зададеш на субекта в огледалото...

А мен ми е писнало от велосипедисти, каращи в насрещното. Един велосипед е много по-опасен от един автомобил. Не само за собственика си, а и за останалите участници в движението. Представи си, че завали дъжд. Какво правим на две колела? А в студените месеци от годината? 27 години бях на велосипед. Благодаря, но това е самоубийство. Ти предствяш ли си 500 човека от моята фирма да пътуват всеки ден по 20-30 километра на велосипед до работа и обратно? Ами ние няма ли да спим? Час и половина до работа и още толкова обратно? Ако това е по силите на един тинейджър, не е по силите за хора на средна възраст и нагоре. Като пишеш глупости, поне се замисляй над реалността.

А на мен (като колоездач) ми е писнало от шофьори, които ти отнемат предимството, минават до теб на косъм разстояние (особено камионите изобщо не му мислят) или дори те засичат умишлено. Имах случай, в който един софийски селянин ме задмина с мръсна газ (а аз карах с близо 40 км/ч) само и само за да набие спирачки 10 метра по-напред и да паркира. Ако не бях с дискови спирачки щеше да се размажа в задната му броня. Да споменавам ли и когато една патка удари един познат, докато си лафеше по жисиема (карайки в двете платна) и избяга все едно е обрала банка. Карал съм на големи разстояния в България и единствено в София ме е било страх да не ме ударят и винаги са ми отнемали предимство. В движението велосипедистите ни зачитат по-малко от каруците и пешеходците. На практика има по-малко риск да вървиш пеша по улицата, отколкото да караш колело.

После, тия "500 човека" за чий *** живеят на противоположния край на столицата? Цяла София ли е като тях, та не могат да си намерят работа в центъра или да си сменят квартирата по-наблизо? Не е ли най-добре да не се налага да пътуваш, вместо да набиваш пари за кола, която да кисне по цял ден по тротоарите пред офиса. Ако са толкова специални и не могат - тогава защо шефовете ви не организират един служебен транспорт или и те са модерни като вас? И при условие, че има метро Люлин-Младост - за кои точно краища на града говориш? За Перник ли? ;)

Като гледам, как столичните шофьори се отнасяте с колоездачите, как зачитате пешеходците и бъс лентата, как минавате с мръсна газ по малките улички, как засичате рейсове и трамваи, как спирате по кръстовищата и паркирате по булевардите - изобщо, ама изобщо не ми е жал за тези от вас които карат в София.

А, да - и колко от вас си давате сметка колко по-бърз и редовен ще е градския транспорт, ако няма задръствания и тарикати по бъс лентата. Малко след "преврата", когато в София бяха предимно софиянци, от Люлин стигах до НДК за по-малко от 30 мин с тролея. До Плиска, с едно прехвърляне се стигаше за 40 мин, стига разбира се да знаеш графика...

П.П. Tricho, къде видя в ЮК 100 км/ч градско?!? По магистралите? В населено място в Лъндън е предимно по 20 мили (или 30 км/ч), разбира се без да броим големите булеварди. И инцидентите след въвеждането на ограничението са намалели с 40%.

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Браво, браво. Акъл се дава кой какъв транспорт да ползва, кой къде да живее и работи. Спирка нямате. Само една реплика към Q-tech - това, че си се разминал с 1000 автомобила и 10 са те засекли или там какво са ти направили, не ти дава право да говориш за тях като на 1 от тези 10. Имай мярка. Относно паркирането, за такава инфраструктура - такова паркиране. Кажете ми за 20 години колко общински паркоместа са изградени, че нещо ми се губи бройката, със сигурност не беше високо число, по-скоро кръгло. А че има вулгарни хора - има ги както зад волана, така и на пешеходната пътека, така и тук, в този форум.

Никой никога не кара да прави какво и да било.Но говорим за неща които се случват всеки ден.Не си крива душата и аз имам такива колеги и колежки които дори имат наглостта да се оплакават от задръствание и след това да изтърси "еми то има спирка на метро-то до нас , по-добре да ме докара мъжа ми с колата".Да не споменявам ,че и на 10 мин път пеша (спокойо ходене) има спирка на метрото и от офиса , но нали сме важни и специални и сме с колата.Нищо , че повечето от тези важни довчера са се возили в каруци , но сега в автомобили и не могат без тях и дори ако трябва чакат с часове по кръстовищата и псуват, но никога няма да се качат в градския транспорт защото там не е за тях.Там е за провинциалистите които няма пари да си купят коли и се возят с градският транспорт.Да не говорим , че точно тези спират с колите по пешеходните пътеки и като кажеш , че са в нарушение почват да се зъбят.Имах случай такъв с арабин и само като погледнах и човека взе да се извинява , а наште красавци гледат тъпо.Искренно се надявам това ограничение да свали много хора от колите и да ги качи в градският транспорт ,защото поне 50% от трафика между 7-9 сутринта и 5-7 вечерта е точно такъв.

Много ми е интересно как ще преценят къде има 'много' пешеходци и велосипедисти

МНОГО лесно!!! В големите градове!!! :)

Най-"смисления" въпрос който съм виждал във форума. :)

Няколко човека вече споменаха велосипеди, и ако наистина тази мярка ще облекчи велосипедистите, аз лично бих гласувал с двете си ръце.Аз отскоро се запалих сериозно по шосейно / състезателно колоездене, и си купих много висок клас шосеен бегач, с цялостен монтаж Shimano Ultegra-6600, и от две седмици някъде кръстосвам Варна и региона с него.30 км / ч мога и да ги поддържам при нагорнище, а за надолнище 50 не ми мърдат, може и 80.Интересно ще ми е върволица от " трийсеттаци ", и един шосеен колоездач да ги задмине...Болшинството коли по варненските пътища или не са по-скъпи от моя немски бегач, или са по-евтини.Имах странен случай на кръстовището от Газостанцията към магазин Kaufland, с някаква кола от тип градски разнос.Някакъв дъртак с побеляла коса и разгърдена риза води млада девойка в колата, не зная дали заради нея не ми се изфука, но държи клаксона надут и ме подминава, без да го пуска.Бях на ниска скорост (малък венец отпред и предпоследен отзад), но лесно го настигнах, като за късмет спря на светофара.Прозорецът му не беше отворен.Ядосан заради явната гавра (бях се престроил точно в ъгъла, до бордюра при случката, а той ми свири...), макар да не помня много от тренировките по wu-shu, със съвсем лек, но плътен удар с длан буквално му изкормих шофьорското огледало и то хвъркна настрани.Вдигам си лекия бегач с една ръка и културно си заминавам по диагонал между спрелите коли, а оня ми крещи и ми се ежи...Хм....Да си беше мислил по-навреме, как така на нито една луксозна кола не ѝ преча, и ме изчакват, като тръгваме заедно, вероятно заради големия старт на бегача, а тоя самозван селяк не може да мине от мен? Странно...В БГ всички те мислят за половин човек, непълноценен, ако нямаш кола, която ти е набор.Разбирам да кара прилично SUV като algor, и да се фука, макар и тогава да няма право да постъпва така...В града в момента ограничението е 50, а аз се движех с 25, защото е лек баир нагоре, и то, на няма и 100М от червен светофар.Какво искат тия, отпред голям венец, отзад най-малък ли да дам...

Отделно повечето хора нямат нужния мозък, за да разберат огромните плюсове на колоезденето.В редица държави от ЕС имаше негов ден, където бизнесмени слязоха от луксозни возила и отидоха на работа с велосипеди, за да насърчат ползването на най-ефективния и екологичен транспорт, за Холандия правилно споменаха в темата.4 € / час паркинг където и да е, 180 € е най-евтиният паркинг на месец, и да видите как на светофар има 5-6 коли и никакви задръствания.Аз предпочитам да се трудя за здравето си, най-вече заради издръжливостта откъм въздух и крака, която получавам от колоезденето, отколкото да седя в някаква дърта консерва и да си мисля колко съм велик.А за пръскането на пешеходци - даже и пред червен светофар карат с висока скорост, на милиметри от бордюра.Да ми падне един такъв, и ще трябва линейка...В Градския транспорт никак не е работа вече, особено във Варна, където разстоянието от 10 км се изминава за 30 минути...Понякога и за повече.Спечелих бас с приятели как ще бия автобус номер 20 от ЖП гара към кв. " Владислав Варненчик ", предвид, че маршрутът му е поне 70 % само баир нагоре.Да им бяхте видели физиономиите...Поздрав за всички колеги-велосипедисти с две снимки от Париж, отлреди около месец са.

imgp1689f.th.jpg

imgp1690.th.jpg

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Браво, браво. Акъл се дава кой какъв транспорт да ползва, кой къде да живее и работи. Спирка нямате. Само една реплика към Q-tech - това, че си се разминал с 1000 автомобила и 10 са те засекли или там какво са ти направили, не ти дава право да говориш за тях като на 1 от тези 10. Имай мярка. Относно паркирането, за такава инфраструктура - такова паркиране. Кажете ми за 20 години колко общински паркоместа са изградени, че нещо ми се губи бройката, със сигурност не беше високо число, по-скоро кръгло. А че има вулгарни хора - има ги както зад волана, така и на пешеходната пътека, така и тук, в този форум.

Нали искате да сме като в Европа? Да няма задръствания и катастрофи? Е с този манталитет - да си се "разхождаш" с колата из центъра - не става!

И като говорим за мярка - май не си се замислял какво число цитираш? Ако са ме задминавали 1000 автомобила - това ще да е било докато карам целодневно към провинцията и интересно защо - но нито един от тях не ме е засичал. Иначе от-до София се пресича за макс. един час, през което време повечето коли ще ги задминаваш с колелото. Но да приемем, че съм се "разминал" със стотина от тях - поне 10 ще ме псуват и засичат, а от останалите най-малкото половината ще ми отнемат предимство (на кръстовище или когато влизат в булеварда). И да не го направят - не бих рискувал да гадая намеренията им.

В центъра на София знам поне три платени паркинга и много сини зони. Интересното е, че е пълно с паркирали коли около тях, но вътре стоят почти празни. Би ли ми разяснил, защо общината ще трябва да инвестира в разрушаването на сгради и построяването на нови паркинзи - след като и малкото които имаме седят празни?!? И цената не е аргумент - не може да караш кола за емнайсет хиляди евра, но да нямаш 2 лв за да си платиш паркинга докато си пиеш кафето!

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Публикувано Днес, 00:18

prwvu написа на 14 юли 2010 - 00:08 :

Тоя sliderum нормален ли е се пита във задачата.-->

-->Пусни една тема с този въпрос и анкета в "Религия, мистика и езотерика", може и да узнаеш нещо, там имам достатъчно врагове, но и приятели и благодаря за риторичният въпрос, само че трябваше да го зададеш на субекта в огледалото...

Човече ти не четеш ли. Пратих те там където ти е мястото. След като не ти се занимава с тази тема

Трета задачка, не ме занимавай повече.
защо спамиш в нея?:)

Да се затвори идеалния център за коли. За снабдителни такива, да има солена такса, поне да се оправдаят по-високите цени на стоките там. Извън центъра се правят вело алеи, по които да не минават коли. Най-лесно като се отдели по едно платно на улица за тази цел. Паркинги трябва да има извън централната част с идеята хората, които пътуват от голямо разстояние да могат да си оставят там автомобила и да се пренасочат към друг транспорт. Отделно камери навсякъде, като нарушенията се определят чрез специализиран софтуер - така ще се наказва всяко нарушение. Събираемостта на глобите може лесно да се повиши, ако има желание, тъкмо ще има пари за паркинги и за охраняеми вело такива. Техническите прегледи да са реални, най-вече тези за количество изхвърлени газове. Данъците за автомобили, по-стари от 15 години да са тройни. Шофьорските курсове да включват повече часове за каране (за блондинки поне тройно количество), а самите изпити да са много трудни. Възможно е дори да се въведе тест за интелигентност. Разбира се да се нулира вероятността да се вземе изпит чрез корупция. И разбира се, най-важната стъпка е да се въведе интелигентна система за управление на трафика - сама да определя къде, колко коли минават и съответно да настройва светофарите по най-благоприятния начин. Отделно, своевременно да качва информацията в интернет сайт и да има специален радио канал.

Трябват драстични мерки, за да се оправи реално трафика, но въвеждането на ограничение от 30км/ч няма да доведе до никакви ползи.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Ограничението е безсмислено и ще доведе до много повече главоболия.

@badsector относно велоалеите хубаво пожелание,но ако бъде реализирано в моментното състояние /поне в София/ последиците ще са катастрофални :cool:

Като лек спам мога да споделя, че в наше село от година сме принудително на около 10-15 км/ч из половината град с добавка изключителни дупки, канали и трапища. Извън нормалните на които ние българите сме свикнали и притръпнали отдавна. Може и да сте чували по новините как сме. Тия 30 км са пълна простотия. Като за нашенските милиционери - нормална идея за мозъчния им багаж. Сещам се за още нещо - самите полицаи смятат, че догодина пак ще се сменят книжките защото са черно-бели. От два дена съм новите документи и ми е трудно да преглътна тая порнография дето ни я сервираха.

Относно велосипедите - аз съм се явявал навремето (живковото) на годишни прегледи със старата Мифа, имах си книжка за нея и т.н. А всеки, който е минавал през битака в днешно време или е виждал/пипал западно колело би забелязал лепенките за минали прегледи... Мой приятел си купи миналата седмица много изгодно швейцарски Вилигер от клас 6000+ в отлично състояние, вече са Трек Юрап де и на него лепенки за минали технически прегледи за 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 и 2010.... :cool: Подобни лепенки за техн.прегледи има задължително и на колелата от Германия, Холандия (разбира се и там, най-велосипедната европейска държава!!) и от всички останали. Точка по въпроса :P

едит: правописни грешчици...

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

Като лек спам мога да споделя, че в наше село от година сме принудително на около 10-15 км/ч из половината град с добавка...

Хич не е лек спама :cool:

Сигурен съм че каквото и да се реши за София град все ще има недоволни, но каквото и действие да се предприеме най-малко обикновените хора ще спечелят(или те най-много ще изгубят - в зависимост от теорията на относителността), за сметка на някоя облагодетелствувана строителна фирма или служителите в дадано министерство(поради усиленият корупционен натиск).

Младши( query), ти освен да цъкаш минуси и да правиш теми и постове подходящи за "Празни приказки...", нямаш ли си друга работа? kmvasilev е уважаван член на Калдейта форуми и твоето отношение е най-малкото неуважително. За моят минус, да, може би си го изпросих, не трябваше да иронизирам, пред някой като теб, който не е в състояние да схване някои наши,(на ЕнтЕлЕгЕнцията), забавления. :P

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.