Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Asus - проблем с термо датчик или нещо друго.

Featured Replies

Здравейте! На едни мои познати компютъра им не иска да пали. При натискане на копчето за пускане се пали за не повече от 1 секунда и угасва. Перките се завъртат и спират. При повторен опит реакция няма. Трябва да се изключи от ключа на захранването и тогава нещата се повтарят. Познатите ми намериха нестандартно решение на проблема, за около 1 минута загряват със сушуар отзад захранването и тогава компютъра пали. Това бяха техните думи. Когато аз отидох на място там установих следното. Почистихме компютъра и пробвах захранването отделено от компютъра със закъсяване на зеления кабел към корпуса, захранването си тръгна без проблем и си работи няколко минути така. После при свързването му към дъното последователно съм разкачал захранващите кабели на цялата му периферия (твърд диск и записвачка) и съм изваждал и двете плочки РАМ памет. Остана свързан само към дъното и проблема си остана. При обдухването с сушуара топлия въздух минава хоризонтално през захранващия блок и успява да затопли само горната крайна дясна част на дъното. Дъното за сега мога да кажа само че е Асус, но повече информация в следващия ми пост. Бях си записал на една бележка какво е точно, но я забравих у тях. Това у тях е в Брегово (видинско), а аз съм във Варна. Писах му на скайпа да ми прати името, така че следващия път повече информация. Въпроса ми е може ли да е от някой повреден датчик на температура да става така или от някой електролитен кондензатор? Щом веднъж е тръгнал компютъра проблем с рестартиране няма (докато е „топъл“ още. Остане ли известно време изключен пак трябва да се грее от вън. Всичко това става и през най-топлите дни.

Здравейте! На едни мои познати компютъра им не иска да пали. При натискане на копчето за пускане се пали за не повече от 1 секунда и угасва. Перките се завъртат и спират. При повторен опит реакция няма. Трябва да се изключи от ключа на захранването и тогава нещата се повтарят. Познатите ми намериха нестандартно решение на проблема, за около 1 минута загряват със сушуар отзад захранването и тогава компютъра пали. Това бяха техните думи. Когато аз отидох на място там установих следното. Почистихме компютъра и пробвах захранването отделено от компютъра със закъсяване на зеления кабел към корпуса, захранването си тръгна без проблем и си работи няколко минути така. После при свързването му към дъното последователно съм разкачал захранващите кабели на цялата му периферия (твърд диск и записвачка) и съм изваждал и двете плочки РАМ памет. Остана свързан само към дъното и проблема си остана. При обдухването с сушуара топлия въздух минава хоризонтално през захранващия блок и успява да затопли само горната крайна дясна част на дъното. Дъното за сега мога да кажа само че е Асус, но повече информация в следващия ми пост. Бях си записал на една бележка какво е точно, но я забравих у тях. Това у тях е в Брегово (видинско), а аз съм във Варна. Писах му на скайпа да ми прати името, така че следващия път повече информация.

Въпроса ми е може ли да е от някой повреден датчик на температура да става така или от някой електролитен кондензатор? Щом веднъж е тръгнал компютъра проблем с рестартиране няма (докато е „топъл“ още. Остане ли известно време изключен пак трябва да се грее от вън. Всичко това става и през най-топлите дни.

Защо не се опита с друго захранване и така ще се уверите дали сегашното работи или не .
  • Автор

Друго захранване нямахме, но няма да е от него. Както споменах вече съм го пробвал в „студено“ състояние. А ето и точното име на дъното:P5GL-MX/S.

• Автор

Просто пробвайте с друго захранване.

Няма как да стане този номер вече. Аз просто питам за възможни причини на дъното.

Абе то тръгва ама без товар . От моя опит мога да ти кажа че сменено миналата година захранване / китайшън боклук / на мой приятел тази година го изненада , работи 2/5 минути и компютъра изгасва . След подмяната му с друго компютъра работи 2 седмици без проблем докато му купих фортрон . Старото е при мен и го включвам без товар работи с часове и не иска да знае , не ми се пробва на друга машина че не се знае кога ще покаже друг дефект и резултатите може да са плачевни :wors:

1. пробвай без видеокарта - при пасивните (или тия със спрял вентилатор) става късо понякога вътре в чипа. 2. пробвай без захранване на хардиска - има обратни диоди, които пробиват при обратно напрежение, но зашитават диска 3. пробвай без 4 пиновия 12волтов конектор за захранване на процесора сортирано по вероятност 1 - най голяма 3 - най малка... 2 и 3 се причиняват от евтини китайски захранвания http://store2.data.bg/professor/HTML/ne_pali/ne_pali.html

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Абе то тръгва ама без товар . От моя опит мога да ти кажа че сменено миналата година захранване / китайшън боклук / на мой приятел тази година го изненада , работи 2/5 минути и компютъра изгасва . След подмяната му с друго компютъра работи 2 седмици без проблем докато му купих фортрон . Старото е при мен и го включвам без товар работи с часове и не иска да знае , не ми се пробва на друга машина че не се знае кога ще покаже друг дефект и резултатите може да са плачевни :P

Имал съм същият проблем, само че с друго дъно. Наистина се оказа...............................ЗАХРАНВАНЕТО!

така е, обаче евтините китайски боклуци нямат защита от късо - тоест не се е налагало да вадиш захранвашия кабел за да може да пуснеш компютъра пак нали?

в случая вероятността да е проблема в захранването клони към 0...

При натискане на копчето за пускане се пали за не повече от 1 секунда и угасва. Перките се завъртат и спират. При повторен опит реакция няма. Трябва да се изключи от ключа на захранването и тогава нещата се повтарят.

включва се защитата на захранването - какъвто и да е друг проблема няма да се спира след секунда и после да не пали... защо се включва - друг въпрос но 100% е заради късо... че асус са боклуци, особено тия с чип на nvidia и това е отделен въпрос...

така е, обаче евтините китайски боклуци нямат защита от късо - тоест не се е налагало да вадиш захранвашия кабел за да може да пуснеш компютъра пак нали?

в случая вероятността да е проблема в захранването клони към 0...

включва се защитата на захранването - какъвто и да е друг проблема няма да се спира след секунда и после да не пали... защо се включва - друг въпрос но 100% е заради късо... че асус са боклуци, особено тия с чип на nvidia и това е отделен въпрос...

Захранването наистина си беше китайскуууууу!И от най калпавите китайски, бяха му сложили в кутиятаА в гаранцията - за него само 115 лева!!!Представяй си какви фирми има. А ти много си против този Asus. Е , новото ми дъно пак ще е Asus.Публикувано изображение
  • Автор

Виждам, че някои са чели първия пост от тук и там, други по-внимателно. Професоре видеото е вграденото и няма как без него. Без 4 пиновия кабел не съм пробвал. Без захранване на твърдия диск вече писах - пробвал съм. Пак ще повторя - захранването остана включено само с 20 пиновия кабел към дъното и 4 пиновия пак там. Всичко останало беше едно по едно изключвано, включително и РАМ паметта извадена. Добре казвате възможно късо, е как това късо престава да бъде късо след малко обгухване с горещ въздух? Моля ви прочетете внимателно първия пост!

Аз го прочетох първия пост. Студена спойка в самото захранване.Загрява се метала се разширява и проработва. Вариант две затлачен вентилатор на захранването, вентилатора спира включва се защитата и захранването изключва. Духаш със сешуар въздушната струя развърта спечения вентилатор и захранването проработва. Извод захранването е за смяна.

Аз го прочетох първия пост.

Студена спойка в самото захранване.Загрява се метала се разширява и проработва.

Вариант две затлачен вентилатор на захранването, вентилатора спира включва се защитата и захранването изключва.

Духаш със сешуар въздушната струя развърта спечения вентилатор и захранването проработва.

Извод захранването е за смяна.

Приятел!

Компютърът с приказки не се оправя. Казваш, че си от Варна, а компа е във Видинско. Не че не сме чели първият пост, но и доста сме ти написали. Виж, ако не си съгласен с нас, това е друг проблем.Забележи твоя градски само колко е написал. Забележи, ако си в час, какво ти е написал kokomil Забележи и другите. Еми посъветвай си приятеля да опита смяна на захранването първо, а тогава пак ще мислим. Ако работиш в моя сервиз, на минутата ще те уволня.Комунистите така говореха: "Другари, дайте да дадете" А те самите заминаваха да почиват на Хаваите. Сега дано си ме разбрал. Нищо лично към теб. Мисля даже, че много добре се справяш с хардуера.

щом проблема се решава със сушоар, значи в захранването има подути електролитни кондензатори, а не слаби спойки. най вероятно кондензаторът на +5vSB е подут (това е честа причина захранването да не тръгва с товар, че и без), тоест изтекъл е и му е паднал капацитета, обаче електролитните кондензатори могат да си променят капацитета с до 50% при промяна на температурата, така че със сушоара капацитета му се вдига и захранването пали... за да се оправи студената спойка трябват бая повече градуси от тия на сушоара, а с него едва ли се дига температурата над 100-120... първо трябва да се види каква марка е захранването - ако е китайски боклук не си струва да се ремонтира, но ако е качествено - сменят се кондензатори за 6-7лв и е готово... със спечен вентилатор захранването работи нормално докато прегрее - тоест поне 1-2 минути...

• Автор

Аз го прочетох първия пост.

Студена спойка в самото захранване.Загрява се метала се разширява и проработва.

Вариант две затлачен вентилатор на захранването, вентилатора спира включва се защитата и захранването изключва.

Духаш със сешуар въздушната струя развърта спечения вентилатор и захранването проработва.

Извод захранването е за смяна.

Не си го чел внимателно! Както казаха професора, а и аз напълно споделям това от студена спочка няма да е, нито пък вентилатора е спечен. Той без товар си тръгва веднага.

Приятел!

Компютърът с приказки не се оправя. Казваш, че си от Варна, а компа е във Видинско. Не че не сме чели първият пост, но и доста сме ти написали. Виж, ако не си съгласен с нас, това е друг проблем.Забележи твоя градски само колко е написал. Забележи, ако си в час, какво ти е написал kokomil Забележи и другите. Еми посъветвай си приятеля да опита смяна на захранването първо, а тогава пак ще мислим. Ако работиш в моя сервиз, на минутата ще те уволня.Комунистите така говореха: "Другари, дайте да дадете" А те самите заминаваха да почиват на Хаваите. Сега дано си ме разбрал. Нищо лично към теб. Мисля даже, че много добре се справяш с хардуера.

Да, прав си с приказки не се оправя. Познатия ми чете темата и предполагам ще направи опит. Радвам се, че не си ми шеф! :mad:

щом проблема се решава със сушоар, значи в захранването има подути електролитни кондензатори, а не слаби спойки. най вероятно кондензаторът на +5vSB е подут (това е честа причина захранването да не тръгва с товар, че и без), тоест изтекъл е и му е паднал капацитета, обаче електролитните кондензатори могат да си променят капацитета с до 50% при промяна на температурата, така че със сушоара капацитета му се вдига и захранването пали... за да се оправи студената спойка трябват бая повече градуси от тия на сушоара, а с него едва ли се дига температурата над 100-120... първо трябва да се види каква марка е захранването - ако е китайски боклук не си струва да се ремонтира, но ако е качествено - сменят се кондензатори за 6-7лв и е готово...

със спечен вентилатор захранването работи нормално докато прегрее - тоест поне 1-2 минути...

Ето това вече е смислен отговор, в който има мисъл. Този отговор би ме накарал да пробвам друго захранване, а не просто ей така да се намираме на приказки. Захранването не е лошо. Тежичко е и има един голям дросел закрепен на страничния му капак. Не е от тия евтините и леки китайски.

Твоето захранване явно е добро и проблема е в кондензаторите, ако ще ги сменяш - внимавай с поляритета. Иначе и за китайските захранвания си струва, по простата причина че след ремонт обикновено вървят задоволително дълго и ако ще се скапят напълно, то вероятно и добро захранване ще се скапе, а пък е и временно финансово решение :)

• Автор

Твоето захранване явно е добро и проблема е в кондензаторите, ако ще ги сменяш - внимавай с поляритета. Иначе и за китайските захранвания си струва, по простата причина че след ремонт обикновено вървят задоволително дълго и ако ще се скапят напълно, то вероятно и добро захранване ще се скапе, а пък е и временно финансово решение :yanim:

Ами, то не е мое. Вече обсъдихме въпроса със собственика на компютъра и някой свободен ден ще го занесе на сервиз, за да се установи къде е точно проблема. Ако имахме друго захранване тогава щяхме да го пробваме, но нямаше и по всяка вероятност няма да се намери дори само за проба.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.