Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Измамни "шеги" до мобилните телефони

Featured Replies

Публикувано изображение

Обаждания и есемеси с "шеги" получават абонати на мобилни оператори, разказаха на БТА потърпевши на измамите.

В един от случаите любезен мъжки глас казва "Честито! Вие току що спечелихте 1000 лева, защото сте избран на случаен принцип от радио "Фолк+". До няколко минути ще получите есемес с указание как да получите парите", след което разговорът прекъсва.

Есемесът обаче не пристига в близките няколко минути и потърпевшият връща обаждане на номера, от който е бил търсен. Там обаче никой не отговаря, като междувременно разговорът вече е започнал и това се отразява на сметката на "спечелилия".

След около 10-на минути се получава есемес от кратък четирицифрен номер, на който пише "Вие бяхте жертва на телефонно прецакване! За да прецакате някой с тази шега, изпратете есемес с код 108 и номера на жертвата си на телефон 1928".

1928 е номерът, от който е получено краткото съобщение, в което са обещани "инструкциите".

Веднага след първото пристига и второ съобщение, което гласи: "Ако искате да прослушате всички шеги и да прецакате повече приятели, наберете номер 191973".

След справка от мобилния оператор става ясно, че няма как да се разбере кой е поръчал т.нар телефонно прецакване, а услугата като цяло се поддържа от трета фирма. Мобилният оператор няма отношение към нея.

От Българска национална асоциация на потребителите коментираха за БТА дали се нарушават права на абонатите на мобилни оператори.

Според Богомил Николов и в двете кратки съобщения не е посочена цената на услугата - за "прецакване" и за "прослушване на всички шеги", което е в нарушение на закона за потребителите, където ясно пише, че всяка услуга или стока трябва да има посочена цена. Независимо дали мобилният оператор в случая е посредник между потребителя и фирмата, организираща услугата.

Според Николов конкретният случай, макар да е шега, наподобява случаи, в които потребители са били подканени да изпращат есемеси с добавена стойност, за да спечелят награда.

Николов е на мнение, че мобилните оператори трябва да дават възможност на абонатите си да ограничат или забранят получаването на есемеси от подобен тип, което те отказват.

От Българската национална асоциация на потребителите призовават всички, които ползват мобилни, а и стационарни телефони, при подобни обаждания и съобщения да не реагират по никакъв начин и да не търсят "мними" печалби.

vesti.bg

Ами да, услугата си е напълно легална, въпреки че можеш да изкараш акъла на човек! Имат си даже и сайт! :huh:

Редактирано от programings (преглед на промените)

Преди вече не помня колко години поличих рекламен SMS в три сутринта. Направих страхотен скандал първо по телеофана с оператора, а на сутринта и в офисa на Мтел. От тогава не съм получавал рекламни SMS, явно има начин. Тази година си поднових договора и изрично заявих че ще си пренеса номера към друг оператор ако почнат пак да ми пращат реклами.

• 2 седмици по-късно...

Много ги мразя тия "шеги".Хич не е забавно да ти пристигне смс че си глобен заради еди какво си.Но операторите печелят от това,затова не искат спирането им.

И аз, подобно на ПетьоСтоянов преди доста време заявих на оператора на *88, че не желая да получавам рекламни SMS-и (тогава бе за някакви игри) и не получавам от тогава такива. Не са нужни нито скандали, нито заплахи, просто трябва да го заявиш.

Tози рож "услуги" за SMS "шеги" съществуват доста отдавна и обикновено лесно се ловят. Услугите са легални, но е силно неприятно за някого, който се е подвел. Не знам кой лигльо/пикла ще направи подобна шега, но аз никога не бих си помислил за такова нещо. Телефонът ми е важен начин за комуникация и дори не обичам да ме търсят за глупости, който и да е. Никой не го и прави и се радвам. То има и едно "каквото посееш, такова ще жънеш"

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 10 месеца по-късно...

Не знам дали тук е мястото и се извинавям ако не е. Вижте http://www.mobilebulgaria.com/games/puzzle.php?code=fff8eda97f9ac04691843bb8ae1ac285 ! Каква е тази Puzzle Game. Отдолу под наградата, която е телефон, има някакви предплатени услуги, които нямам идея дали се "печелят" заедно с телефона или наградата в играта е само апарата? Кажете ми да знам дали да се набутвам....

Tози рож "услуги" за SMS "шеги" съществуват доста отдавна и обикновено лесно се ловят.

Услугите са легални, но е силно неприятно за някого, който се е подвел.

Не знам кой лигльо/пикла ще направи подобна шега, но аз никога не бих си помислил за такова нещо. Телефонът ми е важен начин за комуникация и дори не обичам да ме търсят за глупости, който и да е. Никой не го и прави и се радвам.

То има и едно "каквото посееш, такова ще жънеш"

За съжаление за някой хора телефона не е уред за комуникация, а за забавление! Знаеш за какво говоря!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.