Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Още няколко думи за multi-gpu системите

Featured Replies

Преди няколко дена обещах да напиша една статия за hybrid physX. Бях доста ентусиазиран, НО се оказа, че в хардуер.бг вече има такова писание. В крайна сметка реших да пиша за multi-gpu, като цяло. Направих статията под формата “въпрос отговор”. Надявам се да ви хареса, въпреки че не съм професионалист и може да има някои неточности. Постарах се статията да е максимално разбираема. В случая е насочена към хора, които не разбират толкова много, а не към

В: Какво е multi-gpu?

О: Multi-GPU е съкратено от MULTIple-Graphics Processing Units. Това е използването на две или повече /макс. 4/ графични карти в една система.

Nvidia изпозват технологията си “SLI”, което означава Scalable Link Interface:

Публикувано изображение

Ati използват Crossfire(X):

Публикувано изображение

В: Има ли смисъл от подобно нещо?

О: Има, но е най-добре да се вземе една /възможно най-добрата карта за парите/, с които разполагате, а не 2 по-слаби. Не се изключват и двучипните карти. Търси се най-добрата едночипна карта за парите.

В: Защо?

О: Не всички игри са оптимизирани за повече от една видеокарта.

Все още има някои проблеми с драйверите. С всеки следващ драйвер се наблюдава подобрение, но още не са изчистени всички проблеми.

Много вероятно е двете видеокарти да искат повече ток, отколкото “еднокартовия” вариант. С това се увеличава и отделяната топлина в кутията, а тя трябва да бъде изкарвана навън.

В: Какъв е смисъла тогава?

О: Има прираст в цялостното представяне на конфигурацията. Дори при игри не оптимизирани, за повече от една карта, се наблюдава увеличение в кадрите в секунда.

В: Спомена за едночипни и двучипни карти… Това пък какво е?

О: Двучипните карти представляват видеокарта, на която има две видеокарти на една платка. Тоест два графични процесора със собствена памет на една платка. Това са две карти вързани в кросфайр/сли и споделящи един слот.

В: Какви са изискванията към системата?

О: На първо място е захранването. Трябва да е качествено и с достатъчна мощност.

На второ място /не по важност/ е дънната платка. Трябва да има необходимите слотове за видеокарти.

И накрая – трябва да имате видеокартите. Не е проблем ако картите са от различни производители. Например 5770 на Асус ще се свърже с 5770 на гигабайт.

В: Какви са специфичните изисквания за кросфайр?

О: Трябва да разполагате с дъно с чипсет на AMD или INTEL. При картите на ATi съществува плюса, че може да вържете две, различни по модел, карти, стига да са от една серия. Например може да съедините 5770 с 5750, но не и 5750 с 5830. От друга страна 5830 ще работи и с 5850 и 5870. Все пак за предпочитане е да са еднакви.

В: А изискванията за сли?

О: Трябва да имате дъно с чипсет нвидиа. Картите трябва да са еднакви, освен по производител. Това изключва ситуацията, когато искате да ползвате една видеокарта за “physX”

В: Имам, което поддържа кросфайр, но не поддържа СЛИ. Все пак мога ли да пусна две или повече карти в СЛИ?

О: Възможно е, но не винаги се получава. Как става може да видите ТУК. Не винаги се получава, но е добре да се опита. Особено ако дъното е с чипсет на АМД, а искате да пуснете любимите карти на нвидиа в СЛИ.

В: Имам карта(и) на nvidia и искам да добавя още една, но да е само за ”physX”. Трябва ли ми нещо специално?

О: Не. Слагате новата карта и задавате, че тя ще се занимава с “физиката”. Хубаво е картата да има поне 96 ядра. 8800гт, 9600, 9800, гт 240… Картите са доста. Ако бюджета не е проблем се насочете към гт240 или по-силно. По-новите карти се по-тихи и по-хладни.

В: Имам карта на АТИ възможно ли е да добавя карта на nvidia за “physX”?

О: И това е възможно. Описано е ТУК

С това приключвам. Не е много, но е първата статиика /ако може да се нарече така/, която пиша. В статията съм дал два линка с описания на английски. Ако искате можа да ги преведа и добавя тук или в отделна тема.

Надявам се да съм бил полезен. :grimace:

Поздрави!

Редактирано от silicon valley (преглед на промените)

Да добавя и аз няколко думи за Hybrid PhysX. Това означава една основна Ати карта от висок клас + карта на нвидиа да смята физиката. Прабвах го с две карти нисък клас и резултата беше почти нулев.

п.п тези клипове не съм го правил аз.

Редактирано от ПетьоСтоянов (преглед на промените)

На Мафия 2 грам разлика няма между включени и изключени физики.

Явно клипа които съм сложил не е добър.

Иначе вали сняг, остават стъпки във снега, като стреляш има малко повече пушек и още един куп такива дреболии.Разлики има но не са чак толкова големи някои парцал се вее и други от този род.

• Автор

Мислех днеска да направя една статиика за кейбъл мениджмънта, но само с камерата на телефона тези неща не стават. Заради това реших да доразвия темата за multi-gpu. Реших тук да събера повече информация на тази тематика. :wub:

Искам да уточня, че тестовете /и диаграмите/ не са правени от мен.

----

Сравнени са резултатие при SLI на две gtx 480, а както знаете това е най-бързата едночипова карта :). При работа на картите x16/x8

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

И при работа x8/x8:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Изводите ги оставям на вас, дали си заслужава да се дават излишни пари само заради работата на слотовете в режим х16...

Диаграмите взех от: http://www.hardocp.com/

П.С. Сега мисля да направя един списък със необходимите захранвания. :biggrin:

• Автор

Направих и малко списъче със захранванията. Пускам го, като отделно мнение за да не се смесват двете. Става въпрос само за две виедокарти. Ще се опитвам да го обновявам постоянно.

Публикувано изображение

Това са актуалните карти към момента. Така сложените цифри показват колко ви е нужно за да работи системата безпроблемно и същевременно да има резервен капацитет.

При АТИ положението е доста балансирано. Картите не се нуждаят от толкова мощни захранвания.

При Нвидиа положението не е така. При gtx460 няма нищо плашещо, но големите и горещи гтх470/480 искат доста мощен захранващ блок. Сега към списъка ще добавя и подходящи захранвани като цена/качество/достатъчен брой конектори.

Поздрави!

Споменаваш по-горе за недостатъците на MultiGPU решенията и тук мисля да се включа и аз с допълнение по-темата.Ще разгледам 3-те най-сериозни недостатъка,без да се спирам на температури,шум захранвания и т.н. защото това са фактори които потребителят може да предвиди и избегне.

МикрозасечкиInputlagЗависмост от софтуер и драйвъри

По ред на номерата.

1.Микрозасечките (надявам се превода ми да е коректен,знам само немската дума) могат да бъдат обяснени с един прост пример.Вземаме една игра от типа на Stalker,Metro или Splinter Cell и сцена в която се промъкваме през тъмнината в някой тунел или мазе.Всичко е на "мах" както се казва често във форума.Двете карти/чипа нямат никакъв проблем да пресмятат тъмнината и фпс са в небесата.Всичко си е гладко и приятно...В следващата секунда обаче попадаме в засада и почва зверска битка с много ефекти огън,кръв и отражения навсякъде.Картата или картите ни започват да се развихрят за да поемат огромното количество данни в бързосменящите се сцени и вместо да обработват всеки следващ кадър в синхронни интервали,както в ненатоварващи сцени,започват да се разминават.В битката всеки кадър има различен брой ефекти и се получава така че едната карта трябва да "изчака" другата за да си подаде нейната част от обработени данни.За човек с тренирано око в екшън игри това "изчакване" става осезаемо още при около 60 фпс за повечето хора около и под 40 кадъра.Картинката става още по-брутална или за да бъдем коректни безсмислена за всичко друго освен бенчмаркове,при 3 или 4 карти.

Играта или всяка една програма за мерене на фпс показва че има достатъчно кадри на монитора а субективното усещане е че играта сече.В случая мога да говоря от горчивия си опит с Far Cry 2.На 1280х1024 и всички ефекти,брояча на играта показваше над 100!!! фпс а при всяко едно по-бързо движение имаше няколко бързи насичания.Това беше в началото може вече с новите драйвъри да се е оправила,но когато човек си купува(добре че аз първо я пробвах без да я купувам :) ) един продукт той го иска тук и сега а не след 3 месеца когато има нови драйвъри.При Far Cry 2 проблема се задълбочаваше при MSAA и/или Vsync.Но,там вече преминаваме към точка 2.

За да бъда обективен трябва да спомена и факта,че по отношение на микрозасечките nVidia са малко по-добри от ATI,което не значи обаче,че проблема не съществува и при тях.

2.Tака нареченият Inputlag при LCD монитори е иначе казано забавянето при подаване на обработените кадри към монитора.Казва се,че човек забелязва от 30ms нагоре,но аз лично не съм го тествал(нямам 2 монитора и камера).При много бавни монитори и/или включен Triple Buffering и/или Vsync резултата е,че картината се движи като в някакво желе и прицелването на практика е невъзможно.Затова и една MultiGPU система има нужда от ДОСТА повече фпс за да може потребителя да се наслади на гладка и безпроблемна игра.Принципно тези фпс не са проблем,но повечето хора използват MultiGPU решенията си,за да могат да въведат повече ефекти при поносими фпс.Или пък си играят като мен със SSAA.

За двата проблема до момента потребителят има няколко варианта за намаляне на негативните ефекти.При наличието на подходящ монитор който да не предизвиква Inputlag и без MGPU,може просто леко да се намали резолюцията или което е по-логично някой ефект.При по-стари или ненатоварващи игри или при наличието на наистина мощни карти в MGPU е достатъчно просто да имаме толкова много фпс,че ефектите на микрозасичане и inputlag да не се забелязват.Като много проблемна игра в това отношение се дава например Race Driver GRID,само че аз лично не забелязвам нищо подобно след като тя върви перманентно с над 160 фпс.И докато в този случай можем да си играем с настройки до постигане на желания резултат,при последният възможен проблем на който ще се спра сме безсилни и трябва да разчитаме на производителите на игри и карти.

3.Тъй като системите с повече от една карта или графични чипове са минимална част от пазара на компютри,много производители на игри си спестяват опримизациите в тази насока при разработката на продукта си.Или просто оптимизират или за SLI или за CF,но не и за двете решения.Пресен пример е хитовата игра Starcraft 2,където SLI е функционирал още в бетата а за CF няма поддръжка и до днес.При една двучипова карта като моята например единия чип кърши пръсти докато другият се "гърчи" да смята всичко сам.И в тази игра конктетно това не е проблем,защото не е особенно тежка и най-вече тръгва и така.

Но има игри които изобщо не "палят" или ако,то фпс-те от двучиповото решение са по-малко от това на едночипва карта.Най-често това се случва с нови заглавия на пазара и се дължи на отсъствието на MGPU профил за тази игра в драйвъра.Когато няма подготвен профил за играта и тя изобщо тръгне се стига много често и до грешки при рендерването на картината или периодично забиване на графичния драйвър.

В този случай има 3 варианта,човек с единична карта си играе и си свирка,човек с SLI,понятие от профили и късмет си прави сам профил а този с CF чака ATI да му пусне профил в "Crossfire X Aplication Profile" .Или този с nVidia също си чака за "SLI Profile Update".Положителното е,че междувременно nVidia и ATI са доста бързи и при излизането на дадена игра вече има и профил за нея.Или поне а хитовите заглавия,ако някой иска да си цъка "Симулатор на кучешки колиби" например може да си отчака :)

Надявам да съм бил полезен с информация от опит и хората които предлагат MGPU решения за компютри среден геймърски клас да разберат защо няма смисъл от това.И че една,но по-бърза карта почти винаги е по-доброто решение.Но за да запазим обективност:Тук става дума само за игри!!!

Ако искате да се занимавате с нещо такова

Публикувано изображение

или такова то MultiGPU е решението.Тогава може да сложите и 4 двойни карти в системата си и да не ви интересува всичко по-горе.

Хайде сега със здраве и дано хората изправени пред дилема да намерят помощ в темата.

Направих и малко списъче със захранванията. Пускам го, като отделно мнение за да не се смесват двете. Става въпрос само за две виедокарти. Ще се опитвам да го обновявам постоянно.

Публикувано изображение

Това са актуалните карти към момента. Така сложените цифри показват колко ви е нужно за да работи системата безпроблемно и същевременно да има резервен капацитет.

При АТИ положението е доста балансирано. Картите не се нуждаят от толкова мощни захранвания.

При Нвидиа положението не е така. При gtx460 няма нищо плашещо, но големите и горещи гтх470/480 искат доста мощен захранващ блок. Сега към списъка ще добавя и подходящи захранвани като цена/качество/достатъчен брой конектори.

Поздрави!

При GTX 480 в Sli забрави за 850 ватово захранване примерно 480 е оразмерена при референтни настройки да гълта до 295 вата, а да не забравяме и че напоследък се нароиха оверклокнати модели. Още повече, че човек който прави такава сглобка няма да слага за централен процесор Селерон, а ще забучи шестядреният екстремист и поне 12гиги оперативна памет, заедно с два големи диска в РАЙД + ССД и какво ли още не, а машината ще се охлажда с поне няколко сериозни "прахосмукачки" и/или флуидно охлаждане. Въобще машина от такъв клас, на която ще се прави съвместна работа на карти за по 1К бройката даже без видеото ще гълта към 300вата(щото процесора и рамта, пък и видеокартите едва ли ще останат неклокнати) Така че минимума за комфортна работа върви към 1000+ ватове(модулни).

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

Поправено! Благодаря!

Томигън благодаря, че се включи и ти.

:)

едит: Фолдинг@home имат специална версия на програмата, която ползва ядрото на картата ако е с ферми архитектура.

Понеже подхванахте темата за захранвания и ватове пак,да ви дам малко актуална информация (списанието е на 5-6 дена) за РЕАЛНОТО потребление на ток САМО на графичната карта.

Списък на няколко карти в както следва Десктоп,2 монитора и ХД филм,Игра и съотношение ватове/фпс в игра.

Публикувано изображение

И съпоставка на консумацията на 5870 и 480 в различни игри ,Furmark и DX9/10 срещу DX11.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Преди на някой да му дойде на ум да оспори дали това са истински данни,имам едно филмче как точно хората мерят и съм склонен да повярвам на тях отколкото на официалните данни написани по страници и т.н.Подал съм запитване към списанието дали ще ми позволят да им качвам филмчетата във форума с превод и субтитри,но докато не ми позволят ще си ги гледам сам и мога само да преразказвам.Все пак тук и заради сканирването могат да ми лепнат някоя глоба,да не говорим за видео :)

P.S.Качеството не е кой знае какво ама като няма риба и рака е риба :D

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

• 6 години по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.