Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шахмата спорт ли е?

Featured Replies

Спорт е "всяка форма на физическа дейност, която чрез организирано или неорганизирано участие има за цел изразяването или подобряването на физическата и психическата годност, развиването на социални отношения или постигането на спортни резултати на всички нива" (Европейска харта, 1992, чл.2).

Интересува ме "защо?".

ПП: Открих, че шахът е официално признат спорт от Международният олимпийският комитет, воден от ФИДЕ. Може да премахнете темата.

Интересува ме "защо?".

ПП: Открих, че шахът е официално признат спорт от Международният олимпийският комитет, воден от ФИДЕ. Може да премахнете темата.

Наскоро препрочетох "Шахматна новела" от Стефан Цвайг. Има я http://liternet.bg/publish6/scvaig/shahmatna.htm , но не е отначалото или е друга разработка на същия сюжет. Нямам време да сравнявам двата текста, но си заслужава да се прочете.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Интересува ме "защо?".

Първо, за да ти се отговори на въпроса, е необходимо да знаеш, че думата спорт произлиза от френски и означава нещо като за развлечение. Спортовете са възникнали първоначално като следствие от трудовата дейност на човека. Т.е. лова е бил средство за препитание, но впоследствие вече е станал само средство за развлечение. Производните са стрелба с различни оръжия и риболов. Шахмата е съвкупност от наука, изкуство и спорт. Наука, защото непрекъснато се изследват различни варианти в различните дебюти, на които има посветени хиляди книги, същото се извършва и с мителшпилните позиции и ендшпила. Изкуство, защото дори във века на компютрите се доказа, че е необходим особен талант, който машините нямат и до този момент не може да бъде създаден с машинен език. Милиони хора изпитват наслада от партиите на великите шахматисти от различни поколения. Спорт, защото в днешно време /и не само/ хората оценяват стойностите в живота според класации. Т.е. ако един човек има способности в дадена дейност, неговото признание става обикновено когато го признаят на високо равнище. Т.е. едно момче от махалата може да е най-добрия футболист, баскетболист или всякакъв друг, но признанието идва, когато успее да спечели отличие в състезание. Именно състезанията са нещото, което определят дадената дейност като спорт. А ако се обърнем към физическата и психическата годност, то ще кажеш къде е спорта. Относно психическата годност в шахмата това е едно от основните качества, необходими за да се практикува играта. Слабия характер, не води до успехи. Физическите качества - пример първия мач между Карпов и Каспаров. Безлимитен мач, в началото Карпов води с 5:0, очаква се победа, тъй като се играе до 6 победи. Обаче тук се намесва физическата издържливост. След 30-та партия Каспаров печели 3 от 4 партии и по решение на ФИДЕ, международната организация, мача е прекратен, поради изтощение на играчите. Моята жена е бивша баскетболистка, а аз шахматист. Когато се запознахме, тя също беше скептична относно шахмата, но ми се отдаде случай да я убедя в обратното. Тя участваше в разни работнически състезания, в които имаше състезания по баскетбол, волейбол, тенис на маса и т.н. и шах. Тя участваше в няколко дисциплини, реши и в шаха да се пробва, все пак бях я понаучил нещо. Докато играеше аз и казах, че ако получи спечелена позиция да внимава с поведението си, тъй като в такъв момент сърцето ти започва да бие толкова силно, че го усещаш, все едно е 20 см пред теб. Първоначално тя не ми повярва, но по време на срещата си се убеди и не само веднъж. Напрежението в играта е огромно и аз например за едно състезание 7-8 дена свалях около 10 кг. Надявам се да съм обяснил достатъчно ясно.

Напрежението в играта е огромно и аз например за едно състезание 7-8 дена свалях около 10 кг. Надявам се да съм обяснил достатъчно ясно.

Ти го изкара по-силов спорт от бягането... Смисъл, че какво има толкова, че чак да се свалят толкова килограми...? Не се заяждам, просто се зачудих.

Ти го изкара по-силов спорт от бягането... Смисъл, че какво има толкова, че чак да се свалят толкова килограми...? Не се заяждам, просто се зачудих.

Силното психическо напрежение. Понякога, особено когато сбъркаш, те облива като студен душ и ставаш вир вода от пот. Изгаряш в играта, разбира се ако си отдаден на нея. Често, това е смисъла от така наречените "гросмайсторски" ремита, с цел да се запазят сили за цялото състезание. В противен случай рискуваш да останеш като изцеден лимон на края на състезанието. В другите спортове когато си под напрежение, го разкарваш посредством физическото усилие. Тук няма такова и напрежението се трупа. Главата ти се пръска, но няма как да освободиш натрупаните емоции. Представи си всеки ден да се явяваш на 4 часови изпити по математика в продължение на 7-9 дни. Дали ще имаш сили всеки ден да се представяш на ниво и да имаш сили до края, без да свалиш нито едно килце.

Изкуство, защото дори във века на компютрите се доказа, че е необходим особен талант, който машините нямат и до този момент не може да бъде създаден с машинен език.

И това го казва шахматист ! Явно наблюденията са ви от аматьорски програми за обучаване на деца относно правилата на играта писани от пишман програмисти.

И това го казва шахматист ! Явно наблюденията са ви от аматьорски програми за обучаване на деца относно правилата на играта писани от пишман програмисти.

Не разбираш мисълта ми. Това че машина те побеждава, не означава че създава изкуство. Изкуството е да създадеш такава партия, от която хората да получат естетическа наслада, а не просто спортен резултат. Като пример от най-новата история: в мача Топалов и Ананд, в четвъртата партия коментатора Антоанета Стефанова, както и компютъра с програмата Ribka_4, предлагаха ход, който и самия Веско направи. Съвсем неочаквано за всички обаче Ананд пожертва фигура и получи за 3-4 хода неотразима атака и спечели красиво. Ето за такова изкуство говоря. Това машините не могат все още. Просто при тях липсва понятието опит и фантазия. Една машина, била тя и с размерите на небостъргач не може да състави план на действие като: тези фигури ще дойдат тук, а другите тук. При машината има конкретно изчисление и ако няма конкретно заключение, няма и конкретно действие. Т.е. може да бъде отхвърлен даден ход, поради невъзможност да бъде изчислен до край. От по-старата история: Михаил Тал, той е бил вълшебник в тази игра. Почти винаги жертвал фигури, впоследствие доказано некоректно, но за зрителите в залата и читателите от вестниците и списанията, е било истинска наслада да наблюдават играта му. Такова изкуство не може да се създава от машина, защото въведените й правила се нарушават, защото машината не може да осъзнава своите действия. Тя просто смята. Тя не може да играе за публиката. Тя просто казва това да, това не.
  • Автор

Именно състезанията са нещото, което определят дадената дейност като спорт.

Да, и аз прочетох, че е спорт, защото има съревнование. Все пак това което, оказва се все още е объркващо за мен е, че спорта е възникнал като физическа надпревара. Естествено в нея има и интелект, както има и в съревнование по надплюване, но ключовият момент е мерене на физически способности. И тогава, както и цитирах, срещам, че "спорт е всяка форма на физическа дейност...". Ако някой каже, че физическите данни не са задължителен показател за дефинирането като спорт и спортист може да е и джудже и великан в шаха, то ето какъв контрааргумент открих: Защо споренето не е спорт? Защо ораторството не е спорт? Защо мълчането не е спорт? Въз основа на това, моето лично убеждение е, че шахът не е спорт.

Аз много харесвам, или по-точно харесвах шаха. Само който не го е играл сериозно не познава усещането че ще получиш инфаркт. Бях доста добър и ако не беше разтурен шахматният клуб, можеше да се очаква и повече от мен. Определено е наука, има и творчество, а точно така както го описа, съм съгласен и че и изкуство. Дали и спорт... 

Ти го изкара по-силов спорт от бягането...

Определено по-стресов.

Михаил Тал, той е бил вълшебник в тази игра. Почти винаги жертвал фигури, впоследствие доказано некоректно, но за зрителите в залата и читателите от вестниците и списанията, е било истинска наслада да наблюдават играта му.

О, да ,обожавам партиите с жертва на фигури! Даже си съхранявам такива... 

С началото на мачовете за световно първенство, играта шахмат се е превърнала в спорт. Спорта не означава задължително "бой по канчето". Ако гледаш нашите футболисти, ще си помислиш, че и футбола не е спорт, защото стоят 90 мин. неподвижно и гледат мача от близо. Както писах в началото първите спортове са производни на човешката дейност, като са били като състезания на умения. Умението стрелба с лък, по-късно с огнестрелно оръжие, фехтовка, езда и т.н., рицарските турнири, народни борби и др. Шахмата е едно от седемте рицарските умения, освен фехтовка, езда, писане на стихове и т.н. Основния проблем, в това да повярваш, че шаха е спорт, е убедеността ти, че спорта е физическо усилие или умение. Но точно тук ми идва наум често срещаното заглавие: Физкултура и спорт. Значи ли, че едното изключва другото? Не! Шахматистите също правят физическа подготовка, не вдигат гири, но все пак спортуват, с цел укрепване на организма, респективно нервната система. Доброто физическо състояние, осигурява добро кръвообращение, основен фактор за оросяване на мозъка. Провеждането на тренировъчен процес е също признок за спорт. Като тук дори има по-богат набор от тренировки: теоретическа, психическа и физическа. Във футбола има само "чалгическа". Основната разлика между двата спорта, че във футбола се рита безразборно и после се мисли....в шаха ръцете са винаги под задника....

• Автор

Основния проблем, в това да повярваш, че шаха е спорт, е убедеността ти, че спорта е физическо усилие или умение. Но точно тук ми идва наум често срещаното заглавие: Физкултура и спорт.

Културата и спортуването са две различни неща. Във връзка с какво беше това?

Шахматистите също правят физическа подготовка, не вдигат гири, но все пак спортуват, с цел укрепване на организма, респективно нервната система.

Не съм съгласен с това. Физическото състояние на шахматиста няма пряко отражение в неговите способности, тъкмо защото добрият шахматист се съревновава със своя интелект, а не мускули. Естествено, че ще е добре да я спал поне 2-3 часа и да е ял курабии вместо развален салам, но не бих нарекал това хранителен режим на спортист. Доколкото шахматиста не е допуснал да е болен и не изтезава тялото си с недостиг на хранителни вещества, до там се разпростира спортуването му. Елементарен пример, че физическото състояние не е критерий за шахматно гросмайсторство е това, че и човек без крака и ръце може да го умее.

Какво е шахът, би попитал някой? Шахът е игра. Играта пък е съзнателно полагане на усилия които нямат пряко отношение към оцеляването (препитание, съвокупление и т.н). Футболът също е игра, а съревнованието на пъргавината и прецизността постигната с волеви мускулни натоварвания го правят спорт. Обикновено тези който са най-добри в главата дори не играят футбол - те са треньорите. С други думи никой не мери IQ-то в спорта. Не пречи, но и Айнщайн ще го бият хлапета от махалата.

Шахът е толкова спорт, колкото и стихоплетството. Ако реденето на рими е спорт, тогава бих допуснал същото и за шаха.

Относно физическата култура http://www.referatite.com/Istoriia_na_fizicheskata-303.html Относно спорт ли е шаха има редица други спортове, които също нямат нищо "спортно", например автомобилизъм, безмоторно летене, спортната стрелба по чинийки и т.н.

• Автор

Относно физическата култура http://www.referatit...eskata-303.html

Относно спорт ли е шаха има редица други спортове, които също нямат нищо "спортно", например автомобилизъм, безмоторно летене, спортната стрелба по чинийки и т.н.

Има според кого и според какво? Според някой който е преценил, че може да се вядат пари от реклама и състезания или според някой който е спазил цитираното от мен? Ако се върнеш назад във времето ще откриеш и доста "странни" виждания какви са изкуствата. В днешно време примерите също са шокиращи.

Но защо даваш тези неуместни примери с автомобилизмът, стрелбата и безмоторното летене? Погледни врата на първите (подлаган на 7G), окото на вторите и сърцето на третите. Това са си чисти патологии...

....

Шахът е толкова спорт, колкото и стихоплетството. Ако реденето на рими е спорт, тогава бих допуснал същото и за шаха.

отговорил си си сам още в първия пост тук :

Интересува ме "защо?".

Подобряване на психическа ( тоест интелектуална) годност и постигане на резултати.

• Автор

Подобряване на психическа ( тоест интелектуална) годност и постигане на резултати.

... чрез "всяка форма на физическа дейност, която..."

Ти четеш ли какво пиша?

Я кажи ми, облаче ли бяло, (магаренце дръгливо ще се стори непочтително за непознатите ни), що за спорт е блинд-партията?

... чрез "всяка форма на физическа дейност, която..."

Ти четеш ли какво пиша?

Я кажи ми, облаче ли бяло, (магаренце дръгливо ще се стори непочтително за непознатите ни), що за спорт е блинд-партията?

Всяко движение, което правиш с ръка си е физическа дейност.

Разликата между вдигането на фигура от дъската при шаха и вдигането на щанги е само в тежестта, но от гледна точка на физиката си е движение на лостова система -ръката ти.

• Автор

Всяко движение, което правиш с ръка си е физическа дейност.

Не, не, не, не... опорочи всичко с изопачението си. Пак ти казвам, чети какво пиша. Стихоплетството спорт ли е? Надплюването спорт ли е? Правенето на компоти спорт ли е? По твоето тълкувание - да. По моето - не.

А за блинд (blind - сляпа) партията, дума не обели... Сигурно там усилието е съкращаването на сърдечните клапани докато лежиш на леглото...

Не, не, не, не... опорочи всичко с изопачението си. Пак ти казвам, чети какво пиша. Стихоплетството спорт ли е? Надплюването спорт ли е? Правенето на компоти спорт ли е? По твоето тълкувание - да. По моето - не.

А за блинд (blind - сляпа) партията, дума не обели... Сигурно там усилието е съкращаването на сърдечните клапани докато лежиш на леглото...

тц.

Спортът е в главата. Може да работиш като професионален футболист, баскетболист и т.н., но това не те прави спортист. Спортът е спортната злоба, която те кара да надскочиш себе си, за да победиш по-силен противник. Самият факт, че съревноваваш силите си с друг човек, без това да е необходимо, го превръща в спорт. Едно време в учебника по психология имаше картинки на човек, който бягаше, после вдигаше тежести, правеше разни други физически дейност и после отиваше на състезание по шах. Явно има връзка между двете, нещо като "здраво тяло - здрав дух".

• Автор

badsector, не каза най-важното: шахмата спорт ли е според теб?

Връзки има всичко, това не може да е аргумент. А изображението което помниш е в друг контекст.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Меренето на интелект не е спорт. Иначе и тестовете за интелигентност щяха да са олимпиади.

Публикувано изображение

Ма гледам, че имам тема за това, що се хабя тука...

Интересува ме "защо?".

А защо да не е?

Разликата с останалите е че движението не е на крайници а на сивото вещество! Повярвай ... по-трудно е. :)

• Автор

А защо да не е?

Защото мозъкът не е мускул.

Защото мозъкът не е мускул.

A къде пише, че за всеки спорт се използват мускули. Вземи за пример автомобилния. :)
  • Автор

A къде пише, че за всеки спорт се използват мускули.

В първият пост на темата.

Физическа дейност е различно понятие от физическа активност. Мозъчната активност спада към първото. :)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.