Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шахмата спорт ли е?

Featured Replies

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82 "Спортът се състои от всекидневни занимания, които се изпълняват заради определена цел и в условия, които са по-различни от всекидневните." Горния цитат описва именно тезата, че спорта е различна дейност от всекидневната човешка дейност. Т.е. ако едно време са се били на бойното поле, това си е война, но трениране и участие в състезания по бойни изкуства или стрелба и т.н. си е спорт. Всекидневното занимание с шахмат, води до усъвършенстване на човека в тази област, без това да е част от неговата основна дейност. Участието му в турнири го прави състезател. В повечето спортове концентрацията на усилията са моментни, т.е. бягаш 100 м. за 10 с. и готово. При шаха такава концентрация трябва да се запази за по-дълъг период от време. Това, че не се напрягаш физически, не означава, че не се напрягаш. Влагаш огромни усилия, воля, характер. Борба на личности и себедоказване, това е спорта. Дали ще залепиш плещите на противника на тепиха или ще матираш царя му в ъгъла е едно и също, когато се преследва спортен резултат.
  • Автор

http://bg.wikipedia....%BE%D1%80%D1%82

"Спортът се състои от всекидневни занимания, които се изпълняват заради определена цел и в условия, които са по-различни от всекидневните."

Горния цитат описва именно тезата, че спорта е различна дейност от всекидневната човешка дейност.

Добре де, докога ще пишете без да четете? Какъв е тоя едностранчив поглед, какви са тези виртуални тези? Да, това което си написал е самата истина и не, това не е цялата истина. Дадох пример с надплюването и стихоплетството, по твоито орязано определение и тях ги правиш спортове.

Същото място което си цитирал нееднозначно дефинира спорта като "всяка форма на физическа дейност", която отговаря на няколко условия, част от които изтъквате.

Може сто години да се упражнявате в безсмислени риторики на тема спорт ли е, или не е. Самото понятие "спорт" е измислено от човека, то не е нещо неизменно и изначално съществуващо. И като такова е ясно, че "спорт" е това, което е обявено за спорт. МОК е обявил шахмата за спорт, следователно е спорт. Ако утре МОК обяви решаването на кръстословици за спорт, и то също ще е спорт.

• Автор

Може сто години да се упражнявате в безсмислени риторики на тема спорт ли е, или не е. Самото понятие "спорт" е измислено от човека, то не е нещо неизменно и изначално съществуващо. И като такова е ясно, че "спорт" е това, което е обявено за спорт. МОК е обявил шахмата за спорт, следователно е спорт. Ако утре МОК обяви решаването на кръстословици за спорт, и то също ще е спорт.

Оф, не съм очаквал друго от теб, освен философстване. Нищо не е такова каквото е, всичко е абстрактно. Благодаря за философстването. Сега прочети темата, като почнеш от първият пост. Там съм натъртил, че за мен интерес представлява въпросът "защо", а по какви причини за шахът може да бъде направено изключение от правилата на МОК, вече съм написал.

Оф, не съм очаквал друго от теб, освен философстване. Нищо не е такова каквото е, всичко е абстрактно. Благодаря за философстването. Сега прочети темата, като почнеш от първият пост. Там съм натъртил, че за мен интерес представлява въпросът "защо", а по какви причини за шахът може да бъде направено изключение от правилата на МОК, вече съм написал.

Може и да не чета, но и ти не оставаш по-назад. Значи не всяка физическа дейност е спорт. Спорта както писах е следствие на трудовата дейност на човека, а плюенето не е трудова дейност. Стихоплетството е талант, а не умение. В шахмата също има талант, но и много труд. В шаха може да се компенсира таланта с много труд, но стихове не може да пишеш, ако нямаш талант. Хората, когато са започнали да си набавят достатъчно храна, са имали време и за състезание по стрелба с лък, рицарски двубои и т.н. Многото войни са изисквали не само силни и умели воини, но и велики пълководци. Шахмата е игра имитираща военната стратегия, даваща възможност човек да покаже до колко може да предвиди действията на своите и противниковите фигури. На бойното поле се сражават две армии, но те се ръководят от своите пълководци. Производна на тази битка е шахматната игра, т.е. както всеки един друг спорт. Амтомобилизма, без да има особена необходимост от физическа мощ, също е производен на всичко свързано с транспорта в човешкия живот. Не случайно в състезанията по автомобилизъм се изпробват неща, в последствие приложени в масовите коли. Шахмата също има обратна връзка. Великия руски шахматист Михаил Ботвиник, съвместно със своя екип, разработва първата компютърна програма за игра на шах. Целта и не е била само да се докаже, че машина може да играе шах, а да се види дали машина може да прогнозира различни процеси по зададени параметри. Т.е. спорта възниква в следствие на човешката дейност, но и помага за развитието на тази дейност.

Ако се опиташ 2-3 години да галиш по главата една крава и да и шепнеш "Ти не си крава, ти си елен" това ще я направи ли елен и ще те разбере ли тя?

Няма смисъл, но добре го знаеш този факт. Аз също не мислех да се обаждам в темата, защото ще бъда обвинен веднага, че търся конфликти, спорове и обиждам автора (той се крие зад този параван лонг, лонг тайм агоу), но като гледам цялата безмислена негова арогантност и безумно поведение към останалите потребители, няма как да не се включа.

Като човек, който има претенции, че борави перфектно с търсачките известни, защо не се вложиха грам усилие в тази насока и вместо да търсиш поводи да се скараш с опонентите си и да ги обиждаш, до сега да беше получил отговор?!?!

Ето първия резултат от гугъл, който дава отговор на въпроса ти, а има още стотици линкове след него, които потвърждават къде по-научно, къде по-лаишки написаното в него:

Боби Фишер е бил на ти с шахмата повече от всеки преди или след него,и

той е открил нещо в центъра,в сърцето на шахмата.Той открил

красотата,хармонията и изкуството.За градивният ум шахматната дъска е

като художествено платно където фигурките са инструменти за

изразяване.Шахмата е изкуство защото връзката между фигурките създава

хармония,която може да се оприличи на прекрасна симфония или

рисуване.Шахмата е спорт защото е надпревара,която е не само

умствена,но и физическа,емоционална,и психологическа.Шахмата е наука

защото може да бъде изучаван и теоритизиран,и истините могат да се

различат.Красивото творение на шахматната игра,с логичността й от

началото до края,е творение на изкуството пред очите на шахматните

ентусиасти.Постига се интелектуално удовлетворение от играта както и

естетическото качество на проницателния поглед на шахматистта.Васили

Смислов,седмият Световен Шампион по Шахмат,не е бил линеен

индивид.Втората страст на Смислов била музиката и той бил обещаващ

оперен певец на младини.Той открил много общи неща между шахмата и

музиката.Смислов дори описал взаимовръзката и комуникацията между

фигурките като хармонична.Той открил,че това,което свързва фигурките в

хармония,е чиста логика.Съществуват различни форми на шахмата,както

съществуват различни форми на баскетбола.Случайната игра между двама

приятели,кадето резултата няма значение,едва ли може да бъде определена

като сериозна надпревара.Вземете например партия шах за забавление

между двама посветени и ще видите приликите.За да бъде определено нещо

като "спорт" трябва да съществува състезателен елемент,както и

физически.Сериозните партии шах,били те платени турнири,колежански

шахматни мачове или организирани шахматни лиги,са доста интензивни.Те

точно отговарят на "състезателния" елемент в спортта.Доказано е също,че

шахматистът при една сериозна партия шах изгаря почти толкова калории

както някой играещ "истински спорт" като баскетбол,бейзбол или

футбол.Нещо се случва в мозъка,може би метаболични процеси,които карат

тялото да изгаря калории.Другото название за калория е енергия.Много

енергия се освобождава докато се играе сериозна партия шах.Това

доказва,че шахмата е много повече физически,а следователно и

спорт.Какви физически умения се изискват за да се местят

фигурките?Истинските умения се намират в доброто стреляне при

баскетбола,така както и при добрата игра на шахмат(или изиграването на

добри ходове).Изисква се истинско умение,и ето защо шахмата често е

определян като игра "лесна за разбиране,но трудна за

овладяване".Шахмата е многослоина игра.Той може да бъде изследван и да

бъдат формулирани теореми за това кои са най-добрите ходове за

определени типове позиции.Определени истини могат да се открият в

шахмата;затова шахмата е наука.Какво е шахмата?Изкуство,спорт или наука

е?Това е трудна за решение гатанка.Отговорът е разискван десетилетия

наред,ако не и векове.Шахмата е комплексна игра,която е трудно да бъде

категоризирана.Следователно той трябва да е комбинация от вси4ките

три:Изкуство,Спорт и Наука.

http://bg.shvoong.com/humanities/1731040-%D1%88%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0/

Първо да се чете синьото, а после червеното.

Ако написаното не те устройва като изчерпателност, търси отговора в медицинска литература, научните трудове и изследвания през вековете.

И спри до тук с просташкия сарказъм, обидите и невежите опити да блеснеш с нещо, което го нямаш и да си увеличиш за чужда сметка фенклуба измежду нежната част във форума.

Лека нощ!

Не прочетох всички мнения,но да Ви кажа,че без физическа подготовка не ставаш и шахматист...само кръчмарски такъв и белотчия! :)И всичко с елемент на състезание,съревнование може да е спорт...специално шахматът е изключително комплексен!Бридж-белотът пък е шаха в картите!Така мисля като бивш републикански по кореспондентен шах...

Редактирано от peter69pl (преглед на промените)

• Автор

Може и да не чета, но и ти не оставаш по-назад. Значи не всяка физическа дейност е спорт. Спорта както писах е следствие на трудовата дейност на човека, а плюенето не е трудова дейност. Стихоплетството е талант, а не умение. В шахмата също има талант, но и много труд. В шаха може да се компенсира таланта с много труд, но стихове не може да пишеш, ако нямаш талант. Хората, когато са започнали да си набавят достатъчно храна, са имали време и за състезание по стрелба с лък, рицарски двубои и т.н. Многото войни са изисквали не само силни и умели воини, но и велики пълководци. Шахмата е игра имитираща военната стратегия, даваща възможност човек да покаже до колко може да предвиди действията на своите и противниковите фигури. На бойното поле се сражават две армии, но те се ръководят от своите пълководци. Производна на тази битка е шахматната игра, т.е. както всеки един друг спорт. Автомобилизма, без да има особена необходимост от физическа мощ, също е производен на всичко свързано с транспорта в човешкия живот. Не случайно в състезанията по автомобилизъм се изпробват неща, в последствие приложени в масовите коли. Шахмата също има обратна връзка. Великия руски шахматист Михаил Ботвиник, съвместно със своя екип, разработва първата компютърна програма за игра на шах. Целта и не е била само да се докаже, че машина може да играе шах, а да се види дали машина може да прогнозира различни процеси по зададени параметри. Т.е. спорта възниква в следствие на човешката дейност, но и помага за развитието на тази дейност.

Олеле, пълна каша си надробил, аз приключвам участието си в тази тема, докато има този вид.

Таланта е умение, а виж, това че има хипотези, че може то да е вродено, го поставя в друга категория. Лично аз съм привърженик на друго течение във философията, според което хората се раждат равни и средата ги формира като едни или други.

Шахмата е приложна математика, затова е много лесно компютър да вдява от шах, докато да пише стихове - не.

Не подкрепям твърдението ти, че е нужен талант за да се пишат стихове, а и както написах, имам съмнения, че таланта е нещо налято в главата наготово. Ранните прояви на "талант" за мен са свръхактивност в някой центрове на мозъчната кора, а причините са много и предимно свързани с химия. Може да се поразтършуваш за да видиш опитите всички велики умове да бъдат класифицирани според болестите които са имали и които са променяли химичният ми баланс в тялото.

Това с наличието на храната се изтъква като момента в който са създадени изкуствата, не знам в каква връзка го споменаваш. Играта е един от признаците на интелекта и се наблюдава и сред животинското царство. И бедните и богатите, и ситите и гладните играят, това е еволюционна адаптация.

Не съм съгласен с теб и че шахът имитира войната. Единствената и допирна точка е, че е някакво съревнование. Война имитира колкото и волейбола или морският шах. А и фигурите в шаха са били и хипопотами и слонове. Поведението на офицери/крепости/Дами и прочие също няма аналог с реалността.

Упорстваш, че автомобилизма не ползва физически дадености и продължаваш да подминаваш въпросът ми, какво ще правиш, ако нямаш крака и ръце. Говорих ти и за гравитацията и за налягането което се получава. Ако на завой тежиш 300 килограма, със слабо сърце това ще ти е последният завой. За авио пилотите, да не говорим... че и те само си стоят и дърпат ръчки...

Ако имате аргументи, защо шахът е спорт или не е, моля. 

Не прочетох всички мнения,но да Ви кажа,че без физическа подготовка не ставаш и шахматист...само кръчмарски такъв и белотчия! :cool:И всичко с елемент на състезание,съревнование може да е спорт...специално шахматът е изключително комплексен!Бридж-белотът пък е шаха в картите!Така мисля като бивш републикански по кореспондентен шах...

Шахматист не значи атлет, съжалявам.

... не мислех да се обаждам в темата, защото ще бъда обвинен веднага, че търся конфликти, спорове и обиждам автора (той се крие зад този параван лонг, лонг тайм агоу), но като гледам цялата безмислена негова арогантност и безумно поведение

Ако бъдеш обвинен в това, то вече си се аргументирал защо е редно. Провокациите ти са пословични. Май няма да ти дочета писаниците...

Олеле, пълна каша си надробил, аз приключвам участието си в тази тема, докато има този вид.

Таланта е умение, а виж, това че има хипотези, че може то да е вродено, го поставя в друга категория. Лично аз съм привърженик на друго течение във философията, според което хората се раждат равни и средата ги формира като едни или други.

Шахмата е приложна математика, затова е много лесно компютър да вдява от шах, докато да пише стихове - не.

Не подкрепям твърдението ти, че е нужен талант за да се пишат стихове, а и както написах, имам съмнения, че таланта е нещо налято в главата наготово. Ранните прояви на "талант" за мен са свръхактивност в някой центрове на мозъчната кора, а причините са много и предимно свързани с химия. Може да се поразтършуваш за да видиш опитите всички велики умове да бъдат класифицирани според болестите които са имали и които са променяли химичният ми баланс в тялото.

Това с наличието на храната се изтъква като момента в който са създадени изкуствата, не знам в каква връзка го споменаваш. Играта е един от признаците на интелекта и се наблюдава и сред животинското царство. И бедните и богатите, и ситите и гладните играят, това е еволюционна адаптация.

Не съм съгласен с теб и че шахът имитира войната. Единствената и допирна точка е, че е някакво съревнование. Война имитира колкото и волейбола или морският шах. А и фигурите в шаха са били и хипопотами и слонове. Поведението на офицери/крепости/Дами и прочие също няма аналог с реалността.

Упорстваш, че автомобилизма не ползва физически дадености и продължаваш да подминаваш въпросът ми, какво ще правиш, ако нямаш крака и ръце. Говорих ти и за гравитацията и за налягането което се получава. Ако на завой тежиш 300 килограма, със слабо сърце това ще ти е последният завой. За авио пилотите, да не говорим... че и те само си стоят и дърпат ръчки...

Ако имате аргументи, защо шахът е спорт или не е, моля.

Шахматист не значи атлет, съжалявам.

Ако бъдеш обвинен в това, то вече си се аргументирал защо е редно. Провокациите ти са пословични. Май няма да ти дочета писаниците...

И аз съжалявам умнико...къде прочете да съм писал атлет или дебеловрат фитнесджия?!И по-добре пусни тема дето може егото ти да приеме нечие мнение иначе мини през психоаналитик за начало!

Редактирано от peter69pl (преглед на промените)

...Лично аз съм привърженик на друго течение във философията, според което хората се раждат равни и средата ги формира като едни или други...

Тоест отричаш генетиката :speak:

...Ако имате аргументи, защо шахът е спорт или не е, моля...

Аргументи има достатъчно в темата. Явно ти четеш избирателно и се хващаш за страничните неща, вместо да отсееш важната информация, която дава отговор на въпроса. Или го правиш нарочно, или просто нямаш достатъчно добри анлизаторкси способности. И в двата случая темата ти става безсмислена - или целта ти е просто да си чешеш пръстите, като се правиш на лошо момче, вървейки срещу останалите и по този начин привличане на глупави фенки, или колкото и да ти се дават доводи, няма да ги разбереш.

...Май няма да ти дочета писаниците...

А се караш на другите, че не четат? Твърде много противоречия се наблюдават в постовете ти, когато се опитваш да избегнеш неудобно мнение. Получават ти се нещата само за пред глупавите фенки, за които вече писахме. Това го знаеш достатъчно добре, което само показва користните ти цели. А това, че съзнателно търсиш множествено женско внимание, или така нареченият "фен клуб" (поне доколкото разбирам от поста на @algor), е чисто избиване на комплекси.

И да питам и аз нещо по темата - защо азиатските бойни изкуства не са олимпийски спорт?

• Автор

Тоест отричаш генетиката :eek:

Не. Написах, че не съм привърженик на хипотезата, че дарбите са част от генетиката.

Явно ти четеш избирателно и се хващаш за страничните неща, вместо да отсееш важната информация, която дава отговор на въпроса.

Хахахах, баси заяждането. В първият ми пост има нещо което и ти май не си прочел. Според Европейска харта, 1992, чл.2 спорт е "всяка форма на физическа дейност, която чрез организирано или неорганизирано участие има за цел изразяването или подобряването на физическата и психическата годност, развиването на социални отношения или постигането на спортни резултати на всички нива".

Двама души изказват своето мнение в темата, че шахът е спорт, заради втората част на горенаписаното изречение, а аз им повтарям първата част от него. Тъпо е, защото не е диалог, а вадене на смисъл от контекст.

Ще те помоля да ми предоставиш тези аргументи които съм подминал, за да се посмея :P

Поста на algor не съм чел, не мисля и да го чета, след като заради такива е пъден от Калдата.

Това с фенките не го разбрах, Калдата не е сайт за запознанства.

И да питам и аз нещо по темата - защо азиатските бойни изкуства не са олимпийски спорт?

Не, и това изречение не е по темата, а отговора е много прост - пари. Разгледай малко историята на олимпийските игри и ще видиш, че там си го пише.

Ако някой има позиция и по темата, ще ми бъде интересно да прочета. Лека ви вечер и интригантство.

......"всяка форма на физическа дейност, която "...

Явно няма да разбереш, така че набързо да ти го кажа пряко - шахът е И физическа дейност. Просто тя не се вижда пряко от зрителите.

Ако остане време ще послушам съвета ти да прочета нещо за олимпийските игри. Но нека все пак въпросът остане, може някой да има по-конкретна информация по въпроса.

• Автор

Сега ще опитам да ти обясня. Имам по-добър пример и от сакатите шахматисти и надплюването.

Защо кулинарията не е спорт? Мисля, че стигнахме до консенсус в темата, че спорта е съревнование в което се използва физическа енергия. Тънкият момент, обаче е, че не ползването на физическото/атлетизма, а меренето на физическото/атлетизма е критерий. Когато се съревноваваш със своите физически данни и сравняваш резултатите които отчиташ с тези на други хора, това е спортуване. Това е моята теза. Ако допуснем, че атлетизмът/физическото превъзходство не е онова което разделя спорта от не спорта, то тогава обличането на кукли би било спорт. Е, за мен не е.

Събота вечер е, няма ли дискотеки за вас ! Много съдържателен е спора за шаха !!!

• Автор

Събота вечер е, няма ли дискотеки за вас ! Много съдържателен е спора за шаха !!!

Някой хора работят и събота вечер. Предстои ми да вечерям, а твоето оправдание какво е?

Някой хора работят и събота вечер. Предстои ми да вечерям, а твоето оправдание какво е?

Аз не се оправдавам. При мен е 19.44 така че след малко се стягам белким излъжа някоя мулатка за 50-60 щ.д. Стар съм вече да залагам на чар !
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.