Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Fortron ATX-350PNF

Featured Replies

Здравейте! На стационарния ми компютър захранването му е Fortron ATX-350PNF. Вече 4-та година го ползвам през UPS и една допълнителна защита в контакта на SONO. Захранвам 3 твърди дискове и една записвачка. Видео картата е Радеон 9100. Дъното е Гигабайт К7 Тритон. Преди няколко дни при натискане на копчето за пускане, компютъра не успя да тръгне, а се мъчеше някак си като на вълни да запали, но не искаше. Периода беше приблизително 1 секунда. Изключих го от контакта и пак опитах, но резултата беше същия. При размърдване на захранващия кабел в буксата на захранването, там прицърка и компютъра си тръгна нормално. При следващото пускане обаче въобще не пожела нищо да направи, само светна светодиода на дъното. Нито една перка не се завъртя. Прозвъних захранващия кабел, не беше от него. Имах друг под ръка, но и с него не тръгна. Разкачих всички кабели от дъното и периферията. Свързах зеления кабел в ATX за черен и перката на захранването тръгна. Измерих напреженията с мултицет и те бяха според мен нормални. На празен ход 5В бяха 4,9В, а 12В - 12,8В. 3,3В бяха нормални. При включване само на ATX конектора, перката не тръгва. Намерих за проба едно старо китайско работещо още захранване и компютъра си тръгна с цялата си сила. Извода е ясен - проблема е в захранването, но какво по-точно. Огледах го внимателно за надути електролитни кондензатори, но видимо такива не видях, нито протекли. Тъй като все пак захранването на празен ход работи смених всички електролитни кондензатори, които са в близост на излизащите захранващи кабели. Намерих със същия капацитет, по-високо напрежение и по-ниска температура (оригиналните са 105°, а тези на 85°) и малко по-големи по обем. Както и да е свързах ги от страна спойки на платката за проба. Същия резултат. На един от молексите сързах един стар твърд диск за товар и той се развъртя. При вкаран единствено 20 пиновия ATX не иска да тръгва. Дали проблема е някъде във входящите кондензатори - 680µF/200V - два на брой?

Ето и малко снимки направени с GSM.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Сигорно кляка на товар . Аз не бих се занимавал с такива упражнения освен от спортна злоба . Редно е първо да смениш и тия кондензатори от високата страна . ПП. Виждаш ли какво е късмет , уж се води що/годе марково а работило 4 години . Имах китайски боклук от 2003 г. който му се запали една RC група и си работи и до днес на компютъра на колегата.

Редактирано от jonov (преглед на промените)

• Автор

Сигорно кляка на товар . Аз не бих се занимавал с такива упражнения освен от спортна злоба . Редно е първо да смениш и тия кондензатори от високата страна .

То това е повече от сигурно, направо си е факт.

ПП. Виждаш ли какво е късмет , уж се води що/годе марково а работило 4 години . Имах китайски боклук от 2003 г. който му се запали една RC група и си работи и до днес на компютъра на колегата.

Е така е. Преди това захранване имах едно китайско от безименните и изкара 3 години. Гръмна от токов удар без UPS. След като отнесе със себеси един твърд диск и записвачката, а друг твърд диск си замина впоследствие с закупуването на въпросния Фортрон си взех един ЮПС. А него го пазя с СОНО от високо преднапрежение.

Някои захранвания имат NTC резистор във входната верига,за ограничаване на зарядния ток на кондензаторите. Виждал съм пропукан NTC и ефекта беше,че захр. понякога работеше.

Дали проблема е някъде във входящите кондензатори - 680µF/200V - два на брой?

Почти на всички захранвания проблема е точно в тези кондензатори.Нищо че не са се надули,те просто изсъхват с течение на времето.

Разбира се 100% не може да е сигурно,че там е проблема.Ако имаш такива направо ги сменяй,ако не няма смисъл да ги купуваш,защото са много скъпи.

• Автор

Почти на всички захранвания проблема е точно в тези кондензатори.Нищо че не са се надули,те просто изсъхват с течение на времето.

Разбира се 100% не може да е сигурно,че там е проблема.Ако имаш такива направо ги сменяй,ако не няма смисъл да ги купуваш,защото са много скъпи.

Мисля, че имам едни от едно друго захранване, но надали са здрави. Едно ново захранване същото като това го гледам в интернет е около 50-60лв. Не знам колко струват въпросните кондензатори.

Някои захранвания имат NTC резистор във входната верига,за ограничаване на зарядния ток на кондензаторите.

Виждал съм пропукан NTC и ефекта беше,че захр. понякога работеше.

Ще погледна и това.

Редактирано от еди (преглед на промените)

:nono: Аналогичен на твоя проблем с Фортрон 400W PNF на 3-4 години. Почна да прави номера от време навреме нещеше да включва гаснеше при по голям товар затова го сложих го на стария комп. Лятото изгоря от токов удар. EVN ни оставиха 2дена без ток заради авария после още 2-3 дена нонстоп токови удари и захранването не издържа. Някъде в мазето имам едно китайско захранване 230W на 10години още работи.
  • Автор

Кондензаторите не са скъпи 2-3 лева а тези от ниската страна са стотинки .

Ами в ниската страна за 6 кондензатора - 4,70лв. Ще потърся нови за високата част. Ако пак не стане, тогава ново.

Кондензаторите не са скъпи 2-3 лева а тези от ниската страна са стотинки .

Наистина ментетата са по 2-3 лева.
  • Автор

А ти какви мислиш че са сложени в тоя фортрон който през пет ръце има цена 50 лева ?

Интересно... :angry:

Наистина ментетата са по 2-3 лева.

Ми да да си ги търси ръчна художествена изработка. Колега колко си мислите че струва една проста електрическа чаркуля, бълвана от фабриките в десетки (ако не и стотици) милиони бройки?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Ми да да си ги търси ръчна художествена изработка. Колега колко си мислите че струва една проста електрическа чаркуля, бълвана от фабриките в десетки (ако не и стотици) милиони бройки?

6-8 лева за 1 брой

6-8 лева за 1 брой

Производствената цена е центове...Това че ти си готов да се бръкнеш споменатите от теб суми и че има търгаши, които го знаят и се възползуват е друг въпрос.

• Автор

Ето и резултата. Оказа се издут кондензатор от 1000µF/10V от 5-та снимка която съм качил. На снимката е между двата радиатора, общо 4 на брой, двата по-големите ги смених с нови и захранването проработи. При първоначалния оглед точно той ми се стори подозрителен като го гледам от горе, но погледнат от страни не си личеше. Може би след няколко то проби които направих, той се изду малко повече и вече бях сигурен. Наистина трябва много внимателно да се оглеждат и при най-малкото съмнение да се сменят. Двата кондензатора струваха 38ст. :yanim:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.