Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мъжете у нас масово живеят с родителите си

Featured Replies

...Вие мъжете това по-го разбирате. Аз си мисля обаче, че една силна жена е лека заплаха. Ами всички искат да си говорят с умните жени, но всеки иска да се люби с красивата празноглавка. Греша ли пак? ...

Не споделям това, но не го приемай като упрек, нормално е всеки да си има своята гледна точка.

Не мисля, че силната жена (всъщност, силна в какво - характер, власт, пари, обществено положение или друго?) може да представлява заплаха в една връзка, важи и за обратното**. И не знам защо е това разделение на жените на умни и красиви*, сякаш не е възможна, че и доста разпространена комбинираната версия, с извинение за леко циничната дефиниция. А и защо игнорираме обратното като дилема - красив и/или умен мъж? Да не забравяме и друг факт - красотата и до време, а умът остава значително по-дълго.

---

* по повод на казаното се сещам за онзи стар виц, в който лъвът наредил на животните да се строят в две редици - в едната умните, а в другата - красивите. Разделили се те, само жабата останала в изходна позиция. Попитал я лъвът защо не се нареди някъде, а тя го попитала: "Е, аз сега да се разчекна ли?"

** често се среща една друга форма на съвместно съжителство, наподобяваща едновремешния мезалианс, т.е. брак (връзка) между неравностойни партньори. В миналото е ставало дума предимно за произход, и по-малко за финансово (парично и имотно) състояние, но в новите времена често има семейства, да речем между съпрузи с различна степен на образование, а това понякога е сериозен проблем. 

Имам пред очите си типичен пример за последното - мои съседи са точно в такова неравностойно образователно ниво, тя е с 2 висши образования - педагогическо и икономическо, а той не е завършил и средното си образование. Моля, не бързайте да ме охулвате! Напълно съм съгласен, че дипломата не прави човека различен, т.е. високопоставен спрямо останалите - премери за това има на всяка крачка. Та въпросното семейство близо 2 десетилетия живя почти в мир и сговор, но това трая докато и двамата им синове поеха към други страни да си търсят хляба. Останаха комшиите сами, живеят си пак в мир, но не и в сговор. То и за какъв сговор може да става дума, след като не си говорят, всеки си държи парите в джоба и т.н., т.е. брак, крепящ се само документално. Защо не си говорят ли? Защото няма за какво - тя си има своите интереси, той - своите, няма допирна точка между тях. Но цензът ѝ не я прави по никакъв начин по-силната страна в брака им, ето това исках да изтъкна - налице е различие, а не сила и слабост, при това не във физическия им смисъл, разбира се. Защо не се разведат ли? Много просто, по чисто практически съображения - едно такова "служебно" съжителство не налага пръскането на куп пари по адвокати, разтакаване по съдилища и какво ли още не, а и не налага решаване на жилищния проблем ако единият се изнесе.

...за мен това не са мъже,дето се държат за полите на майките си...

Добре, ти изразяваш позицията си, защото си препатила от това, всички разбираме това. Но означава ли становището ти, че самостоятелно живеещите са мъже или жени (по съвсем обясними причини използвам твоята терминология)?

Защото има и друг съществен момент - защо в случая се набляга предимно на пространствената връзка между майка и дете? Нима разстоянията, особено пък днес, са пречка за непрекъсната връзка помежду им? Нима няма случаи, в които синът/дъщерята през броени минути използва някое от многобройните комуникационни средства, за да се жалва и/или иска съвет от майка си? И това равносилно ли е на съвместното съжителство в един дом или разстоянието помежду им, било то 1, 50, 300 или 17000 км елиминира понятието, което бе в първоначалното заглавие на темата? 

А колко млади хора, живеещи при родителите си, имат много сериозни проблеми при съжителството си? И не става дума за съвсем естествения процес на различия във вижданията по един или повече въпроси между две поколения, а за много по-дълбоки противоречия, базирани на други, предимно междуличностни отношения? Е, тогава пак ли са мамини синчета/дъщерички, след като живеят под един покрив?

• Отговори 64
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Почти всичко опира до финансите. И аз бих искал да получавам достатъчно добра заплата, за да мога да си позволя собствено жилище, но дори самата идея за това е абсурдна... Затова сега си плащам кварти

• Защо скачаш така? Думите ти са обидни, да не кажа груби, погледни си само сравнението..мухи без глави, без мисъл.. А това, че печелиш 30 лева за 2 часа е похвално, но можеш ли да си представиш колко

• Мале, мале... Каква тема имало тук, а аз чак сега да я виждам. В темата бъка от мнения на мързеливци, търсещи оправдания и нежелаещи да се лишат от душевния си и физически комфорт, но да живеят

На дали има нормален човек - дали мъж дали жена които да не искат да са си самостоятелни и да си постигат и осигуряват всичко сами. Колко могат и са го постигнали е друг въпрос. Лично не познавам такива на по 20 години например които могат да се похвалят с това. Ако си говорим в цифри - понеже и аз съм съгласен че основно е въпрос на финанси - колко хора могат да изкарат да речем поне около 150 хиляди марки за да си позволят собствено жилище - да си поемат сами разходите за всичко и т.н. и за капак да си позволят и една булка която и е толкова важно да има един самостоятелен мъж който да я дундурка и нея... ако от статистиката махнеш и ония "самостоятелните" на които мама и тате са им осигурили самостоятелните привилегии щото са им избачкали на времето по един апартамент и за тях - май много нюню остават. А за признаване - и мене още ма "дундуркат" - щото такава ми е заплатата баси. Ако можех - всичките щях да ва дундуркам...

Според мен живеенето с мама и тати или самостоятелно не е нещото, което определя характера на човека - дали ще е мухльо мамин или ще е пич.

Всеки дава най-доброто от себе си, за да осигури за семейството си възможно най-добър стандарт. Има и обективни причини, които спъват креативността ни, просто защото не винаги всичко зависи единствено и само от нас. Особено в ситуацията, в която се намира държавата ни икономически в момента. Не е укоримо един мъж на 25 да живее при мама и тати и да учи или да работи и да плаща ученето си и т.н. Укоримо е когато на 25 живее при мама и тати и не прави нищо, за да осигури и той някакав приличен доход, който да носи в семейството си, а иска от мама 5 лв, за да виси в кварталното барче до ракиено време.

Не споделям това, но не го приемай като упрек, нормално е всеки да си има своята гледна точка.

Не мисля, че силната жена (всъщност, силна в какво - характер, власт, пари, обществено положение или друго?) може да представлява заплаха в една връзка, важи и за обратното**. И не знам защо е това разделение на жените на умни и красиви*, сякаш не е възможна, че и доста разпространена комбинираната версия, с извинение за леко циничната дефиниция. А и защо игнорираме обратното като дилема - красив и/или умен мъж? Да не забравяме и друг факт - красотата и до време, а умът остава значително по-дълго.

Ти като пишеш за комбинацията имаш предвид само умна и красива нали, а грозна и тъпа - а? а? Шегичка!

Една властна и умна жена никога не е заплаха за един властен и умен мъж. Тя е заплаха за средностатистическия мухльо, който никога не търси вината в себе си, а укорява всичко около себе си за собствените си провали. Една властна и умна жена може да бъде диаманта в живота на един властен и умен мъж. А красотата - никога не съм казвала, че тя е решаваща, но пък нямам нищо против да си легна с Ерик Робъртс /щото той бил питал за мен нещо, та за това.../ :whist::down:

Ти ще откажеш ли Наоми Кембъл да увие краката си около теб? - излизаме от темата.

А за образованието - и това е един мит. Образованият човек има повече възможности, разбира се, това е факт, но НЕ САМО образованието прави нещата. Само моят пример и не говоря повече - СТИВ ДЖОБС.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

:whist:

...Ти ще откажеш ли Наоми Кембъл да увие краката си около теб? - излизаме от темата...

Ами засега не ми е предлагала, но ако рече, сигурно ще ѝ откажа - не е мой тип, при това съвсем не заради цвета на кожата ѝ. А малката забежка от темата е добре дошла, та да поохлади нажежаващите се страсти.:down:

П.П. Имаш +1 за горния коментар, при това със съжалението, че не мога да удвоя.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

За мен не е мъж този,който се държи за полата на майка си.

Имала съм таквоз-мерси,повече не искам-

и още при мама се гушка мда.

Нещо по въпроса а?

Споделям мнението ти.

Аз си изпатих,приемайки свекърва си като втора майка. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gifМалко късно се усетих какво става,но добре че все пак разбрах! :whist:И добре,че отдавна живеем отделно!

Повечето български мъже се възпитават от "царици майки"(моят пък твърдеше,че майка му е светица!)и много трудно се измъкват от тяхното влияние.

Прави ми впечатление,че майките които имат син и дъщеря почти винаги плюят снахата,а възхваляват дъщерята.Да,ама тая дъщеря ще стане един ден нечия снаха и ще се отнесат към нея по същия начин като към братовата и жена...

Аз имам дъщеря и не бих искала да живее под един покрив със свекърва.Дано попадне на мъж,който е самостоятелен и има собствено мнение,а не използва мнението на майка си като такова.

@Merryl,

с първата част на поста ти ще се съглася почти на 100%, но с малкото уточнение, че самия факт, че един мъж е финансово независим и стабилен в никакъв случай не е достатъчно условие да бъде пич! Ако разбира се под "пич" не се разбира предимно възможността му да те заведе на скъпа кръчма, със скъпа кола и после скъп хотел... Бая мухльовци с пари съм срещал.

За втората част (властна жена/средностатистически мухльо) нещо ми се губи нишката... :huh:

Понеже ако се изходи от презумпцията, че подобни кардинални изводи се градят въз основа на известен практически опит (не задължително личен, разбира се), сиреч съвместното съжителство на достатъчно на брой двойки (властна/мухльо), за да се формира представителна извадка, то съвсем естествено изплува въпроса: Какво аджеба е привлякло и какво е правила властната жена с мухльото толкова време! Някак си не говори добре за класата на една такава жена... :rolleyes:

За третата част съм съгласен безусловно! :cool:

И сега какво - свекървата излезе по голям дзвер от тъщата :rolleyes:

@Merryl,

с първата част на поста ти ще се съглася почти на 100%, но с малкото уточнение, че самия факт, че един мъж е финансово независим и стабилен в никакъв случай не е достатъчно условие да бъде пич! Ако разбира се под "пич" не се разбира предимно възможността му да те заведе на скъпа кръчма, със скъпа кола и после скъп хотел... Бая мухльовци с пари съм срещал.

За втората част (властна жена/средностатистически мухльо) нещо ми се губи нишката... :huh:

Понеже ако се изходи от презумпцията, че подобни кардинални изводи се градят въз основа на известен практически опит (не задължително личен, разбира се), сиреч съвместното съжителство на достатъчно на брой двойки (властна/мухльо), за да се формира представителна извадка, то съвсем естествено изплува въпроса: Какво аджеба е привлякло и какво е правила властната жена с мухльото толкова време! Някак си не говори добре за класата на една такава жена... :rolleyes:

За третата част съм съгласен безусловно! :cool:

Ако си направиш труда да ЧЕТЕШ постовете ми, а не само да приплъзваш погледа си по тях, за да се хванеш за едната дума и да ме затапиш, може и да разбереш какво имам предвид.

Умната жена е заплаха за мухльото и за това между нея и мухльото нещата НЕ СТАВАТ. За семейство въобще не говорим. За това съм казала, че властната и умна жена е диамнт в живота на властния и умен мъж и друга алтернатива не съм дала. Comprende?

А това дето пак приплъзваш около личния опит вече е некоректно. Наистина винаги говоря нещата от мое име и единствено относими към мен, но точно в този случй никъде нищо такова не съм написала, НАЙ-МАЛКО ПЪК ОТНОСИМО КЪМ МЕН.

Моля те, намери си друг след когото да вървиш. И не ми казвай, че си въобразявам, защото ще е още по-некоректно.

Чудя се защо някои хора си мислят, че ако други не им отговарят, то е защото са глупаци. Не. Просто спазвам добрия тон.

Ако река мога да бъда много хапеща - вярвай ми. Имам си целия арсенал като дар слово.

И какво общо има това с темата, та ме караш да излизам от нея и да отнеса плувката? В един момент става досадно.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Една властна и умна жена никога не е заплаха за един властен и умен мъж. Тя е заплаха за средностатистическия мухльо, който никога не търси вината в себе си, а укорява всичко около себе си за собствените си провали. Една властна и умна жена може да бъде диаманта в живота на един властен и умен мъж.

"Обожавам" еманципираните жени. До такава степен, че ги заобикалям от километър. Хубаво е жената да има инициатива, да желае да помогне на семейството, но то не може да има две "глави" и щастлив брак. Особено в момента в който се появят деца. Такива жени често третират мъжете като носни кърпи: нали са умни, красиви, властни - винаги могат да си намерят друг...

Иначе подкрепям мнението, че за "отлитането" на младежа от семейното гнездо факторите са повече икономически. Когато не можеш да се задържиш на една работа или не можеш да си докараш достатъчно доходи - как да се отделиш, без достатъчно пари дори за квартира?

"Обожавам" еманципираните жени. До такава степен, че ги заобикалям от километър. Хубаво е жената да има инициатива, да желае да помогне на семейството, но то не може да има две "глави" и щастлив брак. Особено в момента в който се появят деца. Такива жени често третират мъжете като носни кърпи: нали са умни, красиви, властни - винаги могат да си намерят друг...

Иначе подкрепям мнението, че за "отлитането" на младежа от семейното гнездо факторите са повече икономически. Когато не можеш да се задържиш на една работа или не можеш да си докараш достатъчно доходи - как да се отделиш, без достатъчно пари дори за квартира?

И за това властната и умна жена не се жени за мухльовци, а е диаманта в живота на властния и умен мъж.

Трябва ли да тълкувам всеки свой пост?

А еманципираните жени теб подминават ли те или са снизходителни?

Аз не съм съгласна с теб, но няма да ти взема една точка за това - което също е показателно за различните характери и реакции.

Винаги има основателна причина човек да бъде озлобен. Никога не може да е ПРИНЦИПНО озлобен.

Какво са направили с теб властните жени? А може би ти си объркал само властните с властните и умните. Не знам.

А може би целия този комплекс идва точно от това, че мъжът трябва като ХАРАКТЕР да не е мамино синче, без значение къде точно живее. Абе, какво ли разбирам пък аз?

Двете са като полюсите на магнита - властната и умна жена не може да търпи някой да й заповядва, както и властният и умният мъж не обича да се разпореждат с него. Затова и не съм съгласен, че такава жена е "диаманта" в живота на мъжа. Всъщност за да има мир в нейното семейство - мъжа трябва да е кротък като роб...  Edit: Merryl, не е задължително човек да е комплексар или да е изстрадал за да има наблюдения за хората и живота около себе си. И недей моля те, да правиш подобни намеци към мен, само защото съм ти дал "-" на мнението.

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

• Автор

Когато не можеш да се задържиш на една работа или не можеш да си докараш достатъчно доходи - как да се отделиш, без достатъчно пари дори за квартира?

Може то,може-стига да искаш и да не те мързи да работиш каквато и да е работа.

Защото мъжът,който е до мен-на 19 години е напуснал България.Дълъг е списъка какво ли не е работил в Германия,Италия,Белгия и Франция.И е без баща и е помагал дори и от далече на майка си,а не е стоял до полата й да подсмърча.

И да-за мен това е истински стойностен и ценен мъж,по-скъп от диамант.

Защото мъжът,който е до мен-на 19 години е напуснал България.Дълъг е списъка какво ли не е работил в Германия,Италия,Белгия и Франция.И е без баща и е помагал дори и от далече на майка си,а не е стоял до полата й да подсмърча.

Питам те колко е средната заплата ТУК?

Питам те колко е средната цена на месец за квартира ТУК?

Колко е средната цена на жилище ТУК?

И колко е средната заплата, която един човек без средно образование би получавал ТУК?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Точно с "каквато и да е" работа, в България можеш по-скоро да спиш по кашоните, както споменаха вече. Виж в Германия, Италия, Белгия и Франция - нещата са много по-различни. Там минималната заплата ти позволява да живееш самостоятелно. Или ти смяташ, че мъжете след 25 години е по-добре да станат емигранти, отколкото да живеят при родителите си?!?

Разбира се, всичко зависи от това колко си отчаян. Познавам много хора от провинцията, които са зарязали всичко и са дошли в столицата за да си търсят късмета. И са успели.

Но сега си представи, че си роден(а) в столицата, и че единственият ти начин да подобриш живота си е да емигрираш (защото работата ти вече е заета от някой от провинцията например).

Тук по-скоро не става въпрос за това да стоиш до полата на майка си, колкото за нежеланието на младежите изведнъж да си понижат значително стандарта на живот. А това в България е често явление.

Прочетох отгоре отгоре ама.....Да си кажа и аз. Живеем с майка ми. Жилището се води на нейно име но е изцяло ремонтирано и подържано от мен. Майка ми е на 60 и кусур години, пенсия няма.Работи сезонно през лятото, има магазинче за сувенири, 80% процента от нещата си ги прави сама, от мидички. Цяла зима това и е работата. Трябваше да се пенсионира миналата зима ама нея огря, промениха закона.Успява да си задели някакви пари за зимата, но ако почне да плаща сметки няма да и стигнат до никъде. Пари за жилище няма, не мога да си позволя да живея на квартира и да помагам и на нея.Сложно е правят се компромиси но такъв е живота. Такава е ситуацията при мен. Имам приятели и колеги който макар и отделено живеят на гърба на родителите си.

Мале, мале...

Каква тема имало тук, а аз чак сега да я виждам.

В темата бъка от мнения на мързеливци, търсещи оправдания и нежелаещи да се лишат от душевния си и физически комфорт, но да живеят добре и далече от мама, тате и баба.

Преди време писах едно мнение и ще дам само линк към него, но ви съветвам да прочетете цялата тема, защото е тясно свързана с тази.

Честно казано ми се повръща от доста от мненията, написани тук. Но е нормално за хора теоретици. Като вас. Изяжте някоя и друга година хурката, с купища лишения и в трите часа свободно време между двете работи ич няма и да се сетите да плискате мозъци в такива теми.

На жените пък ще кажа, че въпросната самостоятелност мъжка е немислима без женското разбиране, подкрепа и съдействие. Замислете се каква е вашата роля в поддържането на желанието и ентусиазма на мъжа да се бори с пот, зъби и нокти за въпросната независимост, далеч от маминка. Ако не спирате да му показвате колко е значим, как труда му не остава незабелязан, как се оценява стремежа му към независимост и осигуряване благоденствието на семейството, то не виждам пречка въпросния мъж да ви бъде роб цял живот.

Има и още един момент - то е въпрос и на ген. Ако мама не е хвърлила пъпчето на новороденото момченце далече, далече, то е нормално, че мъжленцето ще хортува до нея цял живот и няма да му дреме за съпругата.

Тук няма как да не изразя подкрепата си за мненията на haidukpikaso. Прочетете ги бавно и ги осмислете - ще ви е от полза.

пп. Разбира се, че има хора по обективни причини да живеят с родители или други роднини. За тях не говорим.

Но пък мнения като това...

Но сега си представи, че си роден(а) в столицата, и че единственият ти начин да подобриш живота си е да емигрираш (защото работата ти вече е заета от някой от провинцията например).

...са меко казано...хайде това няма да го напиша, защото няма да е в духа на добрия тон на водене на разговор.

Което обаче не ми помага да спра да се пуля тъпо, докато го чета за 14-ти път.

Работата ми била заета от някой от село :whist: ... Амче то първо няма такова определение "моята работа" и второ като е заета от някой, аз пък ще заема неговата. И на още някой. Така ще им отмъстя, че един човек е заел три от техните работни места пък.

Нека им е гадно и да страдат.

Пфууууууу...

Не виждам как да дам повече плюсчета на поста над моя, освен публично да обявя съгласието си с него.

Респектира ме тази вечер algor с този си пост :whist:

Искам обаче да допълня и едно мъничко нещо, което отдавна ме вълнува по темата : Защо родителите на тия "мамини синчета" ги търпят да им висят като камъни на шията ?

Това не мога да разбера.

algor, а междувременно твоите деца растат без баща и стават като тези, в онази тема с отсъствията... Всичко си има последици. Дай да те запитам бързо-Ставаш на 18 и атоматично трябва да се разкараш без професия, без образование, защото така трябва, да живееш на минимална заплата, да работиш като чистач/метач за мизерни пари, да не можеш да продължиш своето образование, и за какво питам аз? Ти така ли ще направиш с децата си? На 18 ще ги изриташ като мръсни кучета? Или вместо да се разкараш, ще си стъпиш на краката възможно най-бързо и тогава ще се изнесеш? Аз не подкрепям това да висиш на гърба на някого цял живот. Но меко казано чета враждебни мнения от хора като теб и haidukpikaso. Между другото 3 работи по 8 часа и 6 часа почивка...Абе, той деня да не стана 30 часа? Или въобще не си спал нито минута? Никой не трябва да живее вечно както ти посочваш, но трябва да може човек да си стъпи на краката. Положението е особено трудно, ако искаш да учиш. Просто не можеш едновременно да си на лекции и на работа, такъв номер аз не знам как може да стане.

algor, а междувременно твоите деца растат без баща и стават като тези, в онази тема с отсъствията... Всичко си има последици.

Дай да те запитам бързо-Ставаш на 18 и атоматично трябва да се разкараш без професия, без образование, защото така трябва, да живееш на минимална заплата, да работиш като чистач/метач за мизерни пари, да не можеш да продължиш своето образование, и за какво питам аз?

Ти така ли ще направиш с децата си? На 18 ще ги изриташ като мръсни кучета?

Или вместо да се разкараш, ще си стъпиш на краката възможно най-бързо и тогава ще се изнесеш?

Ще ти отговоря с кеф, с риск да разводним малко темата.

Първата част на изречението е така - приятелите ми навремето ме бъзикаха, че децата ще започнат да ви казват "чичо", защото се прибирах към 1-2 часа след полунащ и в 6.30 излизах. Тоест те спяха ,разбира се. За втората част на изречението си обаче не си прав - не всички деца израстнали с липсата на баща (по различни причини) стават хаймани, наркомани и пройдохи. Е, с гордост мога да кажа, че моите поне не са такива. Но тук вече е огромната роля на майката, жената, гаджето или каквато и да се пада там - вниманието, обясняването, говоренето с тези деца е нещо много, много важно. Когато питат "Къде е татко" не да им се казва "Пак е на работа" и то с досада, а да им се поясни на техния език защо работи татко, какво налага това и прочие. Децата от първия път няма да го разберат, но си попиват всичко, вЕрвай ми.

Относно образованието - аз на 18 съм излязъл от къщи, а първото си висше завърших на 31. Но това си беше моята философия - исках да се огледам, да ме поочука живота от тук от там и тогава да реша какво ще уча. Не исках да завърша икономика и след 10 години да усетя с душата и сърцето си, че призванието ми в живота е да меся и продавам банички. Или обратното.

Разбира се, учил съм задочно, ако има някакво значение.

Иначе ца мен лично мизерни пари няма. 10-те лева са си 10 лева и някоя от нощите преди години като съм карал таксито (трета работа ми беше) съм се прибирал точно с 10 лева, които съм оставял на масата сутрин с удовлетворението, че и днес дечицата няма да са гладни. От трите работи като докарам по 10 лева и ето ти ги 30-те. Не, не преувеличавам с цифрата, а говоря дословно и с цифри от ежедневието ми преди определено количество години.

Относно изритването на децата ще кажа следното: изповядвам максимата, че всеки индивид има възможността да мисли самостоятелно и да носи отговорностите пред закона и обществото след навършване на пълнолетие. По тази причина не съм се бъркал във взимането на решенията им кой какво да прави, дали да учи или да работи и т.н. Така единия избра да работи и да си търси мястот ов живота и после да учи (както аз направих навремето), а другия е първа година студент в Лондон. И за да парирам това, което може би ще кажеш да те изпреваря: не съм му плащал аз нещата, а той си кандидатства, одобриха го и му отпуснаха кредит, с който да си погасява нещата и после 25 години ще си го връща. Така е с големите. На другите двама още им е рано за пълнолетие, но и с тях ще постъпя по същия начин и няма да им се бъркам хич.

Такива ми ти работи. Надявам се съм ти отговорил на въпросите, но ако не съм, ще те допълня. Гледай обаче все пак да се движим в рамките на темата, защото е тъпо да прецакваме благодатното поле за диспут и полемика.

пп. Относно последното изречение...

Положението е особено трудно, ако искаш да учиш. Просто не можеш едновременно да си на лекции и на работа, такъв номер аз не знам как може да стане.

...ще оставя който има желание да обясни как могат да станат нещата. Едната с огромен опит в този номер е Мадона, която при желание ще сподели. Но съм сигурен, че има още много хора, които правят тази хватка успешно, затова оставям думата на тях. :)

...ще оставя който има желание да обясни как могат да станат нещата. Едната с огромен опит в този номер е Мадона, която при желание ще сподели. Но съм сигурен, че има още много хора, които правят тази хватка успешно, затова оставям думата на тях. :rolleyes:

Може ли аз, тъй като този живот ми е до болка познат

algor, а междувременно твоите деца растат без баща и стават като тези, в онази тема с отсъствията... Всичко си има последици.

Дай да те запитам бързо-Ставаш на 18 и атоматично трябва да се разкараш без професия, без образование, защото така трябва, да живееш на минимална заплата, да работиш като чистач/метач за мизерни пари, да не можеш да продължиш своето образование, и за какво питам аз?

Ти така ли ще направиш с децата си? На 18 ще ги изриташ като мръсни кучета?

Или вместо да се разкараш, ще си стъпиш на краката възможно най-бързо и тогава ще се изнесеш?

Аз не подкрепям това да висиш на гърба на някого цял живот.

Но меко казано чета враждебни мнения от хора като теб и haidukpikaso.

Между другото 3 работи по 8 часа и 6 часа почивка...Абе, той деня да не стана 30 часа?

Или въобще не си спал нито минута?

Никой не трябва да живее вечно както ти посочваш, но трябва да може човек да си стъпи на краката.

Положението е особено трудно, ако искаш да учиш. Просто не можеш едновременно да си на лекции и на работа, такъв номер аз не знам как може да стане.

Станах на 18 и за разлика от algor , който решил да се поочука, аз кандидатствах на няколко места за висше образование.Е, не ме приеха на нито едно, а на ямстото, където не бях кандидатсвал - в казармата :cool:

Година и половина си чешех ташаците, но през последните месеци си седнах на дупето и учих , докато бичех караули до откат.Уволних се, кандидатствах отново и ме приеха медицина.

По този повод се скарах с баща си, взех си партакешите от къщи и се изнесох на един таван.

Сутрин - ставане в 4 :30, обличане, и отиване в една фурна, където палех един бус и разкаравам хляб по магазините.

След това от 8 часа - на лекции и упражнения, следобед - в болницата като санитар срещу заплата от 5 000 лв на онези пари, които стигаха по времето на Жан Виденов за едно пиле....

И така - 5 години.

Докато завърших.

След това - в града ми няма работа за новоизлюпен доктор.Тъкмо бе започнала "реформата" и участъковите лекари станаха GP-та, а поликлиниките бяха закрити.Всеки търси лекар със специалност, или пък трябваше да имам връзки.А аз нямах.Нито специалност, нито връзки.Нямаше и "мама меси, тате носи".

Заредих колата с бензин и започнах да обикалям болниците в околността.Намерих свободно място на 110 км западно от Плевен , в "бърза помощ".Започнах работа там.

Заплата ми стигаше колкото да си платя пътя до там, цигарите и яденето.А жена ми тъкмо роди.

А? Питаш с какво сме се хранили ли чух ?

Ами започнах работа като медицински представител към фармацевтични фирми.като не съм на дежурство - паля колата и обикалям градовете и кабинетите.Започнах и работа в една белодробна болница -дежурства срещу заплащане - давах по 3-4 месечно през нощта.Когато там си намериха лекари и аз станах излишен Си намерих в Плевен, в една поликлиника на дежурен кабинет -също - по 10 дежурства месечно. като сложиш дежурствата в "бърза помощ" - 12 , от които 6-нощни, сложиш и тия в поликлиниката - още 10 се получава, че от 30 дни в месеца, аз повече от половината не си спях в къщи.

А през дните -ако не съм дежурен, пътувам из региона за фармацевтичните фирми.На три места едновременно работех, и ми се събирах не повече от 10 дни и то на пресекулки в къщи.

И така - 7 години.

Между другото, успях и специалност да взема, и на курсове в Пирогов да бъда през тия 4 от 7 години.

Ето така можеш и да работиш, и да учиш.

Не казвам, че ми е било лесно.Жена ми и детето ми-по-добре не питай как са се оправяли през цялото това време.

Но никога не съм ревал на майка си и баща си да ми дадат пари, или да отида да живея при тях, за да ме дундуркат и да ми е лесно.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Както казах, много зависи от това колко си отчаян.

Но algor, когато си инвестирал 10 години (и много от парите си) за да се изучиш в дадена високо технологична професия и ти кажат заплата за сервитьор, защото е пълно с хора от провинцията които биха се навили и на по-малко само и само да имат някаква работа - тогава го усещаш на гръб какво значи преход. И ти може да си бил сред тези хора и не казвам че ти е било леко, но за теб това е било крачка напред. За мен и столичани (родени тук) - да се отделя от семейството и да почна да мизерствам доброволно, т.е. да направя сума ти крачки назад - това не беше стимул дълго време. Много лесно е да заложиш всичко, когато нямаш почти нищо, но когато имаш избор - особено да живееш добре, в разбирателство със семейството си и да си помагате взаимно, вместо да мизерстваш - те тогава избора наистина е труден. И в случая с България и тези 20 години мизерия - това да си запазиш средата и особено стандарта на живот не е много по-лесно от това да се отделиш самостоятелно...

...

Морален тероризъм е, когато човек с две висши образования е принуден да рови в кофите за боклук, за да има какво да яде.

Trichocephalus, Algor нали сте имали средно специално?

Защо не сте работили с него някъде, уверен съм че ще дават повече пари от метач...

Не случайно в образованието трябва да се инвестира.

Познавам човек, който е сертифициран от Microsoft Администратор, поддържа сървъри и прибира добри пари, а висше няма.

Изглежда има начин. Но човекът наистина си разбира от работата.

Така ми се иска да напиша и нещо лично какво мисля, но ще го запазя, излишно е.

Като цяло до тук срещам ненавист към тези, които остават да живеят при родителите си, дори и само докато се изучат.

Не ми се иска аз да съм този, който ще го каже, но без образование какво сте очаквали да работите?/при условие, че средното специално ви е било ей-така, да мине номера.../

Като цяло моят съвет към четящите ще е да се изучат, преди да заминават някъде.

С едното средно специално можеш да вадиш удвоената заплата на един метач...

Може да не е толкова много, но със сигурност е по-добре.

Поправете ме ако греша, но не беше ли нискоквалифицираната работна ръка най-евтина?

Също така съм чувал, че в някои сектори има глад за квалифицирани кадри...

.... когато си инвестирал 10 години (и много от парите си) за да се изучиш в дадена високо технологична професия и ти кажат заплата за сервитьор, защото е пълно с хора от провинцията които биха се навили и на по-малко само и само да имат някаква работа - тогава го усещаш на гръб какво значи преход. И ти може да си бил сред тези хора и не казвам че ти е било леко, но за теб това е било крачка напред. За мен и столичани (родени тук) - да се отделя от семейството и да почна да мизерствам доброволно, т.е. да направя сума ти крачки назад - това не беше стимул дълго време. Много лесно е да заложиш всичко, когато нямаш почти нищо, но когато имаш избор - особено да живееш добре, в разбирателство със семейството си и да си помагате взаимно, вместо да мизерстваш - те тогава избора наистина е труден. И в случая с България и тези 20 години мизерия - това да си запазиш средата и особено стандарта на живот не е много по-лесно от това да се отделиш самостоятелно...

И какво, по дяволите от това ?

Аз съм точно на същото положение.Общо 11 години учене, и заплата по-малка от тази на сервитьор.

Е, мрънкам си от време на време, ядосвам си се, но да съм се отчаял ?

Не.

Няма и да го направя.

edit : сега виждам, че снощи е имало и друг пост преди моя, така, ако позволите ще допълня

Trichocephalus, Algor нали сте имали средно специално?

Защо не сте работили с него някъде, уверен съм че ще дават повече пари от метач...

Не.

Имам едно пикливо средно образование от СОУ с което единствено можа да си взема шофьорска книжка.

Не случайно в образованието трябва да се инвестира.

Познавам човек, който е сертифициран от Microsoft Администратор, поддържа сървъри и прибира добри пари, а висше няма.

Изглежда има начин. Но човекът наистина си разбира от работата.

Така ми се иска да напиша и нещо лично какво мисля, но ще го запазя, излишно е.

Като цяло до тук срещам ненавист към тези, които остават да живеят при родителите си, дори и само докато се изучат.

Не ми се иска аз да съм този, който ще го каже, но без образование какво сте очаквали да работите?/при условие, че средното специално ви е било ей-така, да мине номера.../

Като цяло моят съвет към четящите ще е да се изучат, преди да заминават някъде.

С едното средно специално можеш да вадиш удвоената заплата на един метач...

Може да не е толкова много, но със сигурност е по-добре.

Поправете ме ако греша, но не беше ли нискоквалифицираната работна ръка най-евтина?

Също така съм чувал, че в някои сектори има глад за квалифицирани кадри...

Образованието си е образование, а живеенето с мама и тати - съвсем друга.

С algor Ви разказвахме историите на собствените си живота точно заради това.За да разберете, че всеки може да го направи.И че е за укор леженето на плещите на родителите си.

Али Раза бей е добре да си седи в "Листопад".Бай Йордан - също да си седи в "Гераците".

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

...всеки иска да се люби с красивата празноглавка. Греша ли пак?

Разбира се, че грешиш и го осъзнаваш прекрасно (интересно какви са ти мотивите за тази откровена провокация :P). Не всеки иска, само празноглавците. Или по-точно казано душевно бедните егоисти. На тях не им дреме за жената, с която правят секс, а само за това, да им олекнат топките. Виж не знам ако няма материален стимул, с каква нагласа тръгват празноглавките към празноглавците :hush: Но както всичко останало, така и сексът тръгва от главата. Затова, дори и да отстъпва по физически данни, партньорката с повечкото емоции е за предпочитане пред онази, за която разтварянето на краката е условен рефлекс. Но в крайна сметка за всеки влак си има пътници :)

Когато се завихри човек, когато не мисли, а само чувства и действа на мига, без да изброи до три - сам се лишава от възможността да погледне към възможна поне още една друга алтернатива...

Да, това е хубаво да не се забравя. Допълнителните гледни точки винаги са плюс.

Въпросът е че това време трябва да дойде след като евентуално си завършил образованието си...

В общия случай е по-добре, но не е задължително. За съжаление не всички са с равен старт и на някои им се налага да работят за да учат. И то пак е добре ако имаш възможността да работиш, за да учиш, а не да работиш, за да се грижиш за някой и да не можеш да учиш. При такива хора наистина няма алтернатива. Не само, че никой няма да ги упрекне, затова, че живеят с родителите си, ами е нормално да се изпита уважение към тях. Морално задължение на всеки е да се грижи за родителите си и свалям шапка на хората, които го правят. Но не те са предмет на дискусията в темата.

...Да ям цяла година примерно само препечени филийки с шарена сол...

Преди години много исках да си взема хубави туристически обувки, ама нема кинти. В крайна сметка около месец карах на филии с маргарин и шарена сол и успях да спестя, за да си ги купя :D

...Не е укоримо един мъж на 25 да живее при мама и тати и да учи или да работи и да плаща ученето си и т.н...

...и да си доведе булка в къщи и на свой ред да създаде семейство в това жилище и децата да порастнат, да си доведат половинката, да създадат семейство... типично патриархално. На пръв поглед нищо лошо, но и това си има минуси. Имам познат, който по същия начин си доведе приятелката да живее у тях. В началото сме разговаряли бегло тримата по въпроса, като той въобще генерално отхвърля идеята да се изнесат някъде двамата. Е, в нейните думи се усещаше тъгата по нещата, които ще пропусне от този живот, но с времето претръпна.

Ти ще откажеш ли Наоми Кембъл да увие краката си около теб?

Разбира се, нали трябва да има тръпка от флирта? При вас е лесно - красив + известен = сваляне на гащите. Има някакъв синдром, според мен, в това отношение. Разбира се, не казвам, че при 100% от жените е така, както и че не се наблюдава при мъже.

А за образованието - и това е един мит. Образованият човек има повече възможности, разбира се, това е факт, но НЕ САМО образованието прави нещата. Само моят пример и не говоря повече - СТИВ ДЖОБС.

Ето ти една притча тук, сигурен съм, че ще ти хареса (ако вече не си я чела). А до Джобс е добре да сложим и колегата му Бил :)

...За мен и столичани (родени тук) - да се отделя от семейството и да почна да мизерствам доброволно, т.е. да направя сума ти крачки назад...

...Много лесно е да заложиш всичко, когато нямаш почти нищо, но когато имаш избор - особено да живееш добре, в разбирателство със семейството си и да си помагате взаимно, вместо да мизерстваш...

Ти тия хора, които идват от провинцията, в палатки и колиби ли си мислиш че са живели? И техните семейства цял живот са се старали да постигнат някакви удобства за тях и за децата си. Е, по-скромно, с повече труд, но няма как да го наречеш "нищо". И те правят избора да пристигнат в мизерията в София, за да потърсят сами пътя в живота си.

...Познавам човек, който е сертифициран от Microsoft...

...дори и само докато се изучат...

...без образование какво сте очаквали да работите?...

Значи знаеш какви пари дават за курсовете, горе-долу колкото едно стандартно висше в държавен университет. И аз искам сертификати от Микромек, ама нема пари. Но ще стане...

Там е работата, че са буквално единици, тези, които се махат от родителите си, след като са се изучили и са намерили работа в същия град. Поне аз не познавам такива, докато обратно, познавам няколко, които се изучиха, работят на сериозни и взимат много добри пари и си живеят с родителите. Единият се раздели с 6-годишната си връзка, защото не искаше да се изнесат да живеят заедно само двамата. Друг пък дори гадже не може да си хване - на 26, с добра работа, живее при мама... в кой век живеем?

Те не се оплакват, че се е налагало да работят нискоквалифицирана работа. Просто показват, че когато има желание, има и начин (respect :cool: ). Ако няма желание, има извинения, криза, бедна държава, липса на пари и прочие.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Много интересна тема. Май по-важните неща вече са казани и няма смисъл да се дъвче едно и също. Това което искам да кажа, е че заглавието на темата е леко неправилно. Извършвам домашни ремонти и голяма част от клиентите ми са жени на пределна възраст които не са се женили никога през живота си и живеят с родителите си, защото видите ли сина е длъжен да има отделен дом и семейство, а дъщерята да доглежда родителите. Имам случай в който една жена продаде апартамент и взе друг, само защото от новия изгледа щял да бъде по-добър за майка й. Наскоро на наша семейна позната почина майка й и когато разбрах, казах на жена ми, че дъртата много се е забавила и жената вече няма да има нормален живот и бях прав, през ден-два е на гроба при майка си, а в разговорите ни постоянно се опитва да вмъква и майка си. Ако трябва да обобщя, повече са случаите на самотни жени гледащи не толкова стари родители, отколкото мъже живеещи със семейството си и родителите, като такива обикновено ги причислявам към хората нежелаещи да поемат отговорност за самостоятелен живот, отколкото като финансово затруднени. Лек ден !

Редактирано от rulom (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.