Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Примери за бюджетни конфигурации.

Featured Replies

Всеки ден се пускат теми за ниско бюджетни конфигурации за игри.

По принцип за един "истински" гейм компютър трябва добра видеокарта, а цените на тези карти тръгват от 250-300 лв. нагоре.Като прибавим и подходящ процесор,рам памет и дъно и нещата отиват до много над 1000лв.

Тук ще се опитам да направя няколко примерни конфигурации за игри, подходящи за не чак толкова взискателни геймъри с тънки портфеили.

Идея за такава тема ми хрумна от тук Геймърсkа kонфuгурацuя до 400 лв за повечето от нас е ясно е за тези пари няма как да се получи компютър за игри.

Ако има интерес периодично ще добавям нови конфигурации.Надявам се да се включат и останалите редовни потребители и да спретнем една хубава и полезна тема без много спам.

Почвам с абсолютния минимум за съвременни игри.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Понеже това е бюджетен компютър ще се задоволим с "обикновена" кутия до 45-50лв.За тази сума има голям избор от кутии, давам и няколко примера.

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Тези кутии в повечето случаи вървят с нисък клас захранване но понеже все пак искаме компютър подходящ за игри.Това захранване го махаме и купуваме друго по-добро.

Може да имате най-мощната видео карта и процесор но ако нямате хубаво захранване все едно нямате нищо.

От евтините захранвания до 70-80лв FORTRON имат славата на най-качествени.

FORTRON FSP400-60APN, 400W - цена 70-75лв. е достатъчно за нашите цели.

Публикувано изображение

• 400W

• 120 mm fan

• Active PFC Function

• ATX rev. 2.3

• 20+4PIN MB connector

• SATA connector

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Съобразяваме се с бюджета и избираме сравнително евтино дъно с възможности за бъдещ ъпгрейд.

Asus M4A87TD един не лош избор на цена 150-160лв.

Публикувано изображение

M4A87TD

Unlock the AMD CPU's Potential, Turbo-Charge Your Performance!

AMD AM3 CPU Support

AMD 870 + SB850 Chipset

Turbo Unlocker - On Demand Real Time CPU Boost

Core Unlocker - Intelligently Unlocks True Core Performance

TurboV EVO - The Ultimate O.C. Processor

CPU Level UP

100% Solid Cap.

Процесор.

Повечето игри все още не са оптимизиране за три и четири ядра, двуядрен процесор на висока честота е достатъчен.

AMD Athlon II X2 250 Dual Core 3.00 GHz BOX цена 110-115лв.

Публикувано изображение

Рам.

Напоследък се счита че компютъра трябва да има поне 4GB Рам.Но при малък бюджет може да минете и с една плочка от 2GB и след време при финансова възможност да се добави още една.

A-DATA 2 x 2GB DDR3 1333 KIT цена 105-110лв

Публикувано изображение

Хардиск.

В момента разликата в цените от 160GB до 500GB е много малка, от порядъка на 10-15лв. имам предвид масовите модели.

Просто не си заслужава за малък диск да се дават 60лв като за 70-80лв може да се вземе три-четири пъти по голям.

Така че от хардиск няма как да спестим, пък и игрите които искаме да играем са с обем 5-10 GB че понякога и повече.

Western Digital Caviar Blue 500GB 7200 16MB SATA 2цена 70-75лв.

Публикувано изображение

Оптично устройство или иначе казано CD-DVD.

Лично аз го смятам за излишно и ненужно.Една флашка с цена 15-20лв и обем 2 или 4GB го заменя напълно.

Операционна система и драйвери могат да се инсталират лесно и бързо от флашка. Всеки обаче си има предпочитания и навици.Затова ще включа и DVD-RW

LG GH22NS50 SATA цвят Черен - цена 30-35лв.

Публикувано изображение

Write Speed

22x recording speed

Data Transfer Rate(per second)

CD-ROM 7,200 kB/s (48x) max, DVD-ROM 22.16 Mbytes/s (16x) max

Buffer Size

2MB

Dimensions(WxDxH)mm

146x165x41.3

Compatible Formats

Writing

DVD-R/RW,DVD-R DL,DVD+R,DVD+R DL,CD-R/RW,DVD-RAM/+RW

Reading

DVD-R/RW/ROM,DVD-R DL,DVD-RAM,DVD-Video,DVD+R/+RW,DVD+R DL,CD-R/RW/ROM,CD-DA (DAE)

Видео картата е най-важната част затова я оставих последна.Напомням че "сглобявам" компютър с много ограничен бюджет и ни трябва евтина видео карта.

Но все пак държим да е с памет GDDR3 или 5 и поне 128bit шина.

В ниския ценови клас обема на видео паметта е без значение, няма да усетите разлика между 1GB и 512MB.

Картите са "бавни" и не могат да се възползват от 1GB а и това излишно ги оскъпява.

Ще дам две предложения.

SAPPHIRE 512M HD5670 DDR 5 HDMI PCI-E цена 145-150лв

Публикувано изображение

• I/O Output: DVI-I, HDMI, VGA

• Core clock: 775MHz

• Memory Clock: 4000MHz Effective

• 512MB / 128-bit GDDR5 memory interface

• PCI-E x16 (PCI-E 2.1) interface

• Dual Slot Fan With Automatic Fan Control

• Software CrossFire

• Microsoft DirectX 11 Support ATI Stream technology

• 40nm Process Technology

• Microsoft Windows 7® Support

• ATI CrossFireX™ Technology

• Enhanced Anisotropic Filtering

• Accelerated Video Transcoding

• Display Flexibility

• HDMI 1.3

• PCI Express® 2.1 support

• Dolby® TrueHD and DTSHD Master AudioTM Support

• ATI Avivo™ Technology Enhanced Unified Video Decoder 2 (UVD 2)

• Supports OpenGL 3.2

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GIGABYTE 512M GT240 N240D5-512I DDR5 PCI-E цена 130-135лв.

Публикувано изображение

• Chipset NVIDIA GeForce GT 240

• Core Clock 550 MHz

• Mem Clock 3400 MHz

• Memory 512 MB

• Memory Bus 128 bit

• Memory Type GDDR5

• Card dimension ATX

• Bus Type PCI-E 2.0

• Bus Speed x16

• Shader Clock 1340 MHz

• Maximum Digital Resolution 2560x1600

• Maximum VGA Resolution 2048x1536

• D-SUB

• DVI Port

• Multi View

• Microsoft DirectX 10.1 and OpenGL 3.1 support

• Supports NVIDIA PureVideo® HD technology

• Features Dual link DVI-I / D-sub / HDMI with HDCP protection

• CUDA enabled

Конфигурацията излиза между 750-800лв.

Цените са ориентировъчни и са актуални към днешна дата.Утре посочените компоненти може да струват повече а може да струват и по-малко.

Ако има интерес утре по някое време ще направя още няколко бюджетни конфигурации за различни цели.

Интересно! Хайде и аз да допълня списък с "оптималната" геймърска конфигурация за 1000$.

Споменавам именно тази сума, тъй като от край време съм на мнението, че началната сума за един добър компютър е именно тази. Става въпрос за нещо поддържано последните технологий, с опции за ъпргейт, а и осигуряващо конфортна игра.

Дъно:

Asus M4A87TD EVO

Публикувано изображение

Поддържа всички нови технологий, на не висока цена. 180-200 лева

Socket AM3

Чипсет: AMD 870

Съвместима памет: DDR3

Формфактор: ATX

Вградени устройства: SB7+1, Lan 10/100/1000

2 PCIe 2.0 x16 Slots, USB 3.0, SATA 6gb/s

Процесор:

AMD Phenom II X4 Quad Core 955

Публикувано изображение

Quad-Core Name Phenom II X4 955 Black Edition O

perating Frequency 3.2GHz

L2 Cache 4 x 512KB

L3 Cache 6MB

Около 290 лева

РАМ:

ADATA 2 x 2GB DDR III 1333

Публикувано изображение

Напълно достатъчна за игри и приложения. Около 110 лева.

Твърд диск:

WD 1024GB 64MB SATA III Black

Публикувано изображение

Сата 3 диск с достатъчно място за всички игри и приложения. Около 160.

Видео карта:

ATI 6870

Публикувано изображение

1 гб ддр5 памет, картата е подходяща за игрички и приложения.Цената е около 470.

Захранване:

Xigmatek PSU 500W Silent 140mm fan NRP-PC502

Публикувано изображение

Тихо, качественно захранване, достатъчно за добра работа на системата. Около 120

Кутия:

COOLER MASTER GLADIATOR 600 BLACK

Публикувано изображение

Добрият хардуер заслужа добра кутия, с добър въздушен поток. Намира се за около 120 лева.

---

Цената е около 1450-1500 лева.

Поздрави!

Тази рам памет при този бюджет аз лично не бих предложил!Както каза колегата Петьо Стоянов повечето игри и приложения не са оптимизирани за три и четири ядра!Човек трябва да има идея за какво ще ползва компютъра!Ако се нуждае от двуядрен по-добре Интел,отколкото 4 ядрен AMD!

Здравейте, помагайте за конфигурация за десктоп до 800 лв, чудя се АМД или Интел, АТИ или НВидиа, зная че съм с нисък бюджет и затова овърклок е задължителен ....чакам и ви благодаря !

Ако сега може и дадете пример за наистина доста бюджетна конфигурация, до 500 лева с монитора, като видеото ще е вградено естествено, иска се да тръгне уиндоус 7, офис и да има възможност за ъпгрейд в бъдеще/близко бъдеще де/,знам че е доста трудно ама, не мога да не Ви питам! Двд също ще трябва да има, защото хората ще се объркат с флашки. Накажете ме ако трябва, само поне дайте отговор, моля! сигурно ще трябва да е нещо такова: http://www.multirama.bg/product/7380/kompyutar-multirama-pc-value-atom-n230-1-6-ghz.html плюс: http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=541106

Редактирано от bluelight (преглед на промените)

Ще използвам компа за мултимедия предимно .....

Ако сега може и дадете пример за наистина доста бюджетна конфигурация, до 500 лева с монитора, като видеото ще е вградено естествено, иска се да тръгне уиндоус 7, офис и да има възможност за ъпгрейд в бъдеще/близко бъдеще де/,знам че е доста трудно ама, не мога да не Ви питам! Двд също ще трябва да има, защото хората ще се объркат с флашки. Накажете ме ако трябва, само поне дайте отговор, моля!

http://www.multirama.bg/product/4037/kompyutar-multirama-pc-atom-n330.html, и монитор втора употреба

Ако сега може и дадете пример за наистина доста бюджетна конфигурация, до 500 лева с монитора, като видеото ще е вградено естествено, иска се да тръгне уиндоус 7, офис и да има възможност за ъпгрейд в бъдеще/близко бъдеще де/,знам че е доста трудно ама, не мога да не Ви питам! Двд също ще трябва да има, защото хората ще се объркат с флашки. Накажете ме ако трябва, само поне дайте отговор, моля!

сигурно ще трябва да е нещо такова:

http://www.multirama.bg/product/7380/kompyutar-multirama-pc-value-atom-n230-1-6-ghz.html

плюс:

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=541106

http://www.pic.bg/pc/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%20%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%80%D0%B8/18 даже и видеото е външно, ся 29 лв отгоре ама ще го прижевееш, успех !!!!

http://www.multirama.bg/product/4037/kompyutar-multirama-pc-atom-n330.html, и монитор втора употреба

http://www.pic.bg/pc/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%20%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%80%D0%B8/18 даже и видеото е външно, ся 29 лв отгоре ама ще го прижевееш, успех !!!!

ако искаш ти давам моя скайп и ще цъкнем .....бива ли, че тук ми идва бавно малко

ако искаш ти давам моя скайп и ще цъкнем .....бива ли, че тук ми идва бавно малко

???

???

Това ми хареса, само не го пише какво е дъното...

Това ми хареса, само не го пише какво е дъното...

Това е стара конфигурация от преди 4-5 години,виж първия пост в темата като изключиш видео картата пак ти излиза толкова пари,но поне е съвременна конфигурация с по нов процесор,ДДР3 рам и т.н.

GF6100 е вградено видео!

Редактирано от Plomba7a (преглед на промените)

• Автор

Не беше такава целта на темата,идеята ми беше тук да се дават примери за конфигурации и ако има въпроси да е конкретно по тях.

Готов компютър никога не бих си купил по няколко причини.

1. Фирмите имат навик да слагат стари, залежали стоки.

2. Понякога се слагат части втора ръка.

3. С цел да се докара ниска цена захранването никакво го няма.

4. За да се привличе вниманието на евентуалния клиент се слага бюджетна видео карта от нисък клас но с 1GB памет което е напълно безсмислено и ненужно.

5. 3GB рам с което се губи двуканалния, режим печели се обем но се губи производителност.

Конфигурация до 400-450лв.

Кутията по избор. 45лв

дъно - ASRock 880GM-LE - 114лв

Graphics - Integrated AMD Radeon HD 4250 graphics

- DX10.1 class iGPU, Shader Model 4.1

- Max. shared memory 512MB

- Dual VGA Output: support DVI-D and D-Sub ports by independent display controllers

- Supports Dual-link DVI with max. resolution up to 2560x1600 @ 75Hz

- Supports D-Sub with max. resolution up to 2048x1536 @ 85Hz

- Supports HDCP function with DVI-D port

- Supports Full HD 1080p Blu-ray (BD) / HD-DVD playback with DVI-D port

процесор - AMD Sempron 140 2.70 GHz - 62лв

рам памет - Transcend 2х1GB DDR3 1333 - 63лв

хардиск - Seagate BARRACUDA 250GB 7200 8MB - 65лв

захранване - FORTRON FSP350-60APN, 350W - 48лв

записвачка по избор - 35лв

Не беше такава целта на темата,идеята ми беше тук да се дават примери за конфигурации и ако има въпроси да е конкретно по тях.

Съжалявам за натрапването в темата, но пък и много благодаря за насоките :P

.....

5. 3GB рам с което се губи двуканалния, режим печели се обем но се губи производителност.

.....

Не исках да ви се меся в темата ,защото не съм в час с цените и наличноста на компонентите ви в България,но към тази точка имам една лека забележка.(с мнението като цяло против готови конфигурации съм съгласен на 200%)Има една сериозна тенденция да се обръща прекалено голямо внимание на каналите на рам паметта,тайминги и т.н...

Може и да греша ,но поне според мен и личния ми опит при компонента рам,количеството има много по-голямо значение от канали,скорост и тайминги.За хората които ще ги досърбят пръстите да тръгнат с рогата и примери напред,имам предвид когато е в разумни граници.Не примерно сравнение на DDR 400 с DDR3 2000.Но например,че 4 гб DDR3 1333 CL 9 е повече от 2 гб DDR3 1600 CL7.Да не забравяме и че при операционна система от Vista нагоре 2 гб са просто смешни за каквото и да било освен сърфиране в интернет.Как мислите в моя случай примерно,дали компютъра ми щеше да е по-бърз с 3 гб в 3 канала и по-бърза рам,когато след като си пусна WoW директно се заемат 3600 мб памет....

Или,че приемрно на колегата iovi му пука ,дали рамта му върви на 1600,в 3 канала или с какъв тайминг след като има 12 гб.

Пак казвам лично мнение,но когато аз давам поне съвет на някой за конфигурация,винаги наблягам на количество нормална рам пред например изключително скъпа и бърза но по-малка(в екстремни случаи дори 2 пъти по-малко за същите пари) по-обем.Все пак човек или поне повечето хора, не си ползва по-принцип компютъра да измъква последните точки от някой бенчмарк...

Не исках да ви се меся в темата ,защото не съм в час с цените и наличноста на компонентите ви в България,но към тази точка имам една лека забележка.(с мнението като цяло против готови конфигурации съм съгласен на 200%)Има една сериозна тенденция да се обръща прекалено голямо внимание на каналите на рам паметта,тайминги и т.н...

Може и да греша ,но поне според мен и личния ми опит при компонента рам,количеството има много по-голямо значение от канали,скорост и тайминги.За хората които ще ги досърбят пръстите да тръгнат с рогата и примери напред,имам предвид когато е в разумни граници.Не примерно сравнение на DDR 400 с DDR3 2000.Но например,че 4 гб DDR3 1333 CL 9 е повече от 2 гб DDR3 1600 CL7.Да не забравяме и че при операционна система от Vista нагоре 2 гб са просто смешни за каквото и да било освен сърфиране в интернет.Как мислите в моя случай примерно,дали компютъра ми щеше да е по-бърз с 3 гб в 3 канала и по-бърза рам,когато след като си пусна WoW директно се заемат 3600 мб памет....

Или,че приемрно на колегата iovi му пука ,дали рамта му върви на 1600,в 3 канала или с какъв тайминг след като има 12 гб.

Пак казвам лично мнение,но когато аз давам поне съвет на някой за конфигурация,винаги наблягам на количество нормална рам пред например изключително скъпа и бърза но по-малка(в екстремни случаи дори 2 пъти по-малко за същите пари) по-обем.Все пак човек или поне повечето хора, не си ползва по-принцип компютъра да измъква последните точки от някой бенчмарк...

Напълно съм съгласен. Таймингите, каналите и честотата биха играли роля при клок на високо ниво и биха задоволили амбициите на някой фен на синтетичните тестове, но не мисля, че са по-важни от количеството. От друга страна пък не бива да се лишаваме от тях, ако това не е свързано с екстремно по-високи разходи. Все пак темата е за бюджетни конфигурации и идеята е да се събере машина, задоволяваща някакви не толкова високи изисквания на приемлива цена.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.