Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за уплътняване тоалетно казанче

hlevoust

Препоръчан отговор

Имам проблем с тоалетно казанче от този тип (снимката е от сайта на производителя - http://sanitaplast.h...Kazancheta.html):

Публикувано изображение

Доста често бутонът за пускане на водата се откача от вилката, отваряща клапата за пускането на водата в тръбата, като следствие от натрупването на варовик и други механични примеси. По тази причина периодично разглобявам механизма и го почиствам, не отнема кой знае колко време, макар че поставянето на горния капак изисква малко повечко търпение и по-тънки пръсти...

Снощи ми се наложи отново да повторя процедурата, закачих вилката и затворих горния капак, но от неизбежното размърдване се появи проблем с уплътняването на долната част на казанчето - там, където тръбата излиза от него и се насочва към тоалетната чиния. То няма как и да не протече, след като изходящата тръба се стяга с обикновена пластмасова гайка, а вътре има само някакво съвсем тънко и малко уплътнение, към което майсторът, извършил ремонта в помещението преди точно 2 г, е добавил и тефлонова лента, очевидно вече безполезна. При прилагането на малко повечко сила стягащата гайка превърта (нормален процес) и започвам отново затягането ѝ. След 3-4 подобни наивни напъна тонусът на настроението вече е съвсем различен от първичния, казанчето е полупълно с проклятия, а жена ми е със статут на изгонена в кухнята...

Опитах доказаното от чий ли не опит средство - кълчища, но течът си продължава, а запасите от тоалетна хартия, с която да попивам изтеклата вода, се сведоха до минимум.

Та преди да премина към драстичната мярка - опит за решаване на проблема чрез залепяне на тръбата към отвора в долната част на казанчето с лепило от типа на Поксипол, реших все пак да помоля за някаква практически доказана надеждността си идея, чрез която да спра теча.

Благодаря за вниманието.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имам проблем с тоалетно казанче от този тип (снимката е от сайта на производителя - http://sanitaplast.h...Kazancheta.html):

Публикувано изображение

Опитах доказаното от чий ли не опит средство - кълчища, но течът си продължава, а запасите от тоалетна хартия, с която да попивам изтеклата вода, се сведоха до минимум.

Та преди да премина към драстичната мярка - опит за решаване на проблема чрез залепяне на тръбата към отвора в долната част на казанчето с лепило от типа на Поксипол, реших все пак да помоля за някаква практически доказана надеждността си идея, чрез която да спра теча.

Благодаря за вниманието.

Много са зле тези казанчета. Аз проблема съм го решил по грубият начин. Махнал съм капака. Вярно не е много красиво но само така работи коректно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

http://www.thermoeconomic.com/teflonova-lenta-teflonreg-p273/ нещо такова - тефлонова лента, слагаш около резбрата, тогава завърташ. Сайта беше само за пример как изглежда. Навсякъде продават, ще я поовъртиш и не би трябвало да има проблеми. Редактирано от bluelight (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...нещо такова - тефлонова лента, слагаш около резбрата, тогава завърташ...

Около резбата или върху резбата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Върху резбата, много тъпо съм се изказал извинявай, май още кафе трябва :rolleyes:
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите, тичам за лента. После ще пиша за резултата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих приложил силикон. Ама от здравия. Или да потърсиш по-свястно уплътнение. Впрочем, и при мен е същата ситуация. Само че съм го оставил да се изтича в канала, и не му обръщам внимание. Тези казанчета са си евтини боклуци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бух ти предложил да смениш уплътненията както отвън така и отвътре!

Публикувано изображение

Над тази гайка ли тече? Ако не стане с ново уплътнение и казваш, че резбата превърта, има 2 варианта:

1. Нов механизъм, който стува горе-долу половината от казанчето;

2. Ново казанче.

А има и още едно леко спасение: от външния край на резбата слагаш 2 или 3 по-меки уплътнения и стягаш, докато натегне леко!

Един професионален съвет: вземи си казанче от 2рия тип под твоето от линка ти!

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

чисто теоретично - уплътнявай на това място на каквото ще уплътниш по най малко повърхнини - максимум 2, ако трабва да уплътняваш по 3 и повече със сигурност ще тече. не уплътнявай по резба - трудно става. уплътнявай по челна, цилиндрична или конусна повърхнина и между главните части - тоест безсмислено е да уплътняваш гайка винаги уплътнявай по прости повърхнини - резбата не е такава, уплътнаваш частите които гайката притиска. ползвай санитарен силикон. ако тече от тръбата - уплътнаваш на 2 места - между челната част на тръбата (където минава на големия диаметър), която ляга върху и уплътнението и между уплътнението и отвора в казанчето... отдолу завиваш гайката, която само натяга... уплътнявай отвътре, не да мацаш отвънка... това се нарича техническо мислене - проблемът е че за да разбереш принципа трябва да си учил методи за конструиране на детайли и както и как се правя сглобки на валове и по кои повърхнини се напасват валове, лагери и други... http://www.google.com/search?um=1&hl=en&q=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BA%D0%B8&ie=UTF-8&sa=N&tab=iw

Редактирано от the professor (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Луиджи, точно за там става въпрос. А че казанчето е боклук, това е повече от сигурно, но за 35-40 лв - толкова. Само че когато правихме ремонта, на пазара нямаше други варианти, освен моноблокове, които без колебание всички помолени за съвет отхвърлиха единодушно. В крайна сметка смених целия механизъм, регулиращ пускането на водата - цена 7 лв, като запазих само поплавъка. Сега се питам защо ли не смених и него (приблизително същата цена), ама не е късно. Обвих щедро тръбата със силиконова лента над резбата, но сложих и върху нея един слой. Любопитното е, че новия механизъм има далеч по-внушаващо уважение уплътнение от стария, дано не е само на външен вид.  Внедрих и една "рационализация" - пречупих зъбчетата на горния капак, заради които се налагаше да прилагам груба физическа сила при разглобяването на съдинката, защото след като е плътно допряно до фаянса на стената се налага да го откачам и да ползвам помощник, който да го придържа - нерядко при ремонти е нужна и трета ръка... А за да не се клати или вади прекалено лесно въпросният капак, използвах хартиено тиксо, което се оказа със същия цвят като на казанчето, та трябва да се вгледаш, та да го видиш. Е, няма да спечели овациите на критиците, но пък така няма да се налага да размествам корпуса, а това намирам за основната причина за издънката. Благодаря на всички за съветите, засега като че ли нещата се в ред! А ако пак протече, ще премина към тубата със силикона.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Луиджи, точно за там става въпрос. А че казанчето е боклук, това е повече от сигурно, но за 35-40 лв - толкова. Само че когато правихме ремонта, на пазара нямаше други варианти, освен моноблокове, които без колебание всички помолени за съвет отхвърлиха единодушно.

В крайна сметка смених целия механизъм, регулиращ пускането на водата - цена 7 лв, като запазих само поплавъка. Сега се питам защо ли не смених и него (приблизително същата цена), ама не е късно. Обвих щедро тръбата със силиконова лента над резбата, но сложих и върху нея един слой. Любопитното е, че новия механизъм има далеч по-внушаващо уважение уплътнение от стария, дано не е само на външен вид. 

Внедрих и една "рационализация" - пречупих зъбчетата на горния капак, заради които се налагаше да прилагам груба физическа сила при разглобяването на съдинката, защото след като е плътно допряно до фаянса на стената се налага да го откачам и да ползвам помощник, който да го придържа - нерядко при ремонти е нужна и трета ръка... А за да не се клати или вади прекалено лесно въпросният капак, използвах хартиено тиксо, което се оказа със същия цвят като на казанчето, та трябва да се вгледаш, та да го видиш. Е, няма да спечели овациите на критиците, но пък така няма да се налага да размествам корпуса, а това намирам за основната причина за издънката.

Благодаря на всички за съветите, засега като че ли нещата се в ред! А ако пак протече, ще премина към тубата със силикона.

С китайски моно блок съм,евтино и много практично.Скоро ще станат три години.

Описаното в първия пост и на мен се случи заради не правилен монтаж казанчето протече, само дето бях сварил да сложа и едно блокче от тези дето правят водата синя.

И докато се опитвах да затегна пластмасовата гайка посинях целия до лактите.Кои да се сети да спре водата и да натисне бутона да се изтече казанчето :angry: да чукна на дърво от тогава проблеми не е имало купих го с идеята при по добри времена да си взема българско.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

На резбата можеш да навиеш малко скоч по посока на въртене на гайката, така почти сигурно, ще спреш превъртането на гайката, а уплътнението намажи обилно със силикон и според мен ще отложиш купуването на ново казанче за известно време.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...