Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Захранването - един основен компонент в компютърната система

Featured Replies

В една от темите става въпрос за това захранване и реших да си публикувам и тук поста с леки промени, защото мисля, че е полезно за темата.

Нека първо да погледнем снимката:

Публикувано изображение

1. Така направената лепенка позволява да се смени спецификацията само с помощта на една чертичка.

2. Вижда се, че най-отдолу е дадена общата мощност на линиите +3.3V и +5V, която при 450-ватовия модел е 280W, като при това положение за линията +12V остават 170W (450-280), което идва ~14А, при обявени 26А, Разбира се, тази хитринка си има цел - ако захранването се сложи към система, на която трябва повече мощност от линията +12V и стане някакъв проблем да може да се каже, че не е била съобразена мощността на захранването. Та е интересно тези 26A на 12-те волта какво точно показват, защото ако е пиковата мощност, ефективната е доста по-ниска, а точно тя ни интересува в случая.

3. На лепенката пише, че е ATX, а за всеки съвременен компютър е необходимо захранване по стандарт ATX 2.x, който е с подсилена +12V линия.

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 99
  • Прегледи 50k
  • Създадено
  • Последен отговор

Малко измервания на системата от подписа(Core [email protected] 1.24V, 2x2GB DDR3 1333@1810MHz 1.6V, HD6850 @850/1000(4000DDR5), Hitachi 7K1000.C Chieftec GPS-500 AB-A, Windows 7 x64), които направихме с един приятел. Ватметъра е марка HAMA, не видях точни модел(купен е от vali.bg), но като цяло дори китайските евтинии показват достатъчно точно консумацията. Ето и резултатите измерени от контакта при ~240V(ЧЕЗ са за бой!) напрежение в мрежата:

Shut down - 2W

Sleep - 2W

Idle - 98W

2D(Firefox, копиране на файлове в Win) - 115W до 135W

Linx - 250W

Furmark - 235W

Furmark+Linx - 311W

Gaming - 220W

Не мога да измеря КПД-то на захранването, но по ревютата го дават около 80-83% при натоварване между 100 и 350W, та може да се каже, че консумацията от самото захранване е следната:

Idle - 98Wx0.81 ~ 78W

2D(Firefox, копиране на файлове в Win) - 115W до 135Wx0.8 ~ 92 до 108W

Linx - 250Wx0.83 ~ 207.5W

Furmark - 235Wx0.82 ~ 192W

Furmark+Linx - 311Wx0.81 ~ 252W

Gaming - 220Wx0.82 ~ 180W

Пиковата консумация от захранването е едва около 250W така че за подобна система 400W качествено захранване с 28-30A на 12V линия е напълно достатъчно за подобна система и захранването при нормална работа(гейминг, браузване, филми) ще работи в оптималните 40-60% товар.

Монитора, 22" LCD, 1680x1050, с намалени контраст на 40% и яркост на 5% харчи между 15 и 20W и 3W в слийп.

Лаптопа(Aspire 5738ZG) от контакта харчи около 25W при заредена батерия и около 60-63W, когато се зарежда батерията.

При същата система с VTX3D HD6770 1GB измерихме 92W в idle и с около 15W повече! при гейминг и furmark. Консумацията бе съотв. 250W във furmark и 220W при игра. Очаквахме да е обратното и 6770 да е по-икономична, но се оказа, че не е така.

И едно интересно измерване несвързано с компютрите. 40" LCD FullHD TV - 98W, a 29" CRT - 70W.

Микровълновата харчи 9W само включена в контакта(явно заради дисплея) и цели 1500W при работа, като няма разлика дали копчето е нагласено на пълна мощност 900W или на средна 600W.

Ето и резултатите измерени от контакта при ~240V(ЧЕЗ са за бой!)

При мен съм измервал 248 с мултицет а ЮПСа показваше 245 :) извиках ги , дойде един техник , измери в таблото в блока и каза че нищо не може да направи - казвам му - ми трафопоста е до нас и от там може да се прави малка корекция - а той - ми то трябва да се спре високото и си отиде :)

Микровълновата харчи 9W само включена в контакта(явно заради дисплея) и цели 1500W при работа, като няма разлика дали копчето е нагласено на пълна мощност 900W или на средна 600W.

Печката си работи на една мощност но изключва на интервали в зависимост от колко вата си и задал .

Ето и при колегата:

Да споделя и аз моята статистика, от вчера вечерта, с ват метъра, с който тествахме при Людмил - моята машина се оказа доста по-икономична Публикувано изображение Кой знае Ivy каква икономия ще даде.

Имам 1 хард диск и едно SSD.

2500К @ 4.5гхз @ 1.3 волта, с офсет напрежение и включен speedstep и C1E, тоест работи на 1.6гхз и 0.9* волта без товар, рам паметта е на 1600мхз @ 1.5 волта, първите тестове са само с вградената HD 3000 видеокарта :

IDLE - 46-47W

LINX - 194 W

PRIME 95 - 177W

После тествах на 3.3гхз при 1.03 волта :

PRIME 95 - 107 вата

LINX - 107 вата

CINEBENCH - 82 вата

И това са стойности на контакта, значи реално дъното консумира още по-малко - доста икономично според мен, тзои процесор много пропорционално му скалира консумацията според напрежението и честотата. Ако го undervolt-неш, става с лаптопски характеристики Публикувано изображение Ако го овърволтнеш доста (например 5.4гхз и 1.52 волта), работата става сериозна.

С видеокартата 6770 1гб, процесора е на 3.3гхз @ 1.03в :

IDLE - 62-63W

Furmark - 200W (default)

BITCOIN - 180W

FURMARK - default честота, но на 1 волт ядрото - 150W

Тоест оказа се, че 6770-ката харчи повечко, защото според мен 1.2 волта за 850 ядро е крайно много, работи и на 1 волт на тази честота.

Бях уморен да правя и кръстосани тестове и такива с игри, но картинката става ясна - не са необходими много мощни захранвания, ако юзъра ползва компютъра дори с по-силен процесор и единична карта. Единствен смисъл виждам тогава, когато се слага повече от една видеокарта. Това е лично мнение!

Също ми харесва факта, че новите поколения процесори са все по-икономични (поне на Интел).

Неговото захранване е Corsair VX450, a компютъра е с водно охлаждане.

Редактирано от Людмил (преглед на промените)

Нещо интересно, което обсъждахме в една тема.

Става въпрос за захранванията на Chieftec от серията GPS.

Оказва се, че серията GPS има две разновидности (поне толкова открих) - едната завършва на "А", а другата - на "А8", като само втората е упомената на официалния им сайт. ;)

Ето характеристиките на GPS - A:

(КПД-то е ниско - 70-75%, а комбинираната мощност на линията +12V не е дадена в отделна графа)

Публикувано изображение

Ето и тази на GPS - А8:

(Тук КПД-то е 80+ %, а комбинираната мощност на линията +12V е дадена)

Публикувано изображение

Ето официалния им сайт за справка, ако се търси информация за някое тяхно захранване - ако е надеждно, трябва да има информация за него.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Още малко измервания на бюджетна геймърска система:

Asus H61 дъно ; Core I3 2120 ; 2x4gb ram ; Gigabyte Radeon HD7770 (стандартно със завишени честоти); Захранване Coolermaster 600W (комплект от кутия Cooolermaster K350).

IDLE - 40W

BROWSER (FLASH 720P) - 65W

PRIME 95 - 94 W

FURMARK - 132W

PRIME 95 + FURMARK - 149W

1080P.MKV (FULL HD MOVIE) - 67W

CRYSIS 2 (MAX, 1680*1050) - 136W

Такава система може да работи спокойно с 250W захранване, но за съжаление няма нищо на българския пазар.

п.п.

За майтап с колегата вчера измерихме консумацията на едно HP Vectra - Pentium MMX 166MHz, 24MB EDO RAM, 1280MB Quantum Fireball и S3 Trio 1MB PCI, 100W AT PSU. Под пълно натоварване ватметъра показа цели 42W. :D

Core i5-3300@3600MHz 2x4GB DDR3 1600 HD 7850 OC 1TB WD Blue Idle - 50W Load(Battlefield 3, Sniper Elite V2) - 180-190W През време на игра температурите не надвишиха 63 градуса за процесора и 57 градуса на видеокартата при 22 стайна.

• 1 месец по-късно...

Нещо интересно за Seasonic 520W и 620W:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Та според тези данни S12II Bronze е с една +12V линия. Seasonic нещо са си объркали лепенките - цък. :mad:

Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...
Нещо интересно за Seasonic 520W и 620W:

Та според тези данни S12II Bronze е с една +12V линия. Seasonic нещо са си объркали лепенките - цък. :mad:

Не виждам нищо нередно, на лепенката по-горе пише +12V comb. (combined)

Не виждам нищо нередно, на лепенката по-горе пише +12V comb. (combined)

Освен че са спестени 2 защити. ;)

Освен че са спестени 2 защити. ;)

Не, не, хората просто са ти обявили комбинираната изходна мощност на захранването, което не значи, че нямаш 2 х 12V линии.

А и не искам да навлизам в спор, кое е по-добре 1 или много линии... 'щото аз съм против "многото"

Не, не, хората просто са ти обявили комбинираната изходна мощност на захранването, което не значи, че нямаш 2 х 12V линии.

А и не искам да навлизам в спор, кое е по-добре 1 или много линии... 'щото аз съм против "многото"

Чакай малко сега. То и в двата случая е една линия, само че когато са 2 x 20А са пресметнати като два отделни контура със защити на по 20А. Принципно това е добре, освен ако не се наложи да сложиш видео карта, която харчи над 20А, и ще е вързана към единия контур, защото ще се включи защита, но пък затова има 620-ватов модел със защити на 24А.

Но след като се оказва, че тези защити липсват, няма да ти се налага да мислиш за подобни неща. ;)

Чакай малко сега. То и в двата случая е една линия, само че когато са 2 x 20А са пресметнати като два отделни контура със защити на по 20А. Принципно това е добре, освен ако не се наложи да сложиш видео карта, която харчи над 20А, и ще е вързана към единия контур, защото ще се включи защита, но пък затова има 620-ватов модел със защити на 24А.

Но след като се оказва, че тези защити липсват, няма да ти се налага да мислиш за подобни неща. ;)

Сам си отговаряш защо съм против многото линии....

Но се отклонихме от картинката, а тя показва, че Seasonic са ти гарантирали 480W на +12V, като са ти уточнили, че това е комбинирана изходна мощност, никъде не пише, че линията е една.

Т.е. разбирай го така - предлагаме захранване S12II, като Ви гарантираме 480W изходна мощност на +12V... дали това ще са 3 линии по 13,4А , две по 20А или една 40А линия, не са уточнили - написали са combined, което е достатъчно.

Сам си отговаряш защо съм против многото линии....

Но се отклонихме от картинката, а тя показва, че Seasonic са ти гарантирали 480W на +12V, като са ти уточнили, че това е комбинирана изходна мощност, никъде не пише, че линията е една.

Т.е. разбирай го така - предлагаме захранване S12II, като Ви гарантираме 480W изходна мощност на +12V... дали това ще са 3 линии по 13,4А , две по 20А или една 40А линия, не са уточнили - написали са combined, което е достатъчно.

Ти нещо не четеш какво съм написал - дал съм лепенката на S12II, на която се вижда какво пише, дал съм и линк към ревю, в което е обяснено за какво става въпрос. На прост български език казано, Seasonic са спестили две защити. Разбира се, захранването си покрива мощността, която му е дадена по спецификация, така че 480-те вата на +12-те волта са си 480 вата. ;)

As you can see, the label says this unit has two +12 V rails, but this do not correspond to the reality. Inside the power supply all +12 V (yellow) wires are connected to the same place and the monitoring circuit doesn’t support over current protection (OCP), which is a prerequisite to have more than one virtual rail. Therefore, this power supply has a single-rail design. The manufacturer lists OCP as a feature from this unit on the text present on their website, but not on the feature list available on the same page, so they probably just copied and pasted the text without paying attention (just to clarify, this unit doesn’t have OCP).

http://www.hardwaresecrets.com/article/Seasonic-S12II-Bronze-520-W-Power-Supply-Review/954/6

Ти нещо не четеш какво съм написал - дал съм лепенката на S12II, на която се вижда какво пише, дал съм и линк към ревю,

Е, признавам си не съм чел ревюто... Ама пък ти не си уточнил, какво странно си намерил в захранването, щрак 2 лепенки и открийте седемте разлики...

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Коя според вас , съфорумници е най-добрата (най-качествената май е по-точния израз :) ) марка захранване?Доста съм се чудил по тая тема и все си мисля,че са или Corsair , или Seasonic.Също така някой може ли да ми каже каква е разликата между например Seasonic Gold,Seasonic platinium и seasonic silver.Платината според мен е най-добра,но каква роля всъщност играе всичко това?

Flextronics. ;)

Ми няма най-добра марка. Всяка марка има най-различни модели в най-различни ценови класове и захранване се избира според конкретните нужди и най-вече конкретен бюджет. На практика всяко марково захранване е добро за обикновените потребители, които просто искат машините им да работят без проблеми. Вече другите, компютърни ентусиаст,и клокъри и хора искащи нещо по-така може и да ги интересуват други характеристики на захранванията, които не са важни за обикновения потребител.

80 Plus, Bronze, Silver и т.н. са сертификати с които най-общо казано се определя КПД-то на дадено захранване:

Публикувано изображение

По-голямото КПД значи по-ниска сметка за ток, но не е критерий за качеството на захранването. Конкретен пример FSP Aurum - захранване с Gold сертификат, красив външен вид, но посредствено като качествo и с неоправдано висока цена.

И друго, доста от известните марки нямат собствени мощности за производство, а разчитат на OEM. Corsair са една от тия марки.

По-голямото КПД значи по-ниска сметка за ток, но не е критерий за качеството на захранването.

Това не е вярно. По-високата ефективност (КПД) на захранването значи по-малко отделена топлина, което пък е по-добре за стабилизацията на изходните напрежения, както и за натоварването на самите компоненти на захранването, а това е много важно особено при захранвания за конфигурации, които консумират по-висока мощност.

Пак пишеш наизуст, ама не ми се спори. Има много модели захранвания сертифицирани с Gold, ама това не ги прави качествени, дори има абсолютни боклуци измежду тях. Айде няма да дъвчем едно и също във всяка тема.

Ето ти един боклук с 80Plus сертификат - http://www.jnc.com.tw/view.php?id=5&st1=757&st3=1289

Пак пишеш наизуст, ама не ми се спори. Има много модели захранвания сертифицирани с Gold, ама това не ги прави качествени, дори има абсолютни боклуци измежду тях. Айде няма да дъвчем едно и също във всяка тема.

Ето ти един боклук с 80Plus сертификат - http://www.jnc.com.tw/view.php?id=5&st1=757&st3=1289

Един принципен въпрос. :)

Ако на едно захранване не е спестено нищо от компонентите, това ще му подобри или ще му влоши ефективността (КПД-то) и защо?

Точно там е въпроса, че при някои производители е спестено повече или по-малко от компонентите. Разбира се, че при един производител захранване с по-висока ефективност е по-качествено, но не може да се сравнява Bronz на Seasonic или Enhance с Bronze на FSP. И да, Seasonic SS-xxxGB е по-качествено от FSP Aurum.

Точно там е въпроса, че при някои производители е спестено повече или по-малко от компонентите. Разбира се, че при един производител захранване с по-висока ефективност е по-качествено, но не може да се сравнява Bronz на Seasonic или Enhance с Bronze на FSP. И да, Seasonic SS-xxxGB е по-качествено от FSP Aurum.

Не ми отговори на въпроса. :P

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.