Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Захранването - един основен компонент в компютърната система

Featured Replies

карай с захранване за 20 лева

• Отговори 99
  • Прегледи 50k
  • Създадено
  • Последен отговор

Що за реакция е сега това?

Що за реакция е сега това?

На някого, на когото не му се харесва това, което се пише в темите относно захранванията. :)

шегувам се може да сам превъртял малко пък и ви е рано да влезете в графата дърти електротехници :P

Карам с такова за 320лв. и не мисля кога ще почине... Не разбирам самата причина да напишеш следното:

Няма да гледате ватовете, ще гледате парите ;)

като само по себе си това е голяма глупост, пък било то и с грешно поднесена ирония.

шегувам се

може да сам превъртял малко

пък и ви е рано да влезете в графата дърти електротехници :P

Дърт или млад електротехник, ако ми пипне захранването за ремонт, директно ще му го подаря. Ремонтирано захранване с резервни части тип "заместител на оригинала", няма да си сложа в компютъра. Вкъщи имам един кашон изгорели захранвания, ако искаш да си пробваш електричарските умения, ела да ти ги подаря ...

Ето няколко неща и от мен по темата.

Много често по темите обсъждаме колко са реалните ватове на дадено захранване и се казва, че те не отговарят на спецификацията. Това обаче не е точно така. Понякога се случва производителят на дадено захранване да се изхитри и да обяви пиковата мощност като референтна стойност за максималната мощност на захранването. Нека да обясня за какво става въпрос. Едно захранване може да има максимална мощност 400W, което значи, че това е максималната мощност, която може да понесе при постоянен товар. Ако същото захранване има пикова мощност 500W, това значи, че за много кратък момент може да понесе товар до 500W. Разбира се, това захранване е 400W, а не 500W. Така че, ако за това захранване се обяви мощност от 500W, това няма да е вярно, тъй като мощността му е 400W, и то може да си е едно чудесно 400-ватово захранване, но като 500-ватово определено ще направи някоя поразия. Така че е хубаво потребителят да погледне тези неща в документацията на самото захранване или да погледне какво пише като спецификация на самото захранване, ако го купува на място.

Най-важната стойност за мощността на едно захранване е мощността на линията +12V, тъй като основно тя захранва компютъра и по нейната стойност може да се прецени дали захранването е подходящо за дадена конфигурация. След като се пресметне максималният разход на системата от +12-те волта, е добре получената стойност да не превишава 80-85% от мощността на линията +12V, тъй като при по-висока стойност има опасност да се наруши стабилизацията на изходното напрежение, което захранването подава. Едно наистина качествено захранване и при 95% натоварване може да работи стабилно, но в останалите случаи не е лошо човек да се застрахова.

Хубаво е да се види и КПД-то на захранването, защото то показва колко % от консумираната мощност от мрежата е подадена към компютъра, като останалата част са загуби, които се преобразуват в отделена топлина от захранването. Например, ако едно захранване има 70% КПД, това значи, че от 100W изконсумирана мощност от мрежата към компютъра са подадени 70W, а останалите 30W не са били усвоени и са се отделили като топлина. При конфигурации с малък разход това не е от такова значение, но при по-мощни конфигурации захранването ще отделя повече топлина, ако има по-ниско КПД. Сертификатите 80+, 85+ и т.н. показват точно стойността на КПД-то на захранването.

Хубаво е, когато човек се спре да определено захранване, да съпостави какви са параметрите на другите захранвания от този ценови клас, защото ако захранването предлага осезаемо по-висока мощност за парите си, може или да е обявена пиковата мощност, за която стана въпрос по-горе, или захранването да има съмнителни качества.

Супер полезно, вкарва доста яснота за хората, не много навътре в тази материя. Искам само да допълня - към реалната мощност на едно захранване, освен пиковата мощност, че играе роля и периода, в който захранването е използване. След дълъг период на експлоатация, захранването, особено ако не е от най-качествените, не подава същата мощност, която в началото. И така едно нисък-среден клас захранване, след 5-6 години употреба, което е било с обявена мощност да кажем 400 вата, може да е способно на не повече от 320 вата.

И още нещо - в наши дни най-важна е 12 волтовата линия, тъй като по нея се захранват най-енергоемките компоненти в компютъра - процесора и видео картата. Няма да се впускам в обяснения защо е така, далеч съм от подробната терминология, но мисля, че на повечето са им известни основните закони. В този ред на мисли, преди години се отделяше доста повече внимание на 5 и 3,3 волтовите линии. Ако погледнете едно захранване отпреди 5-6 години ще видите колко много повече разпределението на мощността е върху 5 и 3,3 волтовите линии, отколкото на 12в, както е сега.

• 4 седмици по-късно...

Бях ко писала пред няколко години но се промени посочената статия и аз го преписах и замених предишния линк със актуалния (По долу е) какво да добавим ти си толкова изчерпателен, че просто няма смисъл. А по отношение мога само да кажа, че несъм толкова богата за да купувам боклуци и поради тази причина си поръчвам 460 Wat Fortron. Веднъж изгорях и ми се размина за малко и виче няма да си поверя Компютърчето на нещо евтино. ХОРАТА да не са МАЛОУМНИ и поради това, ЧЕ НЕ СА има разлика и в ПАРИЧКИТЕ. Един интилигентен човек само като види цената и би трябвало да се досети, че явно има НЕЩО и да поразпита. ЕЛЕМЕНТАРНО Е само съм установила ЕДНО, че "СКРЪНДЗИТЕ, ЦИЦИИТЕ СКЪПЕРНИЦИТЕ" имат проблем със УМОЗАКЛЮЧЕНИЯТА т. е. така наречения ИЗКЛЮЧВАТЕЛ и всяка полезна мисъл бива ЕЛЕМИНИРАНА ТОВА е накратко. ЕТО и нещо полезна за тези дето са внимавали в училище http://pcworld.bg/5248_a_i_b_na_kompyutarnoto_zahranvane

• 1 месец по-късно...

Не ми се отваря нова тема............ то моето не е и въпрос де, май просто искам да се оплача. Снощи ми изгоря захранването, както си работеше компютъра, замириса, взе да пуши....... изпращя и умря. При повторен опит за стартиране (откачих всичко оставих само един вентилатор) изпращя отново и повече не показа признаци на живот. Днес разхвърлях щайгата, ресетнах биоса, закачих едно китайче за тест и за мои късмет останалите чаркове са здрави. Свързах се със сервиза и обещаха да ми заменят захранването, дано само не кажат токов удар. Изгорялото захранването е Cooler Master GX 550W тези дни направи 2 години. И макар с не много добра репутация по форумите уж е качествено........... Ако ми уважат гаранцията мисля да мрънкам да ми го заменят с доплащане за модулно.

Успех колега! Никой не е застрахован, както знаеш... Пък и с нашето енерго. Дано повече нямаш проблеми и слава богу, че нищо друго не е заминало. Защитите са сработили явно.

Изгорялото захранването е Cooler Master GX 550W тези дни направи 2 години.

И макар с не много добра репутация по форумите уж е качествено...........

Ако ми уважат гаранцията мисля да мрънкам да ми го заменят с доплащане за модулно.

Ако ги няма страничните ребра,като го отвориш не е на Enhance.

И макар с не много добра репутация по форумите уж е качествено...........

В интерес на истината, е качествено, щом е изгоряло, а не е пробило и не ти е отнесло хардуера. Не че съм някакъв фен на CM. ;)

С разклонител със защита съм, при токов удар компютъра се рестартира, много често дори не ги усеща.

Тава захранване е работило по малко от година.

По Коледа един токов удар ми струваше 250лв............ смяна на платка на хладилник.

от тогава хладилника, фризера и пералнята са снабдени с по едно такова http://www.sono.bg/bg/products/bg/66/flypagetpl/shopproduct_details/129, а телевизорите и компютрите са с разклонители със защита, нета е без жичен ..................

По късно ще се разходя и до енергото да видим какво ще кажат

Ако ги няма страничните ребра,като го отвориш не е на Enhance.

Нищо няма да отварям с 5 годишна гаранция е, след малко го изпращам в сервиза.

gothicrock

на мен нещо не ми върви със захранвания, предното беше стар верен фортрон изгоря в един прекрасен летен ден.За щастие и тогава само захранването замина.

Редактирано от trial version (преглед на промените)

Глупости говоря.Щом е в гаранция естествено,че няма да о отваряш.

gothicrock

на мен нещо не ми върви със захранвания, предното беше стар верен фортрон изгоря в един прекрасен летен ден.За щастие и тогава само захранването замина.

Нищо чудно мрежовото напрежение да не ти е добро.

Хубавите захранвания имат добре изчислени обратни връзки, които регулират работата на филтриращите и регулиращите елементи в захранването. Когато изходното напрежение не е в норма, чрез тези обратни връзки филтриращите и регулиращите елементи правят корекция на напрежението - ако тези корекции са големи, тези елементи се претоварват и с течение на времето се амортизират и дефектират. Доброто захранване трябва така да е изчислено и конструирано, че при претоварване съответния елемент да дефектира и да отвори веригата, с което и захранването да спре да подава напрежение към компютъра. Разбира се, има защити за тази работа, но при една аварийна ситуация е по-добре някой елемент от захранването да поеме удара, вместо да изгърми компютърът. Ако входното напрежение не е в норма, ситуацията е аналогична.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Проблема идва от енергото и честите токови удари. Фортрона примерно изгоря при една авария която остави цялото черноморие за 48 часа без ток. Снощи малко след като ми гръмна захранването имаше много силен токов удар, усети се в целия град. Основния проблем е че града се разрасна двойно през последната година а мрежата е на 100 години дет се вика.

Проблема идва от енергото и честите токови удари.

Фортрона примерно изгоря при една авария която остави цялото черноморие за 48 часа без ток.

Точно това имах предвид с написаното - ако едно захранване е конструирано както трябва, при авария някой от елементите трябва да изгърми и да поеме удара като последно звено в защитата, като по този начин спира подаването на напрежение от захранването. Иначе захранването пробива и пуска пренапрежение, с което отнася всичко след себе си - ментетата работят именно по този начин.

PS: Смятам, че това е хубаво да се каже по темата. :)

Само да те предупредя да не останеш неприятно изненадан, ако не ти признаят гаранцията в случай, че захранването е изгоряло от токов удар. В такъв случай CM(или който и да е производител) и фирмата, която ти го е продала нямат никаква вина, че ЧЕЗ/ЕОН/ЕВН са некадърници. Ако се случи така искай протокол за ремонт с фактура и си в правото да се обърнеш към локалния електроразпределител(баси и думата) да ти осребрят ремонта. Поне в нашия край ЧЕЗ го правят и познавам хора на които са платили ремонт на електроуреди изгорели от токов удар.

Вземи си един хубав ЮПС щом имаш аномалии с тока .

Имам UPS но захранването е с Active PFC.

Както може би знаеш с такива захранвания не е препоръчително използване на UPS.

Затова за този компютъра използвам разклонител със защита а UPS е за втория компютър.

Само да те предупредя да не останеш неприятно изненадан, ако не ти признаят гаранцията в случай, че захранването е изгоряло от токов удар. В такъв случай CM(или който и да е производител) и фирмата, която ти го е продала нямат никаква вина, че ЧЕЗ/ЕОН/ЕВН са некадърници. Ако се случи така искай протокол за ремонт с фактура и си в правото да се обърнеш към локалния електроразпределител(баси и думата) да ти осребрят ремонта. Поне в нашия край ЧЕЗ го правят и познавам хора на които са платили ремонт на електроуреди изгорели от токов удар.

Това е ясно, не храня големи надежди за замяна, ремонт с поносима цена също ме устройва.

А фактура и протокол ще искам при всички случай.

Имам отговор от EVN че ще направят проверка и ако е по тяхна вина ще платят замяната или ремонта.....мисля да си пазя и фактурите за куриерски разходи.

Както писах в първия си пост захранването изпука и изгоря без в този момент да е имало премигване или прекъсване на тока.

По късно същата вечер имаше проблеми и няколко прекъсвания в целия град та е възможно да са пуснали по висока напрежение преди това.

За съжаление днес за малко изтървах Еконт и чак утре ще успея да изпратя захранването, сряда-четвъртък ще имам отговор от сервиза.

Някой може ли да ми отговори дали въпросното захранване - ENERMAX INFINITI EIN720WT ще се справи със следната конфигурация : Asus Rampage IV Gene , i7-3820(4,6ghz) , GF GTX 680 2Gb , 8gb DDR3 , 2xVeloci Raptor 250 Gb , DVD-RW.Захранването има три линии +12В(+12V1@28A, +12V2@28A, +12V3@30A), но ме притеснява факта , че за видеото се препоръчва минимум 38А на +12В линия .

Някой може ли да ми отговори дали въпросното захранване - ENERMAX INFINITI EIN720WT ще се справи със следната конфигурация : Asus Rampage IV Gene , i7-3820(4,6ghz) , GF GTX 680 2Gb , 8gb DDR3 , 2xVeloci Raptor 250 Gb , DVD-RW.Захранването има три линии +12В(+12V1@28A, +12V2@28A, +12V3@30A), но ме притеснява факта , че за видеото се препоръчва минимум 38А на +12В линия .

Линията +12V е 56A. ;)

Просто има отделни линии със защити на +12-те волта и стойността на амперите на съответната линия показва ампеража на защитите - т.е. ако картата е свързана към линия от 28A, значи линията може да понесе 336W, а ако видео картата е по-мощна, трябва да се свърже с конектор и от друга линия.

Иначе захранването ще ти стигне.

Публикувано изображение

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Благодаря за отговора , бях се засилил да купувам ново , но щом няма нужда ще спестя за банички :).

Днес ме изненадаха много приятно, заменят ми захранването :yanim:

Естествено попитах дали може да си избера друг модел, казаха че няма проблем.

Сега остава да си избера ново захранване и да стискам палци да е налично.

Редакция:

Днес си получих новото захранване, за съжаление ми го замениха със същия модел.

Публикувано изображение

Редактирано от trial version (преглед на промените)

Случайно да си обърнал внимание дали старото е било RS-550-ACAA-E3? Това е от хубавата ревизия RS-550-ACAA-D3, ОЕМ на Enhance и е много кораво и стабилно захранване. Няма за какво да съжаляваш, че са ти го сменили.

Не съжалявам, доволен съм че го замениха. Можеше да настоявам за модулно, но трябваше да чакам. Някъде имах снимки на старото, но не ги откривам, не знам коя ревизия беше.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.