Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Медсестра реже пръста на бебе

Featured Replies

Публикувано изображение

След като зашиха пръстчето на едномесечната Габриела, тя се възстановява у дома. СНИМКА: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Отрязаха част от кутрето на внучката ми при сваляне на абокат в областната болница, съобщи Веселина Стоянова от Бургас. Едномесечната Габриела постъпила заедно с майка си в детското инфекциозно отделение със съмнение за пневмония. Сложили абоката, за да вливат по-лесно лекарствата.

При махането му на 3 март медицинска сестра решила да използва ножица, защото лепенката била много стегната. Тогава станал инцидентът.

Нокътят може да не порасне никога, зависи засегнат ли е зародишът му, обясни ортопедът д-р Владимир Гецов, който шил пръста.

Дъщеря ми припадна, когато разбра за пръстчето, каза бабата.

“Видях само как от ръката на детето ми шурти кръв и се вцепених”, разказа, плачейки, майката Мария Стоянова. Тя и бебето постъпват на 27 февруари. "Габи беше с разстройство и висока температура. Казаха, че има наченки на пневмония", спомня си Мария. В детското отделение слагат абокат на бебето, за да вливат лекарства. На 3 март вземат Габи за смяна на абоката.

"Като видях, че не ми я връщат 20 минути, разбрах, че е станало нещо", спомня си майката.

“Случи се инцидент”, чува тя, отваряйки вратата на манипулационната. Вижда, че притискат кървящото пръстче с марля.

“Нараняването е на петия пръст на дясната ръка. Срязана е крайната мека тъкан и нокътят”, обясни ортопедът д-р Владимир Гецов, който е шил пръста. Според него не са засегнати сухожилия и нерви, а движението и растежът на пръста ще бъдат запазени. Имало вероятност нокътят да не израсне никога повече, но сега не можело да се каже.

“Когато влязох в манипулационната, над Габи бяха д-р Палазова, сестрата д-р Янчева и санитарката”, връща лентата майката. Обяснили й, че лепенката на абоката била много стегната и сестрата решила да я среже с ножица. “Как в XXI в. може да се случи подобно нещо”, недоумява бабата. Габриела и близначката й Василена се раждат след ин витро. “Чакали сме ги 10 г.”, разказват родителите.

Медицинската сестра Христина Янчева е временно отстранена. "Не е в състояние да работи. След инцидента е плакала 3 часа", каза д-р Катя Палазова, която е на смяна по време на инцидента.

“Случи се за секунди, аз също бях в манипулационната. Извинихме се на семейството и наистина съжаляваме”, казва лекарката. Зарича се, че повече абокати няма да се свалят с ножици. По случая е назначена вътрешна проверка, казаха от болницата.

НИНА РАНГЕЛОВА, ИЛИЯНА АНГЕЛОВА м "24 часа"

Предлагам да сложите и една Черна хроника в тоя раздел.

Не съм специалист, но такива неща се случват. Док да каже дали е практика тези абокати да се свалят по този начин. Лекарите и сестрите не са богове и допускат грешки като всички нас. Лошото е, че в медиите тези случаи се преекспонират и общественото мнение се настройва срещу цялото лекарско съсловие.

Защото дали от бързане, дали от мързел сестрите лепят левкопластите без изобщо да го цепят на тесни ленти и след това цялата ръчичка е като една мини-боксова ръкавица. Лепенката не може да се отлепи и хващат ножиците. От друга страна смятам, че нищо чак толкова страшно няма да стане, детският организъм е невероятно адаптивен, докато порастне детенцето- може и изобщо нищо да не личи. Инцидентът е неприятен, разбира се, сестрите изобщо не се стараят и вършат всичко на две-на три /както и някои лекари, да си признаем..../. Надявам се всичко да зарастне и детенце да няма никакви следи от случката.

Защото дали от бързане, дали от мързел сестрите лепят левкопластите без изобщо да го цепят на тесни ленти и след това цялата ръчичка е като една мини-боксова ръкавица. Лепенката не може да се отлепи и хващат ножиците. От друга страна смятам, че нищо чак толкова страшно няма да стане, детският организъм е невероятно адаптивен, докато порастне детенцето- може и изобщо нищо да не личи. Инцидентът е неприятен, разбира се, сестрите изобщо не се стараят и вършат всичко на две-на три /както и някои лекари, да си признаем..../.

Надявам се всичко да зарастне и детенце да няма никакви следи от случката.

Така е била и моята ръчичка като бебе-точно като боксова ръкавичка.

Изгорила съм се на ютия и сваляли кожата всеки път,в Пирогов специалистите

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Белега ми остана завинаги.

Ще си позволя да кажа само че: принципно стават грешки и на всеки може да се случи, но това не е оправдание! Всеки сам си носи "кръста" и последствията от грешките си.

Аз мисля, че е крайно време така да се направи, лекарите (а и сестрите) да носят наказателна отговорност за издънките, които правят.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Може ли всеки с ръка на сърцето да каже "Не съм допускал грешки в работата си". Има ли такъв?? Лошото е, че в медицината това засяга пряко човека. Безгрешен човек няма.

Естествено че всеки прави грешки. Например, когато се поставя диагноза в медицината, никога няма сигурност на 100% и може и да се сгреши, но тук имам предвид по-сложни състояния. В конкретния пример това е рутинна працедура, която обаче изисква да се отдели време и внимание - защо сестрата трябва да си усложнява работата, като може да вземе ножицата и да направи "кръц". Проставете се и на мястото на родителите и на момичето, което може да си носи този белег цял живот. :)

Накараи мързеливия на работа да те научи на акъл. Това е отговорна професия и щом така я претупва по хубаво да си търси друга защото понякога грешките са непоправими. Със съжалявам не става работата още повече с оправдания за ниски заплати. Никои никого не кара на сила да работи но когато поемеш някаква работа си носиш отговорностите.

• Автор

Аз мисля, че е крайно време така да се направи, лекарите (а и сестрите) да носят наказателна отговорност за издънките, които правят.

Ами то си е направено - прочети накаазтелния кодекс и ще видиш цяла глава за това.

Второ : Станало е нещастен случай - в чужбина при такъв случай родителите на детето завеждат иск към болницата за обещетение. А болницата от своя страна има право да накаже въпросната сестра за невниманието и.

А тук с какво ще я накажат, а ? : Мъмрене пред строя, глоба на и без това малката заплата? Та сестрите взимат 380 лв заплата. Какво да и вземеш ? на нея ще и пука ли ?

Уволнение ?

Ха-ха-ха.Соред мен тази жена така и така ще напусне работа и това е вероятно най-доброто нещо,което ще направи в живота си на фона на случващото се в българското здравеопазване през последните две десетилетия.

А каво уволнят няма да има койда работи.

Да не мислиш, че има наплив от желаещи за сестри ?

Накараи мързеливия на работа да те научи на акъл. Това е отговорна професия и щом така я претупва по хубаво да си търси друга защото понякога грешките са непоправими. Със съжалявам не става работата още повече с оправдания за ниски заплати. Никои никого не кара на сила да работи но когато поемеш някаква работа си носиш отговорностите.

Не става.

Права си.Спор в това няма.

На човек, който не желае да работи, и 10 000 лв заплата да му дадеш - пак няма да я върши, ами само ще се оплаква.

Ама кажи ми решението - след като няма никой, който да вземеш на нейно място ?

Ами то си е направено - прочети накаазтелния кодекс и ще видиш цяла глава за това.

Да не мислиш, че има наплив от желаещи за сестри ?

Сигурно го пише в наказателния кодекс, но едва ли има много осъдени за такива грешки - всеизвестна е ефективността на нашата съдебна система. А и според мен това е немарливост, което е още по-лошо. Също така заплатата от 380 лева не е оправдание за това, което е станало.

Но тук има и нещо друго - този тип инциденти са следствие и на много лошата политика по отношение на здравеопазването. Причините да има такива хора като тази сестра са много комплексни и много дълбоки. За да станеш специалист в медицината, се изискват страшно много знания и умения, а някрая може да се окаже, че трябва да работиш за жълти стотинки. Но това е друга тема на разговор. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

Сигурно го пише в наказателния кодекс, но едва ли има много осъдени за такива грешки - всеизвестна е ефективността на нашата съдебна система. А и според мен това е немарливост, което е още по-лошо. Също така заплатата от 380 лева не е оправдание за това, което е станало.

Но тук има и нещо друго - този тип инциденти са следствие и на много лошата политика по отношение на здравеопазването. Причините да има такива хора като тази сестра са много комплексни и много дълбоки. За да станеш специалист в медицината, се изискват страшно много знания и умения, а някрая може да се окаже, че трябва да работиш за жълти стотинки. Но това е друга тема на разговор. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Не, не е друг разговор :)

Как искаш да има хора, които да имат знания и умения, след като им плащаш по-малко от колкото да сервитьорка в заведение ?

Няма как да получиш знания и умения, и добро отношение, и професионализъм без да им плащаш - просто няма такави хора, които да искат да са лекари или сестри в България. и да работят без заплащане.

След като няма заплащане -няма и хора, които да работят.

Заради това - ще се задоволявате с наличното.

Ако искате съдете ги, разпъвайте ги, бесете ги, какво искате -това правете, ама по-добро няма да получите.

няма от къде просто.

Но се упокойте де - ще става все по-зле и по-зле :whist:

Няма как да получиш знания и умения, и добро отношение, и професионализъм без да им плащаш - просто няма такави хора, които да искат да са лекари или сестри в България. и да работят без заплащане.

Заради това - ще се задоволявате с наличното.

Начинът, по който функционира здравеопазването, не съм го измислил аз, нито родителите на това момиченце - то е следствие на неправилна държавна политика, която е неправилна и в други области като образованието, например. Както казах по-горе, това стои в основата на лошото здравеопазване. Но тук има и един друг проблем и той е, че когато човек работи нещо, трябва да го прави професионално. Ако един човек е немърлив, колкото пари и да получава, той пак ще си работи по този начин.

• Автор

Начинът, по който функционира здравеопазването, не съм го измислил аз, нито родителите на това момиченце - то е следствие на неправилна държавна политика, която е неправилна и в други области като образованието, например. Както казах по-горе, това стои в основата на лошото здравеопазване. Но тук има и един друг проблем и той е, че когато човек работи нещо, трябва да го прави професионално. Ако един човек е немърлив, колкото пари и да получава, той пак ще си работи по този начин.

Отново ти казвам - прав си - човек като е немарлив няма да се оправи и с пари :speak:

Но и пак ти казвам -за толкова пари такова получаваш.Друго няма и няма от къде да се вземе, докато не се измисли стимул за привличане на по-качествени хора.

А това са единствено парите.

Първоначално помислих, че е ъпната тема от миналата година, оказа се че е нова за съжаление :speak:

Медсестра отряза пръста на бебе погрешка 03.09.2010

Семейството съди служителката на болницата в Белоградчик

Семейство Асенови са категорични, че жената е била почерпена.

Медицинска сестра отряза по невнимание пръста на бебе. Инцидентът се е случил в общинската болница в Белоградчик. Това съобщиха родителите на бебето Любомир Асенов, които са завели дело срещу сестрата Илка Кирова. Семейство Асенови, които са от ромски произход, завели едногодишния Любомир в болницата заради остра вирусна инфекция. Лекарите приели бебето веднага в педиатричното отделение и го включили на системи. След три дни малчуганът бил излекуван.

В деня на изписването му, на 10 август, обаче дежурна се паднала медицинската сестра Илка Кирова. Тя трябвало да извади абоката от ръчичката на момченцето. След като извадила приспособлението от вената на детето, по която се влиза течността от системата, тя забелязала стара превръзка на пръстчето му и решила да го отстрани. Заедно с лепенките обаче, тя отрязала и палеца на детето, съобщи бТВ. Родителите на Любомир са категорични, че медсестрата е била пияна. По думите им докато тя сваляла лепенките, треперела цялата. Асенови заявиха, че неведнъж тя е давала дежурства след няколко чаши алкохол и дори че тяхното дете не е единствената жертва на небрежността й. Илка Кирова е уволнена от работа, съобщиха от общинската болница.

Въпросната медицинска сестра е отстранена от управителя на лечебното заведение по мое изрично настояване, каза за „Монитор” кметът на Белоградчик Емил Цанков. Тя е жена с професионален опит, макар че не е бакалавър, тъй като е от старото поколение. До пенсия й остават пет месеца, но място за компромиси няма. Отиде си, за мен въпросът е приключен, категоричен беше градоначалникът.

По думите му до момента не е имало оплаквания за грубо отношение от страна на въпросната медицинска сестра, от пренебрегване на професионалните й задължения или от пиянство по време на работа. Независимо от безупречната й до момента професионална биография обаче Цанков подчерта, няма да позволи тя да се върне в болницата и заяви, че най-строги санкции ще понесат всички в лечебното заведение за нехайно отношение към пациентите.

Ще бъда безпощаден, особено когато се отнася за дете, независимо от кой етнос е то, каза още Емил Цанков.

Той разказа, че семейство Асенови са поискали среща с него преди три седмици, разказали му за инцидента с бебето им и поискали съвет. Цанков посъветвал родителите на осакатеното момченце да извадят медицинско свидетелство и да намерят адвокат, който да подаде граждански иск от тяхно име срещу медицинската сестра Илка Кирова. Те вече са се свързали с адвокат, който е подал жалбата.

Няма да я върна на работа под никакъв претекст, независимо че Кирова е с 36-годишен професионален опит и оплаквания от нея не е имало, категорична беше и управителката на болницата д-р Петя Рускова. По случая два пъти заседава медицински съвет и двата пъти бяхме категорични: уволнение, заяви д-р Рускова. В обяснението си медицинската сестра пише, че превръзката на палеца на момченцето била много твърда и докато я отстранявала не усетила, че всъщност реже и плътта му.

Управителката на болницата обаче беше категорична, че независимо от провинението си сестрата не е била пияна. Това е долна клюка по неин адрес. Ако жената пиеше, щяхме да разберем. Викали са ме по спешност за консултация, и нощем, когато тя е била дежурна, не съм я надушвала никога, разказа д-р Петя Рускова. По думите й самата медицинска сестра тежко преживявала случилото се, вдигнала високо кръвно и се чувствала изключително зле. Въпреки това обаче не е пожелала да си вземе болничен от лечебното заведение, а веднага е приела да бъде отстранена от работа.

в-к Монитор

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор

Първоначално помислих, че е ъпната тема от миналата година, оказа се че е нова за съжаление :crying10:

Нова е :rolleyes:

Но се успокой - ще има и още подобни новини :whist:

Нова е :angry:

Но се успокой - ще има и още подобни новини :)

След като е толкова проблемно свалянето тея системи за сестрите -

защо не измислят друг начин за захващането им - това с

рязането на пръсти през няколко месеца не ми се вижда нормално.

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор

След като е толкова проблемно свалянето тея системи за сестрите -

защо не измислят друг начин за захващането им - това с

рязането на пръсти през няколко месеца не ми се вижда нормално.

Това ми хареса :)

Имай предвид и друго - същия този абокат е сложила или същата сестра, или някоя нейна колежка :angry:

Не знам с колко лейкопласт са го облепили, ама принципно по съвременните протоколи, абокатите изобщо не би трябвало да се облепват с лейкопласт, а с ето такива лепенки :

Публикувано изображение

Много са удобни, не причиняват алергии, слагат се и се свалят лесно.

Да, ама болниците с цел икономия не ги зареждат, ами карат персонала да лепи с лейкопласт.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Нова е :)

Но се успокой - ще има и още подобни новини :P

Аз по-горе предложих Черна хроника да сложите в тоя раздел-

не "Усмихнати" новини.

Аман от гаври

:angry:

• Автор

Аз по-горе предложих Черна хроника да сложите в тоя раздел-

не "Усмихнати" новини.

Аман от гаври

:angry:

Че то цялата система на здравеопазването в България си е гавра - ама се усмихнете - и още по-зле ще става :)

...

Но се упокойте де - ще става все по-зле и по-зле :cool:

Кога най-после ще се съвземем и кога по дяволите ще покажем на идиотите, които ни управляват, че така НЕ може!

Друго освен разправа с оръжие няма да промени текущото ни положение.Протестира се, протестира се...Нищо!!!

По темата-Грешки стават, но тази е фрапираща. Не мисля да давам квалификации, поради липса на големи познания в областта на медицината, но това е сериозна немърливост според мен.

• 2 седмици по-късно...

Лекар дава надежди за пръста на Габи

Избягвам да гледам пръстчето, моля се да няма дефект и да израсте нокът, каза майката на Габи, чието кутре бе срязано с ножица при смяна на абокат в бургаската болница. Вчера лекар свалил конците и казал, че пръстът зараства добре.

Семейството се срещнало и с директора д-р Георги Матев, който им се извинил за инцидента. Той обяснил на родителите, че случаят се разследва и са в правото си да заведат дело. "Ще преценим, не сме го изключили като вариант. Още повече че нанесената телесна повреда се води средна", обясни майката. Тази седмица болницата ще обяви наказанието за провинилата се медицинска сестра.

изт.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.