Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Зарядни устройства и батерии - мнения,въпроси и препоръки

Featured Replies

Все повече се налага използването на акумулаторни батерии и зарядни за тях (фотоапарати,GPS-си,фенери и челници за осветление,компютърни мишки и т.н.). Пазара е залят с всякакви видове зарядни устройства и батерии като в повечето случаи цената не отговаря на качеството.Предполагам на повечето от вас се налага да поддържат по няколко комплекта батерии, нека в тази тема който иска да споделя какви марки ползва и дали е доволен от тях или пък препоръки за това как се използват и какви е най-добре да бъдат.

ПП: Като за начало да отбележа че не разбирам от електроника и така: Имам зарядно SANYO закупено с комплект 4бр. батерии, но дойде време когато единият комплект се скапа и трябваше да го подменя с нов.И от тогава започнаха проблемите ми:Сещате се че не купих от същите батерии а друга марка и други ампери, и започна голямото смятане и дебнене кога батериите ще бъдат заредени.И естествено в мен се зароди въпроса – Няма ли зарядно което като си зареди батериите и да изключи, без постоянно да смятам и да дебна в колко часът ще са готови и да треперя дали няма да изтърва този час и те да се презаредят и съответно да се скапят.

Зависи от това какви видове акумулатори ползваш и от това колко средства може да отделиш. От днес има някакво зарядно в Лидъл, което зарежда всички видове акумулатори. Независими канали, цена 20 лв. : http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg/hs.xsl/index_8618.htm В Технополис съм виждал подобни на http://www.dealextreme.com/p/4-x-aa-aaa-battery-charger-with-1-5-lcd-display-100-240v-ac-35286 Стават само за АА и ААА акумулатори. Цена около 21 лв. Ако можеш да отделиш повече средства: http://www.bviphotovideo.com/public/index.php?page=catalog&productid=241 това и http://www.bviphotovideo.com/public/index.php?page=catalog&categoryid=118 биха ти свършили работа. Или като цяло гледай задължително да е с независими канали, да има делта V контрол, температурен контрол. Обикновено ги кръщават smart charger. Хубаво е да има ръчен рефреш. Успех.

Редактирано от KTT (преглед на промените)

Недей си купува скъпи зарядни. Според мен няма да оправдаят очакванията ти.

Повечето нормални зарядни няма да повредят батериите ти, понеже токът е малък и се регулира.

Ако си турсите по-мощни презареждащи се батерии, може да пробвате тези:

PoweGenix

Те са с повишено напрежение, спрямо NiMH, но издържат значително по-дълго.

• Автор

Ами доста нещо изчетох и разгледах последните дни в интернет що се отнася за зарядните устройства и батериите.И при положение че вече имам две зарядни които не вършат работата която искам, реших да си дам малко повече парички и да си купя нещо за което навсякъде се говорят хубави неща.

LaCrosse BC-700

Публикувано изображение

* Заряд: батерията се зарежда докрай;

* Разряд: батерията се разрежда докрай и се зарежда повторно;

* Освежаване: батерията се разрежда и зарежда многократно;

* Тестване: батерията се зарежда докрай, разрежда се и се отчита капацитетът, след което отново се зарежда.

ако някой се интересува повече за зарядното: LaCrosse BC-700

Също разбрах и доста неща за батериите и долу горе кои марки и модели стават.

ПП:Надявам се да съм взел правилният избор за зарядно, и вече да си копувам читави батерии.

Като гледам не е лошо, а и цената е приемлива. Споменвам последното, защото се тиражират разни зарядни от по 150+, а възможнотите не са задоволителни. Предните зарядни вероятно не са ти вършили работа, защото вграждат функции, които твърде често пречат. Такива са таймерът за изключване и предварителния разряд. Когато тези функции няма възможност да се изключат, регулират или заобиколят, батерията не се зарежда докрай. Например когато батерията винаги се доизтощава и таймерът не позволява достатъчно продължителен заряд, тогава просто няма какво да се направи. Други заслужаващи си зарядни са тези, които се ползват от моделисите. Не всеки може да си служи с тях правилно, но имат страшно много опции и зареждат много видове акумулатори. Характерно за тях е че имат голям дисплей, често работят и на 12V DC, нямат вградени слотове за батерии. Едит: Забелязвам, че навсякъде се рекламират SANYO/Eneloop. Според моите опити, досега, Energizer не им отстъпват, а даже ги намирам за по-добри. Предполагам, че това е търговски трик. Например защото се внасят предимно GP/SANYO/Eneloop. Между първите две не намерих практическа разлика. Не съм изпробвал Eneloop, но предполагам, че са на същото ниво. Друга вероятна причина, нормалните зарядни да не са оправдали очакванията ти, е че си ги изключвал твърде рано, понеже си се опасявал от презаряд. Както споменах, на всички прилични марки зарядни това не може да се случи. А и КПД-то при заряд е 70-80%, така че батериите трябва да се оставят по-дълго. Ако едно зарядно е прекалено лошо, то вътре има само грец схема и кондензатор. Много е лесно да се отвори и провери дали има контролни елементи, които не позволяват презаряд. Може да използвате тази програма за приблизително изчисляване на времето за заряд: http://skss.learnfree.eu/archives/2557

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор

По принцип зарядното го купих за 69лв. от Photopavilion, и наистина смятам че не е скъпо за възможностите които предлага на фона на цените на другите зарядни.

Първите ми впечатления от него са страхотни.Тествах няколко комплекта от батериите ми и се оказа че имах само един комплект батерии нормално заредени всички други бяха коя пълна коя до половината, в общи линии такава беше картинката.Дори имах батерия с по-малко от половината си капацитет която зарядното успя да възстанови почти до рекламният и капацитет който е изписан на батерията /въпреки че този комплект батерии е на минимум 7г. и го използвам в мишката на компютъра, това ще рече постоянно през тези години/.

Забелязвам, че навсякъде се рекламират SANYO/Eneloop. Според моите опити, досега, Energizer не им отстъпват, а даже ги намирам за по-добри. Предполагам, че това е търговски трик. Например защото се внасят предимно GP/SANYO/Eneloop. Между първите две не намерих практическа разлика. Не съм изпробвал Eneloop, но предполагам, че са на същото ниво.

На мен ми направи същото впечатление че само тези батерии признават.Но аз от личен опит също ще спомена една марка:Uniross , използвам ги вече близо 3 или 4г.Когато ги пуснах на TEST със зарядното и четирите батерии бяха над минималният капацитет даден от производителя.Това също не са скъпи батерии и са с нисък саморазряд , бях ги купил от Метро и ако ги има пак ще си купя от тях.

Публикувано изображение

ПП:И най-важното от което се отървах е постоянното дебнене кога ще бъдат заредени батериите, а то се оказа че и е нямало смисъл от него защото така или иначе пак не са се зараждали както трябва.

Ако някой има добри отзиви за други батерии да казва, че цени,марки,модели колкото искаш ама явно не всички са добри.За сега явно Eneloop, GP ReCyko+,Energizer, Uniross стават

• 3 седмици по-късно...

Здравейте , аз имам 1 малко странен въпрос отностно зарядните ? И по точно обикновените зарядни които ползваме за гсм-и и лаптопите си ! Та въпроса ми е дали ако зарядното стои постоянно вкл.в контакта му се изхабавя функцията и не зарежда така както ако все път го изключване ?Смисъл дали като седи пост.вкл в тока му става нещо (захабява се , съкращава му се живота и т.н) ,тоест дали е едно и също дали ще го вкл. всеки път в тока или ще си седи пост.вкл ? А при лаптопите (зарядните) при тях как стои въпроса ?

Много полезен калкулатор ТУК стига зарядното да не е някоя неясна марка,

предотвратява честата грешка, да не се зарежда правилно дадена батерия,

което води до нейното износване.

Забелязвам, че навсякъде се рекламират SANYO/Eneloop. Според моите опити, досега, Energizer не им отстъпват, а даже ги намирам за по-добри. Предполагам, че това е търговски трик. Например защото се внасят предимно GP/SANYO/Eneloop. Между първите две не намерих практическа разлика. Не съм изпробвал Eneloop, но предполагам, че са на същото ниво.

Не знам какви SANYO си пробвал след като не си пробвал ENELOOP които са си SANYO.

Ако е тея дето пише на тях SANYO 2700 те са пълен боклук, както и акумулаторите на GP - ако с тях сравняваш Energizer не говори добре за него.

Освен ENELOOP други дори по-добри от тях са MAHA (POWEREX) IMEDION http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=21&cat=59&product=8471

Редактирано от ined (преглед на промените)

Явно не четеш добре. Кое точно говори лошо за тях, след като съм писал, че са по-добри ?!

Ако трябва да препоръчам марка, това е PowerGenix.

Зависи какво искаш от батерите. Varta предлагат всичко и то качествено, друг е въпроса къде са налични в България новите прдукти и колко е плашеща цената.

Та въпроса ми е дали ако зарядното стои постоянно вкл.в контакта му се изхабавя функцията и не зарежда така както ако все път го изключване ?

А при лаптопите (зарядните) при тях как стои въпроса ?

Нищо им няма, стига да не са дефектни. Захранванията на лаптопите също не се повреждат.
  • 4 седмици по-късно...

Моя въпрос е за това как може да проверим до колко са заредени батериите без да използваме зарядни. С помощта на мултицет може да измерим съпротивлението и напрежението на всяка батерия. Какви биха били те при NiMH акумулаторни батерии при напълно заредени и разредени батерии. Напрежението е 1.2 V, но като меря някой батерии стига до 1.32V, а други до 0.4V. Какво трябва да е съпротивлението на тези батерии (NiMH)? Какво ще е напрежението на развалени по някакъв начин батерии? Забелязал съм, че на някой батерии, освен капацитета, пише и времето за зареждане при 2 стойности на тока.

Не можеш да измериш зарядът по този начин! Изобщо, ако мериш съпротивление с мултицет, по елементът не трябва да има потенциал. Самият уред се грижи за това. В противен случай получаваш грешни данни и даже може да повредиш уредът. Напрежението също не е добър метод за измерване на капацитет. То може само да покаже кога батерията е негодна или преизтощена. Най-подходящо е да измерваш напрежението върху крушка за фенерче, която се захранва с въпросната батерия. Ако е под 1.1 В, тогава следва да заредиш батерията. Дори и така, обаче, е хубаво да калибрираш данните за конкретната батерия. Някои ще дават по-голям потенцил, други ще имат по-малко вътрешно съпротивление, нормално е.

Целта не ми е да измервам капацитета, а по-скоро да разбера дали батерията е разредена/заредена или е развалена (т.е. за хвърляне). Интересно ми е като измеря напрежение 1.2V или 1.3V да знам че е годна и заредена батерията и при, да кажем 1.0V, е за хвърляне.

аз като смених батерията на акумулаторната батерия преработих зарядното така, че да зарежда точно колкото трябва и спокойно вече го "забравям" по няколко дена... схемата която си направих е с LM317 като регулатор на ток (1/10 от капацитета), а максималното напрежение до което се зарежда батерията го коригирах с няколко диода последователно, да съответства на напрежението на floating charge (тоя тип зареждане се ползва в ups-ите и когато има напрежение батерията винаги се зарежда до фиксираното в нейната документация) домашно устройство за зареждане с LM317 излиза 5-10 заедно с трансформатора, а зарядните с цена 20-30 че и повечето за 60-70 лева на пазара са боклуци, без изключение на марката... няма зарядно което като му сложиш батерията да познае с какъв капацитет е, и само да реши с какъв ток да я зарежда и да изключи, варианта е зарядното да е програмируемо и да си въведете капацитета на батерията... това с дебненето е глупава работа - особенно ако сложите батерия с по малък капацитет - ще я зарежда с по голям ток бързо и ще я скапе, даже да изчислите след колко време да я извадите... освен това повечето зарядни не зареждат с константен ток ами в началото е един, в края - друг - това прави още по трудно да се изчисли времето за зареждане... тоест спокойно може да се заключи че всички зарядни, които имат само диод за индикация са боклуци и нямат възможност за изключване след зареждане, освен ако нямат отделен диод за индикация че батерията е заредена (* но тия с диодите зареждат само батерии с указания капацитет) за акумулаторните батерии - те са на 1,2 волта, но се смятат за напълно разредени при 0,8 - 0,9 волта (NiMH, NiCd), а са напълно заредени на 1,4волта. за това и устройство, което е направено да се ползва с алкални батерии казва че батерията е разредена (ако е акумулаторна). алкалните и въобще всички обикновени незареждащи се батерии са изтощени ако са паднали на около 1,2 волта (нови, заредени са на около 1,55-1,65 волта)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

аз като смених батерията на акумулаторната батерия преработих зарядното така, че да зарежда точно колкото трябва и спокойно вече го "забравям" по няколко дена... схемата която си направих е с LM317 като регулатор на ток (1/10 от капацитета), а максималното напрежение до което се зарежда батерията го коригирах с няколко диода последователно, да съответства на напрежението на floating charge (тоя тип зареждане се ползва в ups-ите и когато има напрежение батерията винаги се зарежда до фиксираното в нейната документация) домашно устройство за зареждане с LM317 излиза 5-10 заедно с трансформатора, а зарядните с цена 20-30 че и повечето за 60-70 лева на пазара са боклуци, без изключение на марката... няма зарядно което като му сложиш батерията да познае с какъв капацитет е, и само да реши с какъв ток да я зарежда и да изключи, варианта е зарядното да е програмируемо и да си въведете капацитета на батерията... това с дебненето е глупава работа - особенно ако сложите батерия с по малък капацитет - ще я зарежда с по голям ток бързо и ще я скапе, даже да изчислите след колко време да я извадите... освен това повечето зарядни не зареждат с константен ток ами в началото е един, в края - друг - това прави още по трудно да се изчисли времето за зареждане... тоест спокойно може да се заключи че всички зарядни, които имат само диод за индикация са боклуци и нямат възможност за изключване след зареждане, освен ако нямат отделен диод за индикация че батерията е заредена (* но тия с диодите зареждат само батерии с указания капацитет)

за акумулаторните батерии - те са на 1,2 волта, но се смятат за напълно разредени при 0,8 - 0,9 волта (NiMH, NiCd), а са напълно заредени на 1,4волта. за това и устройство, което е направено да се ползва с алкални батерии казва че батерията е разредена (ако е акумулаторна). алкалните и въобще всички обикновени незареждащи се батерии са изтощени ако са паднали на около 1,2 волта (нови, заредени са на около 1,55-1,65 волта)

Много добър и компетентен отговор на проблема. Процедира се точно по описаният начин, защото на пазара това така или иначе все още липсва.Батериите се зареждат с ток и то 1/10 от указаната на акумулаторната батерия. На "'the professor' лични благодарности.
  • 3 седмици по-късно...

Не съм специалист в тази област затова ви моля за помощ.Желая да си направя зарядно за батерия 18 V 1.3 А (Top craft) на винтоверт защото нямам такова и не мога да намеря.Благодаря ви предварително за схемата!

• 3 години по-късно...

Здравейте!

Струвами се, че темата е точно за моя въпрос (молба), но ако не е, моля, мнението да бъде преместено на правилното място.

Търся да закупя зарядно за батерии с включени  4 бр. АА, с капацитет в диапазона между 2100 и 2700 mAh. До сега бях с едно зарядно Uniross или нещо такова, с капацитет на зареждане 2 АА/ААА и някъде за 10-15 часа зареждаше, но се скапа. :(

За пари съм предвидил около 50 лв. и нито стотинка повече. Спрял съм се на следните две:

Линк 1

Линк 2

Става дума за зареждане на батерийки за мишка, фотоапарат и други устройсва с АА батерия/ии.

Моля, предложете ми някое от тези или друго по-добро.

Здравейте!

Струвами се, че темата е точно за моя въпрос (молба), но ако не е, моля, мнението да бъде преместено на правилното място.

Търся да закупя зарядно за батерии с включени  4 бр. АА, с капацитет в диапазона между 2100 и 2700 mAh. До сега бях с едно зарядно Uniross или нещо такова, с капацитет на зареждане 2 АА/ААА и някъде за 10-15 часа зареждаше, но се скапа. Публикувано изображение

За пари съм предвидил около 50 лв. и нито стотинка повече. Спрял съм се на следните две:

Линк 1

Линк 2

Става дума за зареждане на батерийки за мишка, фотоапарат и други устройсва с АА батерия/ии.

Моля, предложете ми някое от тези или друго по-добро.

Бих ви препоръчал това: http://technomarket.bg/products/09023547/varta-ee-charger-4x2500mah-aa

Здравейте и благодаря за предложението, но не мога да намеря информация за продукта като техническа спецификация, време на зареждане и т.н.

Здравейте и благодаря за предложението, но не мога да намеря информация за продукта като техническа спецификация, време на зареждане и т.н.

Времето е функция на батерията, не на захранването. Например тези батерии се зареждат 11 часа

Времето е функция на батерията, не на захранването. Например тези батерии се зареждат 11 часа

Ок, мерси за инфото. Публикувано изображение Най-вероятно ще поръчам тези, които сте препоръчал. С доставката ще ми излязат 36.99 лв. и ще спестя някой друг лев спрямо останалите.

Edit: Поръчах го и чакам утре да пристигне.

Редактирано от Иван Бонев (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте,

Преди 5-6 месеца си купих фототапарат Canon и зарядно SANYO  по ваши препоръки тук от форума и съм изключително доволна... Днес обаче като реших да презаредя батериите, установих, че не се зареждат и като ги сложа в апарата правя 10-15 пози и светва индикатора за изтощена батерия... батериите ми са ENELOOP 1900 mAh 4 броя... най-много 50 зареждания да съм правила... понеже не съм наясно много с нещата съм в чудене дали им е свършил живота, или пък да не би зарядното да се е скапало... Ще съм ви благодарна, ако ми съдействате с опита си, и евентуално да ми препоръчате нови батерии :)

Здравейте,

Преди 5-6 месеца си купих фототапарат Canon и зарядно SANYO  по ваши препоръки тук от форума и съм изключително доволна... Днес обаче като реших да презаредя батериите, установих, че не се зареждат и като ги сложа в апарата правя 10-15 пози и светва индикатора за изтощена батерия... батериите ми са ENELOOP 1900 mAh 4 броя... най-много 50 зареждания да съм правила... понеже не съм наясно много с нещата съм в чудене дали им е свършил живота, или пък да не би зарядното да се е скапало... Ще съм ви благодарна, ако ми съдействате с опита си, и евентуално да ми препоръчате нови батерии :)

Зареждахте ли ги по (примерно) 9 часа?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.